Monday, May 6, 2019

Perth Itinerary & Basic Budget...

.:: Cape Naturaliset Lighthouse ::.

Oke kali nie saya nak share plak itinerary Perth saya hari tu... basically 5 hari jer, 2 hari lagi adalah travel time...sbb flight pegi saya malam, smpi Perth pukul 5 pagi...balik plak flight 6 pagi kan...so 2 hari tu mmg tak membantu apa2...

Untuk itinerary nie saya buat yang mana betul2 saya pegi jer...sbb klu ikut byk boleh nak slot2 lagi..tapi sbb time winter nie kan gelap cepat, kul 5 petang dah start mengelap, kul 6 tu dah gelap gulita mcm pukul 8-9 mlm...so tak banyak aktiviti yang boleh kita buat selain lepak kat rumah jer...hehe plus klu ada byk masa sikit kita orang byk habiskan masa kat mall... ngeh2 pegi coles lah, k-mart lah...sbb sometime ada hari yg mall dia tutup lmbt...mcm hari Khamis Mandurah Forum tutup 9 malam...sempat kita orang tapau air Dare hehe...so tips dia, kat mana tempat yang korang nak pegi tu cek dulu opening hours dia...selalunya Ahad mall akan buka dalam kul 10-11 dan tutup pukul 5 petang...hari-hari lain buka kul 8 pagi, kul 5 atau 6 petang dah tutup...so please prepare your itinerary well... hehehe


Perth Itinerary by zamimie.blog

Day 1
·        Arrive Perth Airport
·         Pick-up rental car
·      Breakfast at Selera Malaysia
·         Caversham Wildlife Park
·         Lunch at Daniella Charcoal Chicken
·         Check-in Airbnb at Halls Head

Day 2
·         Check-out Airbnb
·         Canal Rocks Yallingup
·         Cape Naturaliste Lighthouse
·         Busselton Jetty
·         Check-in Airbnb in Perth CBD

Day 3
·         Kings Park & Botanic Garden
·         Lunch at Kaili’s Fish & Chips
·         E-shed Market
·         Rainbow Container

Day 4
·         Yanchep National Park
·         Pinnacles Desert
·         Lancelin Sand Dunes

Day 5
·         Blue Boat House
·         Swan Bell Tower
·         Watertown Brand Outlet
·         Lunch at Daniella Charcoal Chicken
·         Free & easy

Day 6
·         Fly back to KL, Malaysia


Untuk car rental plak saya amik dengan Aries Car Rental dan harga yang saya share adalah sekali dengan car seat dan seat booster...klu pegi satu family anak beranak, saya tak suggest amik kereta yg boot kecil macam Toyota Yaris, sbb selalunya bawak anak2 nie tendencay akan ada extra luggage tu tinggi kan...so jgn buang masa huhu..tapi nnti klu kita nak pilih kereta dia ada suggestion utk bag berapa byk yang boleh masuk, luggage kecil kah, luggage besar...so pandai2 lah korang agak2 yer.. 

.:: kenderaan kami sepanjang disana ::.


Untuk makan pulak depends pada masing2...saya plak mmg dah plan dari awal, time bila kita nak makan luar, nak makan kat mana...waktu bila nak kena bawa bekal...tapi spjg trip nie...selalunya saya akan ada sesi makan luar sekali jer sehari...yang lain2 saya bawa bekal...plus anak2 saya mmg selalu lapar nasi...so dapat nasi goreng dgn telur dadar pun dah cukup utk derang hehe...

.:: bekalan harian...mmg tak pernah nak lapar hehe ::.


Accommodation pun sama...depends pada individu nak selesa macam mana...mcm kitaorg sbb ada sewa kereta kan, so tak kisah lah nak sewa airbnb pun...yg penting ada tempat parking kereta...macam masa dekat Halls Head, Mandurah tu park kereta depan rumah jer...masa dekat City Perth plak mmg ada slot parking utk rumah tu...so takder masalah...kitaorg sengaja sewa airbnb or sewa rumah/apartment sbb intention mmg nak masak...plus nak rasa feel duduk sekali macam orang kat sana....huhu

.::siapa tak nak tido atas katil gebu macam nie kan hehe ::.

.:: masak plak dekat dapur cantik macam nie hehe ::.


Basic Budget by zamimie.blog
 
Flight Ticket
           * Airasia (2A, 3C) (include meals, baggage & seat)
RM2700

Accommodation
         *Airbnb – Perth
RM1560
          *Airbnb – Halls Head
RM420

Transportation
         *Car rental
AUD390

Entry Fee
           *Caversham
AUD84
           *Yanchep National Park
AUD12
          *Cape Naturaliste Lighthouse
AUD10


Oke dah itu jer kot...klu ada benda-benda nak tanya comment jer, sbb kot ada yang nak tau kan selain apa yang saya dah cerita kat sini...klu nak baca lain2 pasal Perth tu boleh click kat setiap tajuk tu, saya dah linkan siap dah untuk mudah korang nak refer...

*********************************************************************************
Perth, Australia 2018 ~ Busselton Jetty & South Perth Airbnb.
Perth, Australia 2018 ~ Kailis' Fish Market Cafe.
Perth, Australia 2018 ~ Yancheap National Park.

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie