Thursday, October 16, 2014

Outdoor Water Filter....

sekarang nie saya tengah mencari outdoor water filter dirumah...klu ada sapa2 yg tau sapa2 yg boleh pasang boleh lah bgtau ek.....tp ada kriteria dia utk saya pasang filter nie....klu ikutkan awal2 dulu nak pasang boleh jer...lagi senang sbnrnyakan sbb blm renovate apa2....so klu korek sana, korek sini, tebuk sana, tebuk sini mesti tak jadi masalah....

yg jadi masalahnya adalah kitaorg...atau lebih spesifik sekali mydear tak suka tong besar gabak tu kat luar rumah....rumah dah cantik2 elok tetiba tertongok tong besar mcm kat bwh nie...agak menyakitkan mata yg memandangkan....rumah besor mcm banglo takper boley sorok tang mana2 jer...nie rumah sekangkang kera jer, tak boleh nak sorok2 sgt...


klu ikutkan dah 6 tahun lebih kitaorg duduk nie, sejak2 nielah yg rasanya keperluan kritikal kenapa kitaorg perlukan filter air nie...korg bygkan eh tak smpi seminggu cuci bilik air, lantai bilik air, sinki, ngan toilet dah berkeladak balik....saya bukan cuci biasa2 eh....1st sekali saya akan spray ngan clorox...berus sekali, lepas tu cuci plak ngan cif...nmpk 2 kali permbersihan...at least seminggu lebih lah bertahan kebersihannya...tp tidak...tu blm lai air tadah dalam baldi, tak smpi 3-4 hari cuci sekeliling baldi tu keruh jer keluar....tak sanggup nak bygkan air dalam tangki haha...nasiblah kitaorg nie takder masalah penyakit kulit...

tapi yg jadi sangat2 kronik sehingga saya tak boleh bersabar adalah time basuh baju...habis baju2 yg color cerah tu jadi berkeladak atau mcm air karat kena...cuci balik mmg tak hilang oke, siap rendam clorox semalaman ponx tak mau juga hilangnya...yg jadi mangsa kebanyakkan baju dani sbb baju dia byk baju putih....baju basahan saya belasah jer klu kotor ponx...baju keja saya so far takder lai...tp tak tahan klu kena kat baju keja mydear...haha tak ponx kena kat kemeja polo dia yg harga lebih rm200 tu mau dia meroyan kot...haha baju yg gitew samada saya suh dia hantar dobi atau saya gonyoh lah sket2....

.:: filter dekat sinki dapor ::.

setakat nie saya cuma pki filter kat sinki jer utk buat masak2 air, masak mknan semua....tu ponx 2 minggu jer bertahan selamat lah keruh jer filter...nak bising byk2 ponx tak gunalah sbb sejak kitaorg duduk kat sini mmg tak pernah bayar bil air....dah duduk selangor kan air free...huhu so jgn byk bising marilah mencari solution yer...

dalam pada saya google2 terjumpa dua jenis filter yg menepati ciri2 yg diperlukan... satu adalah 3M water filter dan satu lai ultrafiltration membrane water filter...tak ramai ponx org share pasal menda2 nie..so tak tau review dia mcm mana...skrg nie just nak tau keberkesanannya dan juga harganya lah kan ofkos...kang klu mahal2 melampau tak mampu lah pulakkan...huhu

 .:: yg nie 3M filter...kecik comei jerkan...cuma dia warna biru tak berapa berkenan sgt huhu ::.

.:: yg nie ultrafiltration membrane...menegak boleh melintang boleh nak letak ::. 

so klu sapa2 tau berkenaan water filter or kenal sapa2 yg ada supply menda nie bolehlah share yer....tq

Wednesday, October 15, 2014

Cute & Clever Kid...

meh2 tengok video kat bwh nie...sure korg akan tersenyum dia pagi hari... happy working days...wpun ibu jari luka sbb kena tin susu, gigih juga menaip pki jari jemari yg lain...betapa pentingnya ibu jari...begitu juga pentingnya ibu kita sendiri... :)



Tuesday, October 14, 2014

Peach Cobbler...



mieoney kitchen kembali lagi....huhu hari nie busy sket so kita share menda2 simple dan ringkas jer ek...resepi nie saya jumpa masa dok terfikir apa mendalah nak buat ngan setin buah peach lebihan dari buat puding koktail...klu ikutkan nak ratah gitew jer...tapi mknan dalam tin kan., manis plak tu haha...teringat dulu browse internet penah terjumpa resepi nie...tapi dah lama kot dalam 2-3 tahun lepas...tapi tak tergerak hati nak buat lai...yg jadi save tu sbb resepi simple dan mudah....biasalah konsep mieoney kitchen resepi simple dan mudah... :)

meh sini tengok resepi peach cobbler yang ringkas dan mudah...semua bahan ada kat umah nie..bila-bila masa boleh buat...

Peach Cobbler

Bahan-bahan:
1 large can peaches with syrup
1 stick butter 
1 cup self-raising flour
1 cup sugar 
1 cup milk 

Cara-cara

  1. panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius.
  2. cairkan butter dan tuang dalam bekas tahan panas atau loyang bersaiz 9 x 12.
  3. dalam mangkuk lain campurkan tepung, gula dan susu. gaul sebati sehingga tidak berketul. tuang kedalam bekas yang telah diletakkan butter cair tadi.
  4. susunkan buah peach di atas bancuhan tadi dan bakar di dalam oven yg telah dipanaskan selama 1 jam atau sehingga bahagian atas nmpk crunchy atau berkerak...berkerak atau garing yer bukan hangus...huhu

peach cobbler nie sedap makan panas2...padankan pula dengan aiskrim vanila...mmg mabeles kebabom lah...mydear bertambah 3 kali kot huhu termasuk lah saya sendiri...dapat yg kerak2 garing tu lagi sedap oooo...klu nak lagi variety korang boleh campurkan dengan bluberry juga masa bakar tu....mmg sedaplah...


selamat mencuba

Monday, October 13, 2014

Danial Birthday Celebration...

celebration lah sangatkan...huhu act celebrate nie masa raya haji haritu...advance celebration sbnrnya...early 2 days...sambut sekali ngan anak buah saya 9/10 dan dani plak 7/10...so alang2 semua dah ada kat kg kita buat2lah seronok utk budak2...boleh tiup lilin semuanyakan...bley makan2 smpi senak perut...diet blkg citer eh...balik raya haji 3 hari, almost 2kg naik hokey...insaf2 huhu


plan asal sbb my lil sis ajak buat bbq...dgn daging korban yg fresh, kita topup sket dgn ayam, sotong, ikan and jagung...kita cincai2 lah buat...wpun cincai tp sedap juga....anak2 buah ramai plak tu...semua ponx sebuk nak tolong...so yg besar2 nie rilex2 jerlah....tp derang nie tak leh harap sgt...takut terbakar plak jari jemari...plus hangus jadinya...haha semua ponx mcm piranha plak tu laju tul makan...dah ler nak bakar ayam agak lmbt...jatuh jer minyak dari ayam ha amik berapi2 jadinya...terus rentung ayamnya, bhgn dlm tak masak lai tu huhu




see the bbq pit....keta sorong jer uols senang sangat...haha abisnya bekas bbq yg asal tu kecik sgt...lmbt plak nnti nak membakar....so kita guna keta sorong nie senang sket...dah sudah tolakkan jer kat tanah lapang...elok plak mlm tu hujan lebat, so tak perlu risau klu api merebak ke apakan....nak kemas ponx senang, boleh dibawa berunding nak ke sana atau ke sini....huhu


kek besday kita beli dekat secret recipe jer...tangkak ponx dah ada secret recipe skrg nie sonang jer....tapi harap maklum pilihan tak byk...kitaorg berli absolute chocolate...sodap sungguh...dani ponx suka...tapi beli jer, bwk balik kita buatlah penambahbaikkan...nmpk topping n deco atas tu sure korg tak jmpa klu beli kat secret recipe...huhu susun2 coklat kinder buenos, kit kat bite, choc bulat2 tu...lps tu drizzle dgn salted caramel sauce by mysil...wpun rupa tak berapa nak cantik tapi rasa dia mabeles2....dah tau cara nak buat so boleh lah buat sdri next time...


1st time sambut besday katanya...org nanyi muka pelik jer...nmpk kek depan mata dengan lilin sparkle2 lagi pelik dia....cuma bagus sangat sbb dia tak nangis ponx huhu....sebuk jer nak capai lilin tu...tapi sayang plak gbr tak byk...klu ada ponx nielah gegor2 gbrnya...dah semua pakat excited bergerak jerlah masing...huhu


ini gbr yg paling oke sket...kenanganlah utk saya...gbr polaroid by my niece...thanks korng...nnti next time amik gbr cantik2 sket and mak uda bayar eh RM3 sekeping,....haha last but not least gbr latest muhammad danial ariq taken sabtu lepas kat umah org kawen at bandar ikan patin temerloh....buat pelepas rindulah korg kat dia, ke ada org rindu juga kat mama dia...ehh... :p


p/s: kalu rajin bleylah follow ig saya...bleh tgk kat sidebar tepi tu...kot2 ada live update haha...poyos sgt...keh2

Thursday, October 9, 2014

Terengganu Trip [Cerita Basi :p]...


early in the morning bertolak kitaorg ke terengganu...hoih punyelah lama punya citer...bln May kot klu tak silap saya waktu nie...dah 5 bln dah berlalu kot...citer ponx dah tak ingat...gbr ponx tak byk sbnrnya...bila ada sikenit nie mmg susah lah nak bergbr proper....elok2 bergbr ponx sure gbr tak jadi...gbr masa kenduri ponx mmg tak nmpklah muka saya...klu ada dlm gbr sure nmpk badan jer...huhu ater dok melayan angin sikenit....ermmm sbb tulah bila selak2 jer folder gbr apalah nak share...adalah sket2 nie bolehlah buat kenang-kenangan....


ini kira 1st time bagi dani travel...paling jauh ponx balik tangkak jerlah...klu eman dulu tak sampai setahun merata dh berjlnnya...penang 2-3 kali juga....takperlah dani nie dah setahun nie awak behave sket yer...perangai elok sket kita jln yer...tahun depan kita jln jauh oke...jgn sedih2.... :D


abg eman klu jalan jauh2 dia kena jadi co-pilot....klu dulu2 dia jd co-pilot tp dok dlm car seat.....masa mula2 nie mmg kitaorg tak letak dani dlm car seat tapi dani nie cepat bosan...mmg melasak kejanya...tu yg balik raya perak baru2 nie mmg letak kat dalam car seat lah dia....eloklah diam duduknya...klu tak serba tak kena, memanjat sana sini....klu 2 jam boleh tahan lagi, nie klu dah jejal 3-4 jam nak meriba mmg tak lalu lah saya...


kitaorg di terengganu 4 hari...2 hari awal tu dok homestay sbb pihak pengantin yg sediakan....next 2 days lepas tu kitaorg dok kat primula beach resort plak...so far tak byk tempat pegi wpun dok lama...dak ulang2 mkn kopok tok beng jerlah...punye sedap kopok...sekali mkn smpi 20 - 30 hinggit kot huhu....taman tamadun islam jejak dekat parking jer...masjid kristal pon saya jejak smpi ke parking jer sbb 2 kanak2 tu bru nk smpi dah tido...pegi plk time tghari panas tu...so saya tgu dlm keta jerlah...


pagi2 lepas subuh tu sblm brakfast turun pegi pantai....seronok jugaklh lepak2 tepi pantai....1st time bg dani tengok laut...eksited ke tak, tidaklah kami tahu...muka ketat jer...huhu bila tgk gbr nie bru perasan dani sama mcm saya suka sgt kerut kening....haha tgklh kening saya tu gitew sekali kerutnya....bkn apa sbb silau yg utamanya...eman pulak klu ajak bergbr begitu lh rupanya...muka terpaksa...


kalau rela hati sampai begini pose...ngan kaki bersilang dah ala2 model dah...klu ckp handsome bangga gilerlh...nk pi potong rambut kena ckp nnti rambut dah pendek baru handsome bru nk g potong....lps tu balik2 jer asik tanya...eman handsome tak mama? huhu tah apa2 lah abg eman nie...dah umur2 mcm nie dia dah buat hal sendiri dah...klu mama cium okey lai, klu baba cium takmo dah...sbb baba boy...boy sama boy tak boleh kiss....nak peluk ponx malu2...hai lah anak tahun depan masih tadika lagi kot, berak ponx mama ngan baba yg cuci jgn nak kerek2 sgt eh huhu...


geli pasir takder...makan pasir juga ada....huhu tgklah punya geram smpi ketap2 bibir lai ko eh bkn main lagi...eman dulu nak pijak pasir geli...dani nie letak kat pasir gini jerlah dia...tp tak nangislah...dok kuis2 jer pasir tu...biasalah bdk takder perasaan mmg gini....tgk jerlah gbr kat bwh nie dalam pool ponx rupa paras begitu jer...tak tau seronok ke tak....tapi skrg nie klu bawak turun kolam mandi manda seronoklah dia...nak bawak keluar mmg jerit2 mengamuk...tak padan ngan yg kenitlah awak nie...


oke dah tu jer nak citer...wpun hambar tapi tak kisahlah nak letak juga...kui2 takper lepas nie nak kerap2 lai snap gbr...tapi kena tgu dapat balik hp...hp saya rosak hokey...skrg nie dok bergantung guna gbr dari ipad...tp dari semalam nak transfer gbr tak boleh plak....aishhh...so korek jerlah gbr yg ada...huhu

 
Design with love by Jiji for Zamimie