Wednesday, October 1, 2014

Bubble Party Uols....

lama dah tak berceloteh dalam blog nie...banyak kekangan sbnrnya...dengan kesihatan yg menganggu 2-3 minggu nie...dengan anak-anak yg tk berapa sihat...serta sebab paling utama adalah masalah PC yang menganggu...lembab ko...nak bukak words ponx amik masa niekan plak nak mengedit gbr and update blog...tu blm tetiba PC hang...mmg mendatangkan amarah sbb tengah buat keja tapi tak sempat save...huhu nangis tau...



so hari nie ada ksmptan sket citer pasal anak-anak lah...citer weekend lepas pagi2 cuaca cerah jer...matahari ponx elok memancarkan cahaya...anak2 ponx dah sihat sepenuhnya...so ayuhlah baba kita pam kolam yg dah lama beli tu...klu tak takut dimakan semut atau lipas plak dlm stor tu huhu....beli murah jer kolam nie RM15 klu tak silap saya dekat giant....besar ponx besar eloklah bley masuk budak berdua nie...


nasiblah ada pam tayar keta mydear nie...klu tak hazab juga nak meniup kolam besar gini...cumanya tak dapat nak tune betul2 lagi camner cara yg betul nak pam...awal2 tu hampir nak google kat youtube cara nak pam kolam...lawak tak, rasa nak ketawa guling2 tak haha....awal2 tu berpeluh jugaklah kamiorg....so lepas nie kalau tayar keta lembik kat rumah bolehlah guna pam nie senang...jangan terlupa sudah huhu....


see orang yang paling seronok tentulah dani..splash2 sampai susah lah nak keluarkan dari situ....limit tuk dani plg lama 30 minit jer....eman saya bagi 1 jam...lebih sket ponx takper sbb dia dah besar....dani is no-no okey...kang klu batuk selsema mama juga yg susah....saya pakaikan derang baju wpun mandi kat depan rumah jer...1 sbb shame2 lah nak bogelkan...kedua sbb sejuklahkan mandi bogel2 nie...kang dada terdedah dengan anginnya...tp klu perasan dani tu elok jer berbaju...tp tang bawah bogel jer huhu....takper tutup dada dari angin yg plg penting...


bila letakkan sabun seronoklah derang nak korek2 sabun tu....nak cari sabun yg boleh hasilkan buih yg banyak...tapi tak tau jenama apa...klu ada yg tau sharelah ngan saya kat sini yer...yg nie dekat suku botol kecik habis dituang eman sbb nak buih punya pasal....tengoklah dia pi celup mulut dekat sabun sbb nak jadikan misai and janggut kononnya....haha



si kecik dani plak sebuk ngan penapis kopi kata mak ngah...mmg betul ponx...sbb salur getah kitaorg ada mcm lumut2 sket...so klu preasure kuat lumut2 sekali kuar so kena tapis...bahan murahan namanya tapi dapat gembirakan hati budak2....dua hari jugak lah derang mandi kolam nie....layankan ajer...budak2 takder lah minta menda2 fancy...dapat mcm2 nie ponx derang dah seronok dah....so this week kita buat bubble party kat kg yer....mak ngah request bwk balik senapang air...jgn korang buat tembak ayam atok wak sudah lah huhu....



Wednesday, August 27, 2014

Dani Oh Danial....

kembali lagi timbul setelah beberapa hari menenggelamkan diri...huhu acik dok umah ha jaga si kecik domam....start demamnya dari hari sabtu, bawa ke ahad....tapi ahad petang macam agak teruk sket demam dani sbb dia takmo mkn and minum...mata ngantuk nak tido, bila suakan susu mcm haus sangat nak hisap susu...bru start nak hisap nangis, 2 - 3 kali ponx mcm tu...last2 nangis mengamuk sbb tak dapat nak minum susu...mula2 mcm suspek dia nak tumbuh gigi sbb gigi atas bru kuar secuit...tapi fikir blk cam tak logik plak gigi dah kuar baru nak demam....



rupa2nya masa dia nangis meraung2 tu nmpk lah tekaknya...so nmpklah putih2 dekat area2 tonsil...tp kesianlah sbb dia lapar and haus...tp dlm masa yg sama ngantuk...pusing2 ronda dalam kereta nak bg dia tido, tertido kejap jer tak smpi 5 minit meraung...lepas magrib pi klinik doc kompomkan mmg ada putih2 mcm nanah katanya...tak tau nak panggil apa, ulcer ker apatahlah...so dptlah antibiotik and saya minta kat doc tu ubat spray utk kebaskan mulut supaya dia bley minum susu... sblm pi klinik tu saya dah bagi susu perahan dari peti sejuk...mau jugalah dia minum sbb sejuk gaknya mengebaskan sket tekak, plus susu botol dia mengalir jer tak pyh sungguh2 nak sedut....



malam tu eloklah tidonya...tapi kejap jer...dalam kul 1 pagi dah start dah gangguan tido kitaorg...sbb waktu2 mcm tu dani mmg selalu bangun nak susu...sbb sakit tekak dia tak dapat menyusu, so apa lai meraung2....mamat nie satu perangai dia...klu sakit meraung dia masyallah terus high pitch oke...style melalak2 yg susah giler nak pujuk....punya dia mengantuk nangis2 terus tertido....lepas tu pukul 3 bgn balik nangis...yerlah lapar rasanya tu yg terbgn nak susu...dah ler siang tu susu sket jer, mkn ponx takder....yg nie kejap jer....



tak sampai sejam tido kul 4 lebih bgn balik menangis....merasalah bergegar satu rumah...huhu yg nie mmg dah tak boleh nak pujuk dah smpi mydear yg amik alih pujuk, sbb saya dah mcm hilang kesabaran sket waktu tu huhu...last2 mydear bwk pi bawah bukak youtube tgk citer yg dia suka... lama2 bila dia dah calm try bagi susu sejuk mau dia minum tp tak byk dlm 2oz jer....lepas tu dia tertido dlm kul 6 lebih dia terbgn lai saya bg lagi 2 oz....dgn kitaorg berdua ponx tido atas lantai tu 3 beranak smbil tv terpasang...dari kuat volumenya smpi slow volumenya huhu



lps subuh tu saya bwk naik atas...sambung lah kitaorg ponx tido balik, ngantuk kot...tersengut2 saya bg dani susu...nasib botol susu tak terlepas atas muka dia...sat lai meraung lagi mamat tu, jadi satu hal pulak nak memujuk...huhu kul 8 mydear bgn nak pi keja, eman ponx nak g skool...nasib dani dah boleh tido nyenyak....bila derang dah kuar rumah saya ponx smbg lah tido balik huhu...bila dani rengek2 nak susu saya try bagi nenen...1st sekali dia nangis, second try dia nangis, kali ketiga saya bg hujung2 puting jer, success...berjaya juga dia hisap...start dari situ dia dah start balik hisap susu...cuma nak mula2 hisap tu nangislah....



alhamdulilah dalam masa semalaman dia dah recover and dia dah bley adapt dah kesakitan tu...sbb isnin tu saya tengok putih2 tu still ada wpun dah berkurangan....so smlm dah betul2 pulih rsanya sbb dah aktif sungguh2, minum dah byk, mkn ponx byk juga....seronok gak duk rumah berdua nie...tapi tak ley lama2 lah dok berdua nie, dia jadi extra manja bebenor....nak melekap jer kejanya...nak berdukung...satu keja ponx tak jalan...huhu tido ponx nak berteman...tinggalkan kejap nak pi basuh baju and kemas dapor tak smpi 5 minit dah terbgn...hailah dani baru mama berangan2 nak jadi suri rumah sepenuh masa....kui2


note: gbr sekadar selingan jer takder kena mengena dengan cerita...tak ada gbr tak best plak cerita nanti huhu....

Friday, August 22, 2014

Spaghetti Aglio Olio....

Lai, lai Mieoney's Kitchen dah kembali nie...tapi idok ler boleh selalu...jarang2 gitew...sbb skrg nie turun ke dapur par-time jer bkn lagi full time huhu...rindu sangat nak baking2, rindu nak bereksperimen dengan menu2 baru ...tapi nak wat camner si kecik danial tu tak kasi can mak dia berskill di dapur...insyallah lah mgkn satu hari nnti boleh kembali beraksi lagi di dapur...

so hari nie nak share ngan korang satu resepi simple untuk org2 yang simple macam saya....utk org2 yang selalu terima tetamu terkejut mengejut kat umah...org yang tak suka kecahkan dapor dia...untuk org yang 'rajin' sangat nak mengelap dapur dia kalau tumis2 lada... atau korg2 yang rajin buatkan bekal untuk anak-anak ke sekolah, so boleh lah korg cuba resepi ni...

bahan dia mmg mudah dan ringkas jer...yg nie saya buat pagi semalam sbb kat sekolah eman ada majlis sambutan hari raya...so potluck yg saya buat, sesuailah sbb budak2 suka makan spaghetti, tak pedas plak tu...tapi kalau korang suka pedas boleh hiris2 cili padi, tumis sekali dengan bawang  baru pedas terangkat....


bahan-bahan yang saya gunakan macam kat atas jer...simple jerkan...yg nie saya guna jer stok yang ada kat rumah....carrot tu selalu tak letak ponx...tapi kang tak berseri pulak so kita bagi kaler2 lah sket...klu tengok bahan-bahan yang saya gunakan spaghetti, bawang putih, bawang holland, rencah (ayam + udang + sotong) kalau tak suka seafood letak ayam jer...klu nak seafood jer buh udang byk2 dan yg besar2 tu sure lagi sedap...yang nie sbb saya takut budak2 tak suka mkn seafood saya letak sket jer...letak ayam lebih....cherry tomato, chili flakes, coarse black pepper dan dried parsley serta olive oil...garam dan serbuk perasa ayam jika suka...

sbbkan saya masak pagi2 so takder masa nak snap satu2 cara buatnya...apa2 ponx korang goreng dulu udang dengan sedikit minyak... jgn lama sangat lepas tu angkat dan ketepikan...minyak goreng udang tu jgn korang buang plak sbb manis udang dekat minyak tu buat lagi sedap aglio olio korg, tambah olive oil dalam tu and tumis bawang, bila dah naik bau masukkan ayam... bila dah masak ayam tu letak air sket, letak garam, letak serbuk perasa ayam sket  dan karot... kemudian campak spaghetti, chili flakes, coarse black pepper dan dried parsley - gaul sebati...bila dah cukup rasa dia baru masukkan udang yang digoreng tadi dan cherry tomato...kacau sekejap dan tutup api...jgn kacau lama2 sangat sbb nnti cherry tomato tu hancur tak best....

dah siap dah...senang jerkan...mcm saya bahan2 nie semua mmg selalu ada stok kat rumah....so sekelip mata dah boleh buat....korang boleh lah pelbagaikan...kalau tgk pucat jer takder hijau2 boleh lah celur brokoli campurkan dalam spaghetti bersama2 tomato tadi...sayur kalau boleh letak last sekali supaya tak terlalu lembik atau terlebih masak....kalau sayur keras2 tu boleh lah celur, kukus atau rebus dulu...baru kaler dia cantik dan menarik....barulah berseri2 masakkan kita tu....nak lagi vest korang letak udang besar2 yg fresh tau baru lah manis aglio olio korang tu....selamat mencuba... :)


Thursday, August 21, 2014

Ini Kisah Kami Semua....


Hai saya eman...




yang ini adik saya danial....



  ini kisah kami semua... :)


lama dah mama saya tak cerita pasal kami kan...sebabnya mama pemalas lipash...pc dia lembab katanya...ada phone baru ponx dia tak nak update citer pasal kami...kat rumah asik main game jer kat ipad bkn nak citer pasal kami semua...huhu takper2 hari nie saya take turn mama punya blog bercerita lah...

kepada yang tak tau lai...tahun nie bln 11 genap lah umur saya 5 tahun...adik saya plak dani bln 10 nie dia genap 1 tahun...tapi dia tetap juga kecik so tak berapa nak best geng ngan dia...kitaorg berdua selalu berdoa semoga baba kami dimurahkan rezeki supaya tahun nie saya boleh sambut besday macam masa saya umur 3 tahun dulu tu...kalau sapa2 tak tau boleh click kat tajuk nie : Avengers Eaman Birthday Bash... kitaorg dah ada pilihan tempat kat mana nak wat besday party tu...korang2 semua tol doakan yer....

mama saya jarang citer pasal adik saya kan...kesian dia sbb dulu masa saya kecik2 dulu mama saya selalu cerita pasal saya...takper kali nie saya plak citer pasal dia...saya adalah abg yg heibat, saya kena melindungi adik saya kerana saya adalah superhero....gbr kat bawah nie jgn gelakkan tau...saya tak jumpa gbr lain yg menampkkan saya lebih hemsem sebagai superhero....


tapi saya tak taulah...saya rasa macam mama saya telah melahirkan seorang anak singa sebab adik saya sangat garang...kalau saya nak amik barang yang dia pegang mesti dia ngamuk2 marah, geram ketap gigi...cuba tengok gambar kat bawah, inilah buktinya...gbr ke-3 tu adalah cubaan adik saya nak gigit saya....tapi saya gelak jer...sayakan abg yg heibat, saya tak lawan balik sbb saya sayang adik saya...mama selalu cakap saya abg yg baik sbb tak pernah kasar2 dengan adik dani, cuma kadang2 lah saya suka dengki dia...gurau manja kata orang....tapi walau macam mana ponx saya tetap sayangkan dia sebab dia comel macam saya yang hemsem nie....


yang bawah nie mesti korang dah tau kan...selalu nmpk kat blog nie sebelum2 dari kitaorang lagi...ini baba saya lah sapa lai...skrg mama ngan baba saya dah kurus dah....derang senang hati jer tengok baju semua dah longgar...hari-hari ponx timbang berat kat penimbang tu....saya tak heran ponx wpun mkn byk berat saya tetap 16kg....samalah mcm adik saya nmpk muka bulat tapi berat tak sampai 8kg ponx...susu minum byk smpi kurus mak saya jadinya....mgkn kami berdua nie metabolisma tinggi....


mama saya ponx sama lah perasan diri dah kurus sangat2 sebab semua baju2 lama dia dah longgar..beli baju saiz S ponx longgar sana sini.... sukalah mama tu....makan byk jer...tapi muka bulat jer saya tengok...berat badan jer turun kot....tapi saya selalu dengar mama ckp ngan baba dia dah turun 5kg....sama juga macam baba...klu korang nak tau macam mana mereka boleh kurus jangan lupa dapatkan produk dot dot dengan wasap no 0126******.... 


dah itu jerlah cerita kisah kami...next2 time saya hijack mama punya blog saya cerita plak kisah2 lain yer....adios amigos bebeh....

Wednesday, August 20, 2014

Bukan Rezeki Saya.... :(

Sedih betullah sebab cincin kahwin saya hilang... sedih sangat-sangat sbb saya sayang cincin tu sbb saya suka design dia...ada sentimental value bak kata mydear wpun harganya takderlah mahal sangat, bukanya diamond carat2 ponx huhu.... puas dah saya cari tidak jumpa juga... tidak tau kat mana hilangnya.... mungkin cicir dari jari saya kot sbb dah kurus kan skrg nie... :p dekat 5kg kot turun tidak perasan plak jari jemari ponx kurus juga...hehe

Yang hendak cakap bukan rezekinya sebab cincin tu pernah hilang juga dulu... masa tu dekat hard rock hotel penang.... eman amik cincin tu and main kat balkoni so jatuh melenting ke bawah...nasib bukan dalam kolam jatuhnya....turunlah mydear ke bawah dengan orang hotel cari...saya tengok jer dari atas...celah2 bunga takder...last2 bila hendak hampir putus asa dah tetiba mydear tergerak hati hendak cari kat balkoni bilik yang bawah tu...nasib ada jumpa sbb dia melenting2 kot masuk dalam balkoni bilik orang...waktu tu mmg rezeki sayalah kan...tapi kali nie mmg dah takder rezeki kot...

so skrg nie misi mencari cincin baru kui2....hari tu masuk habib ada diskaun 50% + 5% dekat alamanda... tapi mydear jeling2 jer dari jauh... takper bang saya tunggu masa yang sesuai jer nanti haha.... tidak lama jer lai tu...boleh kot sebentuk, sebiji... :p tapi waktu tu memang takder design yang cantik ponx secara kebetulan,,,

Saya memang jenis tidak suka pakai barang kemas banyak-banyak...cukup satu jer kalau pakai tiap satu...hari tu pun nak beli gelang baru, jual gelang yang lama so topup duit sket dapatlah gelang yang padu...klu ada berjenis-jenis risau pulak nak simpan kat mana nanti, bahaya simpan barang kemas kat rumah... kang kalau buka tukar-tukar selalu nanti takut longgar pulak kancingnya....aish hari tu baru ada niat hendak tukar rantai, tapi sebab cincin yang hilang untuk diganti kita...


So marilah kita mensurvey cincin baru...berangan jerlah dulu bukan kena duit ponx...haha mula2 dulu plan nak cari cincin macam kat bawah nie sebab nak cantumkan dengan cincin kawin tu...jadi wedding band kot org putih panggil....



macam nie lah lebih kurang cincin kawin saya tapi takaderlah sebiji sebijun...lebih kurang lah desingnya ada batu sebentuk kat atas lepas tu kat kiri kanan ada batu kecik....so nak gabungkan ngan cincin batu sederet...tapi takder rezeki lahkan....


lepas nie nak cari cincin sebentuk yg ada carat2 lah...haha pengsan mydear dengar....tapi hari tu dia pesan lepas nie cari emas kuning plak takmo emas putih dah...huhu kita tengoklah dulu camner ek....sbb emas kuning 916 tak boleh ikat ngan batu...kalau beli gold rose ponx cantik jugakkan...hehe berangan tak kena duit... :p meh2 cuci-cuci mata...







 
Design with love by Jiji for Zamimie