Tuesday, November 4, 2014

Weil Hotel, Ipoh...

habis dah cerita penang...last selepas check-out tu kitaorg pi pekena original kayu nasi kandar sebelum bertolak ke next destination Ipoh, Perak....dari awal tu kitaorg just survey2 jer hotel apa yg best dekat ipoh nie...ciri-ciri hotel yg mydear nak adalah tgh town, selesa utk kami semua, serta parking kereta yg selamat dan proper...almaklumlah kan sejak2 berkereta baru, syg kereta katanya...huhu yg menarik pndgan so far adalah Kinta Riverfront Hotel & Suites...tapi just tgk website jer, parking kita tak tau camner...so mydear ckp kita gi dulu pusing2 tengok....rupa2nya byk hotel kat tgh town tapi semua parking cam tepi jalan and tak brp nak selamat...

pusing2 nmpk ipoh parade okey best ada shopping mall...sebelah betul2 tu ada hotel, tengok dekat signboard atas dia tulis Weil Hotel...sekali pandang mcm tak siap lai, tapi bgnan mmg dah tersergam indah....try google Weil Hotel ada dalam agoda, tapi tak boleh booking ponx...so jmpa phone no dan call....bila call tanya ada bilik kosong tak utk mlm nie, org tu jwb ada and byk lagi...bila tanya parking mcm mana...dia jwb parking dlm ipoh parade and ada access dari sana ke hotel...terus mydear blink2 matanya...yerlah parking proper, dalam bgnan lai tu...itu satu full point utk hotel huhu...

bila masuk jer hotel mmg construction blm selesai lagi, masih ada lagi bau cat...tapi just minor jerlah...masuk lobby hotel nie lengang jer...yg ada pekerja hotel disana sini....ermmm kompius dah kejap, dah bukak ke belum hotel nie...mydear ponx pegilah kaunter nak check-in, tapi derang mcm pelik2 plak...sbb katanya hotel blm beroperasi sepenuhnya...derang hanya terima tetamu2 dari anak syarikat company...tapi dia still entertain kitaorg....dia ckp bg masa utk derang check...mgkn nak tanya big boss lah kan....yerlah takkan nak halau hotel guest kot...lai ponx bkn salah kitaorg, yg jawab call tadi yg salah huhu...



at last dapat juga check-in bilik....jenis bilik saya tak tau...tapi once dah masuk perkataannya adalah wow, wah, wow lagi...cantiklah kan...konsep  moden kontemporari mmglah our style...bila tengok bilik air dia lagi lah wow wah gitew....





hehe amacam wow wah tak tgk bilik air dia, seksi you huhu...ada shower besar yg atas kepala lagi eh..puas mandi....rugi rasa kitaorg tido satu malam jer...next time mcm nak kena ke sini lai....bath tub tu ponx eman and dani yg mandi...cuma katil single dia kocik jer...selalu kitaorg dapat katil super single...sbbkan derang belum beroperasi so tak dapat nak sediakan extra bed...takperlah utk satu malam jer kita berhimpit2 jerlah anak beranak takder masalah....huhu



welcome fruit dia adalah buah pamelo aka limau bali....unikkan salah satu signature negeri Perak buah limau bali nie...1st time makan buah limau bali yang sedap....selalu dapat yg masam and kelat gitew...klu tgk daun pandan tu mcm hiasan kan, tapi so surprise sbbnya aroma daun pandan tu melekat sket2 dekat buah tu so ada campuran wangi2 daun pandan and manis pamelo...sedap...nyum...

buffet spread utk breakfast as usual lah mcm hotel2 lain...tak byk pilihan sangat, tapi bukan masalah bagi saya sbb pagi2 makan byk mana ponx yg bolehkan....okelah bagi kami....tapi sbnrnya kitaorg tak berapa selesa sbb pagi tu menjadi tumpuan top management...manager, senior manager semua turun entertain kitaorg....pelik mereka mcm mana boleh kami nak check-in kat sini...siap tanya nama org yg jawab call saya tu...haha manalah nak tau, sbb masa tu cakap laju2 jer tak terfikir ponx nak tanya nama ker...smpi ke sudah dok tanya juga nama org tu...serius saya tak tau sapa nama dia yg tau indian ladies sbb dari lenggok suara tu... so dari sinilah yg kitaorg tau kami adalah 1st walk-in guest...ada lah mgkn hotel guest lain tapi semua tu dtg dari anak syarikat and by invitation klu tak silap saya...so mgkn free stay lah gaknya....rezeki mereka kami jadi 1st guest...mgkn rezeki kami derang offer free stay utk next visit after dah buka nnti...haha tapi takder black and white ponx...cuma janji2 manis jer...we'll see, sbb kita ada business card dia...mgkn boleh try call next stay utk tuntut haha....



i love the display...derang pki periuk yg ala2 la cruset tu...temanya merah uolls...bolehlah nnti kita wat dapo gitew...barang2 semua merah, kitchen kabinet hitam, lantai greyish gitew...kitchen plak dia buat style open kitchen mmg cermin sepjg2 tempat makan nie...mmg boleh nmpk lah segala-galanya yg berlaku dalam dapo tu huhu

so far my experiance here mmg superb bilik hotel best, makan ponx best, service ponx best tapi tak leh compare next timelah sbb derang belum buka kan so tumpuan mmg kat kami jer smpi jadi rimas plak haha boleh? :p dan yg best easy access utk ke ipoh parade so mmg bestlahkan...we will come back again next time after dah fully operated...oke belanja satu gambar danial...skrg gbr danial jerlah yer...sbb abg eman dah taknak bekerja sama ngan kamera mama dah...bila diminta pose...buat muka selenga....atau seperti dibawah geramm tau...



Monday, November 3, 2014

Penang 2014 ~ Adventure Zone...



inilah dia adventure zone dekat Golden sand resorts tu...kecik jer takderlah besar mana, tapi bg kanak2 dah cukup heaven kot...tinggi lebih kurang bangunan dua tingkat....bangunan dia bersebelahan bangunan hotel...



so sbb kitaorg dah amik pakejnya tak pyh byrlah kan...kalau tengok fees kat bwh nie utk 2 hour session...tpi pakej kitaorg for 4 hours session lah...owh jgn lupa yer kalau nak pi main syarat dia stokin ngan baju long-sleeves...klu suar pendek takpe...yg penting lengan kena pjg...mak pak klu nak main ponx sama jugalah syarat dia stokin and bju lengan pjg...klu terlupa nak bwk dia ada jer jual...stokin RM10, baju saya tak tau brp rm....

Fees bayaran utk masuk ke adventure zone...
For resort guests
Children: MYR 44 for half-day package, or MYR 22 per two-hour session
Adults enter free of charge with paying children
Local visitors/Non-registered guests
Children: MYR 33 per two-hour session
Adults enter free of charge with paying children 

kalau mau korg ponx boleh main sekali...tapi derang kebanyakkannya tak join ponx kekanak tu main2...kitaorg berdua jer yg dok sebuk main sekali ngan budak2 tu....dia punya keseronokan sbb ada 3 jenis...yg lain2 mcm playgym yang biasa tulah.... yg kanan sekali nie dekat 10 kali saya naik kot...haha sbb kena duduk dalam guni dan slide ke bawah...mula2 asal teman eman jer, so naik berdua sekali...last2 eman nak naik sorg2, yolah dah besar katanya...jadi ayuh lah anak kita berlumba sapa yg plg laju sekali turun haha....for surelah mama kalah, sbbnya mama lagi beratkan hahaha....


klu slide yg biru belah kiri sekali nie dia a bit curam dan turun ke bawah kat ada bola2 banyak...yg nie kitaorg naik juga...tp takderlah seram sgt sbb dia ada mcm bumper sblm sampai ke bawah...eh semuanya lah kitaorg naik...huhu eman takut sket yg nie...tapi dua kali jer dia naik...kitaorg plak yg naik sheikh naiknya...tah apa2lah kan...huhu mydear ponx 3 kali kot naik...takder gaya nak meneman anak ponx sbb dia turun sdri jer keh2....


yg tengah2 nie plg menakutkan...setinggi bgnan dua tingkat dah kecuraman 90 drjh kot...huhu berkali2 naik duk kat tebing tu tapi tak jadi turun....tengok budak2 nie berpuluh2 kali derang naik, takde rasa takut langsung....so saya ngan mydear berdua nie bertolak2 lah you lah naik, you lah naik...haha last2 saya yg naik sbb dicabar hokey...sapa taknak RM200...ingat saya tak berani ker..bila nak turun tu mmg rasa nak gugur jantung...sekali dah turun ek eleh tak smpi 3 saat dah smpi kat bawah...haha eksyen lah kan sbb berani naik...tapi 2 kali jer lah naik selepas cubaan berkali2....huhu ada videonya tapi malas plak nak upload kat youtube....


untuk baby ada juga section khas utk derang...kocik jer kwsnnya slide ponx ada satu, pastu ada kwsn ball byk2...dani suka yg slide tu, bkn main menongek2 dia nak naik...bila turun kan sengih2 jer...tp kita sbg mak nie overprotective lelebay plak huhu...semua ponx takut...tu yg bdk2 jadi penakut and jadi manja... :) okelah share sket gbr bdk tak reti nak duk diam nie...bikin havoc jer klu ke mana2...dah mcm ulat dah meliut, melentik...hehe




Friday, October 31, 2014

Penang 2014 ~ Family Fun Package by Golden Sand Resorts...

sebelum saya cerita menda2 lain saya citer dululah package yg saya amik tu...my sis yg perkenalkan nie sbb aritu dia pegi ponx guna package nie....1st sekali saya nak warning yer...package nie adalah utk org yg banyak kali dah pi penang and dah tak berapa nak heran nak ronda2 town atau ronda2 cari makan...klu 1st timer tak yah amik ek....so package utk 2 adults + 2 child...klu ada anak lebih dari 2 kena tanya hotellah...mgkn kena top-up lah kot sket duit....


package nie nama dia Family Fun Package.....kalau korang berminta pegi kat web site golden sand tu and cari kat bahagian offer...selalunya hotel2 nie kalau kita amik pakej mmg ada untunglah....mcm dulu masa kat hard rock kitaorg amik yg cheezy package tu...so kali nie lagi menguntungkan...

apa yang menguntungkan....oke korg tgk sdri kat bawah nie eh...

  • Daily buffet breakfast for two adults and two children below 12 years old at Garden Cafe
  • Complimentary one extra bed for a child under the age of 12 years old
  • Daily dinner (either buffet or set dinner) for two adults and two children at Garden Cafe inclusive of free flow of beverages (soft drink, juices, house wine and house beer) for the whole family
  • Four hours of daily admission to Adventure Zone with kiddie lunches for two children
  • Two Polly the Parrot soft toys
  • One lunch consisting of two wood-fired pizzas

sepanjang 3 hari korang duduk kat sana tak payah susah2 nak cari makan eh....hari pertama check-in petang so lunch kenalah mkn siap2...lepas tu malam ada buffet dinner....tiap2 hari ponx berbeza buffet diner yg derang kasi...malam 1st tu Mediterranean buffet yg second night tu asian buffet...so dua malam tak yah sebuk2 nak kuar cari makan...esok pagi breakfast, lps tu lunch dia bagi 2 pan pizza....besar hokey kitaorg mkn ber3 mmg tak habis...dah kenyang smpi petang....mlm plak buffet dinner lagi...esok pagi breakfast plak....so check-out pi lah cari nasi kandar atau segala bagai menda yg korang nak mkn...

.:: pizza for lunch kenyang mkn dua pinggan nie...siap tak habis lagi tu huhu ::.

dari segi mkn mmg settle lah...lepas tu aktiviti ponx byk kat sini...spjg kitaorg kat sini pagi pegi pool...petang plak pi main2 kat adventure zone...so 3 hari kat sini boleh pegi 3 kali main kat advanture zon tu....lepas tu kat advanture zone tu dapat 2 kali makan utk kanak2...takper anak tak mkn, mak pak ponx boleh bedal...so klu pegi petang kira minum petang lah...

mmg takder masa nak fikir jln2 kat luar...sbb tu saya ckp utk 1st timer dtg penang tak sesuai amik pakej nie sbb spjg masa mmg kita dok kat hotel jer...mlm2 boleh lah jln kat luar tu pasar malam batu feringhi...last sekali free 2 polly parrot mcm kat bawah nie...utk dani dan eman main kitai2 huhu....

.:: polly the parrots maskot adventure zone ::.

oke harga pakej total 3D2N nie utk weekdays yer, klu pi weekend mahal sket...mahal byk sbnrnya huhu...sbb hari tu saya try booking Khamis smpi Sabtu harganya RM1,700++...tapi bila booking rabu sampai jumaat RM1,300++ jer....so dekat 400 ko bezanya...huhu pilihan ditangan anda...trylah godek2 website dia and tgk sdri bezanya...

oke tu jer entry pendek tuk hari nie...kui2 nak pi PMC ada appointment ngan doc cantik Dr. Azlina Firzah...follow up saya hari tu...read: Bertemu Breast Surgeon.... 


Eman The Next Dugrostar...



* scroll down for new entries *

Apa macam ada talent tak nak jadi Dugrostar by Dumex…hehe bolehlah kot nak mencuba, gaya dah ada dah nie…bakat ada ke tak belakang cerita dulu…yang penting eman kenalah berani…sebelum tu moh kita tengok mana tempat nak pi casting nie…kot2 ada yg terdekat bley pegi ujibakat…jap2 eh nak test suara jap bley ke eman nie…huhu



Ini adalah venue ujibakat yg diadakan seluruh Negara….tengok mana tempat yg terdekat nie bolehlah pegiii…klu tak pandai menyanyi ponx takpe…klu pandai menari boleh juga pegi…ballet, pop dance, shuffle dll…tak pandai menari takper..pandai main alat muzik? Piano, guitar, ukulele, dram dll…ponx boleh juga pegi…

Venue
Date
KB Mall, Kelantan
24-25 October 2014
Plaza Merdeka, Sarawak
31 October-2 November 2014
Sunway Pyramid, Selangor
31 October-2 November 2014
One Borneo, Sabah
8-9 November 2014
Mahkota Parade, Malacca
7-9 November 2014
KSL Mall, Johor Bahru
7-9 November 2014
Queensbay Mall, Penang
13-16 November 2014

Dugrostar Roadshow ni akan mengambil tempat di 7 buah negeri, masing-masing menjemput anak-anak yang berbakat untuk menyertai Dugrostar Studio (Wild Card). Peserta-peserta akan dibahagiakan kepada dua kategori; 3-6 tahun dan 6+ hingga 10 tahun. Penganjur akan pilih seorang pemenang daripada kumpulan 3 - 6 tahun dan seorang pemenang daripada kumpulan 6+ hingga 10 tahun masing-masing daripada 7 lokasi tersebut untuk memenangi wang tunai sebanyak RM1000!

So kalau korang rasa anak korang berbakat tu boleh lah bawak pi ujibakat…dari dok melalak terlolong depan tv kat rumah…cuba try ketengahkan bakat mereka tu…wpun kadang2 tak Berjaya tak mengapa, tapi sbnrnya boleh juga build-up confident level anak-anak untuk berdepan dengan crowd…brulah anak-anak jadi berani dalam apa bidang ponx…so apa lai moh lah kita…

Inisiatif ini sebenarnya diwujudkan mereka yang terlepas penyertaaan Dugrostar Final yang telah berakhir pada 12 Oktober yang lalu.. Kepada mereka yang berminat nak menyaksikan performasi peserta-peserta Dugrostar, boleh jugak jemput kawan ramai-ramai ke lokasi-lokasi di atas..   

Kat Dugrostar Roadshow tu ada juga booth-booth dan aktiviti-aktiviti lain yang disediakan oleh penganjur dimana korang enjoy dengan family korang..

Sales /On Ground Activities      :
·         Special Product Promotion
·         Exclusive Dugrostar Premium Collection
·         Product Sampling
·         Clowns
·         Ballons

Booth Activities :
·         Dugrostar™ Step (Dance Machine)
·         Dugrostar™ Beat (Music Machine)
·         Dugrostar™ Style (Face Painting)
·         Dugrostar™ Celebrity (Photo shoot)
·         Dugrostar™ Jump (Giant Pool of Balls)
·         Dugrostar™ Creative (Sand Art)
·        
          At the same time, the *Dugrostar™ Studio video booth allows those who did not register in time, to still perform and be part of the Dugrostar™ campaign, with the opportunity to win other attractive prizes! For *FREE!

Stage Activities :
·         Dugrostar Finale
·         Interesting children’s performances (invited)
·         Coloring Contest
Other Stage activities

For more information on Dugro® and Dugrostar™, log on to www.dugro.com.my or call the Dumex CareLine at 1-800-38-1038.

Thursday, October 30, 2014

Penang 2014 ~ Golden Sand Resorts Hotel Room...

rasakan, entry lagi tiap2 hari...haha dah kemaruk katanya nak menulis...roh berblog dah sampai kot maksudnya....ala time rajin, time ada menda nak citer rajinlah....dapat tiba mood malas ke laut malas lah kan...hehe
.:: welcome fruit ::.

so entry kali nie kita citer pasal biliklah...kitaorg amik bilik biasa jer, and takder seaview bagai sbbnya beza view tu sampai RM300 semalam...mengarut sangatlah, setakat nmpk pokok kelapa, swiming pool ngan laut yg sipi2 nmpk jer baik tak payah...dapat mengadap petronas and mcdonalds kat depan tu ponx tak kisahlah...janji katil best...huhu next nnti saya citer pasal pakej yg saya amik yer...


laluan nak ke bilik...pjg hotel nie lift plak ujung ke ujung...bilik kitaorg plak kat tengah2 so jenuh menapak...haha tapi maklumlah jln sekali ngan eman bising jer mulutnya...nasiblah kan klu ada yg terganggu...huhu


.:: bilik yg kitaorg duduk for 3 days and 2 night ::.


ini lah biliknya...katil twin bed....pakej yg saya amik tu takder plak king size...ke secara kebetulan takder masa saya nak booking tu...katil super single tido berdua ponx boleh...saya share ngan dani...mydear untung sbb dia tak perlu share ngan eman sbb dah ada extra bed siap2 dia letak...mgkn sbb pakej tu 2 adult + 2 child so dia dah siap2 letak  lah tak yah nak request....

bilik dia cam hotel2 lain lah, bilik air ada bath tub, sinki satu cermin besar...so sama mcm semua hotel2 lain...takder beza...beza cadar bersih, bantal empuk, bilik atau katil atau bantal takder bau kepam so mmg A+ bg saya...huhu cuma saya tak suka lantai tiles jer...dlm gbr tgk mcm laminated floor tapi rupa2nya tiles...ada dua sbb saya tak suka...satu sbb bilik fully aircond, so lantai sejuk wei...dah ler takder selipar yg ada selipar getah bwk pi pool tu jer....satu lai sbb sayakan ada anak kecik, katil tinggi so risiko klu baby jatuh terhempas kat tiles, haru wei....at least klu carpet atau laminated oke sket....tp mcm mydear ckp ini utk jangka masa pjg...klu laminated cepat rosak, klu pki carpet bau kepam plk...okelah boleh diterima pki alasan tu huhu....



ini lagi satu plg saya suka sbb botol air besar 1liter...haha tpi bukan boleh bwk blk ponx botolnya....sebotol rm50 klu nak beli...tapi sbb kitaorg nie mmg jenis peminum air byk....dr ptg check-in smpi ke mlm dah tinggal sebotol jer...tapi yg lagi bestnya tiap2 petang dia akan tekan door bell and tanya ada apa2 yg kita perlukan....spjg byk2 hotel yg saya duduk ini 1st time dok hotel yg tak pyh kita panggil dia yg akan tanya kita...masa nielah request air byk...tak yah minta dia tukarkan alas lantai yg dah basah sket...towel ponx habis dia angkat tukar haha....ke sbb mydear golden circle member tak tau lah plakkan....


pantry mcm biasalah benda2 basic nie mesti ada...tp suprise eh sket ponx kitaorg tak usik...siap lupa nak kaut bwk balik lai...saya klu amik selalunya nescafe...senang nnti org dtg umah nak buat air...klu hrp kitaorg dua org balik2 chinese tea, green tea...so klu beli nescafe selalu keras jer....huhu tapi yg plg best sekali peti ais kosong hokey...takderlah air tin ke, kacang ke, coklat ke, kopok ke....itu saya suka...sbbnya klu ada eman asik nak mengecek jer, klu ada air dlm peti ais tu berpuluh2 kali dia ulang buka tutup, nak kasi mmg tak lah....baik beli kat luar huhu...owh ada satu citer tu hotel nie dia jual eskrem hagen dazs tu, so mydear tanya lah harga, rm17 klu tak silap budak tu jwb...lepas tu budak tu laju2 lagi ckp "baik abg pi beli kat 7-e bang lagi murah"...haha baguskan sbb 7-e ponx ada kat luar jer tu jln kaki sket jer smpilah....



wifi dia terbaik laju, mcm pki unifi plak kat umah...hehe seronok jerlah dani layan youtube...saya ponx bgn2 pagi check facebook and ig dulu...wifi dia merata2...pegi kat mana2 ponx dapat jer laju...lebih laju dari 3g kot...


morning baby....awal pagi dah bangun lepas tu kacau org nak tido....kul 9 lebih org nak pi breakfast dia dah ngamuk sbb nak tido balik...hai lah baby bikin havoc jer yer....


 
Design with love by Jiji for Zamimie