Tuesday, April 15, 2014

Danial Solid Food (4 - 6 Month Old)...

as usual lah kan anak dah 6 bln mak yg gedik2 nak bagi mkn...huhu dani nie blm 6 bln ponx saya dah kasi mkn...erm tak tau dia dah sedia ke tak, tapi lepas mkn 3 jam tido straight...huhu tapi still portion dia sket jer saya kasi...and mkn ponx sekali jer sehari...skrg nie tak bley sekali, kena bg 2 kali...sbb selalu saya bg time lunch jer, dinner takder...skrg tak dinner ponx kena kasi mkn sekali...sbb apa klu tak sblm nie bgn menyusu sekali jer...skrg nie menyusu smpi 3 kali kot...huhu


stage pemakanan yg nie yg saya gunakan utk bagi dani makan...cuma avocado ngan green beans jer saya tak pernah kasi lai...lai satu saya tambahkan carrot...mgkn takder masalah kot dengan carrot...so far dia dah mkn tgk oke jer...mknan pertama yg saya kasi dani adala apple...sbb secara kbtln apple fuji tu mmg sentiasa ada stok kat umah...buang kulit, kukus, dan lenyek kat strainer...


ini batch kedua makanan dani selepas apple and pear...dua jenis nie agak pekat sket...so kena make sure bg cair2 jer...sbb baby kan mkn cepat melawas so bley tgk masa poo poo...so far saya bru bg apple, pear, pisang, carrot n sweet potato jer...habis stok yg  ke3 nie saya nk kena buat stock yg lain plk...klu nak bg food tu cair saya campurkan dengan EBM jer....

banyak yg saya refer kat wholesomebabyfood.com....tp make sure korg kena guna 4 day rules... 4 hari mkn menda yg sama tuk tengok samada susah nak poo poo ker, allergies ke, perut angin or menda2 yg sengkatan dengannya...lepas 4 hari bru perkenalkan mknan yg baru plak... 


ini batch yg ke3 lepas batch kedua habis...mknan baru yg saya perkenalkan adalah pumpkin...terbalik plak labeling atas tu...huhu yg kuning oren tu pumpkin yer...yg cair2 putih tu apple...huhu bila dah habis kenalkan satu2 jenis food kat baby, bley lah kita campur2kan..cth apple + pumpkin, pear + sweet potato ha gitewlah...

cara nak buat puree ponx senang jer...sbb saya lebay suka kukus berbanding rebus...sbb manis buah tu nnti tak lari pada air rebusan...1st sebelum beli blander saya lenyek dekat penapis tepung tu...mmg hazab nak melenyek 2 biji apple kat atas tu, berpeluh2 lah...tp bila dah berhasil mmg puas hati...bila dah lenyek2 bwh penapis tu korg kaut yg bawah penapis tu tau bkn yg belah dalam...


so inilah dia alatan yg saya gunakan...pakai pengayak tepung mmg halus lah hasil dia...dah lah carrot ngan keledek nie takder kandungan air...mmg lai rumit sket nak abiskan sebiji keledek nak lenyek...huhu klu pki blander campur sket ngan air or susu EBM, blend ajer...cair ponx cair consistency dia....

selalu saya akan buat byk sket dlm 2 biji apple (size L), 2 biji pear (size L), seketul keledek, 2 btg carrot...so bley lah guna stok utk seminggu...nnti tinggal masak bubur and campurkan jer frozen food nie....owh yer klu korg rajin bley buat stok byk2 sbb frozen food nie bley tahan 3 bln....mudah utk ibu2 yg bekerja lah...nnti sabtu ahad buat lai stok frozen baru dan lain plak....bila korg buat kat dlm bekas2 kiub tu dlm 2 hari mcm tu kuarkan dn simpan dlm ziplock atau tupperware barulah tersusun sket stok frozen korg...

beras utk bubur plak saya campurkan beras wangi dgn beras perang...beras perang nie bagus sbb beras yg unpolished suci lai gitew....so cara dia utk dua2 jenis beras nie sama jer proses dia..rendam dlm 3-4 jam basuh dan toaskan, lepas tu sangai dlm kuali smpi kering...sejukkan...lepas dah sejuk baru blander kering...klu anak korg kenit2 lai mcm danial blander smpi hancur2 lah....cara nak masak amik sesudu and masak ngan air biasa tu smpi kembang....

 .:: rendam ::.

 .:: sangai ::.

.:: blander halus ::.


klu tgk yg atas nie mcm tak cukup halus nie...klu boleh lai halus...klu korg malas nak buat mcm nie...cara kedua plak saya masak segenggam dengan 3 cawan air, bukak api kecik jer...smbil2 tu korg tinggal jer buat menda2 lai tak yah sebuk2 aih nak menunggu nak mengacau..sbb klu api kecik dia tak membuak2 ponx...dia akan panas and mengembangkan nasi jer....nnti dlm stgh jam datang balik beras dah kembang and dah jadi nasi kembang... kacau2 klu air banyak lai biar dia kering sket...lepas tu biarkan sejuk and blander jerlah....buat jgn byk2 sgt mgkn buat utk 2 -3 hari jer cukuplah....cara nie senang tp takderlah masak hari2 so tak berapa nak fresh sgt....

so nnti korg amik portion utk sekali makan campakkan lah kiub frozen food yg korg dah siapkan awal2 lai tu...dah tu jer...aish mcm complicated plak nak menerangkan huhu....harap2kan korg paham lah...klu tak paham buat2 jerlah paham ek... :)



tapi skrg dah beli mini blander nie mmg bye2 lah pengayak tepung...acik tak laratlah nak menaikkan muscle2 tangan nie ha...krg nmpk gagah perkasa sangat plak...huhu mini blander jenama Faber...harga RM79 jer beli kat Aeon big...tgk kat lazada ponx sama jer harga dia....blander nie kecik jer tak smpi 1L ponx dlm 800ml klu tak silap saya...yg plg best adalah ianya adalah kaca...so takderlah berbau nnti bekas tu klu kita blander mknan...ehem2 dan bley lah mama gunakan utk bersmoothies nnti...smbil menyelam minum air...jgn marah yer baba...hehe


Thursday, April 10, 2014

My Breastfeeding Journey...

hehe dani dah 6 bln baru lah terkedek2 nak citer pasal breastfeeding (bf) kan...malasnya lah hoih...skrg nie mood membaca jer, mengarang nie dah kelaut...sign in, sign out jer blogspot kejanya...tapi sebutir perkataan ponx takder tertulis...klu rajin sket tu yg kuar resepi jer tu...hehe

okelah officialy saya dh 6 bln bf baby...alhamdulilah tak sangka smpi sejauh ini...wlpun bukan exclusively bf tapi still juga bersyukur...jimat duit susu kata mydear huhu...byk jugaklh benefitnya bf nie kan...dulu2 masa time areel eaman pendedahan psl bf nie mmg kurang...ilmu cetek, nk timba ilmu ponx malas sbnrnya huhu...sanggup beli susu mahal2 utk bg khasiat lebay katanya...padahal susu ibu tu lai berkhasiat terutama tingkatkan antibodi....bkn tak sakit langsung anak tu, tp bila sakit tu cepatlah baiknya...

.:: hasil bf saya tembun aih ::.

meh nak citer kronologi bf journey saya...

dari awal mmg dah tekad nak fully bf...so awal2 dah siap2 dah beli medela swing...beli yg biasa2 jer konon2 tp mcm menyesal plak klu tau awal2 beli medela freestyle huhu....agak2 bley tak upgrade lai skrg nie abg...huhu :p so bila dah bersalin tu kesan bius mmg lmbt sket ilang...klu sapa tak pernah baca lai pasal apa saya kena bius bley baca kat sini: Anugerah Terindah 2013...dalam kul 6 lebay nurse dtg masuk bilik atr baby...dia ckp baby dah lapar nie puan...dalam kepayahan dengan pki gown OT lai saya cuba lah bf dani, nurse ponx bantu juga...wpun takderlah pandai mana tp berjaya juga lah si dani nie menyusu...

so kira dah berjaya dah lah saya rasa nie...susu ada ke takder ke mmg saya tak taulah...nurse ponx asik ckp susu ada nie sbb baby tak minum byk lai kan...okelah fine lah susu mmg ada....tp smpi mlm hari ke-2 dani mcm nangis lapar...bila suakan cik b dia hisaplah tp mcm tak puas and tak kenyang...nangis meraung2 dan tido....nangis meraung2 dan tido..dah itu jerlah kejanya baby kan...lai lah dia baby jaundice mmg tido jerlah kejanya...kdg2 bila nurse dtg atr tu dah bley dengar dah suara dia....saya suspect mcm takder susu...sbb try tekan2 tak keluar ponx wpun setitik susu...try pam pulak, still takder kuar apa ponx....bila bagi susu tu amik masa sejam menyusu tetap juga dani menangis2 lepas tu mcm tak kenyang....

.:: dani di usia 2 hari ::.

pakar laktasi ponx ada dtg and saya bgtau dia...dia ponx sebuklah suh saya menguli cik b...buat cam nie, buat cam gitew...bila saya ckp susu still tak ada, and dia sdri tekan kot nipple tu mmg tak kuarlah susu...klu ada susu at least akan kuar sket susu klu kita tekan...yg nie mmg kering punya....so dia just suh saya urut dan teruskan penyusuan utk stimulate susu kuar....

last solution sbb saya mmg dah tak larat sgt dan tak bermaya...mydear ckp kat nurse suh bg susu formula...klu kat spital dia panggil supplement milk, susu tambahan...susu dia dlm botol kaca, mmg dah siap2 bancuh dah...dia bg ponx guna feeding cup, tak guna botol susu...tp dia tetap juga atr kat kita utk bf dulu...bila dah tak boleh baru dia akan bg supplement milk tu...sbb tulah saya ckp kat atas tadi bukan exclusively bf...dah campur dah kan...tapi takperlah dah terpaksa nak wat cam maner....

hari ke-3 tu mydear balik rumah amik eman saya kirim dia beli longan ngan kurma cina yg instant punye [gbr seperti diakhir entry]...beli jerlah yg instant, takder masa dah nak rebus2 bagai..lai ponx sapa plak yg nak merebusnya kan huh...dia bwk jer balik mmg saya minum terus sehari smpi 3-4 paket lah...pastu mydear ponx tolong google cara nak bg susu kuar...dia jmpa cara urutan tu [gbr urutan seperti diakhir entry...gbr google eh tu]...so mlm tu mmg lah kitaorg mengurut cik b nie dah mcm apa...hehe dgn bismillah terus saya pam...alhamdulilah syukur kuar juga susu saya....colostrum yg kuning tu...tak byk ponx tak smpi 1oz masa pam tu, tp seronok dah kitaorg masa tu....hari itu adalah hari permulaan bf journey saya...

.:: inilah susu colostrum yg terhasil ::.

lps jer dari tu mmg pam, pam dan pam jer...memandangkan dani ponx kena warded due tu jaundice lai lah kuat saya pam sbb saya nak blk rumah dah....kira dlm sekelip mata susu jadi banyak and saya boleh bekalkan 10oz susu masa saya tinggalkan dani kat spital...masa kat umah tu pam sehari mmg 4-5 kali....sbb baby takder nak direct bf, so pam jerlah...alhamdulilah rezeki dani, susu melimpah ruah...


 .:: sekali mengepam waktu dalam pantang ::.

.:: hasil mengepam utk 3 hari ::.


balik pantang kat kg saya still lai mengepam..mak saya ponx bising suh pam susu huhu...lai ponx sbb kadang2 saya bg juga dani susu botol sehari sekali...taknak nnti dia refuse botol sbb plan awal saya cuti bersalin dua bln jerkan...dlm sehari wajib pam 3 kali...pagi, petang n malam...tapi bila dah balik BSP dah malas nak mengepam dah...haha mmg direct bagi jer, makan ponx dah tak terjaga mcm masa kat kg kan so susu ponx agak merudum sket....dani ponx dah makin kuat menyusu so mmg tak sempat nak mengepam kdg2 tu...blm lai kes susu merudum dlm seminggu gaklh...mmg byk guna stok ebm waktu tu...

 .:: stok tak terurus namanye nie...bhgn freezer tu satu part saya guna utk simpan ebm jer ::.

.:: dah kemas elok lah sket rupanye :) ::.

blm lai kes guna stok ebm letak dlm botol klu nak kuar...masa tu tak pndi lai nak bf kat luar....plg berani bf kat dalam kereta jer...klu tgh makan dani nangis nak susu mmg sumbat botol jer...tak pandai lai nak cari nursing room...yerlah klu kuar ponx kejap2 jer...tp skrg wpun tak NIP (nursing in public) tp laju jer cari nursing room hehe...timing ponx dah pandai dah... itu lah pasal masa saya nak naik kerja tu stok ebm tak byk ponx ada dlm 50 paket jer sbb dah byk sgt gunanya...huhu

skrg nie ponx smkin kurang stok ebm dalam 20 paket jer...semua gara2 saya kena gastrik hari tu...mmg 2 hari gaklah saya tak pam susu and bg dani stok ebm jer...bygkan sehari dekat 7 paket stok ebm pki huhu tak sempat kejar nak topup stok nie....tp still seharian dekat opis saya dapat pam utk demand sehari keperluan dia kat rumah pengasuh 18oz jer....weekend malas plak nak mengepam...tapi bila fikirkan dah nak puasa nie kena juga buat stok byk2...takut stok merundum susah plak nnti...


.:: hasil pam kat opis...kdg2 byk, kdg2 sket jer...depends lah ::.

tu yg skrg nie gigih mengepam wpun weekend....tp tak sepenuhnyalah....soon lah, soon akan gigih mengepam...sbb saya ponx dah convert swing saya jadi maxi swing so cepat sket pam tu...kena make sure weekend punya hasil ponx sama mcm hasil mengepam di opis baru boleh tingkatkan stok ebm huhu....

.:: hasil mengepam di opis ::.

itu belum lai part2 pemakanan sbb bila silap mkn baby kembung perut plak....skrg nie yg paling2 tak boleh sekali saya makan adalah kubis...mmg kembung perut dia smpi muntah2 lah....waktu nie gripe water byklah membantu...minyak yuyi dah tak jalan dah...sekali jer minum hambik ko terlambak muntah....baru lah lega dia boleh tido...klu tak mmg nangis kow2 lah...

mknan lain yg saya tak bley adalh teh pekat...klu setakat teh o cair tu bolehlah...brokoli, kubis bunga tak boleh juga...sejak dari tu mmg sayur saya berani mkn sayur berdaun mcm sawi, bayam, kailan, kangkung and salad jer...tapi rasa bila dani dah 6 bln nie mgkn perut dah boleh tahan sket kot....mgkn beransur2 menda2 nie saya bley mkn nnti....ais boleh jer saya belasah gak tgk dia oke jer...kopi ponx dia oke...sayur2 tertentu jer buat dia kembung...
 
byk dah citer nie...huhu cukuplh setakat nie...next time saya citer pasal milk booster ngan cara saya htr susu kat umah pengasuh yer huhu....

.:: kurma merah & longan tea instant...cepat dan mudah huhu ::.


.:: cara urutan yang saya gunakan [sori censored sket] huhu ::.
pic by google

Tuesday, April 8, 2014

Cucur Jagung...


hari nie nak share ngan korang cucur jagung savori punye...org selalu buat cucur jagung manis, tp saya tak suka menda2 manis so kita tukar lah.....sedap nie cicah ngan sos cili and mayonis...resepi ringkas dan mudah utk minum petang atau breakfast pagi...saya letak sayur leeks sbb nak bg rasa manis sket...tak letak ponx takper...tp secara kbtln dah ada kat umah saya letak lah...

Cucur Jagung Savori
Bahan-bahan
jagung 
tepung gandum
udang kering
bawang besar
cili merah
sayur leek
garam

cara-cara
  1. hiris bawang nipis, cili merah dan sayur leeks...jagung dihiris dari tongkolnya.
  2. tumbuk udang kering dan campurkan dalam campuran bawang, cili , jagung dan sayur leeks.
  3. campur bahan2 tadi dengan tepung, garam dan gaul sebati...bila dah sebati baru gaulkan dengan air panas...air jgn lah panas2 sgt...lebay kurang suam2 panas gitu...and make sure air jgn byk bancuh smpi bancuhan tu kita boleh jemput ngan jari...
  4. grg dalam minyak yg telah dipanaskan dan grg ikut suka nak garing2 sgt, nak separuh garing...toaskan dan bley mkn dah...

dah siap dah simple dan mudah jerkan...tak smpi 30 minit dah siap dah nie....sambil2 nak tgu air masak tu buat minum petang korang dah bley settle semuanya....

Tuesday, April 1, 2014

Lemon & Herb Roasted Chicken...


hiks2 meruntuh jiwa tak tengok ayam nie...keh2 sabar yer kawan2 balik nie boleh pi buat...tp nak lai sedap ada tips nyer...dah jadi blog masak2 dah blog nie...ikut sukalah nak tulis apa2 ponx....tulis kat sini senang nak refer di kemudian hari...sbb bila saya share dekat blog tu maknanya adalah menjadi resepi itu....

so macam biasa resepi campak2 yer...resepi asal saya amik dari kak zu dr blog mamatiamia...entry yg mana lupa dh...sbb baca n ingat2 gitu jer sbb resepi dia senang sgt...

Lemon & Herb Roasted Chicken
bahan-bahan
1 ekor ayam
5 biji bawang putih
1 biji bwg besar
1 biji lemon
2 tbsp dried rosemary 
olive oil
black pepper 
garam dan gula

cara-cara
  1. perap ayam kalau boleh semalaman dengan air yang telah dicampur dengan garam dan gula...plg minimum 3 jam lah...
  2. lepas tu toaskan dan gaul dengan bawang putih and bawang besar yang telah kita tumbuk...gaul sekali dengan dried rosemary dan 1 biji lemon tadi...dan sedikit black pepper. garam tak perlu letak lai sbb kita dah rendam dia dgn garam tadikan...so rasa manis masin tu dah meresap dalam ayam tu..
  3. perap lebay kurang 2-3 jam lai dan bakar dengan suhu 200 darjah selama lebay kurang 1 jam...agak2 lah nie...
resepi nie main agak2 jer tau...so pandai2 lah korang bajet....klu rosemary tu jgn letak byk2 sbb nnti ada rasa pahit sket...klu tak suka rasa bwg putih byk jgn letak byk sgt...agak2 jer...klu saya buat semalaman saya rendam dlm air garam and gula tu....esok pagi2 toskan perap plak dengan bahan2 tadi...mlm baru bakar...mmg rasa dia meresaplah kat dalam ayam tu....eh tapi masa perap jgn lupa letak dlm peti ais kang busuk pulak ayam korhg...

Monday, March 24, 2014

My 5 Month Old Baby....

kembali lagi dengan citer anak2...mcm biasalah blog nie klu tak citer pasal anak2, citer pasal masak (kurang dah aktiviti nie) mmg tak sah lahkan....setelah mydear memberi kata2 semangat semalam, so kenalah start balik aktif blogging....semua ponx gara2 anak2 juga....so hari nie kita citer pasal baby dani yg dah 5 bln 3 minggu...


ini dia si bulat bam2 saya nie....dah 5 bln dah banyak akal dah....tak padan yg kocik nie...suka nak cari gado ngan abg eman...abg eman elok jer baring tepi dia, klu dia dapat rambut org tu mmg dia tarik ngan geram2 nye....kesianlah abg eman...sbb bila abg eman buat dani sure lah abg kena marah ngan mama or baba...nie bila dani buat abg eman, mama ngan baba marah senyum2 jer yer....hehe siap nie nnti dah besar mama babap jer...kocik2 lai buat muka comel mcm nie sapa yg smpi hati marah...kih2


milestone yg terbaru....as usual meniarap, telentang, meniarap telentang....tak bley terlentang balik marah lah dia...bila dah meniarap dah mcm nak menjalar kedepan tp tak lepas...tak pandai lai...owh lai satu tak padan yg kecik nie suara mmg kuatlah...klu nak tido mengamuk2 tak nangis tapi menjerit jer lebay....babysitter dia ckp nak test vokal...mmg kuatlah suara...huhu bila dah tido mcm kat bwh lah nie pandai cari keselesaan sdri, megiring...mulut tercopong jer...garam aku gigit kang baru tau huhu...


tido dah tak bley dlm baby coat sbb tido lasak nie...klu tido sblh saya kejap2 rasa dia tendang....lepas tu kejap lai tengok dah smpi kebawah dah tido nye....juara bgn pagi2 gak nie...mgkn sbb dia rasa sunyi tido dlm babycoat tu...kul 5 dah bgn...so skrg dah transfer atas katil lama sket tidonya...tp klu dah terjaga ponx takder masalah sbb dia tak nangis....mulut jer bising membebel2 sorg tu...


juara masuk ibu jari kaki dlm mulut nie dia juga...pantanglah klu kaki tu terbogel cepat jer masukkan dlm mulut...klu berstokin smpi tertanggal2 lah stokin smpi....gbr atas nie babysitter dia yg wasap...smpi nak terlipat badan cubaan masukkan kaki dlm mulut...org tua2 ckp nak dpt adik nie...sabarlah yer dani bg mama bernafas lah dulu....awak kurang kasih sayang nnti klu dpt adik awal2....huhu

 
Design with love by Jiji for Zamimie