Wednesday, March 11, 2015

Homemade Kimchi (Ver. 1)



wehuuu tercapai juga hajat nak buat kimchi...gara-gara sbb beli kubis cina...masa awal2 beli tu plannya nak masak sup sayur campur jer...tapi masa belek2 sayur dalam peti ais tu plak terfikir best juga klu dapat wat kimchi nie....trylah buatkan klu sedap boleh buat byk2 terus...klu beli agak mahal mgkn sbb import dari korea kan...klu buat kos takderlah mahal sgt, cumanya amik masa sket....

Resepi Kimchi

Bahan-bahan:
Kubis cina (napa cabbage)
daun bawang
daun kuchai
carrot
tepung beras
bawang putih
bawang besar
halia
sos ikan
gula
serbuk cili
garam 

senang jer kan bahan-bahan dia...and secara kebetulan semua yg tersenarai tu mmg dah ada kat umah saya...so proceed jerlah kan..

cara-cara:

  • basuh bersih kubis dan perap dengan garam. kubis tu nak potong boleh tak potong boleh. perap selama 3 jam dan tindih dengan menda berat supaya air dia keluar.
  • smntra itu masakkan tepung beras bersama air sampai likat, bila dah likat campur gula, gaul sebati dan ketepikan.
  • kisar bawang putih, bawang merah, halia dan sos ikan sehingga lumat.
  • potong kasar daun kuchai, daun bawang dan carrot.
  • bila bubur tepung beras dah sejuk gaulkan dengan kisaran bawang tadi bersama-sama serbuk cili. masa part merasa adalah penting, make sure cukup masin, manis dan pedasnya...klu nak pedas letak cili serbuk banyak2. bila dah oke gaul dengan daun bawang, daun kuchai dan carrot tadi.

  • lepas 3 jam bilas kubis yg diperap tadi..make sure bilas dan perah beberapa kali. amik sket and rasa, klu masin sangat boleh cuci lagi, smpi dapat pada kadar kemasinan yg kita nak. perah kering dan toaskan.

  • gaulkan bubur tadi rata-rata pada kubis yg diperam tadi. masukkan dalam bekas kedap udara dan mampatkan agar takder ruang2 dan rongga di bahagian bawah. klu nak cepat masam biarkan seharian kat luar, lepas tu baru masukkan dalam peti ais...dah lepas beberapa hari kimchi anda semakin sedap. lagi lama simpan lagi sedap.
resepi nie saya dapat dari maangchi klu korg nak tau sukatan dia and cara nak buat boleh tengok kat sini..mmg satu2 cara-cara dia buat...sukatan saya saya agak2 jer sbb sket jer kubisnya kan...hehe biasalah org melayu sukatan dia main agak-agak jer... ^__^


resepi kimchi nie ada bermacam2...ini version 1 yg dah saya cuba....lepas nie klu dah habis saya nak try resepi yg lain plak...dan akan buat keputusan mana satu yg lebih sedap...sbb tu buat sket jer dulu...kimchi nie lagi lama simpan lagi masam...klu sapa2 yg tak pernah rasa kimchi dia lebih kurang macam sawi jeruk asin, tapi dia ada rasa pedas and ada rasa fishiness dari sos ikan tu...plus minus lebih kurang jerlah rasanya...


ini lah hasil selepas seminggu...dah semakin sedap rasa dia dan dah nmpk berair...klu bezakan dari gbr atas nmpk bezanya kan...cuma kurang pedas saya rasa...lagi satu kena guna korean chili powder betul2 baru kick...sbb saya guna serbuk cili biasa jer, so ada rasa mcm kurang sket, sbb rasa mcm cili tak masak...mgkn ada campuran lain dalam cili serbuk yg saya beli tu kot...huhu takper next resepi saya akan guna korean chili powder sebenar.

Tuesday, March 10, 2015

Pulau Pangkor 2015...


morning lumut...punya nyenyak adik beradik nie tido smpi kena selak langsir and pasang tv kuat2 baru nak bgn...bilik lampu kuning and malap...bila pagi tu selak langsir baru nmpk cadar and sarung bantal tu kuning dah kalernya...huhu biasalah hotel lama, janji tak bau kepam and tak gatal2 badan dah cukup baikkan...huhu



so pagi nie kitaorg akan ke pulau pangkor...selalu pegi breakfast cukup sekadar gosok gigi and cuci muka jer...tapi sbb pukul 11 nak pi pulau pangkor so kita mandi lah siap2...kul 10 baru turun breakfast, bila perut kenyang semua org senang hati nak g jenln...jangan muntah mabuk laut sudah hehe....



abg eman org paling happy sekali sbbnya dapat naik bot...asik sebuk jer bila nak naik bot...dahlah tiba2 pengendali bot call bg tau bot rosak so kena tgu smpi kul 1 baru boleh mulakan perjlnan...jenuh wei nak jwb...bila ckp kul 1.00 baru kita naik bot, mata asik tengok jam jer...pdhal bkn pandai ponx tgk jam...so utk habiskan masa 2 jam lagi kitaorg ronda2 dulu pekan lumut smntra nak tgu kul 1 and nak bg dani tido...



ronda dekat 2 jam...tak tido ponx mamat tu...buang minyak jer baba ckp hehe....at least kitaorg nak bg dia tido walau setgh jam ponx dah cukup...sbb taknak bg dia mengamuk nnti bila time nak naik bot...meniaya oiii klu danial mengamuk...dah lah naiknya bot kecik....tp takperlah kita tawakal saja....



bot kitaorg naik dekat kawasan jeti dalam swiss garden juga...so takderlah bersesak2 nak beratur beli tiket and beratur plak nak naik feri...murah mmg murahlah klu nak naik feri...tapi mengenangkan nak layan kerenah si kecik dua org nie baba sanggup kuar lebih sket utk bwak kitaorg naik bot...plus baba sayang nak park si merah dia kat kawasan lumut tu....kereta barulah katakan...hehe harga tambang bot utk 2 dewasa and 1 kanak2 klu tak silap saya RM110...



ini kawasan jetinya ada rumah api juga...tengah hari terik waktu nie...silau mata saya...tu yg berkerut2 jer gbr...tak tau kenapa tak suka and tak selesa pki sunnies tu...takperlah kita filter guna mata jer huhu....


ini jetinya and belakang tulah bot kitaorg...kecik jer boleh muat 16 org klu tak silap saya...wpun pulau pangkor boleh nmpk dari kejauhan tapi nk tgukan smpi ke sana hanya tuhan jer yg tahu...berdebar2 jantung nie...


eman suka lah bila bot terhentak2 membelah ombak....ingat naik roller coaster ker...mama nie mcm nak pecah dada, dok dengar bot tu menghempas ombak...rasa mcm nak pecah jer bot tu...huhu biasalah cuak sket...fiirst time naik bot kecik nie....dani wpun muka ganas tapi penakut...terpaksa duduk ngan baba kat blkg smbil peluk baba...mata dah terpejam2 dah...ingat tido tp cuak rasanya....hehe


pangkor nie kecik jer pulaunya....klu ronda2 biasa dalam 2 jam dah cukup kot....masa kat sini kitaorg sewa van pink tu sebijik naik berempat...dia caj RM90 pakcik hamid namaya...so dia bawak lah kitaorg ronda satu pulau...klu tgk jalan nie mmg taklah kitaorg nak sewa kereta and drive sdri...jln kecik and ada satu part tu macam kona lipat kena tekan hon utk bgtau keta lain kita nak lalu...mmg org tak biasa mmg tak digalakkan lah hehe....


kitaorg tak byk tempat ponx pegi sbbnya takder apa2 attraction sangat dekat sini...cuma klu sapa sukakan pantai boleh lepak2 belah teluk dalam sana...mmg kat sini kawasan tumpuan...tapi kitaorg tak pegi ponx sbb budak2 dah tido....tempat pertama yg kitaorg pegi kota belanda...


alang2 dah pegi singgah jerlah....klu rajin baca adalah papan tanda cerita pasal sejarah kota belanda nie...tapi nak komen satu pasal toilet dia...erm byr 50 sen seorg tapi bila masuk dalam kotor sangat2 tak bercuci, sampah tak berkutip, dalam tandas mmg tak yah ckplah berselepet sana sini...org yg jaga ponx satu, yg guna ponx satu...kenapalah masing2 nak lepas tangan,..malu wei klu pelancong luar tengok...kotor giler...



destinasi kedua...temple tak tau nama...kitaorg main ikut jer...tapi masa google dulu ada org share kat blog, tempat nie mcm cantik...tp yg nie macam semak samun plak rasanya...tak kan nak masuk dlm temple tu...mmg tak salah tapi tak selesa jer...tengok dlm kolam tu tak terjaga...dlm nie ada ikan besar mcm buaya tu ada 2-3 ekor juga...tp kesian dok pusing2 kat situ jer ikan tu sbb air dah sedikit susut so takder space dia nak bergerak...ikan kecik2 tu senang hati jer...klu air tu dia topup and bersihkan air kolam tu mmg menarik lah utk dilawati...


destinasi ketiga shopping hasil laut yg kering dan telah diproses...tah kat mana pakcik nie bawak gamaknye...hehe nasihat kitaorg jangan beli dekat jeti sbb ada yg mahal ada yg murah sket...sbb masa nak balik tu saya tengok lah juga...wpun murah tapi dia tak berapa nak fresh sbb nmpk macam ada yg dah berlapuk...yg nie mmg cantik jer....


waktu kat sini macam semua nak beli...macam2 ada kot sotong berjenis2 sotong kering...ikan bilis ponx sama...tp serius mmg fresh hasil laut dia....mahal sket jerlah dlm rm1 dari jeti tpi puas hati beli...cumanya tgh seronok2 ambil tetiba mydear ckp kita nie balik naik bot, kang kena turun dari dermaga kan tak ke susah nak bawak barang...terus saya kuarkan separuh dari brg yg saya amik...huuuu T___T yerlah nak dokong anak lai, nak bawk bag susu lai, mmg agak payahlah....


ini atr hasil laut kat kedai nie...apatah nama kedainya...tapi kat tepi laut...takperlah next time bley dtg lai...beli ikan bilis byk2 sket hehe...ngan sotomg kering yg kecik2 tu buat sambal sotong manis sedap oooo...mkn ngan nasi lemak...skrg nie org nak senang pki sotong kembang...yg tu tak sedap sbb rasa dia lain...lai ponx sotong yg kecik nie agak mahal sket berbanding sotong kembang...

lepas dari beli hasil laut tu pakcik hamid bawak kitaorg kat area teluk dalam plak....tp nak smpi ke area tu dekat 10 - 15 minit dok tempuh jln mcm area cameron highlands tu tapi kona lipat plus jln kecik kot...seriau jer rasa saya....tapi dlm lentok ke sana dan ke sini, boleh jer kanak2 tu tido....so tak dapatlah kitaorg singgah kat telok dalam tu....takperlah lalu jerlah....tpi mmg happening kawasan nie...mcm area2 dekat pantai cenang kat langkawi...


sampai awal dekat jeti kul 4...tapi org bot janji nak amik kul 5.30...cari lah kawasan nak lepak ada sejam stgh lai...dani plak tido masa tu....dah lah dgn kitaorg tak lunch lai...cuma dahaga air jer sbb panas...cari2 jmpa satu kedai beraircond...kedai makan, ada jual kek semua... Island One Cafe & Bakery nama kedai tu...kat kwsn kedai2 sebelah jetty....tumpang berteduh kat sini...tp orderlah mkn...masa nie tak amik gbr sbb saya tgh dukung dani yg tido...tp mknan dia sedap, and kek ponx best sangat...dah lah owner peramah giler...siap dtg dari satu meja ke meja layan customer...and saya berpeluang juga tumpang tandas cafe nie...so kena lalu dapur dia...dapur ponx bersih jer... korg boleh tgk review dekat tripadvisor : Island One Cafe & Bakery


oke tepat 5.30 sampailah bot kitaorg...perjlnan balik saya dah sedikit oke, dah tak berapa takut sangat...dani still the same takut...eman plak seronok semanjang hehe...itu jerlah perjlanan singkat kami ke pulau pangkor...hehe mgkn boleh consider lagi utk pegi next time... ^_^


Monday, March 2, 2015

Swiss Garden Damai Laut...



raya cina hari tu mydear buat kptsn nak pi jenjalan plak...selalunya balik kg jer time2 cuti macam nie...tapi kali nie kami ubah tradisi...sajer nak rasa mcm mana bercuti time org lain ponx cuti juga...yerlah tahun depan eman nak masuk sekolah kebangsaan, so time cuti sekolah adalah time kami sama2 berjln mcm org lain juga....sbb last balik kg mydear haritu saya tanya mydear kenapa walau dekat kg dia dengan lumut, tp kami tak pernah bercuti di sana...so kali nie ke sanalah kita...so pilihan kami swiss garden damai laut...sbb jauh dari kawasan sesak mcm kat lumut, tepi pantai...dan takder sebab lain...hehe


kalau nak tau jalan masuk swiss garden dari jalan besar agak jauh ke dalam...rasanya dalam 5km kot...and kawasan di kiri kanan dia kelapa sawit dan semak samun hutan jer....jalan ponx takder besar sangat, macam jalan kampung gitew...nak kuar malam2 agak horror sket...tapi spjg jalan ada lampu jalan...so takderlah seram sangat ponx....


kawasan sekeliling mmg penuh dengan tumbuhan hijau dan laut jer...mmg sangat sesuai utk org nak release tension...tapi datang time cuti kot, ramai jer org sana sini...tapi takderlah sesak sangat...cuma time dekat pool ramai lah orgnya...pool mmg bestlah sbb besar sket...cuma pool kanak2 kecik sangat...time peak petang2 tu penuh kolam...kelabu jer air kolam...last2 kitaorg bawak jer askar dua org tu masuk pool dewasa huhu...


biliknya agak usanglah...sbb dia tak refurbish ponx wpun katanya 4 star tapi saya rasa biliknya tak mengambarkan ponx...tapi still lagi selesa, dan tilam bantal cadar takder bau kepam dah kira oke pada saya. 


aktiviti ponx byk boleh buat kat sini...sbb watersport dia berjenis2 tapi agak mahal bg pendapat saya...tapi terpulanglah, klu rasa2 nak rehat and rilex2 kat hotel jer still boleh considerlah...tapi pantai sebelah sini tak berapa nak best huhu....


oke dah tak tau nak cerita apa layan jerlah gbr kitaorg ek...huhu







Tuesday, February 24, 2015

Comotnya Dia...


baby charm namanya nie, wpun comot tp nmpk comel jerkan...cuba klu abg eman awak mcm nie, mau kena jerkah ngan mama....hehe masa nie mkn mee suah klu tak silapnya, habis melekat2 saty badan.. nielah budaknya yg byk sangat akalnya nie, ada jer nak buat mama sakit kepala....sekarang nie klu nak mkn kena sediakan dua pinggan and sudu...satu utk dia satu utk mama, letak jer maknan janji ada dlm pinggan tu...buat main kitai2 gitew, mama suap tetap juga nganga...huhu  klu mkn kat kedai begini jugaklah, habis sesepah mkn, baju ponx comot2 jadinya....


tengoklah nie tengah2 makan elok2 tetiba nangis jer...tah apa yg dia nak gaknye...huhu baba rajin lah pujuk nie, klu mama tak kuasa nak melayan sbb tau dia ngada2 jer lebih...kdg2 sbb nak pki sudu 2 btg mkn...atau kdg2 nangis sbb baba bgn dari situ pegi tempat lain...dia kalau boleh nak dua2 org ada depan mata megadap dia baru dia boleh bertenang...tak ke manja sangat tu namanya... :p


bila dah manja2 melampau nie tak pasal2 jer kena speku ngan pengasuh mama pregnant lagi...haha sabar2 yer acik mar...mama nak mengadap danial ponx dah tak cukup napas, takut nnti pregnant awal2 nie teruk plak nak melayan kerenah danial ngan morning sickness...tapi gigih juga mama ganti puasa skrg nie...kot2 lah termengandung, puasa dah ganti...almaklumlah pengalaman yg lepas dua2 kali pregnant, dua kali ponx mabuk teruk....


kita mengadap dululah si kecik nie sampai puas, dah busuk masam esok kita hasilkan baby baru plak...hehe bila fikirkan umur, dah tak byk masa lagi, tapi bila fikirkan kerenah dia, urut dada kejap...takper perangai2 mcm mana ponx mama sayang juga...tak lama mana ponx, makin hari makin membesar, makin berubah lah perangainya... :)

Tuesday, February 17, 2015

Areel Eaman 1st Piano Lesson...

.:: minit2 awal bljr, posture duduk ponx tak betul huhu ::.

Assalamualikum dunia... [felling macam faizal tahir sket huhu] dah berapa entry asik citer pasal danial jerkan...so kali nie kita citer pasal areel eaman lah plak...sapa2 yg follow ig and fb saya mgkn dah tau rasanya yg eman nie kitaorg atr belajar main piano...macam poyo2 jerkan...haha ini semua idea mydear tetiba jer dia cakap nak daftar eman main muzik...kitaorg takder bincang2 kot, dtg jer yamaha school tu mydear tanya lebih kurang, so daftar and byr...mydear plak dia tunjuk lah alatan muzik yg ada kat situ...so eman ckp dia nak main piano...klu ikut mydear dia nak suh main gitar yg benarnya...tp eman taknak...so kita save  guitar utk dani plak kot mau, klu tak mau kita suh dani main drum...huhu


sbnrnya awal2 tu saya tak berapa nak setuju sgt ponx...sbb serius areel eaman tulis nama ponx tak pandai lagi, baca ponx tak pndi lagi....setakat ABC & 123 tu taulahkan...tp luckily bljr muzik mmg guna alpahbet jer kan....haha tp kitaorg tak paksa dia suka ponx...once dia ckp taknak bjr nnti kita tarik jerlah keluar dari sekolah tu....no harm cuba, mana tau itu mmg minat dia...lagi ponx yg bagusnya pi atr kelas muzik nie bg dia bljr fokus sket, build up minat dia terhadap sesuatu benda yg berfaedah sket...at least nnti klu nak masuk sekolah asrama ke nnti ada merit tambahan utk dia...klu dia teruskan belajar lamalah...bkn nak bg jd expert, nak bg pandai sket2 jadilah...nnti waktu kelas muzik kat sekolah boleh lah kedepan...takderlah macam mama dia main recorder jer ponx tergeliat2 jari huhu...sbb nak baca togeh2 ponx tak pndi... 


kelas dia setiap hari jumaat pukul 7.15 smpi 8.00 mlm...last week baru 1st time pi kelas...kitaorg mmg sengaja pilih jumaat sbb hari jumaat mmg kitaorg selalu lepak alamanda and cyberjaya...kelas nie kat d'pulze cyberjaya...satu sesi 40 minit jer so smbil2 jenjln and shopping2 dalam d'pulze tu, solat semua habis dah dia belajar...serius sekejap jer 40 minit....


act saya suprise sbnrnya kat eman....areel eaman nie dia mmg agak pendiam and klu dgn org yg tak biasa dia agak pemalu...lambat panas lah senang citer,,,,tapi hari tu serius saya tengok dia rilex jer...mgkn faktor teacher dia ms. wong ponx sbg faktor utama dia berani...mydear ckp sbb cikgu perempuan kot....itu utk baba lah kan...tp knowing my son areel eaman dia mmg susah sket...tapi sbb 1 to 1 punya class cikgu tu mmg fokus kat dia...

.:: besar yamaha school nie ada 40 studio kot ::.

dalam 40 minit tu bljr menda mudah2 jer...serius klu tengok buku latihan dia mmg mcm buku kanak2 tu...trace huruf, tampal sticker....ha gitu jerlah sesuai dengan umur lah, nak bg betul2 faham konsep...kejap2 duduk kat piano, kejap2 duduk kat meja menulis plak...yg paling bestnya ada homework oke...so parent kena amik tahu sedikit sebanyak pasal muzik...takper google ada senang hehe....


eh nnti jgn ada ckp kitaorg nie poyo2 anak pi htr kelas muzik... kelas mengaji tak pegi atr ponx...rilex2 sbb skrg nie saya tengah mengajar eman iqra act baru lagi ponx dlm 2 minggu gitew...nak abis dah iqra 1...mydear suh atr kelas mengaji tp saya ckp iqra biar saya yg ajar dulu...so bila dah habis bljr iqra baru kita atr g kelas mengaji plak...


so kita tengok smpi mana eman boleh bertahan jer...nnti2 kalau eman betul2 tunjuk minat yg serius main piano kena lah baba beli piano sebiji utk dia...hehe 


 
Design with love by Jiji for Zamimie