Tuesday, September 20, 2016

Sydney 2016 ~ Sydney Fish Market...

hola...holi...hai uolls baca lagi ke blog sendu nie...huhu sorrylah lama sangat senyap sunyinya...roh malas menguasai diri nak buat lagu mana...nak sambung citer Sydney last nie...ada 1 lagi entry jer...gigih kan sbb tadi dok scroll entry2 lama rasa mcm hai seronok juga bila baca cerita2 lama...so marilah kita menyambung untuk kepuasan diri sendiri...

sambung dari entry Sydney 2016 ~ Free & Easy tu kitaorag berjalan kaki dari Broadway Street tu...agak jauh juga dengan nak memikul barang2 belian yang kitaorg shopping lagi plak tu...tapi apa ada hal cuaca sejuk suram jer...so kita seret jugalah kaki, peluh pun tak keluar...so slow2 lah jalan bagi sampai...punyakan nak complete kan itinerary saya...apa kes dua kali dah g Sydney tapi tak pergi Sydney Fish Market...mmg tak complete lah....


slow-slo jalan sampai juga market yang wajib pergi...cuba kat Malaysia mmg haram tak pandang hahaha dasar kan... :p Sydney Fish Market nie tepi laut jer,,,mmg berangin sungguh...dengan banyak betul burung seagull tu mmg tak segan silu dia nak tumpang makanan kita...so jangan sesekali tinggalkan makanan korang walau sekejap sbb derang lagi laju dari manusia huhu...


belah dalam dia mmg bersih kering jer...sebab part yang basah tu part bahagian dia bekerja jer...tapi tak effect kawasan perjalan kaki...bau hanyir-hanyir tu ada tapi tak kuat sangat...yang kuat tu bau laut...mcm mana eh nak cakap bkn hanyir ikan busuk lah tapi hanyir-hanyir laut tu....untuk orang yang elergi bau-bau hanyir mcm mydear mmg sesuai lah pergi pasar nie...hehe


kat sini ada beberapa kedai/restaurant yang kita boleh beli fresh seafood atau kita boleh beli makanan yang dah siap dimasak...saya sampai tak tau nak beli apa kat sini...sebab dok nmpk mak oii udang besar merah nie nmpk mcm manis jer...tapi kalau kita goreng cili ke, masak lemak udang ke taulah nak makan kan...kat sini derang just rebus or kukus and cicah jer kot...tapi saya tak beli pun huhu yang jenis2 gitew...


ini pilihan makanan saya...saya kena pilih makanan yang mydear boleh makan sekali...saya amik set ada 3 jenis makanan laut cheese lobster, squid n fried calamari, fries, salad and air....harga dia AUD30 yer...so nak makan punya pasal kita bayar jerlah makan....yang paling tersedap sekali sotong yang kecik2 belakang tu...dia goreng ngan tepung lepas tu gaul ngan garam, chili flakes and parsley rasanya....yg lain2 tu biasa jer...lobster tu kena makan masa panas-panas baru sedap...dah sejuk tak berapa nak best lah sbb cheese  dah beku.....tapi still berbaloi lah...


happy customer plus happy tummy...puas hati sebab dah complete dah itinerary perjalanan saya di Sydney...sbb esoknya dah nak balik Malaysia dah...eh nmpk tu catalog Pandora...murah oii Pandora kat Australia, charm yg biasa tu tak smpi RM100 ponx....tapi saya tak beli pun tengok jer hehe...


tq mydear sebab bawak saya datang sini walaupun awak tak suka sangat seafood huhu....tapi sebab bini dah paksa ikut juga lah....lepas tu balik bilik makan maggi haha....sebab dekat dah fishmarket nie ngan hotel so kita balik lah bilik dulu hantar barang, luruskan kaki dan pinggang, solat jamak dulu, makan megi dulu sebelum sambung lagi perjalanan hari terakhir saya di Sydney...




Thursday, May 26, 2016

Sydney 2016 ~ Free & Easy...

Hari ke-3 di Sydney bermakna hari terakhir saya disana...esoknya Isnin saya mau pulang ke pangkuan kekanak dia Malaysia....so plan arinie sbb free and easy kitorg gerak sendiri-sendiri jerlah..plannya nak pergi paddy market, shopping kat Broadway street, fish market dan makan nandos...

klu kat australia nie nak jalan kena pagi-pagi sebab kedai memang rata-rata sharp pukul 5 derang dah tutup...memang derang sangat mementingkan kualiti time dengan keluarga...so klu lepas kul 5 jalan-jalan tengok kedai yang dah tutup jerlah...tp kedai makan still buka lagi lah...kalau nak plan itinerary kenalah plan elok-elok yer...lepas kul 5 boleh shopping kat coles jer macam kitaorg huhu...tak boleh lah tengok coles tu macam berhantu plak...padahal supermarket macam jaya grocer ngan cold storage jer...dah lah merata-rata ada coles...hehe


kul 8 kita orang dah turun breakfast... breakfast dekat hotel jer makan kenyang-kenyang baru boleh berjalan...hotel kat sini breakfast takderlah macam kat malaysia tu, simple jer...roti, telur gitew jerlah...semua ponx boleh makan...cuma tak boleh makan sosej, chicken ham tu jerlah...yang lain-lain boleh...macam omelette ponx dia takder letak bacon or ham ponx...basic and simple jer omelette dia capsicum, bawang and cheese...breakfast saya hari-hari roti dengan sunny side up plus ngan fruit juice and homemade yogurt dia sangat delicious huhu...my dear 2 minggu duduk sana dah jemu dah...sbb itu jerlah mknannya ponx bkn macam malaysia nasi lemaklah,  nasi dagang lah, roti canai lah, kuih muih lah....

so tempat pertama yang kita orang tuju adalah Paddy Market...takderlah nak membeli apa-apa sangat, ada sedikit kiriman so menapak lah ke sana....awal pagi memang seronok jer berjalan...tengoklah gambar atas tu beralun-alun tuudng saya, angin kuat sangat...



 kali ni mmg sempat nak amik gambar environment sekitar sepanjang perjalanan.. banyak jer lagi tapi kita share sikit2 jerlah...muntah nanti menengoknya hehe

.:: tengok punya kuat angin sampai terkelepet shawl ::.

oke sampai dah Paddy Market....Market nie buka kul 10 tapi kita orang sampai kul 9 ponx dah ada orang buka kedai dah...sambil-sambil recce harga merata-rata dah orang buka sbb hari ahad agaknya ramai pelancong datang so rata-rata ramai yang buka kedai awal....shopping lebih kurang kitaorg ke destinasi seterusnya Broadway street plak....jalan-jalan kat sini semua guna google maps jer...takderlah susah mana...tak sesat ponx cuma jalan jauh dengan dekat jerlah huhu...







gambar-gambar atas nie semua ambil masa dalam perjalanan ke destinasi kedua...serius tenang jer rasa suasana kat sana..klu ikutkan segala ceruk jalan nak pegi masuk nak ambil feel sket macam berhijrah kesana kui2...berangan jer lebih...tapi sebab tetiba jer hujan turun, berlari-lari kiatorg mencari tempat teduhan...tapi nasib dah dekat dari tempat yang nak dituju so selamat...


 lupa lah nak ambil gambar Broadway Shopping Centre nie...tapi dia adalah sebuah bangunan design lama-lama gitew...tapi dalam dia tengah renovate, new look yg nampak modern... gambar bawah nie ambil dari website dia....kat dalam nie 2 target utama kitaorg shopping kat sini...k-mart dengan target...kira macam tesco lah lebih kurang, cuma dia byk jual baju...dua-dua ponx best...serius klu boleh duduk lama dalam nie mmg lama lagi saya membelek...huhu



tapi serius kalau datang sydney nie memang kena datang sini...baju kanak-kanak tu memang cecantik....tapi sebab matawang kita jatuh, agak mahal sketlah jadinya...tp still lagi murah...baju tido boleh dapat harga 7-10 AUD....t-shirt superhero ponx boleh dapat AUD9...klu kat sini mana dapat....toys paling murah lah, klu rajin sket korang kelebet satu-satu rak tu nanti jumpa rak yang jual barang-barang yg reject sket kotak dia boleh dapat separuh dari harga asal...


dua bakul barang shopping tak abis lagi membeli nie...kasut star wars untuk eman tu AUD10 jer, kasut dani ponx sama juga...dapat dah sorang satu kasut raya..eman dah tak sabar-sabar nak pakai...duduk dalam rumah ponx asik pakai kasut juga...huhu


ini habuan untuk kekanak yang tinggal di malaysia...wasap gbr tu suh derang tengok masing-masing dah pilih mana satu nak...toys yang dinasor tu best sebab dia bagi sekali screwdriver untuk kita buka screw kat kaki dinasour tu...dani dengan eman lah yang bukan main seronok mengerjakan permainan adik dia huhu....


ini hasil dia...tak banyak sangat membeli sebab waktu saya pergi nie dah nak masuk musim winter so banyak jual baju-baju untuk musim tu...baju tido semua yang lengan panjang dan jenis tebal...tak sesuai dengan cuaca kat sini...dah lah kekanak nie semua boleh tahan kuat berpeluh...kalau korek-korek sket rak tu boleh jmpa lah baju-baju pendek or seluar pendek...nnti bila time nak byr ada diskaun lagi...mcm ari tu seluar pendek rifqi dapat AUD6 dari harga asal AUD10...nmpk spare part madela tu kat atas...kat sini set 2 valve ngan 6 membrane tu harga nya RM90 kat sana AUD15 jer...tak fikir panjang terus campak dalam bakul jer...hehe


lagi satu kat sini Pandora adalah murah yer...klu charm yang biasa-biasa tu AUD30 jer, waktu saya pegi tu darab lah ngan 3 jadi RM90 jer...klu kat sini saya tengok macam ratus-ratus jer satu charm...set gelang ngan clip rasanya AUD90...tapi saya tak belilah tengok jer sbb tak berapa berkenan...awal-awal tu mmg nak beli dah, tapi fikir punya fikir macam tak berapa berkenan sangat, cancel beli...lega mydear dengar...hehe

balik dari sini menapak lagi ke fish market...tu nanti entry lain lah yer....lepas tu terus balik hotel hantar barang and solat...lepas tu baru teruskan perjalanan lagi sbb dah kul 4 dah waktu tu takut tak sempat nak ke Queen Victoria Building....




sekali sampai ke QVB semua kedai dah tutup dah...mmg gelap sungguh-sungguh lah huhu...so kita tengok view jerlah...bkn nak shopping ponx saja nak masuk tenguk...huhu QVB nie jadi tempat tumpuan pelancong sebab dia bangunan lama...



so semntara tunggu nak lapar balik kitaorg jenjalan jerlah sekitar George Street tapi tak besh lah sebab kedai dah tutup...nak masuk H&M ponx tak boleh...klu tak seronok juga dapat cuci mata, kot jumpa menda-menda yang best kan....huhu dah boring sangat semua ponx tutup terus jerlah ke nandos...udah lah hujan berlari-lari kitaorag dalam hujan hehe



sebab kenyang lagi order yg nie jer share berdua.. yerlah baru kul 6 lebih masa nie...padahal lunch kul 1 lebih, balik bilik tu sempat lagi baham maggi sebab sedih tengok terkontang kanting tak bermakan, makan coklat lah, makan roti lagi...hehe

.:: dating di Nandos Sydney ::.

so total berjalan untuk hari tersebut adalah 24924 langkah  bersamaan dengan 11.8 miles dan kalori terbakar 2178...habis dah segala kalori dari coklat yang kitaorg makan...hehe



oke ada 1 lagi entry sydney...lepas nie sambung plak lah citer-citer lain yang tgh tgu giliran nak dishare dalam blog huhu....





Tuesday, May 24, 2016

Sydney 2016 ~ Scenic World Blue Mountain Australia ...

Assalamualikum....sambung lagi yer...selagi tak abis tak tenang jiwa...kali nie lambat sket up entry sbb ada 100 lebih gbr kat sini yang nak kena pilih...dah pilih, pilih lagi takut korang muntah pula tengok banyak-banyak gambar wefie kitaorg...huhu




lepas jer keluar dari fatherdale wildlife park kitaorg ponx meneruskan perjalanan menuju ke ke katoomba untuk ke blue mountain...perjalanan amik masa lebih kurang sejam setengah...dan sepanjang jalan memang saya tido saja...hehe bila dah nak sampai tu baru saya terjaga and dapatlah lihat pemandangan kawasan luar bandar sydney, kira macam kawasan kampung-kampung lah...rumah sebuah-sebuah, design rumah lama, ada chimney...tapi sayang lupa pula saya nak amik gambar...kat tepi-tepi rumah tu penuh dengan bunga dan yang paling best banyak pokok-pokok maple yang daun berwarna merah tu.

.:: lihat dibelakang tu punya panjang beratur sampai keluar...belah dalam line dah berlingkar-lingkar dah tu ::.

kawasan nie pekerja kat trainning center mydear tu ponx suggest pegi tempat nie...sangat cantik viewnya, dia kata....tapi timing kitaorg tak cantik sangat sbb time cuti sekolah...yer cuti sekolah dimana-mana ponx sama saja sesak merata-rata...huhu tapi kami bernasib baik sbb tiket travel agent dah beli, so pegi redeem jer lah..lepas tu pegi makan dulu...kat sini ada 1 food court jer and makanan yang boleh dimakan fish and chips jer (sila bawa sos cili siap-siap dari Malaysia yer sbb kat sini takder sos makan dengan tartar sos jer huhu)...kalau tak yakin atau tak lalu silalah bawak bekal siap-siap yer sbb pengembaraan kat sini amik masa 3-4 jam...nak berjalan jauh pula tu so make sure perut perlu diisi...


.:: muka dah sama besar dengan pinggan dah hik hik ::.



kawasana blue mountain macam biasalah kalau dah namanya mountain of course lah kawasan gunung ganang...and tempat ni sangat popular dengan lagenda three sisters dan juga kawasan melombong yang mana tempat yang kami pergi nie lah...biasanya klu traveler dari Malaysia derang akan naik train dari town dan turun dekat katoomba station dan sekadar melawat kawasan sekitar three sisters jer..kitaorg pergi yang kawasan belah sini gunung..



nampak tu ada 3 jenis mod pengangkutan yang boleh kita gunakan untuk explore kawasan blue mountain...serious untuk cover semua jenis pengangkutan nie amik masa 3-4 jam...tapi kitaorg seronok jer sebab sejuk takder peluh ponx huhu...lagi satu sesiapa yang gayat tu jaga-jaga sikitlah sbb ketiga-tiga pengangkutan tu railway, cable-way dan sky-way tu semuanya gayat sebab tinggi....yang tak gayat walkway jer tapi memenatkan...hehe



kitaorg first sekali naik cable way mcm keta cable biasa jerlah tapi tinggi yer...cable-way nie ada 1 jer tapi boleh muat ramai orang...sbb kitaorg pegi waktu peak memang lah kena beratur saja-saja...tapi still laju lagi, tak berlumut lah menunggu huhu...

.:: track dia mmg bersih tak berlumut siap ada karpet lagi untuk mengelakkan tergelincir ::.

turun dari cable way kita boleh pilih samada nak pegi track walkway atau pegi kat track railway...tapi kitaorg pilih walkway...walkway ponx ada 2 trail...trail 15 minit atau trail 30 minit....kitaorg amik yang 15 minit jerlah tak larat wei nak jalan jauh sbb laluan dia naik turun, naik turun...silap-silap ada yang kena panjat tangga mencuram...


.:: 100 km yer tunnel dalam nie...tunnel perlombongan ::.

sekitar perjalanan dia ada tunjuk lah sikit kesan-kesan tapak lombong kawasan penempatan, dan apa-apa jer yang berkaitan...selain tu dia ada juga buat outdoor sculpture exhibition kat tiap-tiap satu check point...takderlah boring asik tengok pokok-pokok jer kan...tapi yang nie ada masa dia..tak ingat sampai bila jer pameran tu..




oke sampai dah kat pengangkutan yang seterusnya railway...train nie untuk kita naik ke atas yer hanak-hanak...yang nie adalah mod pengangkutan untuk pelombong-pelombong nie dulu-dulu...derang bina balik baru bagi cantik and selamat sikit..

.:: model tak berbayar hehe ::.


 .:: ini kalau jatuh memang kegaung terus nie huhu ::.


train nie macam kita naik tram dekat bukit bendera tu...tapi lagi unik...dan klu korang nak tau kecuraman nya adalah 52 degree yer...kalau tak duduk betul-betul boleh tergelincir dari seat...rasa macam naik roller coaster plak sebab derang nie terjerit-jerit naik menda nie...haha kalau nak tau kitaorg ponx sama naik juga...sampai dua kali naik turun dengan train nie...hehe kat bawah nie saya share video untuk korang dapat sedikit gambaran macam mana train nie...sebab saya takder amik gambar proper waktu nie sebab takut terlepas phone hehe...




yang terakhir kitaorag naik sky-way plak...yang nie kita nak pergi dari side belah sini, ke side belah yang ada three sisters tu..tapi kitaorg just turun kat station jer tak gi jalan dekat-dekat dengan tempat tu sebab takut tak sempat jer...sbb masa tu dah kul 3 lebih...kat sini kul 5 dah gelap macam kul 7 dah...operasi derang ponx sampai 4.30 petang jer...

.:: ini plak view kalau naik skyway ::.

 .:: pemandangan dari dalam sky-way....tinggi uolls gayat giler...dahlah dalam skyway tu lantai trasnparent huhu ::.


.:: untuk kenang-kenangan ::.


.:: makan churros yang sedap giler berlatar belakangkan three sisters.. nmpk gelang hijau tu? itu maknanya kitarog boleh naik untuk semua jenis pengangkutan ::.

.:: setelah hampir 4 jam nak balik dah...tengah beratur nak naik cable way ke atas ::.


kalau nak tau pasal harga tikdet dan lain-lain maklumat boleh gi website dia jer senang... Scenic World Blue Mountain Australia... oke habis dah cerita untuk hari tersebut...sebab lepas kuar dari sini kitaorang balik Sydney dan makan...balik hotel dan tido sbb esoknya adalah hari free & easy...tu nnti sambung lain juga yer...

Wednesday, May 18, 2016

Sydney 2016 ~ Featherdale Wildlife Park...

wah gigih nmpknya pn blogger nie mengupdate blog hehe...macam biasalah datang mood rajin beginilah...tapi mood malas lagi banyak dari mood rajin...iolls busy tau hehe...

so kali nie sambung aktiviti untuk hari kedua...ada dua tempat yang kitaorg pergi untuk sepanjang hari...saya akan cerita part by part lah dulu...kitaorang keluar awal pagi, jam lapan pagi dah gerak dari hotel. 8 pagi waktu sydney adalah 6 pagi waktu di Malaysia...waktu nie dok terfikir-fikir apalah kekanak tu sedang lakukan di Malaysia...huhu ofkos lah tidokan...kul 6 pagi kot...

Featherdale Wildlife Park nie kawasan dia outskirt sket luar dari bandar...waktu nie saya tak ingat area kawasan sekitarnya sebab saya tido...biasalah jet lag lah wpun dua jam kan hehe..tapi kawasan nya kiri kanan ada rumah org tapi tak sesak tenang jer...

pagi nie cuaca sejuk tapi takder lah sejuk sangat macam masa kitaorg pergi time winter dulu...klu setakat pakai baju lengan panjang ponx dah oke dah...tapi kalau pakai jaket ponx takderlah sampai berpeluh...kat sini mmg jalan berkilometer ponx tak berpeluh sbb dingin jer...seronok jalan cuma kaki jer lah lenguh hehe....




so kalau dah namanya wildlife park sure lah korang ponx dah tau apa benda yang ada dalam nie kan...hehe macam biasalah haiwan-haiwan yg menjadi trademark Auusie...Kangaroo, koala bear, wallabie, wombat dan seangkatan dengannya...kat sini ada haiwan-haiwan yang dia lepaskan bebas jer...mmg jinak-jinak beli jer makanan haiwan 2 dolar bagi makan derang datanglah nnti...


nampak gambar atas tu ada penguin yg comel...tak tau spesis penguin mana tah tak perlu ponx duduk dalam bilik beraircond and sejuk...suhu sekitar ponx dah cukup...klu haiwan yang jenis jinak usap2 jer bulu dia...tapi mmg bulu derang nie sepesen jer saya rasa...koala mcm tu, kangaroo ponx mcm tu juga...cuma koala nie dia tebal sket bulunya...


yeah dapat juga pegang and bergambar dengan koala...cuma tak bleh nak dukung jerlah...tgk gbr atas tu elok plak si koala nie pandang kamera...duduk kat situ kejanya makan, makan dan makan saja...dia makan yang bahagian pucuk jer plak tu..memilih..dah kenyang kejap lagi tido lah tu...elok plak tu tido seketul kat dahan pokok...sket ponx tak bergerak huh...


nie nama dia en kambing yang gatal...saya nak bergambar ngan dia jer...pelik2 plak nak buat...nie mesti nak CiPiKi, CiPiKa (cium pipi kiri, cium pipi kanan) lah nie hahaha...elok cantik bersih jer kambing nie...so kalau kat Auusie nie kita tak boleh guna perumpamaan busuk macam kambing sbb kambing kat sini wangiii...hehe kat area sini ada juga cik bab* yg tengah menyuskan anak dia...kesian wei punya gelojoh anak-anak dia...kesian kat mak dia... tapi gambar takder amik lah tengok jer...


beli makanan tu dia letak dalam kon eskrem tu...jangan korang pegi makan plak kon eskrem tu...ada sesetengah wallabies nie dia takmo rumput-rumput tu...tapi dia nak kon eskrem tu...huhu jemu dah makan rumput jer nak makan menda lain plak...




kawasan wildlife park nie bersih jer and takder bau-bau busuk ponx...mana taknya derang bukan bersihkan biasa-biasa jer...segala tempat dia berus buang habuk and sapu...masa kitaorg tgh tgu giliran nak bergambar dengan koala tu kejap2 dia menyapu sepah2 dari saki baki koala tu makan...lepas tu dia amik berus and berus pulak dahan-dahan kayu tempat koala tu duduk...


dah habis tour kita lepak makan eskrem Aussie plak smbil tunggu yang lain...kalau bawa kekanak kat sini mesti derang suka...sbb luas, bersih tak busuk...yer anak2 saya tak boleh bau2 busuk nie pfttt...cepat jer memek muka berubah, mulut ponx masing2 macam tak ada insurans...huhu

oke sambung lagi yer....

 
Design with love by Jiji for Zamimie