Friday, October 12, 2018

Perth, Australia 2018 ~ Yanchep National Park...

Hari nie dimulakan awal pagi sbbnya kita orang nak gerak jauh hari  nie sejauh 200km... Jadinya tido dan rehat dah cukup sebabnya smlm awal dah balik rumahkan...so saya pun kul 6 dah bangun utk prepare breakfast dan lunch sbb dari apa yang saya baca susah nak cari makanan kat area Lancelin nnti...plus mydear tak nak makan kat Lobster Shack tu...

.:: menu untuk breakfast dan lunch ::.

ikut itinerary yang kami buat hari nie kami akan ke Pinnacles dan Sand Dunes....sblm tu saya plan untuk singgah breakfast on the way tu...ada byk spot juga kalau nak berhenti tapi kami pilih untuk ke Yanchep National Park...sbb kat sini best sbb kita boleh tgk kangaroo liar dan juga koala bear liar.... 

.:: ada hand wipes/hand sanitizer best boleh lap tangan lepas isi minyak ::.

oke disebabkan perjalanan jauh dinasihatkan untuk isi minyak siap2 sebelum ke luar bandar...sebabnya area nie nak cari petrol pump susah plus klu luar dari town minyak mahal sikit....perjalanan dari Perth town ke Yanchep National Park nie dalam 50 minit, jarak 56 km...so okelah just nice bagi budak2 tido kejap dalam sejam...bangun dan boleh breakfast...

.:: excited sbb mulut berasap ::.

nak masuk national park nie kena bayar AUD12 utk satu kenderaan klu tak silap saya...lepas tu nnti tiket tu boleh guna juga masa nak masuk Pinnacles nnti...so jimat lah disitu...make sure jangan hilangkan tiket...nnti kena bayar lagi AUD12 plak klu nak masuk Pinnacles...



so dah sampai apa lagi cari spot cantik lah untuk makan...waktu nie sejuk sangat mengeletar masing2...mgkn sbb kawasan hutan dan awal pagi so saya rasa suhu mmg bawah dari 15 darjah...bdk2 nie saya siap pakaikan dua jaket...satu jaket biasa layerkan dengan winter jaket lagi tu...saya nasib baiklah dah siap2 pakai heat-tech so blehlah tahan sikit....

.:: sampai biru bibir Dani sbb kesejukkan ::.

yang lagi best dapat port baik nak makan...tapi sejuk oii nak makan...tgk spot yang kena cahaya matahari semua dah ada orang....klu kat Malaysia sibuk nak cari tempat redup yang tak kena cahaya matahari...kat sini mmg dok cari cahaya matahari nak bg panaskan badan...

.:: iqi berjemur nak panaskan badan...terdiam jer dalam stroller tu huhu ::. 

.:: senggih jer sbb bontot sejuk..kerusi basah berembun hehe ::.

.:: suap derang makan dekat kawasan panas ::.

.:: cap ibu dan anak huhu ::.

.:: sejuk2 laju jer makan abg eman nie ::.

makan kat sini best jer sbb tenang....ada plak itik yang datang terkedek2 nak cari makanan...agak jinak juga itik2 nie...tapi derang dah siap2 bg notis kat meja jgn bg makan dekat binatang nie...takut binatang2 nie sakit nnti..

.:: iqi dah panas badan nmpknya sbb dah nak turun dari stroller ::.

.:: spot makan kita orang tepi tasik ::.

.:: ada ke yang giler nak mandi kat sini ::.


.:: si tengah dan si bungsu ::.

dah settle makan dan kemas2 kitaorang jalan nak cari koala bear dengan wild kangaroo....taik kangaroo mmg bersepah2 tapi tak jumpa lagi derang nie...ingat nak jalan kaki jer tapi mcm agak jauh plak...so kita ronda jer dgn kereta...

.:: jom tgk koala ::.

kawasana koala nie dia buat platform utk kita tuju kawasan koala nie... kawasan nie mmg sekelilingnya pokok eucalyptus mmg pokok yg koala makan...bau dia sedap tau pokok nie mcm bau manis2 sikit...mcm ada sikit2 bau daun jambu batu... 

.:: tgh makan nie, bkn tgh tido ::.


.:: family picture ::.

kita lepak kejap jer kat Yanchep National Park nie sbb jauh lagi perjalanan kita nak sampai Pinnacle...sbb ada dua spot lagi tempat nak pergi nie...nnti sambung next entry plak yer...



*********************************************************************************************************
Click link untuk baca part lain

Perth, Australia 2018 ~ Busselton Jetty & South Perth Airbnb.
Perth, Australia 2018 ~ Kailis' Fish Market Cafe.







0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie