Wednesday, March 20, 2019

Perth Australia 208 ~ Swan Bell Tower, Free & Easy...

Lepas dah puas bergambar dekat Blue Boat House, kitaorang teruskan tour hari nie dengan ke Swan Bell Tower...disebabkan itineary untuk hari ini free & easy, mmg kitaorang rilex2 giler...sbb aim nak gi shopping jer sbnrnya...hehe



dekat Swan Bell Tower nie kitaorang just lepak2 dan bergambar dekat luar jer...tak naik atas pun.. parking pun senang jer, dekat tepi Swan Bell Tower tu ada parking...jgn lupa bayar parking yer...rasa macam ada had masa park kat situ, tapi saya lupa berapa lama...sbb kitaorang pun tak lama kat sana...dalam stgh jam jer...










 




puas lepak dan kanak2 pun dah penat berlari2...kitaorng teruskan perjalanan nak ke London Court sebenarnya...tapi salah jalan..mati2 ingat nama tempat tu Oxford Street...hahah tapi bila pusing balik dan jmpa London Court tu satu masalah plak nak cari parking...jln plak agak sesak pagi tu...terus mydear ckp tak yah pegi lah... :( so teruslah kami ke Watertown Brand Outlet untuk perasmian acara shopping hehe...





sampai2 jer isi perut dulu...waktu tu macam dah kul 12 rasanya...tapi kitaorang just alas perut jer sbb last day kat sana dah janji nak gi makan lamb ribs dekat Chicken Charcoal...so risau lah klu terlama shopping kang kelaparan plak....so kita makan kebab untuk alas perut nie di Ispa Kebab...



Memandangkan kami bukan kaki shopping, so jalan2 di Watertown nie di angin lalu jerlah huhu...barang ada yg murah macam dekat Cotton On tapi pakaian yang kita tak pakaikan, macam short pants, shirt yang sleeveless, blouse yang see thru...so tak yah ler beli, membazir....moh anak2 kita gi makan plak...huhu makan lagi best lah... :p

untuk kali terakhir sblm pulang esoknya marilah kita makan lamb ribs nie...tah bila lagi nak datang sini gaknya...ke mmg tak akan dtg lagi, entahlah...tapi doa2 dapatlah dtg Perth lagi hehe...



kali nie tak amik ayam macam last time...kita amik nasi dengan full rack of lamb ribs...ngeh2..mengah nak habiskan... sbb bila dah lama2 dah sejuk, so agak berlemak sikit...tapi kenapa tah gigih nak habiskan juga...padahal boleh jer kalau nak tapau makan kat rumah...huhu masa ni tak terfikir pun nak tapau bawak balik KL...sbb dalam fikiran dok sebuk nak tapau air coffee Dare jer huhu...

perut dah kenyang apa lagi moh kita shopping... sbb masa dah tak byk sbb kedai tutup pukul 5.. kitaorang decide untuk shopping dekat Belmont Forum, sbb dekat dengan rumah dan kat sini semua ada ada Coles, K-mart, ada Big W, ada Pandora juga....huhu so harap maklum gbr takder dah hehe...sbb busy menyopping... oke sekian saja entry haha...


***************************************************************************************************************

Click link untuk baca part lain


Perth, Australia 2018 ~ Busselton Jetty & South Perth Airbnb.
Perth, Australia 2018 ~ Kailis' Fish Market Cafe.
Perth, Australia 2018 ~ Yancheap National Park.

Tuesday, January 15, 2019

Perth, Australia 2018 ~ Blue Boat House...



Hari nie adalah hari terakhir kami di Perth sebab esok pagi2 lagi nak balik Malaysia dah...kalau ikut itinerary yang saya plan hari nie adalah hari free & easy...buat jerlah apa yg korg nak buat plus hari yang ditunggu2 shopping time...hehe


sebelum keluar rumah breakfast perlu juga, serta bekal yang diprepare untuk kanak2...minum pagi dengan milo dan susu dari Australian Product...mmg lain rasanya dari yg kita punya...tapi susu pekat kita lagi sedap lah dari yg nie...huhu yg Australia punya mmg dari susu tak sama macam Malaysia dari kelapa sawit...biasa yang unhealthy nie mmg sedap hehe...

so sebabkan free and easy jer, so keluar ikut suka jerlah...hehe plan awal nak ke Blue Boat House nie, sbb hari yang kami ke Kings Park tu tgk ramai orang kat situ, terus cancel...reschedule hari lain plak huhu...tips kalau tak nak ramai orang masa amik gambar kena dtg pagi2 tapi tulah tak pandai nak adjust macam mana amik gbr jadi bayang, sbb matahari blom atas kepala...

kat sini kami park kereta dekat Perth Dinghy Sailing Club...dari sailing club tu dah bleh nmpk blue boat house...macam biasalah parking jgn lupa bayar... byr dekat machine tapi agak2 jerlah korg pergi dalam stgh jam...lama2 pun nak buat apa...lepas tu jalan sikit dalam 10 minit sampai lah....





masa kami smpi nie mmg takder org langsung...heaven lah nak posing..tapi masalah kalau berjalan dengan si kenit2 nie dia takder perasaan takut...baik yang abg sampai lah yg adik sama  jer....bleh terkinja2 dan berlari2 atas platform tu...korg nie mmg takder perasaan takut betul tau...hilang mood mama nak bergambar....huuuu




bleh lah dari takder kan...tak lama pun kami kat sini dalam 10 minit jer...hati berdebar2 tengok perangai anak2...huhu takut tercebur jer dalam air huhu....lagi pun dah start ramai yang datang...sedang elok naik tangga nie satu group dari Singapore datang...satu family atok nenek anak cucu semua ada...peramah mereka nie...dtg dari raya ke2 lagi...kami dah nak balik esok, derang belum lagi nak balik...mmg chillax sungguh trip hehe....


last sebelum menuju ke destinasi seterusnya...sila yang sebenarnya..berkerut2 kening tu....saya mmg tak suka pakai sunglasses rasa macam tak selesa...bila pakai rasa macam lemas, padahal mata yang tertutup...rasa macam lemas smpi ke dada huhu... tapi tak seteruk eman, kalau silau nie mata mmg tak bleh buka, sampai berair2 mata huhu

muka masam jer derang sbb baru lepas kena marah...walaupun laluan basikal nie tapi still lah bahaya... 



***************************************************************************************************************

Click link untuk baca part lain


Perth, Australia 2018 ~ Busselton Jetty & South Perth Airbnb.
Perth, Australia 2018 ~ Kailis' Fish Market Cafe.
Perth, Australia 2018 ~ Yancheap National Park.

Monday, November 12, 2018

Perth, Australia 2018 ~ Lancelin Sand Dunes...

Bila dah settle semua urusan dekat Pinnacles Desert kita orang teruskan perjalanan ke Lancelin Sand Dunes plak...kalau ikutkan sepanjang perjalanan menuju ke Pinncles Desert kita akan terjumpa beberapa spot sand dunes...so sebabkan ramai orang yang ke Lancelin, maka kita orang pun menuju ke sana...mgkn nie tempat yang komersial dan proper sikitlah kan walau pun takder toilet huhu...



sebabkan dah agak lewat kami sampai...rasanya dalam kul 3 lebih waktu nie, so kami dah tak banyak masa...sbb dalam kul 5 biasanya dah gelap kan...kami tak sewa pun sand board tu.... kalau sapa2 nak ke sana dan banyak masa, boleh sewa sand board dekat kedai serbaneka dkt area sand dunes....kita orang tak sewa, rasa macam membazir kerana masa yg ada singkat jer...



kalau ke sini dengan kenderaan sendiri better hati2 time parking...takut terbenam dalam pasir AUD300 juga nak suh derang towing...huhu masa amik kereta tu pihak Aries Car Rental pun dah pesan...parking kat kawasan keras dan berbatu atau kat tempat yang dikhaskan untuk park kereta...huhu kita orang park dekat area container tempat untuk sewa ATV, insyallah kat situ selamat...ada jer yg masuk ke dalam lagi...tapi kita orang tak berani nak tanggung risiko...


.:: nun di belakang sana kereta...jauh oooo ::.


.:: layan si kenit nak berdukung sbb dia geli2 dgn pasir dan dia stress kaki terbenam dalam pasir huhu ::.


dari parking nak ke kawasan sand dunes tu adalah juga dalam 500 meter lebih, ke 1 km tah lah tapi jauhlah huhu...dengan jalan berpasir, dengan si kenit nak berdukung, dengan angin berpasir, saya rasa macam jauh benor nak sampainya sighh... hazab juga...matahari plak menyilaukan pandangan so banyak kesukaran disitu...







.:: dahi kerut mmg trademark saya, tak bleh silau...nnti mata tak bleh nak buka huhu ::.


waktu nie mmg tak banyak amik gambar sangat sbbkan kanak2 taknak beri kerjasama...sibuk berguling2 main pasir...naik turun, naik turun...korang nie tak tau penat ke haaaa....huhu so balik2 gambar kita orang jerlahkan...tapi sbbkan silau plus terang sangat saya sampai tak nampak screen phone tu...walau dah adjust brightness dia...so snap2 jerlah, rupanya byk gbr tak jadi hahaha...





.:: kat situ jerlah ko main dik huhu ::.

.:: bergumpal habis dengan pasir korang nie ::.

dah puas bermain pasir tiba saat crucial, dani nak terkencing....mana ada toilet oii kat sini...suh kencing kat pasir dia takmo...so masing2 terpaksalah dengan berat hati melangkah..sambil2 tu stop kejap main pasir...jalan 50 meter berhenti lagi, sama naik jer dengan orang yang nak terkencing tadi huhu...perjalanan balik tu lagi lama dari nak ke sand dunes tu nmpknya huhu...

.:: setiap beberapa meter stop bila nak sampai daaa ::.

.:: tak puas2 lagi main...padahal dia nie yg nak terkencing tadi ::.

tapi ada lagi hazabnya...sebelum naik kereta better cek apa yang patut...nescaya pasir akan banyak terkumpul di dalam kasut...huhu ya Allah punya halus pasir dia, sampai boleh masuk dalam stokin walau berkasut...yg si eman plak kepala jenis berpeluh habis melekat pasir atas kulit kepala...haru jer nak bersihkan...yg si iqi lagi best...pakai pampers kan lembap...habis melekat pasir kat belah dalam tu...jenuh kena lap kat celah2 buntut semua huhu...nasib lah ada bawa towel kecik tu bleh dok kibas2 baju kepala semua..  

.:: mama tgh nak bersihkan kepala abg awak boleh gi baling lagi pasir atas kepala abg yer grrrr ::.

lepas dari tu kita orang pusing kejap dalam pekan dia..kecik jer kawasan dia...jumpa satu station minyak siap ada tempat vaccum AUD1 utk 5 minit or 10 minit lupa plak saya tapi panjang yer kereta beratur tunggu giliran hehe..lepas tu pusing lagi nak cari mini market, ada satu jer yg proper sikit yg lain lebih kepada kedai serbaneka...stop situ kejap untuk beli jajan dan coffee DARE sebelum balik...mydear lah nak kena drive plus dah gelap...so nak make him awake kena lah layan kopi huhu...


*********************************************************************************************************
Click link untuk baca part lain

Perth, Australia 2018 ~ Busselton Jetty & South Perth Airbnb.
Perth, Australia 2018 ~ Kailis' Fish Market Cafe.
Perth, Australia 2018 ~ Yancheap National Park.

Monday, October 22, 2018

Perth, Australia 2018 ~ The Pinnacles Desert, Nambung National Park...

Settle jer breakfast dan melawat koala kita orang meneruskan perjalanan ke tempat tuju utama iaitu Pinnacles Desert dan Lancelin Sand Dunes...kalau ikutkan nak lepak lama lagi, tapi memikirkan perjalanan masih lagi jauh, so terus jer kita orang bertolak menuju Nambung National Park..jauh tu tak lah sangat dalam 139 km jer lagi...tapi sebabkan gelap tu awal dan kita orang nak pergi 2 lagi tempat so better lah gerak segera...



Nak ke Nambung National Park nie perjalanan mmg sayup mata memandang, jalan rata, kiri kanan kawasan lapang... nak jumpa kampung atau bandar kecil mmg tak ada...kalau ada pun kita kena keluar dari jalan utama tu...sbb tulah sebelum bertolak tu kena isi minyak full tank siap2 yer...jgn menyesal plak nnti...

klu sebelum nie ke arah selatan rasa macam seronok sikit, tapi ke arah utara perjalanan boring sikit sbb view sama jer...so boleh jadi mengantuk oiii...huhu sian mydear tersenggut2 drive..

.:: pondok bayaran masuk yang mana pekerjanya sangat ramah ::.

sebelum nak masuk ke Nambung National Park nie akan jumpa pondok nie...tempat utk buat bayaran masuk...sbbkan kita orang dah bayar masa masuk Yancheap National Park, so kat sini just tunjuk jer resit tu...klu tak kena bayar lagi AUD12 lah kan huhu... 

The Pinnacles Desert ni dalam kawasan Nambung National Park...national park plak macam biasalah besar...tapi sbb hutan renek, senang kata semak samun jer kat national park kita boleh nampak dengan mata luasnya...kalau national park kita hutan rimba...kawasan nie pun dekat dengan laut dari visitor center tu boleh nampak laut...

.:: tgk belakang tu sayup2 boleh nmpk laut ::.


.:: Pinnacles Desert Discovery Center ::.
pic from Google

kat sini main attraction dia The Pinnacles Desert jer...ada juga visitor center dan juga toilet, of course huhu....so area Pinnacles pun luas giler, boleh naik kereta dan pusing cari spot cantik2 untuk bergambar huhu...tapi area utara nie agak panas sikit lepas tu dekat tengah2 desert mana ada pokok so jadi panas terik sikit sebab tanpa awan, mmg boleh rasa terik dia...tapi bila angin bertiup rasa lega, sbb angin sejuk huhu...


.:: angin kuat, silau plak tu...dahi saya gitulah berkerut saja ::.

.:: dan lagi kawsan berbatu ::.





.:: tido tak bangun2... dah lah takder gbr dia kat sini...kejut nnti bad mood lain plak jadinya huhu ::.


so basically pemandangan macam padang pasir tapi dipenuhi dengan batu2 tercacak macam yang dilihat...kalau baca dekat wikipedia banyak maklumat yang kita dapat tentang batu2 nie...macam mana boleh terjadi...kalau pergi Pinnacles Desert Discovery Center pun banyak maklumat...tapi korang tengok jerlah gambar tu hehe...




habis bergambar semua kita stop balik dekat kawasan visitor center tadi untuk makan dan guna toilet sebelum bergerak ke next destination...kat sini tak jmpa plak proper tempat yang boleh duduk dan picnic...so kita orang duduk jerlah kat tepi2 nie...redup sikit...

.:: kawasan parking untuk motorhommes... Malaysian kan huhu ::.

.:: dah sudah makan kemas lah, sisa2 makan pun kutip...plastik sampah mmg sentiasa kami bawak ::.

.:: kat tepi nie juga kami solat sbb kwsan nie agak terlindung sikit ::.


.:: ikhlas dari kami hehe ::.

So kat sini mmg ini jerlah...mmg takder benda nak diceritakan pun...huhu so korang layan gbr jerlah yer...oke lepas nie sambung lagi entry ke Lancelin Sand Dunes pulak...kalau ada yang terlepas entry boleh click link kat bawah nie...

*********************************************************************************************************
Click link untuk baca part lain

Perth, Australia 2018 ~ Busselton Jetty & South Perth Airbnb.
Perth, Australia 2018 ~ Kailis' Fish Market Cafe.
Perth, Australia 2018 ~ Yancheap National Park.





 
Design with love by Jiji for Zamimie