Monday, January 19, 2015

Cerita Sekolah Areel Eaman...

org ada anak sekolah nak citer, so kite ponx nak citer juga...tapi takderlah nak citer apa...tapikan tetiba jadi cuak sbb tahun depan eman darjah 1 tapikan dia tak tau nak guna duit lagi...bg duit and suh bayar kat kaunter ponx dia takmo...acaner tu...yg dia tau 2 singgit jer...huhu pengaruh upin ipin lah nie...tak tau lah camner nnti bila dah masuk SK...saya takder masalah nak bekalkan dia mknan ke sekolah sbb saya ponx mmg kerap bawak bekal ke opis...cuma kita nak kena ajar juga life survival juga kan...kalau tak sampai bila2 pun takut nak pi beli mknan kat kantin huhu....

takper ada masa 11 bln lagi nak ajar...so kita citer pasal kopak duit mama ngan baba tiap2 kali amik eman kat school...tu yg lecehnya kalau sekolah atas kedai nie...setiap kali amik mmglah kena paw...klu dgn baba mmg dia layankan, klu ngan mama sesekali jerlah merasa...mmg mama sengaja pi amik eman tinggalkan duit dlm keta...so klu dia minta nak beli macam2 ckp jerlah takder duit...tp pandai plak ckp "nnti mama amik duit baba yer"...huhu sedap jer ye ko suruh mama amik duit baba...takperlah ada alasan minta naikkan elaun klu gini... :D korg tgk jerlah gbr kat bawah nie...



nampak tak, nampak tak? berderet kedai...cool blog, pizza hut, speedmart and kedai mamak...huhu nangis mama amik eman hari2 blk sekolah....baba dia layankan jer...kdg bawak balik pizza hut...lps tu baru2 nie ada plak kedai waffle depan cool blog tu adoyai...tgh tgu waffle siap terus ckp "mama eman panaslah eman nak air"...erkk huhu tu blm lagi muncung2 mulut nak pi makan kedai mamak...pagi pekena roti canai or maggi grg ngan milo ais..balik plak nak mkn nasi ngan ayam grg..mana lah mak ko tak gemuk eman....huhu tu nmpk depan cool blog tu ada jual pisang cheese tu...glup! glup!

.:: nasi putih + ayam grg + kuah kurma & milo ais ::.

.:: tgk muka kesian mcm tu mmg baba mudah cair lah klu buat muka kesian cam tu huhu ::.

klu nak elakkan dari semua benda nie kena plak singgah speedmart...dapat beli biskut oreo RM1 ponx dah seronok dah...nie untung pasar malam dah pindah jauh sket...klu sblm2 nie pasar malam kat area bawah tu, mmg lah kena paw lego RM4 tu, milo ais satu, bebola cucuk2 atau aym grg uncle bob tu....tak ke parah sekali pegi pasar malam jer habis RM10 huhu....

.:: roti canai banjir telur separuh masak ::.

.:: rojak sedap nie ::.

mak pak ponx tak bley nak mengalah...dah alang2 singgah mkn kita ponx mknlah isi perut sekali...haha nmpk gbr atas tu roti canai banjir dengan telur separuh masak...hehe nak suh buat roti tampal goyang takut mamak tak pndi...kat kafe opis saya jer yg pndi buat roti tampal goyang...sedap wei pagi petang mkn roti canai...haha mmg sedap kaw2 sama sedap mcm badan naik kaw2....diet ponx tak berapa nak berguna sangt mcm nie...haha

.:: muka dia ponx dah bulat asik makan jer huhu ::.

Friday, January 16, 2015

Labeling Baju Sekolah...

cerita anak2 masuk sekolah...takder menda nak citer sbnrnya sbb tahun nie tahun ke-2 eman sekolah kat brainy bunch...takder yg special atau takder keterujaan utk dia sbb hari2 pegi sekolah...cuma time cuti tu dia dtg utk main2 jer...kira mcm pegi daycare jerlah...baju kitaorg cuma tambah sepasang jer yg baru....so cukuplah 4 pasang jer baju...beg ponx pki jerlah yg lama..next year masuk darjah 1 bru kita beli bag baru...kasut ponx takder beli sbb pi sekolah pki selipar jer...sbb kat luar dah kena buka...so no use pki kasut bagai....

last year masa baru masuk sekolah mmg kerap lah tertukar baju dgn org lain...klu jenis mcm saya ada label tapi stkt tulis pki pen lama2 hilang...lagi lah kat seluar dia color hijau gelap so tak berapa nmpk sgt....kdg2 tak kenal sapa yg punya just letak kat lost and found tp takut ada org plak tersilap amik...ada sekali hari tu eman punya seluar tertukar...dok tanya kat wasap group semua org senyap jer...hari2 dok ushar kat lost and found tu tp takder plak yg letak balik...last2 terpaksa jerlah saya pkikan seluar yang tertukar tu, dah lah singkat tapi mmg terpaksalah sbb takder dah seluar lain...bawah dia siap kena buka jahitan tp still singkat...takperlah bertabah jerlah pki...bdk mmg tak kisah tp mata mak tgk sakit hehe....

.:: label jahit belah dalam baju... ribbon tak beli lagi masa nie so belasah jerlah pki tali ikat fail... ::.

so tahun nie saya dah siap labelkan dah baju dia awal2...saya buat sdri mcm label utk baju and jahit kat belah dalam...tapi bila dah naik sheikh menjadi2 jadinya...so buat yg ala2 name tag tu letak kat baju uniform dia...so kira mcm name tag gitew....

 .:: nama dekat bawah tu sport uniform so ranggi sket letak belah bawah huhu ::.

sbb eman full day kat bbim kena juga sediakan bantal and selimut....jd apa lagi semua ponx nak dilabelkan haha... cuma bantal jer tak letak...tapi sarung bantal tu tak ada kot org sama...lagi ponx takkan eman tak kenal bantal sdri plak huhu...tapi gigih jugaklah saya takder mesin jahit kot, so belasah jer jahit kia...bengkang bengkok kot hehe....

.:: label juga dekat selimut...tema spiderman yg nie besar sket saiznya ::.

lepas tu gedik juga amik2 tempahan utk jiran2 terdekat...hehe sajer suka2 sbb bila dah tau cara buat mmg rasa tangan gatal jer...rasa mcm semua ponx nak letak label...hehe jagalah nnti eman awak darjah satu semua mama lekat label... :p biarlah nmpk mcm poyo sket dari sakit hati...ada yg member tu anak masuk sekolah tadika dua pasang baju hilang...ermmm mgkn parents lain tak tau cara nak pulangkan...at least klu tersilap masuk bag ada letak label snglah dia nak pulangkan balik....klu stakt baju basahan tu takderlah saya labelkan sbb baju2 biasa jer ponx buat pki kat sekolah... 

.:: tempahan jiran ::.

ada sapa2 nak order bolehlah yer...hehe insyallah cuci byk kali tak tanggal kot...sbb teknologi dia mcm kita print t-shirt tu... :) so far dah beberapa kali cuci takder plak tanggal...

 
Design with love by Jiji for Zamimie