Wednesday, October 7, 2015

Danial is 2....


happy birthday my little man soon will become big brother...sudah 2 tahun kesayangan mama nie...tak puas rasa nak bergomol bermanja ngan dani tak lama lagi dani dah ada persaing...don't worry mama tetap sayang anak2 mama...tiada berbelah bahagi...



budak 2 tahun nie akal dah byk dah...ckp ponx dah pandai...naughty sangat and pandai amik hati yg tak tahan...bley cair mama tau...tp cam biasa perangai anak no 2 nie mmg sinonim...keras kepala, berani mmg bg jer kat dia...suka sangat menjerit klu tak dapat apa yg dia nak...tp selalunya brg dari abg eman lah...klu barang kat kedai tu jarang2 sket... klu terangkan kenapa tak boleh dia paham jer...tak ponx alih jer perhatian kat menda lain...senang sangat hehe...



ciri-ciri ketua mmg ada dalam diri wpun kecik lai...dia akan lead the way...klu nak g mana2 dia akan make sure semua org ada...sorg2 nama dia sebut...klu htr g rumah pengasuh mesti tanya baba, mama, abg eman...so kenalah jawab, abg eman g skool, mama g work, baba g work, dani g umah acik mar...bru dia akan tersenyum...


klu kira one, two, three mmg laju jer sampai ten...tapi ada jugalah termiss...klu main lego karakter mmg feveret lah dia cabut2 and tukar kepala kaki semua...tah sapa yg mengajor tah...tetiba jer hulk kepalanya dah jadi ironman...kaki dah ke spiderman...klu permainan dia sapa ponx tak bley usik, tp permainan org ponx permainan dia hehe... g makan, g mandi, g tido semua nak bawak...apa2 permainan yg nmpk depan mata semua kaut nak bawak tido...klu time dia tido mmg kena sorokkan...klu tidak esok pagi bgn klu ada 10 toys semua nak bwk g umah pengasuh...tak menang tgn takper guna tgn org lain...pdhal dah smpi sana bkn main ponx...


kalau gbr selfie kena bg kat dia...mcm2 aksi nnti dia buat...mydear mmg rajin lah amik gbr selfie ngan dia...nnti dia tunjuklah gigi ke lidah ker...lepas tu sebuk nak tengok balik and gelak teiba...syok sdri lah tu yer...smpi skrg still tersasul2 nak panggil dia baby...smpi eman ckp "mama, baby?" "sapa baby"...hehe yerlah dah jadi baby besar dah skrg nie yer...


tak lama lagi kita akan berlima...dani jangan nakal2 yer, jangan nak cranky sangat sbb skrg dani dah jadi abg...nnti malam kita tiup lilin yer...mama doakan dani membesar menjadi anak yg soleh serta org berilmu...jgn susahkan org lain, kena pandai berdikari... :)

Tuesday, October 6, 2015

Sydney Trip 2015 ~ Sydney Sea Life Aquarium...

sambung lai cerita sydney...selagi sempat nak cerita jer...huhu ari nie dah 36 minggu dah pregnant, on time jer boleh nak bersalin dah...hehe tp doc cakap adalah lebih baik selepas 37 minggu...takperlah kita tgu jerlah bila2 time baby nak kuar sdri yer....



lepas jer kuar dari Madame Tussauds tu kitaorg pilih untuk masuk dalam Sydney Sea Life plak...sbb dia berdekatan jer atr satu dengan yg lain nie...lai ponx dah lewat petang dah...nak masuk musim sejuk cepat gelap, kul 5 waktu tu dah gelap...kedai2 ponx tutup awal...so kita kejarkan masuk sini dulu lah...

kat sini ponx saya takder amik byk gbr...serius dah letih giler dah...waktu nie kul 4.30 klu tak silap saya...dani ponx dah kaw2 mengamuk...so gbr mmg tak byk amik...plus gelap saja dalam nie, gbr tak byk yg cantik...byk tak jadi jugalah senang cerita...


.:: kuar2 dah gelap malam dah...padahal bru pukul 6 klu tak silapnya ::.

.:: penat dah masing2 muka atak masam juga hehe ::.


 .:: aquarium dia mmg cantik2 lebih and byk juga jerung huhu ::.

.:: lobster..besar tau nie ::.

.:: stingray ::.

.:: patrick aka tapak sulaiman...lebih besar dari muka eman hehe ::.


.:: alaska crab ponx besar giler...teringat dokumentari deadliest catch...tetiba rasa terliur tengok ketam nie...hehe ::.


gbr secara jelas dia lebih kurang aquaria jer....design ponx sama tp yg nie lagi besar sket and byk sket lah spesise minatang lautnya...kawasan ponx luas bertingkat2, byk panel interactive...kanak2 mmg suka...tapi sbb masing2 dah penat, jalan ponx dah seret kaki jer...so laju2 jerlah jalan sbb nak bagi habis cepat hehe...

kuar dari sini terus jer kuar and balik hotel...saya mmg dah tak larat plus anak2 mmg dah tak larat langsung...yg larat lagi pi jalan2 cari makan...sbb saya tak ikut mmg takder gbr mknan lah...hehe mydear tapaukan utk saya and eman mkn jer...derang mkn nandos malam tu...insyallah halal nandos tu...lain sket lah dari rasa nandos kat sini...tp dah lapar belasah jerlah mkn...budak2 plak balik jer bilik saya mandikan, bg susu terus tido sampai ke pagi huhu...takperlah recharge untuk berjalan2 esoknya...mama ponx berendam dalam tub air panas utk bagi hilang sakit2 and sengal2 badan semua...hehe


Friday, October 2, 2015

Sydney Trip 2015 ~ Madame Tussauds...

sambung lagi eh citer sydney...kena gigih menulis nie...klu tak lupa segala-galanya hehe..so lepas jer kitaorg check-in lepak2 kejap kat bilik, luruskan pinggang dalam 3-4 jam kitaorg gerakkan montot utk menuju ke destinasi pertama...klu ikut mmg malas, tapi mengenangkan masa tak byk kat sana, and byk lai tempat nak pegi gerak jerlah...



pengangkutan hanyalah dua kaki sahaja yer....takder nak beli octopus card ke mymulti card ker takder eh...sbb kira2 balik rasa mcm rugi...tengok kat google map jarak dari satu tempat ke satu tempat dekat jer...klu jln kaki dalam 10-20 minit katanya...plus memikirkan kat negara org so kira enjoy lah scenery serta sejuk dan redup mmg takder masalah nak jln...tapi bila dah berjalan tu mmg ada masalah...masalahnya jlnnya adalah jalan berbukit yer...nasiblah nak tolak stroller semua, mmg menongek montot, mmg byk kalori terbakar...haha redha jerlah...

.:: ini waktu turun bukit...balik mmg kena menongek panjat bukit...tapi sbb cuaca sejuk dan redup takderlah rasa stress sangat hehe ::.


.:: muka keletihan sbnrnya...paksa2 senyum juga...tudung ponx senget2 lantakkan jer huhu ::.

tempat tuju yg pertama kitaorg pegi Madame Tussauds, 1st sekali sbb nak claim tiket....kitaorg dah beli tiket awal2 dari Malaysia secara online...kdg2 beli online nie lagi murah sket dari beli on the spot...senang klu korg dah plan nak travel beli jer entry tiket tu awal2...senang nak bajet...tiap2 bulan beli 1 tiket utk satu tempat...takderlah nnti bila nak travel kuar and bwk cash byk2...mcm kitaorg tiket2 masuk semua dah beli siap2 dari sini...hotel ponx dah byr siap2...waktu travel tu sediakan duit utk mkn, transportation, etc...



kitaorg amik pakej yg nie 5 attraction..klu kanak-kanak bawah 3 tahun free...so korg tengok jer yg online price...murahlah klu amik pakej nie...dia ada 5 combo...pilih jerlah tempat mana yg korg nak pegi and tak nak pegi...


klu tengok dari sini 4 tempat nie kat area2 yg sama jer...cuba manly sealife kat tempat lain...klu nak senang kena naik feri...dekat sket klu naik feri, klu naik bas atau train jauh sket...

.:: depan Madame Tussauds nie ada Museum Maritime, tapi sbb ada had umur utk masuk so kita tengok jerlah dari tepi nie..byk kapal perang and ada submarine juga yer ::.

gbr kat madame tussauds nie mmg ler tak byk...muka mmg selebet lai ponx takder mood sbb letih sangat...dani plak waktu nie mmg crancky sangat...nak duduk dlm stroller ponx tak nak, nak berdukung jer...mgkn sbb dia letih tak cukup tido gaknya....so hadap jerlah gbr yg elok sket nie eh huhu...



karaketer feveret eman nie....ada thor semua...tapi sbb space dia kecik, sempit sket...plus kat sini mmg ramai plak org nak mengambil gbr so jadi byk gbr yg mcm kurang menjadi sket...







.:: ehem sangatkan...haha ::.

banyak jer lai gbr dalam tempat nie tp malas lah takkan nak share semua kan...hehe cukuplah nie...muntah plak korang menenguknya nnti...


kat luar-luar nie mmg byk giler burung seagull nie...pantang bagi mkn mcm jinak2 merpati gitew...budak2 nie dah lah tengah mkn twisties waktu nie, mmg lai dekat2 beburung nie..dah jakun bg jerlah sekeping dua...tapi dasar org Malaysia ada signboard 'do not feed the bird' lagi galak dia bg burung mkn...dasar rebel...haha 

oke sambung lagi nnti yer...

 
Design with love by Jiji for Zamimie