Tuesday, July 8, 2014

Dugaan Ramadhan....

panjang cutinya blog nie....sepertimana cuti tuannya jugaklah last month jer 9 hari...bln nie klu campur dgn cuti raya nnti sama lah jugak jmlhnya...tp blog nie lai lah gara-gara malas sangat nak menulis...keinginan tu ada kederat tu takder...huhu byk sgt create alasan supaya tidak berblog...tapi bila dah berlaku macam2 menda perlulah rasanya utk saya coretkan disini sebagai kenangan utk kami....walau tidak ada yg membaca tapi diri sendiri membelek....

dugaan menjelang ramadhan eman demam panas sgt...sangat2 panas smpi suhu mencecah 40.2 drjh...mmg terkejut, cuak n gelabah saya waktu tu... ceritanya isnin pagi tu cam biasalah kitaorg bgn pagi nak g keja, tapi waktu tu prsn eman mcm tak keruan, mengerang, meragam....so rasa2 bdn panas...demam rupanya dia...cek suhu waktu tu 38.6...bg mkn ubat terus dia tido blk....pagi tu lepas mydear g keja dlm kul 10 saya atr dani g umah pengasuh bwk eman g klinik....so doc cek cam biasalah sbb demam tak tinggi pon 37.7 kot waktu nie....so doc ckp lps 6 jam bg ubat blk...means nnti kul 1 saya kena bg dia ubat...

.:: mentang2 abg awak demam awk buli dia yer dani...eman ponx dah mmg tak larat gitu jerlah dia diamkan ::.

tup2 dah kul 1 bg ubat tetiba stgh jam lepas tu suhu badan semakin naik plak dr 39 terus naik sket2 smpi 40 drjah...smntra nak tgu mydear blk saya mandikan dia dulu...tak smpi stgh jam terus naik blk suhu bdn...mydear blk bwk ubat masuk bontot tu...rasa dlm kul 3 masuk sedas bru turun suhunya....tapi by kul 6 lebih dah naik balik suhu smpi 39...terus ke klinik lah nmpknya...dua kali ke klinik dlm sehari huhu

sampai klinik doc bg sedas lai ubat monotot and bg refer letter lahkan sbb nmpk mcm dah dehydrate sgtkan...dengan tak mkn, tak minum, dengan muntah lai....tapi kitaorg tak terus pegi bwk blk umah terus sbb dah tau punca demam tak lain dan tak bukan tonsil bengkak....lepas tu pujuk juga dia minum walau sedikit tapi kerap...mmg berperang jugaklah...mgkn sbb tekak dia sakit kan...so dia mmg tak bley nak telan sgt....

.:: kena buli ngan mama plak...hihi time nie ptg nak g klinik so silau matahari...baba dah siap alas kusi dia ngan kain sbb waktu nie dia dok muntah2 juga ::.

nak dijadikan ceirta yg menyebabkan kitaorg bwk ke azzahrah tu sbb dia dah terlepek sgt...spjg dua hari tu tak smpi sebotol air masuk dlm bdn mcm manakan...tp nak citerlah musim org sakit kot...4 spital kitaorg call kpj, azzahrah, an-nur, nilai medical centre tanya ada bed kosong, semua jwb full...acaner tu so bwk jerlah g azzahrah tgk apa kata doc....

doc2 cek dia ckp just bg drip satu botol dulu tgk mcm maner...klu ok balik teruskan mkn antibiotik...elok lepas masuk air tanya nak mkn mcd laju jer mau....kitaorg belikan eskrem (bg kebaskan tonsil supaya senang mkn), nugget and fries....kasi belasah habislah semua tu...balik dah larat naik turun tangga dah....tapi elok2 jer saya pam susu and dia dok sebelah main ipad...tik2 darah menitik dari hidung....huhu menangislah mamat tu kejap sbb cuak punya pasal...panas sgtkan smpi hidung berdarah....seminggu juga dia nak recover dari demam tu....

.:: sket ponx tak nangis atau menguit bila nurse set line tu...rilex jer muka dia siap tengok...kental namanya nie..baba yg seriau tgk dari jauh huhu ::.

lepas tu dah baik tu bley gi sekolah dah tup2 tetiba sabtu minggu puasa tu demam balik...pelik plak saya sbb baru seminggu baik demam, baru mkn antibiotik yg kuat tup2 demam balik...terus doc suh refer ke paed tp kena tgu hari isnin lah dulu kan sbb waktu tu sabtu petang...smntra tu kena bertahan dengan paracetamol jerlah dulu...tup2 masa hari ahad tu nak berbuka kat umah PIL tengok dekat badan dia ada minitik2 merah mcm rashes tu...balik dr berbuka tu bwk g klinik terus doc ckp owh campak nie...lega dah masing2 sbb risau lah takut penyakit yg bkn2 kan...

seminggulah berkampung dgn org kena campak....tp agak teruk juga campaknya....tangan ponx gatal mengaru smpi berdarah kat tepi mulut, kat hidung ngan dekat bird2nye....bila tanya gatal ke tak semanjang jer jwb tak....see punyalahkan tak meragam tak merengek gitulah klu tanya semua oke...last2 teruk jadinya...

.:: hari kelima campak yg hitam2 tu bekas dah kering..mgkn kesan mkn kicap kot tak taulah...sbb ada org ckp tak boleh mkn kicap, tak boleh menumis....dekat tepi mulut tu yg berdarah ngan dekat hidung ::.

so last week hari kamis giliran saya plak jaga dia...sblm tu isnin smpi rabu mydear yg jaga...nak dijadikan cerita tak smpi sehari jaga eman saya rasa ada tanda2 nak demam..tekak mak aih punye perit sgt tak tau lah nk ckp mcm mana....nak telan air liur rasa nak menangis, minum air kosong tu satu penyiksaan lah...terpaksa minum susu sejuk, soya sejuk...yg jenis pekat2 and sejuk2 jer boleh...tapi sakit tetap sakit cuma kurang sket sakitnya dari minum air kosong....secara kbtlan plak cuti period so tak puasalah kan...tp tak guna sbb tekak mmg sakit sgt nak telan air liur ponx siksa apatah lai nak mkn....ha hambek 2 hari jer tak mkn terus berat turun 1kg....

elok sabtu tu naik dah merah2 kat tangan...muka plak cam bengkak sket mcm ada menda kat muka mydear ckp...abih dah tak berapa nak putih tak nmpk merahnya...huhu sahih dah saya plak yg kena campak nie....elok makin byk kuar campak tu semakin kurang terus sakit tekak saya...so berdoa jerlah semoga saya tak seteruk eman and tak berjangkit pada dani...saya tetap jer direct breastfeed dani wpun kena campak...sbbnya susu ponx bkn ada sangat sakit2...so nak mengepam mmg tak lah kan....doc ponx ckp takper direct bf jer sbb susu ibu ada antibodi...tapi klu nak kena bkn direct bf ponx boleh kena juga doc ckp.... .

dan syukur alhamdulilah dlm masa 2 hari jer saya punya campak dah kuar habis....mungkin berkat doa serta berkat minum air kelapa berkoyan2 dekat 5 biji kelapa saya minum...almaklumlah bln ramadhan nie mmg senang nak cari air kelapa kan...part2 kelupas2 mcm eman tu ada tp sket2 jer tak seteruk eman...berdoa jerlah supaya muhammad danial ariq tak kena demam campak nie...kesian aih kat dia klu kena....huhu

itu jerlah nak citer...dugaan utk kami sekeluarga menjelang ramadhan dan ramadhan kali ini.....apap2 ponx syukur kpda Allah semuanya telah berakhir...tp tak taulah plak klu tetiba esok lusa dani plak kena, mydear plak kena kan....huhu so kita berserah jerlah...

Monday, April 28, 2014

Dani New Car....


tak padan aih yg kecik nie ha...bergaya dengan kereta merah yer awak....nak challenge baba ke? pinpin, ponpon huhu.muka mmg tak diam...takder satu gbr ponx yg tk bergerak...semuanye bergerak...kitaorg belikan dia walker 2 in.1 nie, yg bley jadi walker and rocker....beli ponx sbb lebay kepada nak jadikan rocker sbnrnya....mula2 ingat nak bleykan yg ala2 jamperoo...tp mahal plak smpi 300 lebay...so kita amik jerlah yg nie...jenama mydear beli kat manjaku bangi...harga 200 lebay...


dani skrg dah tak bley duduk diam..aktif kemahin....klu duduk kat atas mmg saya kasi lepas bebas lah dia nak bergolek2 kat atas tu....sbb takder byk halangan...tapi klu kat bwh byk sangat halangan plus dia taknak klu kita letakkan dia dlm posisi baring jer..sbb paling2 dia boleh meniarap, telentang....org blm bley menjalar lai nak berdukung jerlah kejanya...mana larat cik oi nak berdukung jer...byk kojer nak buat klu duduk kat bwh ni...so baba belikan awak keta nie dok diam2 yer smbil tgk mickey mouse clubhouse...


bkn takder yg eman punye...ada jer lai ha kat dlm stor...tp tulah kan, masa eman tu org kasi tak boleh nak pilih so kita guna jerlah....skrg nie biarlah kita yg memilih...yg eman punye ada walker and stroller lama dia tgklah klu tak jual kat car boot sale ingat nak kasi org jerlah...at least dari tak terpakai dlm stor tu, klu bagi org berguna jugaklah sbb elok lai ponx..... =) eh tp tak taulah tak bercheck nie, harap2 elok lah lai...

Tuesday, April 15, 2014

Danial Solid Food (4 - 6 Month Old)...

as usual lah kan anak dah 6 bln mak yg gedik2 nak bagi mkn...huhu dani nie blm 6 bln ponx saya dah kasi mkn...erm tak tau dia dah sedia ke tak, tapi lepas mkn 3 jam tido straight...huhu tapi still portion dia sket jer saya kasi...and mkn ponx sekali jer sehari...skrg nie tak bley sekali, kena bg 2 kali...sbb selalu saya bg time lunch jer, dinner takder...skrg tak dinner ponx kena kasi mkn sekali...sbb apa klu tak sblm nie bgn menyusu sekali jer...skrg nie menyusu smpi 3 kali kot...huhu


stage pemakanan yg nie yg saya gunakan utk bagi dani makan...cuma avocado ngan green beans jer saya tak pernah kasi lai...lai satu saya tambahkan carrot...mgkn takder masalah kot dengan carrot...so far dia dah mkn tgk oke jer...mknan pertama yg saya kasi dani adala apple...sbb secara kbtln apple fuji tu mmg sentiasa ada stok kat umah...buang kulit, kukus, dan lenyek kat strainer...


ini batch kedua makanan dani selepas apple and pear...dua jenis nie agak pekat sket...so kena make sure bg cair2 jer...sbb baby kan mkn cepat melawas so bley tgk masa poo poo...so far saya bru bg apple, pear, pisang, carrot n sweet potato jer...habis stok yg  ke3 nie saya nk kena buat stock yg lain plk...klu nak bg food tu cair saya campurkan dengan EBM jer....

banyak yg saya refer kat wholesomebabyfood.com....tp make sure korg kena guna 4 day rules... 4 hari mkn menda yg sama tuk tengok samada susah nak poo poo ker, allergies ke, perut angin or menda2 yg sengkatan dengannya...lepas 4 hari bru perkenalkan mknan yg baru plak... 


ini batch yg ke3 lepas batch kedua habis...mknan baru yg saya perkenalkan adalah pumpkin...terbalik plak labeling atas tu...huhu yg kuning oren tu pumpkin yer...yg cair2 putih tu apple...huhu bila dah habis kenalkan satu2 jenis food kat baby, bley lah kita campur2kan..cth apple + pumpkin, pear + sweet potato ha gitewlah...

cara nak buat puree ponx senang jer...sbb saya lebay suka kukus berbanding rebus...sbb manis buah tu nnti tak lari pada air rebusan...1st sebelum beli blander saya lenyek dekat penapis tepung tu...mmg hazab nak melenyek 2 biji apple kat atas tu, berpeluh2 lah...tp bila dah berhasil mmg puas hati...bila dah lenyek2 bwh penapis tu korg kaut yg bawah penapis tu tau bkn yg belah dalam...


so inilah dia alatan yg saya gunakan...pakai pengayak tepung mmg halus lah hasil dia...dah lah carrot ngan keledek nie takder kandungan air...mmg lai rumit sket nak abiskan sebiji keledek nak lenyek...huhu klu pki blander campur sket ngan air or susu EBM, blend ajer...cair ponx cair consistency dia....

selalu saya akan buat byk sket dlm 2 biji apple (size L), 2 biji pear (size L), seketul keledek, 2 btg carrot...so bley lah guna stok utk seminggu...nnti tinggal masak bubur and campurkan jer frozen food nie....owh yer klu korg rajin bley buat stok byk2 sbb frozen food nie bley tahan 3 bln....mudah utk ibu2 yg bekerja lah...nnti sabtu ahad buat lai stok frozen baru dan lain plak....bila korg buat kat dlm bekas2 kiub tu dlm 2 hari mcm tu kuarkan dn simpan dlm ziplock atau tupperware barulah tersusun sket stok frozen korg...

beras utk bubur plak saya campurkan beras wangi dgn beras perang...beras perang nie bagus sbb beras yg unpolished suci lai gitew....so cara dia utk dua2 jenis beras nie sama jer proses dia..rendam dlm 3-4 jam basuh dan toaskan, lepas tu sangai dlm kuali smpi kering...sejukkan...lepas dah sejuk baru blander kering...klu anak korg kenit2 lai mcm danial blander smpi hancur2 lah....cara nak masak amik sesudu and masak ngan air biasa tu smpi kembang....

 .:: rendam ::.

 .:: sangai ::.

.:: blander halus ::.


klu tgk yg atas nie mcm tak cukup halus nie...klu boleh lai halus...klu korg malas nak buat mcm nie...cara kedua plak saya masak segenggam dengan 3 cawan air, bukak api kecik jer...smbil2 tu korg tinggal jer buat menda2 lai tak yah sebuk2 aih nak menunggu nak mengacau..sbb klu api kecik dia tak membuak2 ponx...dia akan panas and mengembangkan nasi jer....nnti dlm stgh jam datang balik beras dah kembang and dah jadi nasi kembang... kacau2 klu air banyak lai biar dia kering sket...lepas tu biarkan sejuk and blander jerlah....buat jgn byk2 sgt mgkn buat utk 2 -3 hari jer cukuplah....cara nie senang tp takderlah masak hari2 so tak berapa nak fresh sgt....

so nnti korg amik portion utk sekali makan campakkan lah kiub frozen food yg korg dah siapkan awal2 lai tu...dah tu jer...aish mcm complicated plak nak menerangkan huhu....harap2kan korg paham lah...klu tak paham buat2 jerlah paham ek... :)



tapi skrg dah beli mini blander nie mmg bye2 lah pengayak tepung...acik tak laratlah nak menaikkan muscle2 tangan nie ha...krg nmpk gagah perkasa sangat plak...huhu mini blander jenama Faber...harga RM79 jer beli kat Aeon big...tgk kat lazada ponx sama jer harga dia....blander nie kecik jer tak smpi 1L ponx dlm 800ml klu tak silap saya...yg plg best adalah ianya adalah kaca...so takderlah berbau nnti bekas tu klu kita blander mknan...ehem2 dan bley lah mama gunakan utk bersmoothies nnti...smbil menyelam minum air...jgn marah yer baba...hehe


Thursday, April 10, 2014

My Breastfeeding Journey...

hehe dani dah 6 bln baru lah terkedek2 nak citer pasal breastfeeding (bf) kan...malasnya lah hoih...skrg nie mood membaca jer, mengarang nie dah kelaut...sign in, sign out jer blogspot kejanya...tapi sebutir perkataan ponx takder tertulis...klu rajin sket tu yg kuar resepi jer tu...hehe

okelah officialy saya dh 6 bln bf baby...alhamdulilah tak sangka smpi sejauh ini...wlpun bukan exclusively bf tapi still juga bersyukur...jimat duit susu kata mydear huhu...byk jugaklh benefitnya bf nie kan...dulu2 masa time areel eaman pendedahan psl bf nie mmg kurang...ilmu cetek, nk timba ilmu ponx malas sbnrnya huhu...sanggup beli susu mahal2 utk bg khasiat lebay katanya...padahal susu ibu tu lai berkhasiat terutama tingkatkan antibodi....bkn tak sakit langsung anak tu, tp bila sakit tu cepatlah baiknya...

.:: hasil bf saya tembun aih ::.

meh nak citer kronologi bf journey saya...

dari awal mmg dah tekad nak fully bf...so awal2 dah siap2 dah beli medela swing...beli yg biasa2 jer konon2 tp mcm menyesal plak klu tau awal2 beli medela freestyle huhu....agak2 bley tak upgrade lai skrg nie abg...huhu :p so bila dah bersalin tu kesan bius mmg lmbt sket ilang...klu sapa tak pernah baca lai pasal apa saya kena bius bley baca kat sini: Anugerah Terindah 2013...dalam kul 6 lebay nurse dtg masuk bilik atr baby...dia ckp baby dah lapar nie puan...dalam kepayahan dengan pki gown OT lai saya cuba lah bf dani, nurse ponx bantu juga...wpun takderlah pandai mana tp berjaya juga lah si dani nie menyusu...

so kira dah berjaya dah lah saya rasa nie...susu ada ke takder ke mmg saya tak taulah...nurse ponx asik ckp susu ada nie sbb baby tak minum byk lai kan...okelah fine lah susu mmg ada....tp smpi mlm hari ke-2 dani mcm nangis lapar...bila suakan cik b dia hisaplah tp mcm tak puas and tak kenyang...nangis meraung2 dan tido....nangis meraung2 dan tido..dah itu jerlah kejanya baby kan...lai lah dia baby jaundice mmg tido jerlah kejanya...kdg2 bila nurse dtg atr tu dah bley dengar dah suara dia....saya suspect mcm takder susu...sbb try tekan2 tak keluar ponx wpun setitik susu...try pam pulak, still takder kuar apa ponx....bila bagi susu tu amik masa sejam menyusu tetap juga dani menangis2 lepas tu mcm tak kenyang....

.:: dani di usia 2 hari ::.

pakar laktasi ponx ada dtg and saya bgtau dia...dia ponx sebuklah suh saya menguli cik b...buat cam nie, buat cam gitew...bila saya ckp susu still tak ada, and dia sdri tekan kot nipple tu mmg tak kuarlah susu...klu ada susu at least akan kuar sket susu klu kita tekan...yg nie mmg kering punya....so dia just suh saya urut dan teruskan penyusuan utk stimulate susu kuar....

last solution sbb saya mmg dah tak larat sgt dan tak bermaya...mydear ckp kat nurse suh bg susu formula...klu kat spital dia panggil supplement milk, susu tambahan...susu dia dlm botol kaca, mmg dah siap2 bancuh dah...dia bg ponx guna feeding cup, tak guna botol susu...tp dia tetap juga atr kat kita utk bf dulu...bila dah tak boleh baru dia akan bg supplement milk tu...sbb tulah saya ckp kat atas tadi bukan exclusively bf...dah campur dah kan...tapi takperlah dah terpaksa nak wat cam maner....

hari ke-3 tu mydear balik rumah amik eman saya kirim dia beli longan ngan kurma cina yg instant punye [gbr seperti diakhir entry]...beli jerlah yg instant, takder masa dah nak rebus2 bagai..lai ponx sapa plak yg nak merebusnya kan huh...dia bwk jer balik mmg saya minum terus sehari smpi 3-4 paket lah...pastu mydear ponx tolong google cara nak bg susu kuar...dia jmpa cara urutan tu [gbr urutan seperti diakhir entry...gbr google eh tu]...so mlm tu mmg lah kitaorg mengurut cik b nie dah mcm apa...hehe dgn bismillah terus saya pam...alhamdulilah syukur kuar juga susu saya....colostrum yg kuning tu...tak byk ponx tak smpi 1oz masa pam tu, tp seronok dah kitaorg masa tu....hari itu adalah hari permulaan bf journey saya...

.:: inilah susu colostrum yg terhasil ::.

lps jer dari tu mmg pam, pam dan pam jer...memandangkan dani ponx kena warded due tu jaundice lai lah kuat saya pam sbb saya nak blk rumah dah....kira dlm sekelip mata susu jadi banyak and saya boleh bekalkan 10oz susu masa saya tinggalkan dani kat spital...masa kat umah tu pam sehari mmg 4-5 kali....sbb baby takder nak direct bf, so pam jerlah...alhamdulilah rezeki dani, susu melimpah ruah...


 .:: sekali mengepam waktu dalam pantang ::.

.:: hasil mengepam utk 3 hari ::.


balik pantang kat kg saya still lai mengepam..mak saya ponx bising suh pam susu huhu...lai ponx sbb kadang2 saya bg juga dani susu botol sehari sekali...taknak nnti dia refuse botol sbb plan awal saya cuti bersalin dua bln jerkan...dlm sehari wajib pam 3 kali...pagi, petang n malam...tapi bila dah balik BSP dah malas nak mengepam dah...haha mmg direct bagi jer, makan ponx dah tak terjaga mcm masa kat kg kan so susu ponx agak merudum sket....dani ponx dah makin kuat menyusu so mmg tak sempat nak mengepam kdg2 tu...blm lai kes susu merudum dlm seminggu gaklh...mmg byk guna stok ebm waktu tu...

 .:: stok tak terurus namanye nie...bhgn freezer tu satu part saya guna utk simpan ebm jer ::.

.:: dah kemas elok lah sket rupanye :) ::.

blm lai kes guna stok ebm letak dlm botol klu nak kuar...masa tu tak pndi lai nak bf kat luar....plg berani bf kat dalam kereta jer...klu tgh makan dani nangis nak susu mmg sumbat botol jer...tak pandai lai nak cari nursing room...yerlah klu kuar ponx kejap2 jer...tp skrg wpun tak NIP (nursing in public) tp laju jer cari nursing room hehe...timing ponx dah pandai dah... itu lah pasal masa saya nak naik kerja tu stok ebm tak byk ponx ada dlm 50 paket jer sbb dah byk sgt gunanya...huhu

skrg nie ponx smkin kurang stok ebm dalam 20 paket jer...semua gara2 saya kena gastrik hari tu...mmg 2 hari gaklah saya tak pam susu and bg dani stok ebm jer...bygkan sehari dekat 7 paket stok ebm pki huhu tak sempat kejar nak topup stok nie....tp still seharian dekat opis saya dapat pam utk demand sehari keperluan dia kat rumah pengasuh 18oz jer....weekend malas plak nak mengepam...tapi bila fikirkan dah nak puasa nie kena juga buat stok byk2...takut stok merundum susah plak nnti...


.:: hasil pam kat opis...kdg2 byk, kdg2 sket jer...depends lah ::.

tu yg skrg nie gigih mengepam wpun weekend....tp tak sepenuhnyalah....soon lah, soon akan gigih mengepam...sbb saya ponx dah convert swing saya jadi maxi swing so cepat sket pam tu...kena make sure weekend punya hasil ponx sama mcm hasil mengepam di opis baru boleh tingkatkan stok ebm huhu....

.:: hasil mengepam di opis ::.

itu belum lai part2 pemakanan sbb bila silap mkn baby kembung perut plak....skrg nie yg paling2 tak boleh sekali saya makan adalah kubis...mmg kembung perut dia smpi muntah2 lah....waktu nie gripe water byklah membantu...minyak yuyi dah tak jalan dah...sekali jer minum hambik ko terlambak muntah....baru lah lega dia boleh tido...klu tak mmg nangis kow2 lah...

mknan lain yg saya tak bley adalh teh pekat...klu setakat teh o cair tu bolehlah...brokoli, kubis bunga tak boleh juga...sejak dari tu mmg sayur saya berani mkn sayur berdaun mcm sawi, bayam, kailan, kangkung and salad jer...tapi rasa bila dani dah 6 bln nie mgkn perut dah boleh tahan sket kot....mgkn beransur2 menda2 nie saya bley mkn nnti....ais boleh jer saya belasah gak tgk dia oke jer...kopi ponx dia oke...sayur2 tertentu jer buat dia kembung...
 
byk dah citer nie...huhu cukuplh setakat nie...next time saya citer pasal milk booster ngan cara saya htr susu kat umah pengasuh yer huhu....

.:: kurma merah & longan tea instant...cepat dan mudah huhu ::.


.:: cara urutan yang saya gunakan [sori censored sket] huhu ::.
pic by google

Tuesday, April 8, 2014

Cucur Jagung...


hari nie nak share ngan korang cucur jagung savori punye...org selalu buat cucur jagung manis, tp saya tak suka menda2 manis so kita tukar lah.....sedap nie cicah ngan sos cili and mayonis...resepi ringkas dan mudah utk minum petang atau breakfast pagi...saya letak sayur leeks sbb nak bg rasa manis sket...tak letak ponx takper...tp secara kbtln dah ada kat umah saya letak lah...

Cucur Jagung Savori
Bahan-bahan
jagung 
tepung gandum
udang kering
bawang besar
cili merah
sayur leek
garam

cara-cara
  1. hiris bawang nipis, cili merah dan sayur leeks...jagung dihiris dari tongkolnya.
  2. tumbuk udang kering dan campurkan dalam campuran bawang, cili , jagung dan sayur leeks.
  3. campur bahan2 tadi dengan tepung, garam dan gaul sebati...bila dah sebati baru gaulkan dengan air panas...air jgn lah panas2 sgt...lebay kurang suam2 panas gitu...and make sure air jgn byk bancuh smpi bancuhan tu kita boleh jemput ngan jari...
  4. grg dalam minyak yg telah dipanaskan dan grg ikut suka nak garing2 sgt, nak separuh garing...toaskan dan bley mkn dah...

dah siap dah simple dan mudah jerkan...tak smpi 30 minit dah siap dah nie....sambil2 nak tgu air masak tu buat minum petang korang dah bley settle semuanya....

 
Design with love by Jiji for Zamimie