Friday, November 24, 2017

Langkawi 2017 ~Underwater World Langkawi...

Untuk hari ketiga nie plan kita orang very light and easy...disebabkan dari pagi hujan kita orag tak dapat bawak kanak-kanak mandi pool...so keluar ronda-ronda satu Langkawi smpi almost pukul 2 baru decide pergi Underwater World Langkawi...

kanak-kanak mmg excited lah kan, walaupun dah banyak aquarium yang derang penah pegi...tapi untuk iqi kira 1st time... dalam nie tak banyak saya amik pic sebabnya gelapkan, gambar tak berapa nak cantik...saya amik byk video jer..nak share kat youtube tapi kena amik masa nak edit video huhu...

oke sebelum kita layan gambar yang sikit tu, kita cerita sikit berapa harga tiket yer...Tiket utk Adult -RM34 (Malaysian) dan untuk Children - RM25 (Malaysian)...so basically underwater world of course lah banyak hidupan air...tapi sblm masuk tu ada lah sket kawasan mcm hutan dia buat, ada beburung sket dalam tu...yang paling best saya rasa kat sini adalah penguin...yang lain-lain biasa jerlah..tapi still seronok juga untuk kanak-kanak...huhu



.:: korang nie spoil gbr betul..anak mata tu tgh aim apa lah gaknya huhu ::.

.:: kawasan penguin nie tempat paling lama kitaorg lepak ::.

 .:: family photo ::.

  .:: satu lagi family photo::.

.:: nielah ex-bf saya hehe ::.

.:: kids ::.

Thursday, November 23, 2017

Langkawi 2017 ~ Birthday Celebration...

sambung balik citer Langkawi yang tergendala...nak habiskan cerita Langkawi cepat-cepat dan sambung cerita lain pula...hehe tapi kita cerita yang light-light dululah...

so malam balik dari cable car tu bila kanak2 dah mandi siap2 and iqi pun dah bangun tido, lepas magrhib tu kita orang keluar tapau makanan...plannya nak celebrate birthday mereka tu dekat Langkawi dengan cake...so kita orang pergi area jeti tu dan beli KFC dan kek Baskin Robbins jer...sbb masing-masing kenyang lagi...


ini sajer dinner kami untuk malam tu..sbb kanak-kanak kenyang lagi sebab petang lepas dah balik mandi tu derang lapar nak makan magi...so malam makan ayam sajor dengan kek + ice cream..


tak sabar nak makan kek masing-masing nie hehe.. ice cream plak cepat bebenor mencair walaupun kat luar tengah hujan lebat.. KFC depa tak heran sangat...kek nie 1st time kitaorg beli kot..huhu  ::.


macam yang saya cerita dekat entry Dayang Bay, saya ada bagitau bilik nie ada balkoni kat luar yang lengkap dengan sinki, peti sejuk dan segala kutleri kan mmg senang sangat lah takder kecah-kecah kat dalam bilik...tv pun boleh nmpk dari balkoni nie, so sambil makan sambil layan movie, cuaca kat luar pun sejuk sbb hujan non-stop spjg mlm...


saya bawak samyang juga dari KL...tak bleh tahan tengok dok memangil2 samyang nie...so padankan dengan ayam KFC tu...mmg berair2 mata, hidung makan sambil dibilas dengan ice cream itu hehe...




Monday, November 13, 2017

Kyo-Chon ~ 1Utama...



Sebelum sambung entry Langkawi, meh kita divert sket baca menda lain...hehe dari sehari ke sehari nak bawak mydear pegi makan kat sini...1st time makan officemate belanja...saya rasa sedap sangat tu yang next visit tu bawak mydear plak ngan eman...secara kebetulan bawak eman ke ofis, so time lunch hour kita g makan kat sini....

kat sini basically macam kita makan KFC jerlah sebab specialty dia  ayam goreng..so mmg menu berasasakan ayam goreng jerlah...tapi bezanya salutan sos pada ayam...bleh ushar menu kat bawah nie yer...





kalau tengok dari menu ada tiga jenis coating untuk ayam red pepper, soy garlic dan honey...last time masa pergi ngan officemate dulu dia order tiga2 perisa...tapi yang terpaling tersedap adalah red pepper sbb dia pedas2 manis...pilihan ayam korang bleh amik wing & drummet atau drumstick atau whole chicken..


pilihan kita orang pada hari kejadian..amik wing & drummet...kalau nak puas makan amik drumstick tebal sikit isi dia...next time kalau pergi saya nak order half chicken bagi puas sket makan...jgn dia letak bahagian breast byk sudah, terkulat-kulat plak nak makan nnti hehe...


kalau bawak kanak-kanak korang boleh juga order salsal series...basically chicken strip salut dengan crispy rice...sedap juga nie cicah dengan sauce honey mustard dan jambalaya sauce...masa pergi haritu eman makan yang nie jerlah, sbb dia tak bleh tahan pedas, bleh pegi 2 ketul jer lepas tu mengelupur huhu....


kalau datang time lunch time dia ada yang set lunch...haritu kita orang buat pilihan dari set nie... dan pilihan air cuba amik sparkling plum tea...nyum sangat tau air dia..hehe kalau sapa-sapa yang suka makanan korea bleh consider utk try nie...tapi a bit pricey sket...hari tu kitaorang makan kena RM70++ huhu...

KyoChon 1991
1 Utama Shopping Centre
LG 311, Lower Ground Floor,
1 Utama Shopping Centre, No1,
Persiaran Bandar Utama, Bandar Utama,
47800 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan.

Monday – Sunday : 10am – 10pm

Ordering and reservations : 6017-2833 676

Wednesday, November 1, 2017

Langkawi 2017 ~Langkawi Cable Car...

Apa yang ditunggu-tunggu kanak-kanak dah tiba...nak gi naik cable car...asik berzikir tanya bila nak naik...bila tengok  cuaca agak baik kitaorg teruskan perjalanan dari Crocodile Farm terus ke cable car...

setelah beberapa siri renovasi, harga nak naik cable car nie pun dah naik yer...klu dulu tiket adalah untuk cable car saja...skrg dia jual tiket berpakej...bleh tengok kat bawah or pegi website dia.. panoramalangkawi...



kalau tengok kat atas nie normal price utk SkyCab basic pakej untuk Adult RM40, Child RM30 - untuk Malaysian...tgk pakej dia inclusive SkyDome, SkyRex & 3D Art...so korang akan habiskan masa sepanjang hari kat sini...kalau kena time peak, mesti amik masa lama kat satu-satu tempat...kitaorang time tak peak, cuma cuaca tak menentu...sekejap hujan, sekejap cerah...so kitaorg  sempat cover SkyCab dan SkyRex jer....sebab hujan masa kat atas tu masing-masing dah basah huhu...

.:: masing-masing dah tak sabar nak naik cable car ::.

.:: dani nmpk excited..pengalaman pertama dia..eman dah kali ke3 naik nie hehe ::.

.:: iqi sket pun tak cuak, siap bleh berdiri tukar seat lagi...lutut mama yang goyang huhu ::.

.:: pengalaman ke-3 mydear dan saya kali ke-4 ::.

.:: view di kejauhan...nmpk tu langit gelap..dok doa supaya tak hujan jer ::.

 
.:: berkabus tiba-tiba...lepas jer kitaorang amik gbr nie hujan pun turun huhu ::.


.:: toilet di atas gunung...kena bayar nie 50 sen..naik atas tiket takderlah murah mana, toilet pun nak kena bayar juga sighhh ::.

.:: dah tak nampak apa-apa kat belakang tu ::.

.:: sementara tunggu hujan reda...kitaorang lepak minum air panas kat atas nie..bajet-bajet macma kat oversea huhu ::.

hujan lebat, mana pun tak bleh pegi tapi nasib baik tak lama, hujan dalam 10-15 minit jer lebih kurang...bila hujan dah reda, terus kitaorang beli tiket untuk naik SkyGlide untuk turun ke SkyBridge...klu dah sampai atas nie kena pergi SkyBridge...rugi oo kalau tak pegi...so macam biasalah mana-mana pun kena bayar..huhu SkyGlide Adult RM10, Child RM7...oke bukan itu jer nak kena bayar, SkyBridge kena bayar juga yer...Adult RM5, Child RM3...huhu



.:: Rail SkyGlide ::.


.:: pic google jer sbb dah beratur depan pintu tak sempat amik ::.

macam toilet mydear ckp huhu...kecik jer..bleh muat dalam 10-15 org kalau tak silap...jenuh juga nak menunggu dia sampai sebab slow jer menda nie..kalau taknak naik SkyGlide option lain adalah dengan ikut track kat bawah..track lama sebelum SkyGlide nie ada...tapi kalau gigih lah nak memanjat dan menurun bukit berbatu hehe....kalau cuaca baik mungkin oke...kalau tak mmg SkyGlide jerlah optionnya hehe...


.:: hijau tu tag untuk SkyGlide dan SkyBridge ::.


.:: dah sampai atas nie cerah jer view pun nmpk ::.


.:: nasib lah berair-air cermin tu so tak jelas sangat nmpk kat bawah tu ::.


.:: tak sampai 10 minit...dah berkabus tebal dan angin kuat gila...bleh tengok video saya share kat ig kat bawah nie.. ::.



bukan setakat berangin kuat jer...sekali dengan rembesan-rembesan air you...maknanya hari nak hujan...sempat sampai hujung kejap...lps tu tengok ramai dah pusing balik...ingat nak tunggu tapi makin lama makin gelap berkabus, plus hujan...lari balik tgu SkyGlide...ramai juga orang menunggu...dalam 2 kali trip baru kitaorang dapat naik...tapi dah lencun dah sket, sbb hujan dengan angin sekali, duduk bawah bumbung pun tak memberi apa-apa makna..tetap basah..so kalau sapa-sapa naik ke atas nie musim hujan better sediakan disposable raincoat tu...


bila turun tu masing-masing dah basah...dah nak balik dah tapi kiatorang sempat cover satu tempat lagi SkyRex...ini kira show 4D tengok dinasour...habis jer tu terus  balik hotel...


Monday, October 30, 2017

Langkawi 2017 ~ Crocodile Adventure Land...

Crocodile Adventure Land atau Taman Buaya Langkawi adalah salah satu tempat yang wajib korang pergi kalau ke Langkawi...lagi-lagi kalau travel dengan kanak-kanak...tapi kalau dengan makcik-makcik usahlah korang datang sini...boring depa sat lai...mereka nak shopping jer kalau gi Langkawi nie, confirm huhu...


oke tiket masuk bagi dewasa kalau ada mykad, atau senang citer kalau orang Malaysia lah RM18 dan bagi kanak-kanak RM12...berhampiran dengan cable car...so bleh singgah sekejap sebelum pergi atau balik dari sana lah...masa kitaorg haritu sebab ala-ala hujan dan mendung-mendung, so kitaorg ke sini dulu baru gi terjah naik cable car...

.:: bila sampai sini panas lit lit oiii...that's why lah semua mata kecik jer huhu ::.

so apa yang kita nak buat kat sini...basically tengok buaya lah kan senang citer...tapi yang bestnya adalah kat sini bersih, tersusun dan teratur kandang buayanya....busuk tak bleh nak dielakkan lah hehe....derang akan kelaskan buaya dari buaya kecik, buaya besar dan juga jenis-jenis buaya...kalau nak lagi best, sila datang bila dah dekat-dekat waktu show...time tu lagi seronok dan excited kanak-kanak..selain showtime ada juga crocodile feeding dan juga crocodile fishing..ini untuk anak-anak buaya lah...


.:: crocodile feeding..beli makanan buaya RM5 dan campak kat anak-anak buaya tu...dah macam ikan plak tengok derang nie makan dedak huhu ::. 




 .:: 3 sibling ::.


 .:: anak beranak nak buat aksi dab..yang si adik, ada aku kesah, makan lagi sedap nyum, nyum huhu ::.


 .:: crocodile feeding...kali nie bapak buaya plak nak makan ::.

 .:: nampak kecik tapi realitinya besar..byk lagi yang besar-besar buaya nie...dok menyorok dalam air..nmpk kepala ngan mata jer..seriau juga jalan atas pelantar nie huhu ::.

.:: eh dik mama nak amik gbr awaklah, apsal sebuk nak buat dab nie hehe ::.



ini kali kedua saya pergi Taman Buaya ni...dulu pegi dengan eman jer...sekarang dah ada adik-adik eman ke bawak lah juga...supaya masing-masing experienced benda yang sama... :)

.:: jadual showtime...so bleh plan pukul berapa nak datang ::.

ini link masa saya je Taman Buaya nie yang sebelum nie tahun 2012 - Taman Buaya Langkawi.. 

Address :
Taman Buaya Langkawi Sdn. Bhd.
Jalan Datai, Mukim Air Hangat
07000 Pulau Langkawi, Kedah
Tel: 04-959-2559

Ticket Price:
MyKad: Adult RM 18.00, Child RM 12.00
Normal: Adult RM 25.00, Child RM 12.00


 
Design with love by Jiji for Zamimie