Monday, September 14, 2015

Pilot Cafe, Bandar Baru Nilai....

lama dah tak buat entry tempat makan kan...gambar mmg melambak2 lah kan...tapi malas giler nak menulis kat blog nie ha...sbbkan kitaorg nie dok sempadan nilai, mmg acara JJCM byk dekat area nilai...tak yah nak bercantik2 sangat...tak smpi 10 minit dah smpai huhu....




kali nie pilihan kami di Pilot Cafe yang menyediakan menu western..lama dah teringin nak mkn western selain dari kedai yg kitaorg mkn....interior dalaman mmg berkonsepkan kapal terbang, dah nama ponx pilot cafe kan...tapi sket ponx takder kena mengena ngan cerita pilot cafe tu eh...secara kebetulan dia buka waktu cerita tu baru nak kuar wayang huhu...dani mmg excited giler2 dalam kedai nie...smpi tak nak duduk kat atas kerusi, mcmkan dia nak meronda ke sana kemari dalam tu...huhu



.:: tengoklah tak nak duduk..klu boleh nak meronda2 satu kedai ::.





 .;; sebuk mama nak snap gbr dia tak sabar2 nak tengok...smpi tersnap sekali perut mama hehe ::.

so secara basicnya begini lah keadaan kedainya...agak kurang selesa, cramp sket sbb kedai tak besar sangat plus kat satu sudut tu ada tempat disave kan utk busking lah mcm tu...so agak amik space disitu...so meh kita tengok menu dulu...

.:: kedai baru lagi tapi menu ada sedikit lunyai...tanda2 org ramai datang kat sini ::.


.:: full menu...ada juga set ::.

meh tengok plak apa yg kitaorg order malam tu....empat org 4 dish kitaorg order tau huhu

.:: air suam jer sudah huhu ::.

order air suam untuk mengelakkan dari anak2 buncit minum ais smpi masa mknan smpi dah kenyang dengan air...so bila order air suam nie tak pndgnya derang...atau tips lain, bila dah nak abis mkn baru order air..



ini makanan eman...chicken chop lah senang citer...tapi kat sini nama depan semua dia nak letakkan nama2 jet pejuang...huhu sedap juga chicken chop nie sbb gravy dia lain dari yang lain...taste ala2 oriental gitew...selalukan kuah black pepper lah, mushroom sauce lah...tak yg nie lain sket...tak ingat nak describe camner sbb dah lupa rasa dia camner haha...



ini menu mama...mana2 klu mkn western sure saya akan order kambing...bekbekbekkkkk hehe feveret ooo lamb grill...tapi yg nie mmg puas makan sbb portion besar tapi tulah kena makan laju2 sket sbb bila terkial2 makan and slow nnti dah sejuk mcm beku2 sket lemaknya.... kuah dia black pepper, okelah sauce dia sedap juga...sauce untuk salad tu sedap sekali, habis salad2 kat pinggan org lain ponx saya mkn huhu...cuma baked potato tu agak kureng sket, terlebih masak kot so dia mcm dry sket..


ini menu baba...menu org menjaga kesihatan mmg mcm nie...grill2 sajer, klu boleh pilih part breast sure dia amik yg tu kot...tapi mknan org lain ponx dia sebat jer huhu...yg nie rasa mcm biasa lah grill chicken mkn ngan black pepper sauce yg sama mcm lamb grill tu...tp klu mkn ngan brown sauce lagi sedap kot...


plan asal orderkan untuk dani...tapi makan sket jer budak tu...lebih baik order oglio olio...huhu yg nie semua org ponx mkn, untuk karbohidrat lahkan....tapi tulah bila smpai kat kitaorg mknan dah sejuk, plus kuah carbonara tu dah jadi pekat...terkulat2 kitaorg nak abiskan...takderlah sedap sangat sbb rasa kuah tu mcm kuah instant...tahlah tekak saya kot...sbb saya pernah mkn yg sedap lagi dari nie, yg light sket kuahnya...yg nie terlalu pekat and berat, memuakkan...tak abis ponx kitaorg mkn...

service agak slow masa hari kitaorg mkn tu...pdhal takder lah ramai sangat org...pekerja ponx tak ramai...dia lah yg amik order, nak key-in order, nak kemas meja...kitaorg tgu dekat 15 minit jer untuk buat order...panggil2 tak dtg2 kejap, kejap...naik hangin kejap kitaorg...mknan ponx agak lmbt smpi mgkn masih lagi baru so agak tak berapa cekap didapur...mknan sampai ponx stghnya ada yg dah sejuk...mgkn sbb tak cukup pekerja bila mknan dah siap takde sapa nak hantar...ada juga nmpk mcm anak beranak owner kedai kot, tapi tokei kan, jadi cashier and sebuk belek phone jerlah kejanya...sket ponx tak nak tolong amik order ker....

so far mknan takder complaint selain dari service yg sedikit slow...mgkn perlu pertingkatkan lagi service bagi laju sket...sayang mknan dah sedap dah...boleh maju klu mcm nie...hehe



Alamat:
Pilot Cafe
Lot 9915, Jalan BBN 1/3F,Lagenda 2,
71800 Nilai
Negeri Sembilan
017-5010091
Closed on Monday

Monday, September 7, 2015

Sydney Trip 2015 ~ Departure & Arrival...

akhirnya diberi kekuatan nak blog pasal trip ke sydney nie...bertangguh punya lama gara2 gbr yg tak complete...yerlah byk paparazzi kan kenalah kutip kat semua org...ini ponx ada 1 lai dekat adik ipar tak amik lai...tp takperlah tu kutip kemudian untuk buat photobook...harap2 cuti bersalin nnti sempat buat photobook nie...sayang plak gbr byk, nak cuci satu2 mcm dulu mmg taklahkan...so kita buat photobook senang...act gbr awal nie tak byk sangat sbb masing2 sebuk nak handle anak, nak handle luggage, nak adapt ngan suasana baru...yg lain memang beratus2 gbr...pening nak pilih huhu...

trip kitaorg dari 19hb Mei - 24hb Mei...mmg tak puas and tak sempat nak cover byk tempat...travel ngan kanak2 nie mmg agak sukar...plus ngan pompuan mengandung nie...haha dani ponx byk tantrumnya...eman tak byk hal...tapi hari kedua kaki dia terseliuh and bengkak...dah tak bley berjalan..huhu tu yg nnti dlm next2 gbr akan nmpk dia byk dok dlm stroller...so trip kitaorg mmg free and easy punya....jln slow2, nak tolak 2 stroller sambil panjat bukit mmg hazab...wpun jarak tak jauh, tapi kawasan dia berbukit2, mmg tonggek montot jadinya...hehe

.:: ini jer bag kitaorg berempat...bag besar masuk kabin. yg lain hand luggage lah..nak jimat katanya...huhu ::. 

flight kitaorg malam kul 11 lebih...sbb rumah dekat jer ngan klia2 so lepas solat magrib baru kitaorg gerak dari rumah, maghrib ponx masuk awal masa tu senang....teksi dah booking siap2...tepat 7.45 mlm tercongok depan rumah...mmg abg teksi tu sangat efficient...tak pernah menghampakan dah bertahun2 kitaorg gunakan dia...


.:: ini duit yg saya bawak...tak abis ponx...ada balance dalam 60AUD klu tak silap saya... bawak duit buat beli jajan hehe...biasalah pompuan mengandung cepat jer lapar...pantang nmpk mknan membeli saja... ::.

trip nie saya pegi ngan family in law...hampir setahun juga beli tiket, tak sabar tgu masa nak fly...tup2 mengandung pulak tuan tanah...klu korg tgk gbr muka mmg tak berseri langsung, masa nie baru jer nak pulih dari fasa morning sickness baru masuk trimester ke-2...tudung ponx dok pki yg sama, saya tak tau kenapa, tudung itu mmg sangat menjadi feveret saya...color feveret ponx dah tukar kaler biru plak skrg nie huhu...baju kat belah dalam tu mmg bertukar2 tiap2 hari, tp majoriti mmg kaler birulah...tudung ngan jaket jer sama...huhu


sebelum check-in kita isi perut dulu...sbb kitaorg amik satu meal jer...so kenalah isi perut siap2...supaya senang nnti naik jer flight terus tido kroih2...planningnya begitulah kan...huhu nnti saya citer next yer pasal tido nie...huhu derang pilih nak makan mcd lepas dah berpusing2 cari mknan,,,huhu kitaorg petang dah mkn kat mamak masa amik eman, so takderlah lapar sangat...tapi still lagi beli burger...saya tak mkn ponx, dlm flight baru mkn ngan slumbernya....



act trip nie buat kitaorg berdebar2 sebab 1st time nak bawak dani night flight...dah lah 1st time utk dia, tup2 naik flight 8 jam plak tu...sbb kami tau dia punya tak duduk diam tu macam mana kan hehe...sbb tulah buat lagi kitaorg berdebar...so angan2 naik flight terus kroih2 tu mmg takderlah kan...sbb dah kul 3 waktu malaysia baru dia nak tido...waktu nie dapatlh kitaorg lelap dalam 2 jam kot...sbb lagi 2 jam nak landing waktu makan dah...

.:: keluarga kecil kami + baby dlm perut ::.



kitaorg amik hot seat sbb nak dapatkan bassinet...tapi kira pilihan kami adalah betul, wpun bassinet tu takderlah dani tido lama mana, tapi space tu yang penting....space luas utk dani bebas bergerak...bergelimpangan jer dia baring atas lantai depan kitaorg...lepas tu meronda sampai ke belakang....kitaorg malas nak larang and layan, tengokkan jerlah...dari dia menjerit menangis bikin havoc dalam flight biarlah dia asal dia bahagia...huhu berbaloi2 bayar lebih sket...klu ikutkan nak jer amik yg ada flat-bed tu...tapi budak kecik tak boleh masuk kawasan tu so kita dok jerlah mana yg boleh....

.:: welcome to lalaland...setelah hampir 8 jam berjaga tanpa tido...susu berbotol2 minum, air panas dlm termos siap kena refill lagi huhu...pjg sgt menjulur keluar kakinya ::.


barulah kami boleh berehat dengan tenang....saya dah pening2 dah waktu nie...tido ponx dapat kejap jer, plus tak selesakan tido duduk...mmg lepas tu sepanjang hari aku monyok jerlah...letih punya pasal...dah mcm kanak-kanak plakkan :p nak wat camner pompuan mengandung katanya kan...


 .:: sampai juga kami dengan selamatnya dia bumi australia..alhamdulillah...baby ponx dapat merasa juga wpun dalam perut...huhu ::.



australia nie rules dijalan raya sangat strict...sbb kitaorg ada kids bawah 2 tahun...so terpaksalah cari teksi maxi yang mahal sket harganya...sbb teksi nie ada carseat...meriba mmg dia tak kasi lahkan...dok belakang kena pki seat belt, klu tak mmg kena tegur dek driver teksi tu...klu tahan teksi biasa mmg dia tak akan kasi naik klu nmpk baby sbb teksi biasa tu takder carseat...klu nak mudah kena naik bas or subway jerlah...teksi maxi nie dia mahal sket, klu mcm kat msia nie mcm naik teksi biru tu...lepas tu dia kira ikut kepala juga yer naiknya...cekik darah...huhu



kitaorg menginap di The Menzies Hotel dekat dengan town, belakang George St jer...George St nie jalan dia mcm bukit bintang, kawasan yg byk butik2 high-end...mmg seronok jalan dengan cuaca sejuk tu...tp bila dah balik bilik memang tegang saja betis tu...hari2 klu balik sure saya akan berendam dalam air panas nak bg lega...huhu


hotel booking sekali ngan tiket flight...kitaorg mmg kerap guna AirAsiaGo sbb selalu dapat tiket murah and hotel best2...bkn cikai2 punye...so sbb booking 2 dewasa, 2 kanak2 bilik dia bagi mmg besar berbanding bilik org lain...katil queen bed 2...wpun hotel nie oldskool sket design dia tapi takder bau kepam...huhu



view depan hotel takderlah menarik mana...sbb kiri kanan depan belakang bangunan opis jer...tingkap yg belah katil tu mmg boleh nmpk cubicle opis tu...huhu depan hotel plak betul2 station subway Wynyard Station...dalam tu plak ada pasaraya Coles...mmg heaven shopping barang mknan...hari2 sebelum balik bilik singgah dulu beli air coffee atau strawberry yg manis and besar gabak tu...dalam station tu juga ada kedai makan halal juga yer...apa tah nama dia penang apa gaknya lupa sbb derang yg pegi and tak snap picture plak...saya terus balik bilik sbb kanak2 dah letih, dah berperangai dah nak tido...cuaca ponx sejuk time malam 16 darjah plus dengan angin mmg sejuk idung and muka...dani smpi biru2 bibir dia...

.::: Wynyard Station ::.

tu dia strawberry besar separuh tapak tangan saya...mmg manis lah hai...huhu dok sana hari pertama sampai jer 2 kali beli strawberry...harga takderlah murah sesangat, tp murah lah dari malaysia. jumpa juga buah ceri tapi sbb tak musim laikan, so harga tak berapa nak murah sangat...murah sket jerlah dari kat sini...




habuan saya tetiap malam...huhu sbb dah ckp dah awal2 ngan mydear menda pertama nak cari bila sampai sydney adalah buah strawberry...hihi gigih tak, sbb nak cari yg manis and nak bagi puas mkn...klu kat sini yg manis strawberry korea yang manis sekali...tp sbb permintaan dah terlampau byk mahal2 pulak skrg nie....takperlah pegi nie dah 2 kg mkn puas dah lah...huhu


oke dah kita sambung lain entry plak yer...jenuh nak nak pilih and resize gbr... nak karang cerita lai dekat 2-3 kali stop wat keja lain baru sambung..huhu


 
Design with love by Jiji for Zamimie