Tuesday, September 19, 2017

JB 2017 ~ Roslin Beriani House...

Lunch dekat JB haritu kitaorang buntu nak makan apa...so sbbkan kat Johor saya suggest kat mydear makan asam pedas jerlah...tapi knowing him yg tak makan ikan mmg takderlah nak pegi cari asam pedas...so dalam google punya google nasi beriani kira famous jugalah kat Johor kan...so jumpa satu kedai makan nasi beriani....bila google alamat dan on Waze erm dekat sangat dengan hotel Mutiara nie...tu saya cakap kalau duduk hotel nie mmg senang nak g JJCM, tak jauh sangat nak pegi...

Beriani kali nie lain sikit, sbb ini nasi beriani Melayu, bukan beriani Mamak...teringat pegi rumah orang kawin dulu-dulu masa kecik-kecik beginilah rasa berianinya...tak greasy dan tak muak kalau makan...lauk dia mmg simple jer...nasi, lauk beriani dan acar..

.:: Nasi Beriani Kambing ::.

so untuk hari tu kitaorang amik 4 pinggan nasi. 1 lauk beriani kambing dan 3 lagi beriani ayam...nasi dia portion agak kecik sket...so mmg kena amik extra satu utk sapa2 yang kuat makan...harap maklum hehe...

.:: Nasi Beriani Ayam dan Pajeri Nenas Kuning ::.

nampak tak kelainan lain kat gambar atas...selalu kita makan pajeri nenas berempah tu kan...kali ni dia hidang pajeri nenas kuning...very light rasa dia, sedap oiii...lama dah tak jmpa org masak pajeri nenas macam nie...selalunya orang masak yang berkari, berempah tu kan...ha nie yang lagi specialnya....

.:: bukan main thumbs up awak yer hehe ::.

areel eaman nie feveret dia mmg nasi so mmg laju jer nak makan...mama punya blm sampai lagi dia dah soru dulu hehe..

.:: lagi satu thumbs up kita bagi huhu ::.

.:: menu dan harga...boleh belek2 ::.

.:: pic from Johorkaki blog ::.



Roslin Beriani House
14, Jalan Rebana, Tmn Perbadanan Islam
80250 Johor Bahru, Johor.






Thursday, September 14, 2017

JB 2017 ~ Mutiara Hotel, JB....

ini trip paling terlatest hehe tak nak dah buat entry throwback yang makan tahun punya...sbb banyak sangat makan semut, lupa dah cerita detail...hehe kita orang pegi nie masa cuti raya haji and cuti merdeka haritu...so khamis tu balik kampung saya kat Tangkak, beraya haji di sana dan esoknya Sabtu terus berangkat ke JB...

aktiviti malam raya kami...dinner mi bandung lah kan apa lagi huhu..tak bleh miss kalau balik Tangkak...kena makan mi bandung dengan nasi goreng ayam berlada...nanti saya cerita lokasi dia kat mana yer...

.:: print screen dari instagram saya @mieoney ::.

 .:: lepak dataran lepas makan...kasi bakar kalori mi bandung tu sket hehe ::.

.:: kanak-kanak tak pernah habis tenaga ::.

hari Sabtu tu kitaorg bertolak dalam kul 10 -11 lebih kalau tak silap...Tangkak to JB bkn jauh sangat dalam 2 jam dah sampai...konon nak singgah makan kat Nasi Kambing 40 Hari, nasib Google dulu, rupanya dia tutup beberapa hari masa raya haji tu...nasib blm amik exit...

kitaorang check-in dekat Mutiara Hotel JB kali nie...last time kita duduk kat Thistle, JB...saja pilih betul-betul tengah town...sebelah hotel ada shopping mall, Holiday Plaza...jalan kaki laju-laju 2 minit dah sampai...tapi jalan dgn kanak-kanak 5 minit baru sampai hehe...tapi plaza nie takder apa sangat, semata Parkson dengan kedai-kedai phone dan segala-mala electronic gadget...

.:: pic from Agoda ::.

kitaorg stay 2 malam kat sini...bawah inilah bilik kitaorang...dapat bilik yang ada 2 katil queen tu, tapi sebab itu adalah smoking room kita orang mmg taknaklah....selalu kalau booking bilik mesti akan cari non-smoking room...sbb bau orang merokok dalam bilik beraircond akan lekat punya kat langsir, karpet semua...tak maulah...bersempit2 jerlah sket...no problem :)





bila dah sampai hotel yang paling kanak-kanak tak sabar for surelah nak mandi kolam...check-in kul 3 - 4 lebih...sebuk berzikir nak mandi kolam...hai lah anak panas tu kat luar, tak boleh ke nak sabar sket tgu petang...huhu

.:: pic from Agoda ::.

pool dia kecik jer dan dalam...paling tak dalam 1.2 ft dan paling dalam 2 ft...pool kanak-kanak ada tapi kecik bebenor, masuk 3 orang kanak-kanak dah tak bleh nak gerak dengan suka hati...huhu tapi kanak-kanak saya tak mo main pool kecik, terjun terus pool besar...huhu dah berani katanya, klu dulu penakut kalau si eman, doklah main kat pool kanak-kanak walaupun dialah yg paling besar kat situ hehe...

 .:: si kenit Iqi nie pun sama naik macam abg dia...tapi limit dia mandi stgh jam jer hehe ::.

.:: sepanjang dua malam kat sini, pagi petang mandi kolam mereka nie ::.

so far bagi saya hotel nie oke... boleh consider untuk stay lagi kat sini next time...dah lah dekat dengan tempat-tempat makan yg famous kat JB tu i.e. murtabak cheese, beenafe, tapah corner...heaven lah...walaupun luar nampak uzur, tapi dalam dia oke jer...harga pun oke...sbb kitaorg dapat peak season RM200++ satu malam kot...

Monday, September 11, 2017

Cameron Highlands 2017...

Ini cerita trip tahun nie...tapi lupa plak bulan berapa...tapi kalau tak silap Isnin tu cuti Hari Pertabalan Agong...booking hotel sebelum diumumkan Isnin tu cuti...kalau tau mmg tak akan pergi...sbb kitaorg mmg ada bad experience dekat CH nie huhu...dah beberapa kali pergi jalan jem giler eh...smpi satu tempat pun tak dapat pergi...kali nie pergi jem dari Lojing smpi lah nak ke hotel...hampir 3 jam stuck...menangis kitaorang dalam kereta, dengan kanak2 nak terkencing, pastu masing2 dah bosan...macam hapa dah kitaorg dalam kereta...menyesal tak sudah hehe...

oke takper kita lupakan lah semua itu hehe...kitaorg bermalam satu malam jer kat sana duduk kat Strawberry Park...beli melalui Agoda..klu tak silap dalam RM200++ semalam without breakfast...sbbkan masa booking tu tak announce lagi Isnin tu public holiday so kitaorg dapat harga low season...hehe

.:: view dari pintu masuk ::.

.:: view dari katil ::.


.:: bilik air yang besar ::.

so far kitaorg puas hati dengan bilik...sbb bilik besar...kitaorg bawak toto untuk kanak2 golek2 cuma kena bawak sweater and stokin, serta pakai seluar tebal...sbb sejuk lah kan malam2...kanak2 mmg happy berlari sana sini...masuk dari bilik air tembus ikut bilik wadrobe...mmg serius luas...masuk 10 org pun boleh kot hehe...cuma parking agak terhad sket dan parking sempit..

so malam tu kitaorg dinner steambot and grill dekat Restoran Abang dan Keluarga, Tanah Rata...mmg recommend sangat tempat nie...murah dan sedap jer...lama gak kitaorg lepak makan dalam nie...makanan derang refill cepat jer...ini ala2 Seoul Garden, ada steamboat lps tu bleh grill2 juga...kiatrog mmg balun grill ayam jer lah...dia punya segala mala ball utk steamboat tu mmg pki jenama yang berkualiti sbb saya pernah makan ball2 jenis yang mcm nie beli dekat tesco, jenama Mushroom...cerlah korg try google Steamboat Selection 6 in 1 jenama mushroom...


.:: my cheecky boy...comot nie makan strawberry ::.

.:: family photo ::.

esoknya lepas breakfast kat bilik terus kitaorg check-out...takder bfast kat mana2 pun...dah siap2 bawak stok makanan...macam biasalah kanak2 nie pagi2 mmg liat sket nak bangun so malas lah nak pi cari bfast pagi2 buta...minum teh panas, dengan roti sambil tengok pemandangan luar...hehe
sebelum balik tu sempat snap picture kat kwsan sekitar2..

.:: breakfast strawberry ::.




tengok2 nak pegi ke arah kea farm yg belah town tu punya sesak teruk sbb kitaorg nak cari makan lunch terus give-up...sbbkan hujan juga kitaorg lunch dekat kelab golf jerlah...makan nasi goreng sambil tengok padang golf...hujan lebat waktu tu mmg sejuk sangat2...bila hujan dah reda kanak2 excited tengok kabus tebal...derang cakap awan tu nak datang dekat kita lah hehe...

 .:: menu yg derang order nasi putih + telur dadar...kat mana2 pun menu tu jer yg derang cari hihi ::.


dah lepas makan tu dan hujan pun dah reda terus kitaorg menunaikan janji pada kanak2 nak gi petik strawberry..cari yg berdekatan dengan club golf tu jerlah...tak kuasa naik ke atas lagi nak tempuh jem...huhu tapi almaklum datang hari ke2 cuti...strawberry utk dipetik dah habis...sebulan lagi org tu kata baru bleh petik...huhu yg ada jual utk dimakan jerlah....terus kitaorg beli strawberry dgn cream dan strawberry smoothies...strawberry smoothies tu sedap sangat...dua kali kitaorg beli... 




lepas dari nie gi solat kejap...terus baliklah turun ikut Tapah..nebes sbndnya...sbb kenagan dulu2 saya ngan eman muntah...mabuk ko...huhu kali nie kanak2 ada 3 org...haritu masa naik bukit fraser dani muntah selambak atas saya plak tu...siap pesan dgn mydear bawak slow...huhu scra kbtln mmg takder kereta sgt sbb dah nak malam waktu tu, dgn hujan...so mmg slow mydear bawak...alhamdulilah berjaya turun tanpa ada risiko muntah atau dimuntahkan...hehe

oke dah tu jer cerita cuti-cuti cameron saya...agak serik sbnrnya nak pegi lagi...tapi tulah mungkin lepas nie kalau nak pergi mmg betul2 tengah minggu kot baru lah bertenang sket hehe....




Wednesday, August 23, 2017

Fraser's Hill 2016 (Weekend Gateway)....

Kembali lagi dengan edisi throwback...hehe bertabahlah yer membacanya...mmg banyak edisi throwback nie...dalam diam tak diam banyak tempat juga kitaorg pergi sepanjang hiatus mode...tak boleh nak termula, confirm berjangkit-jangkit...kononnya nak buat tiap2 bulan ada trip walaupun dekat-dekat...hehe

so kali nie cerita oktober lepas...dah nak setahun dah punya cerita..huhu excited juga sebab first time pegi fraser's hill...selama nie dok dengar jer yang tempat nie sejuk, tapi tak pernah terfikir nak pergi sbb orang cakap takder apa-apa nak buat kat atas tu...lebih kepada nak rilex2 jer kan...

sebabkan hujung minggu tu rumah kitaorg takder bekalan air...mydear mulalah keluarkan idea nak g kat sini...beli bilik dekat agoda hari khamis kalau tak silap saya...mcm biasalah weekend gateway jer, tido utk satu malam...bila cerita pada kanak-kanak seronok masing-masing sebab nak tido rumah hotel katanya huhu...


sebelum nak sampai sini boleh tahan juga jalan berbengkang bengkoknya...selamat lah saya dimuntahkan oleh Danial...nasib kena tudung, so cuci tudung jerlah...sbb baju tak ada bawak banyak sbb plan tido satu malam jerkan...huhu so first thing first bergambar kat mercu tanda fraser's hill...menara jam nie rupa-rupanya roundabout kat tengah2 pekan...hehe berlari-lari g amik gambar....jadilah nie ada juga kenangan...

.:: melayan kanak-kanak makan aiskrim ::.

.:: matching2 - kitaorg merah, kanak2 biru...dani tu sebab muntah so dah tukar baju...klu tak biru juga..tapi ada macth ngan eman dan iqi sebab baju derang pun ada kaler hijau ::.


aktiviti selepas check-in ronda-ronda jer kawasan sekitar melihat pemandangan jer...sebab mmg takder apa-apa aktiviti yang menarik sangat tuk dibuat....pi ronda naik kereta amik angin sejuk sambil tengok rumah-rumah banglo kat kawasan fraser hill nie...byk juga rumah peranginan syarikat kat sini...


kitaorg duduk kat shahzan inn...salah satu tempat penginapan yang rasanya oke bagi saya and atas bukit...nmpk proper lah sket...yg lain-lain pun ada juga..tapi rata-rata saya tengok datang sini sewa banglo duduk ramai-ramai...bru happening sket...hehe

.:: iqi kena buli ngan eman ::.

kalau tak jadilah macam kami malam-malam gini mati kutu tak tau nak buat apa..kitaorg dok lepak kat taman dekat pekan tu jer...jalan kaki dari hotel tu tak jauh mana pun...nak rasa hawa-hawa sejuk malam, tapi takderlah tahap sejuk macam kat cameron...sejuk-sejuk dingin jer...

.:: nak pegi breakfast ::.


sebelum check-out breakfast dulu dan ronda-ronda lagi keliling hotel...jumpa ada seorang makcik nie, datang bercuti berdua ngan husband dia, dtg dari kedah kalau tak silap saya...cerita pengalamn dia naik fraser hill masa zaman komunis dulu...bleh tahan berbahaya jugalah hehe...

tu gambar atas kanak-kanak tengak kejar tupai...mmg banyak haiwan-hawian pagi nie keluar... monyet pun banyak berkeliaran..mmg berani sangat datang dekat-dekat monyet nie...kitaorg yang naik takut...huhu takut kena terkam dan kena kokak :p....lepas tu terus balik bilik dan bersiap untuk check-out...

tempat singgahan terakhir sebelum balik...singgah the paddock...tengok kuda..tapi masa kitaorg datang tu tenghari..kuda baru jer masuk kandang sbb derang nak berehat...so dapat lah tengok pemandangan jer hehe..





.:: matching2 - kitaorg biru, kanak-kanak kuning ::.


so apa lagi bergambar sajerlah dan berselfie...hehe dah tu jer pengalaman kitaorg kat fraser's hill...tak bleh duduk lama-lama mati kutu dibuatnya hehe..satu malam kira okelah.. :) sorilah tak berapa nak ingat sangat kejadian yang berlaku kat sana...saya pun dah lupa kitaorg makan macam mana malam tu...sbb dah dekat setahun berlalu kan....maafkan saya..hehe


Tuesday, August 22, 2017

Port Dickson Trip 2017 (Weekend Gateway)...

Assalamualikum semua...
trip kali nie saya nak citer pasal trip awal tahun haritu...lama dah masa bulan Februari lagi tu...hehe nak wat camner malam tadi masing-masing baru nak transfer gambar ke PC sebab hampir full storage phone nye huhu...

bila weekend gateway maknanya takderlah aktiviti yang padu dan padat...lebih kepada aktiviti santai dan lepak disamping nak bawak kanak-kanak mandi pool dan laut jer hehe...trip kali nie kitaorang duduk kat hotel masa first hanimun dulu, kali ini kembali membawa 3 anak huhu...

 The Grand Beach Resort Port Dickson...sebabkan takder amik gambar yang proper so kita share satu gambar nie jerlah yer...



so aktiviti petang tu sebelum kanak-kanak ajak turun pool and mandi laut kitaorg bawak mereka tengok haiwan di PD Ostrich Farm...yerlah panas lagi oii kanak-kanak nak mandi laut baru kul 3...huhu



so macam biasa kat sini ada burung ostrich dan haiwan2 yg lain..kanak-kanak excited tengok telur burung unta...derang kagum sebab boleh pijak telur burung tu...







balik dari PD ostrich nie kanak-kanak tak sabar nak turun mandi...kitaorang bawak mereka main pasir dan mandi laut dulu...lepas tu baru kita terjun pool




seronok masing-masing sampai taknak naik...kitaorg pun gilir-gilir berjogging sepanjang pantai tu...berat juga kaki lari atas pasir nie...huhu jenuh nak cari pasir yang mampat sket supaya senang berlari.. kalau tak asik tenggelam kaki dalam pasir jer, nmpk sangat badan berat yer dak hehe..

esok pagi kitaorg breakfast kat KFC jer...sejak2 askar dah ramai nie jarang nak amik buffet breakfast kat hotel mahei...so kita makan kat luar jerlah...lepas tu reoeat balik aktiviti petang semalam...mandi pantai dan mandi pool sebelum check-out..



PD Ostrich Farm
Lot 1419 Jalan Kemang 13 | Batu 9, 
Jalan PantaiPort Dickson 73000, Malaysia
Ticket Fee:
RM15 (Adult), Rm10 (Children age 3-12)


 
Design with love by Jiji for Zamimie