Thursday, June 27, 2019

Bandung 2018 ~Day 1...

Trip dua bulan selepas balik dari Perth Australia...siapa blom baca pasal entry Perth sila baca yer...Ini nama dia trip pokai, haha...tapi still bershopping lah juga...trip nie adalah bersama-sama dengan family in law saya...semua sekali 9 dewasa, 7 kanak2 with babies...

perjalanan dimulakan dengan bangun awal pagi...kul 12 tgh malam masuk tido kul  3 pagi dah bangun...punya takut terlajak...setiap phone yg ada set alarm, tido sekali dengan lampu terpasang...bdk2 dah lama disergah suruh tido...kul 11 lebih baru nak tidur walau dah masuk bilik awal...kul 3 tu mana yg boleh bangun dikejut utk bersiap, yg si kecik tu tukar jer baju terus angkat masuk kereta...sbbnya flight kami seawal 6.05 pagi ahaks...nak kejarkan tiket murah punya hal begitulah hehe...

.:: tiredness and restless face...awal lagi kul 5 lebih klu tak silap ::.

kat Bandung sana my SIL dah tolong carikan  supir utk sepanjang berada di sana 3 hari 2 malam jer....nak kata padat sangat itinerary tak lah, tapi lebih kepada habiskan masa kat atas jalan jerlah kan...what did you expect kan huhu sama juga macam KL, gitulah juga...

.:: airportnya kecik jer...lebih kecik dari airport Langkawi...turun flight berjln mcm Langkawi tu masuk jer pintu terus beratur utk imi check..lepas imi check terus collect bag dan depan tu jer pintu keluar huhu ::.

rasanya kalau tak silap kita org sampai dalam kul 8.30 pagi waktu Indonesia, kalau tak silapnya...sampai2 jer supir dah tunggu...sbbkan kami ramai so kitaorang cater coaster...senang sumbat ramai2 dalam tu..alhamdulilah mmg muat dan selesa jerlah pun...

.:: pengangkutan sepanjang berada disana ::.

tempat tuju pertama terus ke Kawah Putih...sbb sedang elok kan awal pagi lagi dan hari kerja, so better ke sana dulu...sbb kitaorang pun boleh berehat juga dalam perjalanan tu...sbb kalau tak silap perjalanan lebih kurang dalam sejam lebih...

.:: sebelum naik ke atas singgah sini utk beli kudapan dan air...kat sini tuk beli tiket juga...kami pun tak tau, semua diuruskan oleh supir...kitaorg bagi RP1 juta utk tiket masuk dan juga duit tips parking ::.

.:: banyak pilihan susu...macam2 flavor ada ::.

.:: nasib anak2 tido...klu tak mau kena pow dgn segala aiskrim..spongebob lah, ironman lah spiderman lah...pitammmm huhu ::.


Kawah Putih nie view dia cantik...langit mmg terbuka luas, kawah pun warna cantik giler...tapi bau sulfur kuat, mata akan cepat pedih...kena standby mask kalau siapa yg tak tahan....kalau kat sini nak amik gbr pakai phone kena tau teknik, klu tak end-up jadi mcm kami...sbb cahaya cerah kat blkg, so gbr muka tu jadi gelap...tapi bolehlah dari takder kan...waktu nie kitaorg tak berapa excited sangat sbb masing2 dah restless sbnrnya...kanak2 pun mcm a bit cranky sikit huhu...

.:: senyum, tapi cuak sbnrnya sbb batu nie tinggi...sbb abg2 panjat dia pun nak juga huhu ::.

.:: tmpt menarik utk photo shoot ::.

.:: danial - yg tengah ::.

.:: mydear with the kids...sebuk nak bermasked juga masa nak amik gbr pftt ::.



.:: habis kotor seluar sbb terlalu adventurous sgt..melekat bau sulfur tu sampai ke Malaysia...2 kali basuh baru hilang baunya ::.



lepak lebih kurang dalam sejam lebih jer, terus turun utk makan tengah hari...takderlah tengah hari sgt pun dalam kul 2 lebih lah juga..makan kat kawasan sekitar jer sbnrnya...sbb nak turun jauh lagi, nnti kelaparan plak masing2 kan...kami makan dekat Saung Gawir Resto...recommended place dalam TripAdvisor...okelah kedai dia bersih, makanan oke juga pada saya...cuma lalat byk sikit lah huhu...best air paip dia sbb sejuk...guna air bukit rasanya...seronok cuci muka...klu boleh mandi rasa nak mandi...badan mmg macam berlekit2 sikit walaupun masa dkt Kawah Putih tu tak berpeluh pun...sbb atas bukit kan, macam sejuk juga lah sikit...




.:: cantik kan restaurant nie...dibuat dari buluh rasanya kerusi, meja, tiang, bumbung semuanyalah ::.


.:: cousins ::.

.:: pepes ayam ~ not bad ::.


.:: ayam goreng ~ jgn terkejut yer kalau order seekor ayam datang sekali dengan kaki dan kepala yer...mgkn kalau order bleh request utk tak nak ::.

.:: ayam bakar dan tauhu goreng ::.

ini jerlah makanan yang sempat disnap lain tak dan nak snap...meja panjangkan gigihlah nak snap smpi ke hujung sinun...ada order sayur asam kalau tak silap, sayur grg juga...dan mungkin sop buntut tah lah lupa hehe 

dah makan apa lai teruskan perjalanan ke hotel...jauh juga nak sampai sbb dah petang dah start org balik kerja...kitaorng duduk dekat Hemangini Hotel...dekat jer dgn Rumah Mode...bleh jalan kaki...tapi kita naik bas jerlah senang...


 .:: damn katil tak bleh rapatkan plak ish...bilik pun kecik nak selit extra bed pun tak boleh..himpit2 lah tido dkt katil single tu haha ::.

dah naik bilik, freshen up sikit and solat terus keluar semula utk jalan-jalan shopping sikit sebelum gi makan malam...kitaorg ke jalan apa tah namanya tapi kat situ ada byk butik outlet yg paling saya ingat Toko Anak Kecil dengan Adidas tu...kedai lain tak ingat dah hehe... derang nak gi outlet Adidas kat situ..kami dah kata trip pokai, jalan2 cuci mata jerlah.....

.:: melawat kawasan, my tea cafe ahaks ::.

settle kat situ terus lah gi makan... kami makan dekat Stone Cafe so nak cepat2 gi makan nie sbb tak sabar nak balik utk berehat...tak tahan dah...waktu makan pun janji makan...order jer apa yg ada, sbb waktu tu fikir nak balik bilik nak mandi dan tido jer hehe...





oke nnti sambung utk hari kedua plak yer....

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie