Monday, March 19, 2018

Love Voyage at Cruise Tasik Putrajaya...

Cerita bulan lepas nie tapi tak kira nak cerita juga...masa 14hb Feb tu kita orang berkesempatan untuk naik cruise kat Putrajaya...mmg excited lah sbb 1st saya mmg tak pernah naik Cruise Tasik Putrajaya tu dan second sbb ianya adalah fine dinning, saya tak pernah ada experience berfine dinning berdua  ala2 romantik nie huhu...mmglah 14hb tu valentine days tapi bukan bermakna kita orang celebrate yer, tapi sebab Cruise Tasik tu buat offer time tu jer, so kita grab jerlah opportunity tu huhu...

.:: color theme : white and beige ::.

boat cruise akan bergerak sharp 8.30 malam...so by pukul 8 tu dia dah suh berkumpul dekat lounge tu...surau pun ada dekat sini, dekat lah sikit nak solat and bersiap...kitaorang smpi masa nie just nice azan Maghrib terus gi solat dan bersiap...dekat lounge tu dia ada bagi mcm biasalah air minum, welcome drink...sblm bergerak naik ada disediakan kuiz dulu...kuiz soulmate nak tgk sama tak apa yg kita jawab tu sama dgn pasangan kita jawab...sbb dia ada sediakan dua hadiah...satu untuk kuiz dan satu lagi untuk cabutan bertuah...hadiah best juga....penginapan 1 malam on weekend kat Dorsett  Hotel Putrajaya dengan dekat Pulse Grande Hotel (Shangri-La Putrajaya)...

.:: dalam lounge room ::.


bila naik2 jer dalam cruise tu dia punya romantik mood terus mari...dia deko dalam boat cruise tu dengan belon, dengan bunga2...mmg terasa romantik gitu...dengan ada pemuzik pengiring terus rasa sesuatu haha...see2 jakuness overload...haha 

.:: table setting ::.

.:: bunga sana sini ::.

.:: lupa nak amik view keseluruhan boat..bleh tgk jer kat blkg saya tu ::.

.:: ada goodies juga, chocolate kisses dalam tu..habuan kanak2 kat rumah hehe ::.

pastu ada juga sesi bagi bunga pada pasangan...derang siap sediakan jambangan bunga..bunga kecik jerlah sekuntum bunga dan seketul teddy bear kecik...saja lah tu nak naikkan mood2 romantik...mydear siap melutut bg bunga uolls...merah muka iolls kat situ haha...poyosss

.:: session bg bunga haha ::.

lepas tu baru lah upacara makan...start tu dia bagi roti dengan butter, makan plak dengan french onion soup...sedap oii dah lah lapar...kalau sapa pernah rasa soup nie dulu masa Tony Romas mula2 buka derang ada serve soup nie...sedap sangat...kali nie jumpa lagi huhu 

.:: menu of the day ::.

.:: french onion soup ::.

lepas tu kita orang enjoy view kat luar dulu sambil layan lagu-lagu romantik sebelum dia serve main course...main course nie ada dua jenis ayam dan daging...masa booking tu dah siap2 pilih nak apa...sbb tak boleh order on the spot...sbb boat space bkn besar mana pun nak bawak banyak2 dan macam2...huhu so mydear dah siap order satu ayam dan satu lagi daging...

.:: oven baked chicken breast ::.

.:: hickory BBQ sauce braised beef ::.

so far menu atas nie okelah...yang paling sedap hickory BBQ sauce tu...cumanya daging terlebih masak...jadi liat dan keras, nak potong pun jenuh haha....kunyah pun lama, last2 telan...siap rasa bersalah telan jer sbb perlu masa lama nak hadam nie haha...boleh..ayam mcm biasalah rasanya dgn black pepper sauce..

lepas tu kitaorang just lepak2 amik angin kat atas...seronok sbb tgk lampu2 sekitar tasik tu...mmg cantik...siap lambai2 lagi kat orang tepi2 tasik tu...poyoness kuasa dua...haha lepas tu baru dia hidangkan dessert dan coffee tea...lupa plak nak snap dessert sbb sebuk nak selamatkan bateri handphone...lupa nak bawak powerbank punya pasallah nie...selalu bawak bag besar, main campak jer semua barang dalam tu..nie bag kecik, sempit bleh lah muat sikit2 barang haha...


.:: sesi lovey-dovey ::. 

.:: thank mydear sbb bawak I kat sini ::.



Tuesday, March 13, 2018

Seoul, Korea 2017 ~ Last day in Korea...

hari yang menyedihkan bagi saya...sebab dah nak balik Malaysia..tapi mengenangkan kanak2 yang tinggal kat KL, semangat nak balik tu lagi tinggidari nak stay kat sana huhu...flight kami petang kul 4.30...tapi kul 10 pagi kita orang dah gerak ke Incheon International Airport..perjalanan dari Anyang ke airport amik masa sejam lebih...sbb aiport nie ramai orang, parking agak sukar juga bagi saya kalau nak bandingkan dengan KLIA...

.:: tahan sejuk sbnrnya nie...sbb dah nak balik, so tak pakai heattech...sekadar blouse dengan jacket jer tu...walau nmpk panas cerah, sejuk oiii ::.

.:: hotel yang best walaupun bilik hotel kecik jer  huhu...bilik air siap ada bathtub setonggok lagi tau...jamban penuh dengan button tapi bahasa korea, so main tekan2 jerlah janji keluar air dan bercuci, siap ada warmer kat bhgn seat tu haha  ::.

.:: tempat penginapan mydear untuk 10 hari...team derang jer yang kecoh kalau gi bfast kat kafe, tukang perabis seaweed mereka nie huhu...sbb derang ber-7 so agak meriah.. kat sini kebanyakkan yg stay orang-orang yg buat business trip, datang sorang... ::.

.:: tempat saya tumpang beradu huhu...tq abg sbb you, I dapat ke Korea juga :) ::.


so macam biasalah dekat airport apa jer yang boleh buat lepak2 jerlah...airport dia tak sebesar KLIA...tapi kedai shopping banyak giler kot...huhu klu ada baki2 Won tu, boleh lah nak shopping...macam kita orang haritu dah tak byk won yang tinggal...so beli yang bukan2 and cheap2 one jerlah hehe...



.:: pick-up barang ::.

benda pertama bila lepas jer immigration, saya g amik barang yang saya beli dekat Duty Free Shop Lotte Mall dekat Myeong-dong...masa beli nnti dia akan bagi satu resit macam yang saya pegang tu, dan kita claim barang yang kita beli tu....sbb tu dia perlukan tiket balik kita dan pasport juga untuk dia catat bila penghantaran perlu mereka lakukan...nmpk tu belakang kaunter tu banyak betul barang yang orang beli...ada tu siap barangnya penuh 2 luggage...saya bajet derang nie personal shopper, kebanyakkannya dari China...


sebab waktu dah dekat kul 1 masa nie, perut pun dah lapar...so kita orang pilih untuk makan kat Lotteria, makan fast food macam Mc'D jugaklah...tapi bleh makan shrimp burger jerlah kan...huhu serius sedap kot burger nie, yg atas nie 1st order...lepas tu mydear pi beli lagi seketul shrimp burger haha...yg best sos cili takder, derang sama lah macm negara mat salleh, makan ngan sos tomato...layan jer saya hehe



lepas dah makan tu cari prayer room pulak...klu tak silap ada signboard prayer room...lorong masuk dia betul2 sebelah caffe bene...macam biasa praying room kat luar negara lelaki perempuan campur lah kan...ada juga telekung dalam nie...rasanya derang yang melancong dok tinggalkan dalam nie...nak amik wudhu kena amik kat toilet, so bersiap sedia lah dengan selipar hotel yer...huhu 

.:: proses menghabiskan duit won...beli eskrem lagi ::.

.:: see i told you...segumpal penumbuk eskrem dia, elok bulat jer... kalau banding dengan kat Malaysia kan kecik jer huhu ::.

.:: airport fashion ahaks ::.


ini lagi menda2 yg kitaorang beli untuk menghabiskan won...ada 3 botol sbnrnya...satu shrek, satu lagi gingerbread man, yg atas nie watak puss...semua nie watak dalam cerita shrek...dalam plastik hitam tu ada seeweed...tak muat dah luggage kita orang...sbb dah habis kemas baru perasan tak masukkan seaweed nie...lagi plak tu bag dah penuh ngan banana uyu...10 botol kitaorang bawak balik kot haha...sbb mlm sblm tu dok borong dekat mart tu, ada promosi...dia jual 3 botol brp ribu won tah lupa plak tapi murah lah...so malas nak penyet2 kan seaweed tu, angkut jer as hand luggage... 



penerbangan pulang kami adalah dengan Korean Air...yuhu suka..sbbkan ada sistem code sharing, so merasalah saya pergi naik MAS dan balik naik Korean Air....mydear masa pergi pun naik Korean Air...tapi kitaorang terlewat untuk order muslim food...sbb sepatutnya 24 jam sblm fly back..tapi kita orang teringat dah kul 11 malam, tgh sebuk kemas2 masa tu... so terpaksalah makan on-board menu yg ada..tapi yg lagi best seat kitaorang dekat belakang, bila sampai kita orang dah takder menu ikan...tinggal daging jer...mmg tak lah kan, terpaksa lah saya makan tuna onigiri jer...huhu berlapar smpi Malaysia...second meal tu makan pizza margarita dgn pisang...boleh lah buat alas perut...sampai kat Malaysia amik kanak2 terus g kedai mamak makan nasi tomyam hehe...


.:: seat belakang...best sbb dapat 2 seat satu row ::.

.:: selamat tinggal korea ::.

so far saya rasa korea nie seronok untuk travel berkali2 huhu...of course kalau sapa2 tanya nak pergi lagi tak, haruslah nak hehe...sbnrnya tak habis pusing pun lagi...next time kalau pergi, aktiviti lagi santai and leisure lah kan....dan nak bawak kanak2 di rumah tu...tapi nak tgu masing2 besar dulu and boleh berdikari...takmo baru jalan sikit nak rengek sana sini... :p aim kitaorang nak pegi time spring pulak...mesti lagi cantik dan romantik kan :) 







Thursday, March 8, 2018

Seoul, Korea 2017 ~ Yang Good Restaurant...

Malam nie kita orang akan dinner beramai-ramai, kira dinner malam terakhirlah nie sbb esok dah nak balik Malaysia dah...atas cadangan saya (see hebat tak saya, org korea sendiri tak tau huhu), derang decide untuk makan dinner kat sini, Yang Good Restaurant...perjalanan kita orang dengan kereta, so saya tak tau nak guide korang cmner nak gi sini...tapi yang saya tau amik subway Line 2 (hijau) dan turun di Yeoksam Station dan keluar di Exit 6. Lepas tu direction dia korang Google lah sendiri eh huhu...

sbb kami datang dengan orang Korea, kami tanya lah mereka sikit2 pasal cara makan nie...derang cakap yg nie derang masak style China punya...sbb klu tengok dari dia punya banchan tu derang cakap Korea punya bkn style nie...salad nak makan dengan daging pun takder, mcm yg biasa kita tenguk tu derang makan wrapped kan daging dgn salad, letak gochujang...Member Korea tu siap gigih tanya kat pekerja restaurant kot....klu dia tipu, saya pun juga tertipu lah haha....tapi tak kisahlah mana asalnya, yang penting sedap hehe...




landmark diluar kedai...saya rasa waktu nie derang dah booking siap2, sbbnya datang2 terus kita orang masuk jer...korea nie kalau datang ramai2 korang kena booking dulu tau, due tu small space dan juga tempat yg mmg jadi tumpuan nie mmg ramai lah orang datang kan huhu....waktu nie sedap tido dalam kereta tetiba dah nak sampai dah....tudung pun jadi senget benget... :p

.:: bukti tudung senget dan muka sememeh huhu, sbb baru bangun tido ::.

.:: menu dia ::.

utk haritu kitaorang order lamb grilled skewers, lamb rack, kimchi jigae dan juga soybean paste stew (doenjang-jjigae)...air minum air kosong sajork...free refill, minum sampai kembung hehe

.:: environment kedai - full house ::.


 .::tempat pembakaran...guna arang yg mahal tu, so asap mmg kurang...bara tu kuat panas dia ::.

.:: banchan & sauces ::.

dalam pinggan atas tu ada 3 jenis sos utk cicah dengan daging...see lain kan dengan style Korea bbq, yg kuning tu sos mustard, yg merah tu sweet chilli sauce dan yg serbuk tu paling sedap...sbb rasa dia mcm rempah sate kambing kat kedai mee tarik kat Malaysia...rasa cili ada rempah2 sikit...dalam pinggan bancanhan tu siap ada cili jeruk...sedap oo gigit daging, gigit cili, masam-masam pedas terbaikk huhu...

 .:: lamb rack ~ dia akan panggangkan dan potongkan utk kita ::.

.:: terliur weii hehe ::. 

lupa plk nak snap gambar kimchi jiggae ngan doenjang-jjigae tu...tapi 1st time makan doenjang jjigae tu sedap kot...selama nie dok makan kimchi jjigae jer...tak sangka doenjang tu lagi sedap...member Korea tu siap ajar lagi cara nak masak....guna soybean paste ngan sayur jer...dia suh cari kat kedai Korea kat Ampang huhu...derang nie mmg sentiasa ulang alik KL - Seoul tu yg tau mana nak beli barang bekalan....ingat lagi masa 1st time derang datang KL, mydear tanya kat mana nak beli kimchi dekat Putrajaya, nasib iolls selalu beli kimchi...so tau lah kat mana nak beli...gi jer Alamanda tu, dalam Cold Storage ada jual jenama Mat Kimchi, sedap jer huhu...

 .:: hall of fame ~ gbr owner dengan orang2 famous dan besar yang pernah datang sini... KJ pun ada uolls huhu ::.


.:: sedap ~ thumbs up sket huhu...nampak tu tulisan Cina atas tu ::.


.:: Us ::.

sangat recommend kalau nak datang makan sini...cara ke sini korang Google jer tau...byk yg share sampai ke depan pintu kedai kot hehe....klu sesat juga tak tau lah huhu...klu ada rezeki ke Seoul lagi insya-Allah akan kesini lah kami huhu...

Yang Good Restaurant
15 Nonhyeon-ro 95-gil, Yeoksam 1(il)-dong,

Gangnam-gu, 서울특별시 South Korea

Wednesday, March 7, 2018

Seoul, Korea 2017 ~ Busan Jib & Dongdaemun Toy Market...

lepas dah habis posing2 dekat Namsan Tower kami teruskan perjalanan turun waktu nie dah dekat kul 12 kalau tak silap...so plannya terus ke Myeong-dong untuk cari kedai Skinfood dan cari makan kat Busan Jib...jalan turun tu ikut jerlah jalan yang kita datang tu...balik nie ada best sikit, sbb turun bukitkan..so laju jerlah jalannya hehe...



makan kat Busan Jib nie saya rasa agak mahal jugaklah...sbb tteokbokki sampai 10,000 won...udahlah kosong jer, fish cake pun takder letak...memandangkan portion makan kat Korea nie kecik2 jer, so kita kena order dua dishlahkan...satu lagi kita amik nasi...klu ikt mmglah nak makan asam pedas korea tu...tapi sbb mydear tak makan ikan, dan kami akan share2 makan...so agak selfish kalau nak order utk sendiri makan kan...so amik jerlah yg biasa2 janji perut terisi...so lagi satu kami order bibimbap...


 .:: the menu ::.

.:: bibimbap ~ 8,000 won.. spoil sket sbb letak telur dadar, patut letak telur mata...sblm nie mydear mkn kat kedai area Myeong-dong juga, letak telur kuning mentah lagi tu huhu ::.

.:: lapar sangat nmpknya tu sungguh2 mengaul hehe...sampai singsing lengan nmpknya ::.

.:: tteokbokki - 10,000 won ::.

.:: dari luar dah buka jacket, takut lekat bau kedai hehe ::.



bila dah kenyang kita orang teruskan perjalanan cari kedai Skinfood, kedainya tak sepopular Nature Republic lah kan, tu yang susah sket nak cari...bila search kat Google Maps dia nak bawak ke tempat yang jauh...nasib mydear cadangkan utk lalu satu lorong yang tak berapa nak crowded tu...barulah terjumpa hehe...

dah dapat barang yang kami nak teruslah bergegas kami ke Dongdaemun Market...misi nak mencari toys untuk kanak2...dah janji dengan derang nak belikan toys...selalu klu pegi mall tu tak banyak pilihan plus mahal kot...baik beli kat Malaysia kan klu gitu...nasib kawan mydear google dan jumpa...kat Dongdaemun nie ada toy street...sepanjang jalan jual toys jer...

cara nak pergi Dongdaemun Toy Market nie (sbb ada tulis dalam buku nota, so boleh share)...kena amik subway line 4 (blue line) dan turun dekat Dongdaemun Station, keluar ikut Exit 4....dah keluar tu jalan straight jer sampai 2nd street belok kanan....nnti nmpk jalan yang penuh2 dengan bendera kecik2...tu lah dia toy market...





jalan-jalan kat sini syok oo...ada kedai stationary yang macam2 barang ada, tapi saya tak membeli lah tgk jer, berjenis2 pen ada dijual...kedai toys pun banyak...tapi yang tak bestnya derang tak letak harga oke...nak kena tanya harga, udahlah tak boleh berbahasa English dok tunjuk kalkulator lah masing2...guna ayat keramat 'kaka juseyo' ( 카카 주세요) pun tak laku eh...sbb dia tgk kita pelancong so terus dia letak harga tinggi...sbbnya sblm nie kita orang beli cutlery Mickey Mouse dekat Lotte Mall dapat harga 3,500 won...tapi kat situ dia letak 7,500 won hokey...sebiji sama hokey...so senang cerita, mmg derang tak letak harga kat barang2 sbb dia nak main harga dengan kita...so pandai2 lah korang masa nak beli nnti huhu...

Dongdaemun nie banyak market sbnrnya...ada lorong textile ada juga mall yang besar dan jual barang2 kasut, baju semua kot...tapi tak sempat nak ronda, sbb kami kesuntukan masa, nak ke Namdaemun plak cari souvenir... lepas tu pukul 6 petang dah janji dengan mereka yang lain sbb nak pergi dinner tempat famous yang orang Malaysia akan datang kalau ke Seoul nie huhu...tu yang tak sempat nak amik gbr dekat Namdaemun...

Mmg terkejar2 shopping...masuk dalam bangunan E-lengdang tu terus tuju jer mana kedai nak gi, tak sempat nak survery2, tak sempat nak cari kedai ahjumma yg bnyk orang Malaysia pergi beli dgn dia tu huhu....tapi pergi dekat satu kedai nie sbb tgk ahjuma tu dah mcm mak2 lah...terus beli, minta kurang dia bagi juga, siap dapat free brooch lagi...padahal bkn beli byk pun huhu...

dekat Namdaemun nie kalau nak beli souveniar beli yang dekat luar..pegi petang2 sikit, baru dia ada..lagi murah, tawar banyak pun dia bagi huhu...siap bleh cakap Melayu lagi...huhu ada satu gerai tu jual murah giler kot...banyak kita orang borong kat dia hehe...lepas tu laju2 kita orang balik hotel balik.. 

nasib lah sempat sampai hotel, letak barang dan solat.....ada lagi yang masih belum sampai hotel so sempat jalan tepi hotel beli Baskin Robbins...gigih sejuk2 pun makan eskrem kan...dulu masa g Sydney pun kitaorang makan eskerem juga sejuk2...beli flavor yang lain dari yang ada di Malaysia...eskrem dia besar penumbuk kot, kalau kat sini ciput kan...kat sana mmg banyak dia letak huhu...

.:: flavor of the month sempena autumn ~ sweet potato, chestnut & roasted corn flavor ::.

oke nnti sambung lagi...

 
Design with love by Jiji for Zamimie