Monday, November 13, 2017

Kyo-Chon ~ 1Utama...



Sebelum sambung entry Langkawi, meh kita divert sket baca menda lain...hehe dari sehari ke sehari nak bawak mydear pegi makan kat sini...1st time makan officemate belanja...saya rasa sedap sangat tu yang next visit tu bawak mydear plak ngan eman...secara kebetulan bawak eman ke ofis, so time lunch hour kita g makan kat sini....

kat sini basically macam kita makan KFC jerlah sebab specialty dia  ayam goreng..so mmg menu berasasakan ayam goreng jerlah...tapi bezanya salutan sos pada ayam...bleh ushar menu kat bawah nie yer...





kalau tengok dari menu ada tiga jenis coating untuk ayam red pepper, soy garlic dan honey...last time masa pergi ngan officemate dulu dia order tiga2 perisa...tapi yang terpaling tersedap adalah red pepper sbb dia pedas2 manis...pilihan ayam korang bleh amik wing & drummet atau drumstick atau whole chicken..


pilihan kita orang pada hari kejadian..amik wing & drummet...kalau nak puas makan amik drumstick tebal sikit isi dia...next time kalau pergi saya nak order half chicken bagi puas sket makan...jgn dia letak bahagian breast byk sudah, terkulat-kulat plak nak makan nnti hehe...


kalau bawak kanak-kanak korang boleh juga order salsal series...basically chicken strip salut dengan crispy rice...sedap juga nie cicah dengan sauce honey mustard dan jambalaya sauce...masa pergi haritu eman makan yang nie jerlah, sbb dia tak bleh tahan pedas, bleh pegi 2 ketul jer lepas tu mengelupur huhu....


kalau datang time lunch time dia ada yang set lunch...haritu kita orang buat pilihan dari set nie... dan pilihan air cuba amik sparkling plum tea...nyum sangat tau air dia..hehe kalau sapa-sapa yang suka makanan korea bleh consider utk try nie...tapi a bit pricey sket...hari tu kitaorang makan kena RM70++ huhu...

KyoChon 1991
1 Utama Shopping Centre
LG 311, Lower Ground Floor,
1 Utama Shopping Centre, No1,
Persiaran Bandar Utama, Bandar Utama,
47800 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan.

Monday – Sunday : 10am – 10pm

Ordering and reservations : 6017-2833 676

Wednesday, November 1, 2017

Langkawi 2017 ~Langkawi Cable Car...

Apa yang ditunggu-tunggu kanak-kanak dah tiba...nak gi naik cable car...asik berzikir tanya bila nak naik...bila tengok  cuaca agak baik kitaorg teruskan perjalanan dari Crocodile Farm terus ke cable car...

setelah beberapa siri renovasi, harga nak naik cable car nie pun dah naik yer...klu dulu tiket adalah untuk cable car saja...skrg dia jual tiket berpakej...bleh tengok kat bawah or pegi website dia.. panoramalangkawi...



kalau tengok kat atas nie normal price utk SkyCab basic pakej untuk Adult RM40, Child RM30 - untuk Malaysian...tgk pakej dia inclusive SkyDome, SkyRex & 3D Art...so korang akan habiskan masa sepanjang hari kat sini...kalau kena time peak, mesti amik masa lama kat satu-satu tempat...kitaorang time tak peak, cuma cuaca tak menentu...sekejap hujan, sekejap cerah...so kitaorg  sempat cover SkyCab dan SkyRex jer....sebab hujan masa kat atas tu masing-masing dah basah huhu...

.:: masing-masing dah tak sabar nak naik cable car ::.

.:: dani nmpk excited..pengalaman pertama dia..eman dah kali ke3 naik nie hehe ::.

.:: iqi sket pun tak cuak, siap bleh berdiri tukar seat lagi...lutut mama yang goyang huhu ::.

.:: pengalaman ke-3 mydear dan saya kali ke-4 ::.

.:: view di kejauhan...nmpk tu langit gelap..dok doa supaya tak hujan jer ::.

 
.:: berkabus tiba-tiba...lepas jer kitaorang amik gbr nie hujan pun turun huhu ::.


.:: toilet di atas gunung...kena bayar nie 50 sen..naik atas tiket takderlah murah mana, toilet pun nak kena bayar juga sighhh ::.

.:: dah tak nampak apa-apa kat belakang tu ::.

.:: sementara tunggu hujan reda...kitaorang lepak minum air panas kat atas nie..bajet-bajet macma kat oversea huhu ::.

hujan lebat, mana pun tak bleh pegi tapi nasib baik tak lama, hujan dalam 10-15 minit jer lebih kurang...bila hujan dah reda, terus kitaorang beli tiket untuk naik SkyGlide untuk turun ke SkyBridge...klu dah sampai atas nie kena pergi SkyBridge...rugi oo kalau tak pegi...so macam biasalah mana-mana pun kena bayar..huhu SkyGlide Adult RM10, Child RM7...oke bukan itu jer nak kena bayar, SkyBridge kena bayar juga yer...Adult RM5, Child RM3...huhu



.:: Rail SkyGlide ::.


.:: pic google jer sbb dah beratur depan pintu tak sempat amik ::.

macam toilet mydear ckp huhu...kecik jer..bleh muat dalam 10-15 org kalau tak silap...jenuh juga nak menunggu dia sampai sebab slow jer menda nie..kalau taknak naik SkyGlide option lain adalah dengan ikut track kat bawah..track lama sebelum SkyGlide nie ada...tapi kalau gigih lah nak memanjat dan menurun bukit berbatu hehe....kalau cuaca baik mungkin oke...kalau tak mmg SkyGlide jerlah optionnya hehe...


.:: hijau tu tag untuk SkyGlide dan SkyBridge ::.


.:: dah sampai atas nie cerah jer view pun nmpk ::.


.:: nasib lah berair-air cermin tu so tak jelas sangat nmpk kat bawah tu ::.


.:: tak sampai 10 minit...dah berkabus tebal dan angin kuat gila...bleh tengok video saya share kat ig kat bawah nie.. ::.



bukan setakat berangin kuat jer...sekali dengan rembesan-rembesan air you...maknanya hari nak hujan...sempat sampai hujung kejap...lps tu tengok ramai dah pusing balik...ingat nak tunggu tapi makin lama makin gelap berkabus, plus hujan...lari balik tgu SkyGlide...ramai juga orang menunggu...dalam 2 kali trip baru kitaorang dapat naik...tapi dah lencun dah sket, sbb hujan dengan angin sekali, duduk bawah bumbung pun tak memberi apa-apa makna..tetap basah..so kalau sapa-sapa naik ke atas nie musim hujan better sediakan disposable raincoat tu...


bila turun tu masing-masing dah basah...dah nak balik dah tapi kiatorang sempat cover satu tempat lagi SkyRex...ini kira show 4D tengok dinasour...habis jer tu terus  balik hotel...


Monday, October 30, 2017

Langkawi 2017 ~ Crocodile Adventure Land...

Crocodile Adventure Land atau Taman Buaya Langkawi adalah salah satu tempat yang wajib korang pergi kalau ke Langkawi...lagi-lagi kalau travel dengan kanak-kanak...tapi kalau dengan makcik-makcik usahlah korang datang sini...boring depa sat lai...mereka nak shopping jer kalau gi Langkawi nie, confirm huhu...


oke tiket masuk bagi dewasa kalau ada mykad, atau senang citer kalau orang Malaysia lah RM18 dan bagi kanak-kanak RM12...berhampiran dengan cable car...so bleh singgah sekejap sebelum pergi atau balik dari sana lah...masa kitaorg haritu sebab ala-ala hujan dan mendung-mendung, so kitaorg ke sini dulu baru gi terjah naik cable car...

.:: bila sampai sini panas lit lit oiii...that's why lah semua mata kecik jer huhu ::.

so apa yang kita nak buat kat sini...basically tengok buaya lah kan senang citer...tapi yang bestnya adalah kat sini bersih, tersusun dan teratur kandang buayanya....busuk tak bleh nak dielakkan lah hehe....derang akan kelaskan buaya dari buaya kecik, buaya besar dan juga jenis-jenis buaya...kalau nak lagi best, sila datang bila dah dekat-dekat waktu show...time tu lagi seronok dan excited kanak-kanak..selain showtime ada juga crocodile feeding dan juga crocodile fishing..ini untuk anak-anak buaya lah...


.:: crocodile feeding..beli makanan buaya RM5 dan campak kat anak-anak buaya tu...dah macam ikan plak tengok derang nie makan dedak huhu ::. 




 .:: 3 sibling ::.


 .:: anak beranak nak buat aksi dab..yang si adik, ada aku kesah, makan lagi sedap nyum, nyum huhu ::.


 .:: crocodile feeding...kali nie bapak buaya plak nak makan ::.

 .:: nampak kecik tapi realitinya besar..byk lagi yang besar-besar buaya nie...dok menyorok dalam air..nmpk kepala ngan mata jer..seriau juga jalan atas pelantar nie huhu ::.

.:: eh dik mama nak amik gbr awaklah, apsal sebuk nak buat dab nie hehe ::.



ini kali kedua saya pergi Taman Buaya ni...dulu pegi dengan eman jer...sekarang dah ada adik-adik eman ke bawak lah juga...supaya masing-masing experienced benda yang sama... :)

.:: jadual showtime...so bleh plan pukul berapa nak datang ::.

ini link masa saya je Taman Buaya nie yang sebelum nie tahun 2012 - Taman Buaya Langkawi.. 

Address :
Taman Buaya Langkawi Sdn. Bhd.
Jalan Datai, Mukim Air Hangat
07000 Pulau Langkawi, Kedah
Tel: 04-959-2559

Ticket Price:
MyKad: Adult RM 18.00, Child RM 12.00
Normal: Adult RM 25.00, Child RM 12.00


Friday, October 27, 2017

Langkawi 2017 ~Dayang Bay Service Apartment & Resort...

Sepanjang di Langkawi kitaorang duduk dekat Dayang Bay Service Apartment & Resort...resort nie kat area Kuah jer..dekat juga dengan town, dekat dengan GM Burger...awal-awal tu masa dah beli tiket, agak pening juga nak cari bilik...nak duduk hotel yang selesa, tapi tak nak mahal sangat sbb bila dah berlima nie kena lah cari bilik yang selesa untuk semua...cari punya cari kita orang jumpalah Dayang Bay nie...




So far tak banyak orang review lagi...tapi kitaorang suka jer sbbnya Dayang Bay nie dia macam studio apartment...ada satu bilik, ada ruang tamu, dan ada balkoni yang siap dengan peti sejuk, ada pantry semua...harga satu malam RM 200++ klu tak silapnya...kitaorang beli through agoda jer...sbb bila call hotel nak booking pun dia suggest beli dekat agoda...lagi murah katanya...






macam nie lah lebih kurang view hotel...view kat pool cantik sangat...kalau dapat bilik mengadap pool mmg bestlah...kitaorang tak amik view pun..dapat lah view mengadap jalan raya...jadilah hehe..


yang atas nie katil dalam bilik, queen bed..ada tv, ada almari dan juga ada toilet...bath tub jer takder hehe...dekat luar pun ada tv juga...kanak-kanak tengok kartun dekat luar, mama baba tengok movie kat dalam  bilik hehe....



yang nie bahagian living hall...kerusi yang dekat belakang tu bleh jadi sofa bed...dalam almari dia dah siap2 bagi comforter dan bantal...kita tinggal assemble jer...ada bilik yg dah siap2 derang settingkan...saya lupa nak amik gbr keseluruhan bilik...sbb masa awal2 tu kitaorang tak nak amik bilik tingkat satu nie, sbb konon2 view tak cantik sangat...lepas tu naik atas plak...sekali tgk bilik tingkat 3 yang dia bagi tu kecik sket dari bilik yang 1st kitaorang dapat tu...apa lagi terus berangkut turun bawah balik lah hehe...



dua picture atas nie saya  google jer...dia punya pantry belah luar kat balkoni..tapi balkoni kitaorang besar giler dari nie huhu....kat pantry ada sinki, ada set pinggan mangkuk dalam kabinet tu...ada peti ais besar dan ada oven juga, dan meja makan macam kat atas tu...



iron takder dalam bilik yer harap maklum...kalau nak mengiron baju ada bilik khas utk iron baju..terletak dekat tingkat dua...bilik nie sekali juga dengan bilik membasuh...bleh guna jer washing machine tu, free jer...yang penting korang kena ada sabun cuci...kalau takder pi beli sabun cuci baju... masa kitaorang haritu guna jugaklah sbb hari kedua tu kena hujan, baju basah...alang2 dah basah basuh jerlah...sidai baju dalam bilik jer...sbb kat dalam bilik ada juga penyidai macam gambar kat atas...sbb dalam bilik kat tepi tu ada drying room...masa nak balik pun kita orang pi spin baju swimming...takderlah berat sangat luggage nnti..


pool dia pun best...sepanjang kita orang kat sini...3 kali turun mandi pool...kanak-kanak seronok juga sbb pool untuk kanak-kanak tu besar...water slide tu pun kita orang belasah naik juga 2-3 kali hehe...


Dayang Bay Service Apartment & Resort
Address: Persiaran Pelangi, Kuah 07000 Langkawi Kedah.
Phone: +604 9665515 








 
Design with love by Jiji for Zamimie