Friday, June 26, 2015

Cerita Ramadhan...

Alhamdulilah hari ke 9 Ramadhan dah hari nie...kejap betul masa berlalu...dalam dok struggle tu dah menghampiri hari ke 10 dah...dugaan ramadhan, cerita eman berpuasa kita cerita lain hari lah yer...hari nie nak share ngan korang menu2 mknan saya sepanjang bulan ramadhan nie...bukan apa, sebagai idea kot2 ada yg dah terbuntu kepala otak tak tau nak masak apa...mmg ada byk resepi dan menu yg kita boleh amik kat blog kat fb...tapi kdg2 tak terlintas jer nak masak...so klu saya bila ada blogger atau rakan2 FB share terus ting dalam kepala ha nak masak nie lah utk berbuka nnti..


Hari Pertama
klu ikutkan sepanjang dah 8 hari berpuasa nie saya baru masak 3 kali jer kat umah...huhu yg lain2 berbuka kat luar, and berbuka dikampung...masa 1st day ramadhan plak adik saya mengofferkan diri masak nasi ayam...so dia bawak nasi ayam tu kat rumah saya...saya cuma sediakan air, salad and timun utk nasi ayam, dan juga kuih...sempat juga saya buat cucur udang rangup...tapi harap maklum hari 1st puasa 2 kedai saya pegi cari udang tak ada yer, habis licin...jadilah cucur bilis rangup...tapi terlupa plak hambik gbr...tapi kalau ada sesapa nak cuba resepi boleh click resepi kat bawah yer...



Hari Ke-2
hari kedua ramadhan plak saya berbuka diluar...sbbnya hari jumaat mcm biasa eman ada kelas piano...malas nak ganti2 hari lain so kita teruskan jerlah...lai ponx tak byk hari kan...ada 4 hari jumaat jer lagi utk kelas sebelum syawal...dari kelam kelibut nnti kelas ganti cancel, tukar hari sana sini, so kita stick tuk teruskan jer kelas...


Hari Ke-3
hari ketiga best sket sbb balik kg saya...sekali pulak ngan family abg saya lagi lah best...sbb abg saya dia mmg rajin masak...huhu saya cuci tangan dok bersila jerlah tukang makan...kui2 dasarkan...sbnrnya plan awal nak balik lepas zuhur, tapi ada org datang nak betulkan autogate yg terpatah..janji nak datang pagi tapi tghari baru sampai...saya ingat nak betulkan sebelah jer...sekali kena tukar dua2 belah...dari kul 12 sampai kul 4.30 ptg baru siap...sket lagi nak hangin, tp sbb mydear kata free jer tukar sbb still dalam warranty autogate tu sejuk sket hati saya...pdhal klu bayar ponx bkn saya yg bayar, mydear juga yg bayar...sajer nak emosi lebih2 bulan2 puasa nie kan haha...


~ byk menu ada nie dah mcm buffet ramadhan dah huhu... sup tulang, daging masak kicap, ayam percik ayamas, kupang rebus, asam pedas ikan tenggiri, sayur kailan, serawa durian with roti jala ~

tapi saya takderlah kejam sangat...dah plan dah awal2 nak masak ikan siakap stim...sbb mydear tak makan ikan...so klu nak makan ikan masa kat kampung jerlah boleh makan and masak..pagi2 dah call abah order ikan siakap...mmg mabeles lah abah pilih ikan mmg manis...tukang jual ikan yg pilih sure lah dia pilih yg fresh...mmg terbaik buat stim takder rasa hanyir...manis jer rasa dia...

 ~ tak sempat photoshoot main snap2 gitu jer sbb dah berbuka waktu tu...kelam kabut angkat...resepi next time saya kasi yer  ~


Hari Ke-4
hari ke 4 saya dah balik BSP...plan asal nak masak...tapi tetibakan pujuk mydear buka kat luar...yerlah hari anniversarykan..kenalah celebrate special sket...tapi tak dapat lah nak special2 sangatkan...si kecik tengah membuas mmg tak senang duduk nak makan...huhu so ke alamanda lah kitaorg...pegi dah lewat sket, tapi minggu awal ramadhan tak yah booking2 terus terjah jer...tapi lmbtlah sket smpi mknannya...maka takder lah gbr proper yg ada...sbb smpi jer satu mknan kitaorg mkn, tgh mkn lai smpi plak mknan lain...tak mampu dah nak tunggu semua mknan lain smpi huhu...

~ tgif alamanda ~


Hari Ke-5
hari ke 5 saya dah memulakan rutin kegemaran saya memasak...mmg feveret sangatlah memasak nie, lepas magrib terlepek sbb penat ponx takper janji saya dpt masak...pdhal mydear offer beli mknan kat luar ponx saya takmo...rasa puas klu dpt masak....lepas tu tak yah citer mcmkan org baru lepas masak kenduri...hehe almaklum pempuan pregnant mmg cepat letihnya...


~ ayam masak kunyit, tauhu pocket and kangkung goreng bercili. Murtabak singapore, popiah and kuih lopes ~

resepi tauhu poket nie saya tak pernah share lagi dalam blog rupanya yer...jenuh cari link hehe takper next time saya buat saya amik gbr and saya share kan resepi dia yer...yg nie takder gbr close-up so tak sedap lah nak cerita...tgk dari jauh jer and gbr ponx kecik so takut korang tak  boleh nak bayangkan plak...huhu

Hari Ke- 6
hari ke-6 mmg terbayang dari malam sebelum tu nak mkn sbb dok terbaukan daun pisang yang digunakan membalut murtabak singapore tu...mcm boleh terbayang2 jer nasi lemak daun pisang...tapi takderlah smpi nak cari daun pisang bagai, tak kuasa lah smpi nak membeli daun pisang klu setakat nak makan 3 org je..huhu

~ nasi lemak, sambal udang, ayam drummet grg, telur rebus and air laici. Kuih plak roti john and putu mayam ~


Hari Ke-8
hari ke-7 takder menu kan...sbbnya hari ke-7 kitaorg dilanda kesakitan and saya ponx terpaksa berbuka separuh hari setelah beberapa kali muntah...tak larat lembik dah....so skip terus hari ke-8, masak yg simple2 jer sbb semua org dlm proses recovery kita masak tg rebus2 ajerlah..

~ sup telur, ayam grg and ikan grg.. sempat gi param jap beli somtam, kuih cara and seri muka ~

oke dah tu jer...so plan hari nie memandangkan hari nie hari jumaat maknanya hari nier berbuka di luar...apa2 biar mydear yg tentukan nak mkn apa...sbb klu saya yg cadangkan dia mmg sokmo tak setuju jer ngan saya...tapi kalau cdgn dia saya boleh lah consider lagi...takper sbb dia yg bayarkan...hehe

Thursday, June 18, 2015

Salam Ramadhan & Borak2 Kosong...

salam ramadhan buat semua umat Islam...hari nie 1st day ramadhan...sure lemau, macam saya...dah rasa nak muntah dah nie sbnrnya...hehe tapi ku tahankan jua...harap2 dapat lah bertahan..dah mcm2 perasaan dah nie..

pregnant kali nie perut mmg tak boleh kosong...bila perut kosong mulalah loya melampau2 tu yg selalunya pagi2 datang kerja cari nasi goreng hehe....pagi tadi tgh siap2 nak g keja boleh plak nak termuntah lari2 masuk bilik air....

wpun pregnant ke3 nie kurang sket morning sicknessnya tapi menda2 lain ada lebih sket...contohnya perut cepat berangin, mudah kena pedih hulu hati yg mencucuk2 dan low blood pressure...wpun makan on time and jaga makan tetap juga mudah kena...smlm tak tau waktu lunch silap makan apa gaknya...smpi ke malam perut sebu, pedih hulu hati dan asik sendawa utk legakan...smpi ke waktu nak tido ponx tak lega...selalu mmg saya bantai coke jer nak bagi lega...tapi dah mlm kan, dah nak tido malas nak susahkan mydear suh dia beli coke...huhu

saya tau mmg tak elok tapi dah takder choice...sbb dia bkn loya yang kita boleh hilangkan dengan mkn menda masam2...tapi dia macam ada satu menda tak lepas kat dada...mcm angin tersangkut kat situ...tapi bukan selalu ponx minum...bila dah tak tahan sangat2 baru saya minum...nmpknya nak kena ada stok coke kat rumah supaya senang kot2 dah tengah2 malam tak lega lai kan hehe....

low blood pressure plak rasa mcm teruk sangat bila kena...bila dah kena dia mulalah pening...ada satu hari tu saya try puasa...bila dah petang mmg kepala weng2 sangat...masa drive tu doa jer cepat2 nak sampai rumah...tapi sempat masak kejap utk berbuka, naik atas mandi and berbaring smntra nak tgu waktu berbuka tu...gigih siap berbuka ngan milo ais...dengan harapan bila minum air manis gula tu akan boleh tingkatkan pressure darah...tak eh...tak berkesan ponx, lepas buka loya lagi ada terus naik bilik tutup lampu bagi gelap...dlm 1-2 jam tido ponx tak lega terpaksalah mkn panadol...saya tak suka sbnrnya nak mkn panadol, lagi2 time pregnant...tapi dah tak tahan sangat terpaksa makan juga...tido balik dah dekat kul 11 masa tu...bgn nak turun bawah prepare botol susu dani smpi berpapah dekat tangga sbb kepala sakit...huhu penangan katanya....so hari nie harap2 takder adegan seperti itu...sahur tadi walau tak selera nak mkn...tapi saya makan kurma byk..nasib mydear beli kurma basah yg bertangkai tu...mmg sedaplah mkn...

eman plak baru tahun nie kitarog cubakan dia utk berpuasa...klu tanya eman tau tak puasa tu apa...nnti dgn confident jer dia jawab tau...puasa tu makan banyakkan mama....gelak besar kitaorg...bila saya terangkan puasa tu tak boleh mkn and minum dari pagi smpi dah azan magrib nnti dia akan jwb ooo kak ros suruh eh mama...dah kak ros mana plak nie...pastu tanya kak ros mana..kak ros upin ipin katanya....gelak lagi kitaorg hehe...pastu nnti saya jawab Allah yg suruh, semua org ponx kena puasa bkn sbb kak ros suruh...pastu byk lagi soalan yg ditanya tanda tak paham huhu...takperlah walau dia tak paham lagi maksud sbnr berpuasa...at least dia tau konsep berpuasa tu mcm mana...

sahur pagi nie dia tak bgn ponx, klu kejut bangun mesti akan ada drama swasta pagi buta huhu...tapi kitaorg pesan kat dia nnti kat skool makan time lunch jer...ajar dia berpuasa separuh hari...klu hari cuti senang sket nak ajar...hari skool nie pesan2 gitu jerlah, harap aunties kat skool bley bantu sket2...takper sabtu ahad nie bley ajar lagi...

okelah itu jer...jmpa lagi..

.:: salam ramadhan dari ironman yang dah hilang identiti hehe ::.


Wednesday, June 17, 2015

Assalamualaikum Dunia...

Assalamualikum semua...cak cak cak hehe muncul dah nie...berhari2 gatal nak update blog tapi malas menguasai diri nie...hari nie ada kerajinan nmpknye cek mek nie...korg ponx dah borink dah mengadap kimchi tu kan...habis langsai dah ponx kimchi tu haha 

dah hampir 3 bulan terbengkalai blog nie...paham2 sendiri jerlah pada yang paham...tuan rumah mabuk laut...anak nak masuk 3 dah ponx, tiap2 kali pregnant iols morning sickness sesajer...ermm takperlah dugaan Allah nak bagi kita terima jerlah...hehe dah 5 bulan (20 weeks) dah pregnant nie tak sempat2 lagi nak share...tapi sapa2 yg follow ig ngan fb saya mgkn dah tau...wpun saya tak officially announce...biasalah anak 1st excited lebih...semua nak update, tiap2 bln update...anak ke2 dah kurang sket...anak no 3 mcm ke laut sket...agaknya no 4 nnti tau2 dah beranak...hehe

ada sapa2 rindu ke dengan iols...ke ada yg dah terlupa muka saya macam mana...hehe kasi up sket satu gambar latest...nie amik last week masa celebrate besday mydear...penat cover sana sini nak bagi tak nmpk chubby sangat...plus jerawat yg tumbuh mcm cendawan lepas hujan...pembawakan gitulah naik byk betul jerawat....



anak-anak ponx dah semakin membesar dengan bijaknya sekarang...bila dua2 dah membesar nie mmg bergabung tenaga masing2 nak jadi captain america ngan batman...asik nak bergasak bergusti jer kejanya...danial ponx tak padan yg kecit cinonet ponx boleh tahan juga...itu belum bergabung tenaga sepahkan barang mainan....elok sebelum tido dah kemas, esok balik dari skool and rumah pengasuh dah jadi tongkang pecah balik...elok jer mainan dalam kotak, tetiba habis dah di lambakkan mainan tu kuar dari kotak...sometimes bila dah tak tahan sangat kitaorg tutup bilik toys tu...tp tak jadi masalah bagi depa...byk lagi mainan lain boleh buat main...huhu biasalah klu tak gitu bukan kanak-kanak namanya hehe...


ini gbr latest derang...amik sabtu lepas masa celebrate besday mydear dengan in law...yg baju merah tu cousin derang...sebaya dengan dani...abg eman jer abg kawasan yg sulong...tahun nie parent in law saya dapat 2 cucu lah...makin gamat lah nmpknye...yg 3 nie ponx dah havoc...yg plg juara sekali sikenit tulah...danial nie tak padan yg kecik...suara dia high pitch kalau jerit...hehe

okelah sambung lagi nnti yer ek....

 
Design with love by Jiji for Zamimie