Thursday, June 27, 2019

Bandung 2018 ~Day 1...

Trip dua bulan selepas balik dari Perth Australia...siapa blom baca pasal entry Perth sila baca yer...Ini nama dia trip pokai, haha...tapi still bershopping lah juga...trip nie adalah bersama-sama dengan family in law saya...semua sekali 9 dewasa, 7 kanak2 with babies...

perjalanan dimulakan dengan bangun awal pagi...kul 12 tgh malam masuk tido kul  3 pagi dah bangun...punya takut terlajak...setiap phone yg ada set alarm, tido sekali dengan lampu terpasang...bdk2 dah lama disergah suruh tido...kul 11 lebih baru nak tidur walau dah masuk bilik awal...kul 3 tu mana yg boleh bangun dikejut utk bersiap, yg si kecik tu tukar jer baju terus angkat masuk kereta...sbbnya flight kami seawal 6.05 pagi ahaks...nak kejarkan tiket murah punya hal begitulah hehe...

.:: tiredness and restless face...awal lagi kul 5 lebih klu tak silap ::.

kat Bandung sana my SIL dah tolong carikan  supir utk sepanjang berada di sana 3 hari 2 malam jer....nak kata padat sangat itinerary tak lah, tapi lebih kepada habiskan masa kat atas jalan jerlah kan...what did you expect kan huhu sama juga macam KL, gitulah juga...

.:: airportnya kecik jer...lebih kecik dari airport Langkawi...turun flight berjln mcm Langkawi tu masuk jer pintu terus beratur utk imi check..lepas imi check terus collect bag dan depan tu jer pintu keluar huhu ::.

rasanya kalau tak silap kita org sampai dalam kul 8.30 pagi waktu Indonesia, kalau tak silapnya...sampai2 jer supir dah tunggu...sbbkan kami ramai so kitaorang cater coaster...senang sumbat ramai2 dalam tu..alhamdulilah mmg muat dan selesa jerlah pun...

.:: pengangkutan sepanjang berada disana ::.

tempat tuju pertama terus ke Kawah Putih...sbb sedang elok kan awal pagi lagi dan hari kerja, so better ke sana dulu...sbb kitaorang pun boleh berehat juga dalam perjalanan tu...sbb kalau tak silap perjalanan lebih kurang dalam sejam lebih...

.:: sebelum naik ke atas singgah sini utk beli kudapan dan air...kat sini tuk beli tiket juga...kami pun tak tau, semua diuruskan oleh supir...kitaorg bagi RP1 juta utk tiket masuk dan juga duit tips parking ::.

.:: banyak pilihan susu...macam2 flavor ada ::.

.:: nasib anak2 tido...klu tak mau kena pow dgn segala aiskrim..spongebob lah, ironman lah spiderman lah...pitammmm huhu ::.


Kawah Putih nie view dia cantik...langit mmg terbuka luas, kawah pun warna cantik giler...tapi bau sulfur kuat, mata akan cepat pedih...kena standby mask kalau siapa yg tak tahan....kalau kat sini nak amik gbr pakai phone kena tau teknik, klu tak end-up jadi mcm kami...sbb cahaya cerah kat blkg, so gbr muka tu jadi gelap...tapi bolehlah dari takder kan...waktu nie kitaorg tak berapa excited sangat sbb masing2 dah restless sbnrnya...kanak2 pun mcm a bit cranky sikit huhu...

.:: senyum, tapi cuak sbnrnya sbb batu nie tinggi...sbb abg2 panjat dia pun nak juga huhu ::.

.:: tmpt menarik utk photo shoot ::.

.:: danial - yg tengah ::.

.:: mydear with the kids...sebuk nak bermasked juga masa nak amik gbr pftt ::.



.:: habis kotor seluar sbb terlalu adventurous sgt..melekat bau sulfur tu sampai ke Malaysia...2 kali basuh baru hilang baunya ::.



lepak lebih kurang dalam sejam lebih jer, terus turun utk makan tengah hari...takderlah tengah hari sgt pun dalam kul 2 lebih lah juga..makan kat kawasan sekitar jer sbnrnya...sbb nak turun jauh lagi, nnti kelaparan plak masing2 kan...kami makan dekat Saung Gawir Resto...recommended place dalam TripAdvisor...okelah kedai dia bersih, makanan oke juga pada saya...cuma lalat byk sikit lah huhu...best air paip dia sbb sejuk...guna air bukit rasanya...seronok cuci muka...klu boleh mandi rasa nak mandi...badan mmg macam berlekit2 sikit walaupun masa dkt Kawah Putih tu tak berpeluh pun...sbb atas bukit kan, macam sejuk juga lah sikit...




.:: cantik kan restaurant nie...dibuat dari buluh rasanya kerusi, meja, tiang, bumbung semuanyalah ::.


.:: cousins ::.

.:: pepes ayam ~ not bad ::.


.:: ayam goreng ~ jgn terkejut yer kalau order seekor ayam datang sekali dengan kaki dan kepala yer...mgkn kalau order bleh request utk tak nak ::.

.:: ayam bakar dan tauhu goreng ::.

ini jerlah makanan yang sempat disnap lain tak dan nak snap...meja panjangkan gigihlah nak snap smpi ke hujung sinun...ada order sayur asam kalau tak silap, sayur grg juga...dan mungkin sop buntut tah lah lupa hehe 

dah makan apa lai teruskan perjalanan ke hotel...jauh juga nak sampai sbb dah petang dah start org balik kerja...kitaorng duduk dekat Hemangini Hotel...dekat jer dgn Rumah Mode...bleh jalan kaki...tapi kita naik bas jerlah senang...


 .:: damn katil tak bleh rapatkan plak ish...bilik pun kecik nak selit extra bed pun tak boleh..himpit2 lah tido dkt katil single tu haha ::.

dah naik bilik, freshen up sikit and solat terus keluar semula utk jalan-jalan shopping sikit sebelum gi makan malam...kitaorg ke jalan apa tah namanya tapi kat situ ada byk butik outlet yg paling saya ingat Toko Anak Kecil dengan Adidas tu...kedai lain tak ingat dah hehe... derang nak gi outlet Adidas kat situ..kami dah kata trip pokai, jalan2 cuci mata jerlah.....

.:: melawat kawasan, my tea cafe ahaks ::.

settle kat situ terus lah gi makan... kami makan dekat Stone Cafe so nak cepat2 gi makan nie sbb tak sabar nak balik utk berehat...tak tahan dah...waktu makan pun janji makan...order jer apa yg ada, sbb waktu tu fikir nak balik bilik nak mandi dan tido jer hehe...





oke nnti sambung utk hari kedua plak yer....

Monday, May 6, 2019

Perth Itinerary & Basic Budget...

.:: Cape Naturaliset Lighthouse ::.

Oke kali nie saya nak share plak itinerary Perth saya hari tu... basically 5 hari jer, 2 hari lagi adalah travel time...sbb flight pegi saya malam, smpi Perth pukul 5 pagi...balik plak flight 6 pagi kan...so 2 hari tu mmg tak membantu apa2...

Untuk itinerary nie saya buat yang mana betul2 saya pegi jer...sbb klu ikut byk boleh nak slot2 lagi..tapi sbb time winter nie kan gelap cepat, kul 5 petang dah start mengelap, kul 6 tu dah gelap gulita mcm pukul 8-9 mlm...so tak banyak aktiviti yang boleh kita buat selain lepak kat rumah jer...hehe plus klu ada byk masa sikit kita orang byk habiskan masa kat mall... ngeh2 pegi coles lah, k-mart lah...sbb sometime ada hari yg mall dia tutup lmbt...mcm hari Khamis Mandurah Forum tutup 9 malam...sempat kita orang tapau air Dare hehe...so tips dia, kat mana tempat yang korang nak pegi tu cek dulu opening hours dia...selalunya Ahad mall akan buka dalam kul 10-11 dan tutup pukul 5 petang...hari-hari lain buka kul 8 pagi, kul 5 atau 6 petang dah tutup...so please prepare your itinerary well... hehehe


Perth Itinerary by zamimie.blog

Day 1
·        Arrive Perth Airport
·         Pick-up rental car
·      Breakfast at Selera Malaysia
·         Caversham Wildlife Park
·         Lunch at Daniella Charcoal Chicken
·         Check-in Airbnb at Halls Head

Day 2
·         Check-out Airbnb
·         Canal Rocks Yallingup
·         Cape Naturaliste Lighthouse
·         Busselton Jetty
·         Check-in Airbnb in Perth CBD

Day 3
·         Kings Park & Botanic Garden
·         Lunch at Kaili’s Fish & Chips
·         E-shed Market
·         Rainbow Container

Day 4
·         Yanchep National Park
·         Pinnacles Desert
·         Lancelin Sand Dunes

Day 5
·         Blue Boat House
·         Swan Bell Tower
·         Watertown Brand Outlet
·         Lunch at Daniella Charcoal Chicken
·         Free & easy

Day 6
·         Fly back to KL, Malaysia


Untuk car rental plak saya amik dengan Aries Car Rental dan harga yang saya share adalah sekali dengan car seat dan seat booster...klu pegi satu family anak beranak, saya tak suggest amik kereta yg boot kecil macam Toyota Yaris, sbb selalunya bawak anak2 nie tendencay akan ada extra luggage tu tinggi kan...so jgn buang masa huhu..tapi nnti klu kita nak pilih kereta dia ada suggestion utk bag berapa byk yang boleh masuk, luggage kecil kah, luggage besar...so pandai2 lah korang agak2 yer.. 

.:: kenderaan kami sepanjang disana ::.


Untuk makan pulak depends pada masing2...saya plak mmg dah plan dari awal, time bila kita nak makan luar, nak makan kat mana...waktu bila nak kena bawa bekal...tapi spjg trip nie...selalunya saya akan ada sesi makan luar sekali jer sehari...yang lain2 saya bawa bekal...plus anak2 saya mmg selalu lapar nasi...so dapat nasi goreng dgn telur dadar pun dah cukup utk derang hehe...

.:: bekalan harian...mmg tak pernah nak lapar hehe ::.


Accommodation pun sama...depends pada individu nak selesa macam mana...mcm kitaorg sbb ada sewa kereta kan, so tak kisah lah nak sewa airbnb pun...yg penting ada tempat parking kereta...macam masa dekat Halls Head, Mandurah tu park kereta depan rumah jer...masa dekat City Perth plak mmg ada slot parking utk rumah tu...so takder masalah...kitaorg sengaja sewa airbnb or sewa rumah/apartment sbb intention mmg nak masak...plus nak rasa feel duduk sekali macam orang kat sana....huhu

.::siapa tak nak tido atas katil gebu macam nie kan hehe ::.

.:: masak plak dekat dapur cantik macam nie hehe ::.


Basic Budget by zamimie.blog
 
Flight Ticket
           * Airasia (2A, 3C) (include meals, baggage & seat)
RM2700

Accommodation
         *Airbnb – Perth
RM1560
          *Airbnb – Halls Head
RM420

Transportation
         *Car rental
AUD390

Entry Fee
           *Caversham
AUD84
           *Yanchep National Park
AUD12
          *Cape Naturaliste Lighthouse
AUD10


Oke dah itu jer kot...klu ada benda-benda nak tanya comment jer, sbb kot ada yang nak tau kan selain apa yang saya dah cerita kat sini...klu nak baca lain2 pasal Perth tu boleh click kat setiap tajuk tu, saya dah linkan siap dah untuk mudah korang nak refer...

*********************************************************************************
Perth, Australia 2018 ~ Busselton Jetty & South Perth Airbnb.
Perth, Australia 2018 ~ Kailis' Fish Market Cafe.
Perth, Australia 2018 ~ Yancheap National Park.

Wednesday, March 20, 2019

Perth Australia 2018 ~ Swan Bell Tower, Free & Easy...

Lepas dah puas bergambar dekat Blue Boat House, kitaorang teruskan tour hari nie dengan ke Swan Bell Tower...disebabkan itineary untuk hari ini free & easy, mmg kitaorang rilex2 giler...sbb aim nak gi shopping jer sbnrnya...hehe



dekat Swan Bell Tower nie kitaorang just lepak2 dan bergambar dekat luar jer...tak naik atas pun.. parking pun senang jer, dekat tepi Swan Bell Tower tu ada parking...jgn lupa bayar parking yer...rasa macam ada had masa park kat situ, tapi saya lupa berapa lama...sbb kitaorang pun tak lama kat sana...dalam stgh jam jer...















puas lepak dan kanak2 pun dah penat berlari2...kitaorng teruskan perjalanan nak ke London Court sebenarnya...tapi salah jalan..mati2 ingat nama tempat tu Oxford Street...hahah tapi bila pusing balik dan jmpa London Court tu satu masalah plak nak cari parking...jln plak agak sesak pagi tu...terus mydear ckp tak yah pegi lah... :( so teruslah kami ke Watertown Brand Outlet untuk perasmian acara shopping hehe...





sampai2 jer isi perut dulu...waktu tu macam dah kul 12 rasanya...tapi kitaorang just alas perut jer sbb last day kat sana dah janji nak gi makan lamb ribs dekat Chicken Charcoal...so risau lah klu terlama shopping kang kelaparan plak....so kita makan kebab untuk alas perut nie di Ispa Kebab...



Memandangkan kami bukan kaki shopping, so jalan2 di Watertown nie di angin lalu jerlah huhu...barang ada yg murah macam dekat Cotton On tapi pakaian yang kita tak pakaikan, macam short pants, shirt yang sleeveless, blouse yang see thru...so tak yah ler beli, membazir....moh anak2 kita gi makan plak...huhu makan lagi best lah... :p

untuk kali terakhir sblm pulang esoknya marilah kita makan lamb ribs nie...tah bila lagi nak datang sini gaknya...ke mmg tak akan dtg lagi, entahlah...tapi doa2 dapatlah dtg Perth lagi hehe...



kali nie tak amik ayam macam last time...kita amik nasi dengan full rack of lamb ribs...ngeh2..mengah nak habiskan... sbb bila dah lama2 dah sejuk, so agak berlemak sikit...tapi kenapa tah gigih nak habiskan juga...padahal boleh jer kalau nak tapau makan kat rumah...huhu masa ni tak terfikir pun nak tapau bawak balik KL...sbb dalam fikiran dok sebuk nak tapau air coffee Dare jer huhu...

perut dah kenyang apa lagi moh kita shopping... sbb masa dah tak byk sbb kedai tutup pukul 5.. kitaorang decide untuk shopping dekat Belmont Forum, sbb dekat dengan rumah dan kat sini semua ada ada Coles, K-mart, ada Big W, ada Pandora juga....huhu so harap maklum gbr takder dah hehe...sbb busy menyopping... oke sekian saja entry haha...


***************************************************************************************************************

Click link untuk baca part lain


Perth, Australia 2018 ~ Busselton Jetty & South Perth Airbnb.
Perth, Australia 2018 ~ Kailis' Fish Market Cafe.
Perth, Australia 2018 ~ Yancheap National Park.

 
Design with love by Jiji for Zamimie