Wednesday, February 24, 2016

Sydney Trip 2015 ~ Circular Quay...




kali nie gambar tak banyak sangat nak share sbb tiap2 hari ponx pegi sini...jadinya the same picture, same person and same wardrobe outside...yerlah sweater sama jer, dalam lelain lah kan...circular quay nie mmg tempat tumpuan pelancong sbb kat sini lah terletaknya Sydney Opera...Lai satu kat sini tempat kat mana sistem perhubungan terkumpul...kawasan bus stop, feri dan juga keretapi...so sapa yg pegi sydney tak pergi sini mmg sia2 lah sbb tempat wajib nie...mercu tanda Australia katanya hehe



.:: menyerengih semua org tahan angin sejuk huhu ::.

gbr nie ada pelancong dari mana tah lupa plak saya tol amikkan...sbb mula2 tu dia minta tol amikkan gbr dia ngan mak dia...tp kesian mydear ckp pki phone camera huawei klu tak silap...mmg gbr tak cantikklah...lepas tu dia tol amikkan gbr kitaorg plak pki camera phone mydear...lps tu dia ckp nie kena pakai casing nie sbb phone dia baru jer jatuh semalam and berkecai...no wonder lah pki camera mcm oldskool yer lah gaya moden, muda juga patut pki phone canggih lah kan...sekali ada kisahnya hehe....




kitaorg selalu jalan2 area sini waktu petang...dlm kul 4-5 mmg dah gelap nak malam dah nie...waktu petang nielah sejuk mak aih walaupun 16 darjah katanya tapi sejuk sangat...bila angin tiup lagi lah sejuk tak menahan...spjg2 jalan nie banyak cafe2 and restaurant and dia org ada letak heater yg jenis api tu...bila lalu kat sebelah heater tu rasa lega jer....klu muka tak tau malu berdiri lah lama sket kat situ hehe....tak kisahlah janji dpt panaskan badan.


tgk bawah nie areel eaman selamber jer ngan stokin...kasut tak pakai ponx sbb hari kedua yg kitaorg ingat dia punya kaki sakit sbb pki kasut so cari2 selipar nak beli tak jumpa yg saiz dia...ada saiz besor....klu ada ugg boots jer...mahal ko smpi AUD100 takderlah beli...tapi bila dah buka kasut ponx terhincut2...esoknya bangun menangis2 tak boleh pijak lantai...terhincut sebelah jer...kitaorg dah give-up dah, siap marah dia lagi ckp mengada bagai kan....smpi saya ckp ngan mydear susah2 sgt duduk hotel jerlah suh derang semua g jln2...biar saya ngan eman tinggal...turun2 bawah mydear tanya hotel ada stroller utk sewa tak...sekali dia bagi pinjam free2 jerlah stoller tu....bergerak lah kitaorg ngan 2 stroller...huhu gilir2 tolak lah ngan yg lain2....dah mlm tu tgk2 rupanya kaki dia bkn sakit sbb kasut tapi sbb terseliuh...sbb saya dok belek2 sbb nak sapu minyak tengok2 belah yg sakit tu dia bengkak kat belah buku lali tu...aishh seday plak dok marah dia ngegada bagaikan...rupa2nya betul2 sakit,,,spjg hari dia berjalan tahan sakit smpi mlm kot berjalan...ada tempat boleh stop duduk dia cepat2 duduk...pastu mydear pi farmasi kat situ beli ada satu cream sapu spjg malam 3-4 jam sapu, esoknya ponx pantang stop sapu jer cream tu...alhamdulilah berkesan sbb hari yg kitaorg kena pulangkan stroller tu dia dah boleh berjalan sket...lega sangat...,minyak panas dari malaysia mmg tak sesuai dipakai pada musim sejuk eh...huhu kena beli ubat kat sana juga... :p



danial ariq plak cranky nya menjadi2 plak kat sini...mgkn sbb lapar and sejuk perangai rasa mcm nak cubit2 jer dia...kesian kat mydearlah kena dukung dia...duk dlm stroller tak nak sangat....berjalan tak nak, org lain nak dukung tak nak...saya plak pregnant early stage waktu tu so takderlah nak dukung dia sbb berat dia 10kg kot...bawak 7 bekas susu kuar kul 8 pagi kul 6 dah blk hotel boleh tak cukup...sket2 susu, sket2 susu...


kat bawah nie kitaorg nak g jalan2 cari makan tah area mana tah menjajau2 perginya...naik ketapi 2 tingkat...seronok eman nak dok belah atas ngan uwan nya...nasib lah ada my PIL adik beradik mydear boleh layankan eman...hehe klu kitaorg jer mmg terus balik hotel huhu


oke dah takder citer....nnti sambung lagi huhu

Wednesday, February 17, 2016

Sydney Trip 2015 ~ Taronga Zoo...

wehuu sambung balik cerita tahun lepas...dah nak setahun dah ingat2 lupa dah nie...tapi nak cerita juga tak kira...hari kedua kitaorg dah plan siap2 nak pegi Taronga Zoo...antara tempat menarik yang perlu pergi kalau kita melawat Sydney...mmg nmpk nama zoo sama jer lah mcm tempat lain...tapi kena ada experienced melawat zoo kat negara lain dengan cuaca yg sejuk dan berangin mmg bestlah...sejuk kering, cuaca ponx muram2 mmg tak rasa berjalan...

ikut plannya seharian mmg nak abiskan masa kat zoo jer...sbb zoo nie besar mmg perlu seharian nak habiskan...yerlah bkn pegi selalu, so explore lah selagi boleh...lps tu jgn risau wpun besar zoo nie byk tempat utk rehat2 and lepak2...sbbkan air mineral mahal kat sini, don't worry byk water cooler, yg penting bwk botol kosong...jumpa jer tadah jerlah...


tiket dah beli siap2 dari malaysia...nanti print out jer and sampai kat sana tunjuk kat kaunter masuk dan dia akan cop kan tangan terus masuk...kitaorg beli dari website zoo sdri https://taronga.org.au bley tgk rate kat atas yg saya share tu...klu google taronga zoo ticket ada juga yg buat pakej tiket masuk ngan tiket feri sekali...terpulanglah masing2 macam mana nak g,,,sbb ada dua cara nak sampai ke zoo jalan darat atau jalan air...klu jalan air naik feri dekat sket dalam 12-15 minit smpi dah...klu jalan darat jauh sket klu tak silap saya...

.:: pagi lagi nie muka ceria jer...petang nnti tengok selebet serabai jadinya huhu ::.


.:: baba and eman ::.

cuaca elok cantik jer...sejuk ponx sejuk walaupun cerah matahari mmg sejuk lah, lagi2 bila angin bertiup rasa nak sorok celah tiang jer huhu....dari hotel kitaorg jalan kaki jer pergi wharf,  klu tak silap saya jarak dalam 3km jer...tak jauh sgt dari hotel kitaorg...



.:: rombongan cik kiah hehe ::.

kitaorg travel menggunakan feri...so amik feri dekat Wharf 2...ada company feri yg jual tiket...so belilah untuk perjlnan pergi dan balik...klu yg guna mymulti card tu kena naik feri yg ala2 kat penang tu...itu mcm public transport...yg tu lmbt sket sbb dia singgah byk tempat dulu...kitaorg naik feri express tp tak hingat plak brp AUD...

.:: dalam feri berlatar belakang circular quay ::.


.:: sepupu sepapat... tahun lepas ber3, tahun nie dah ber5 dah mereka nie and cucu pak brahim's semua lelaki hokey stkt nie :p  ::.


.:: gelagat danial ariq...risau tercebur dalam air jer dia nie...dah lah sebuk kejar burung merpati lari terkedek2 ::.


sampai dah zoo yg gbr atas nie pintu masuk kalau tak nak naik kereta kabel...tapi better naik kereta kabel and balik nnti kuar kat pintu nie...sbb bila dah pusing2 nnti jalan last tu kuar dekat sini so takderlah nak kena pusing balik nak naik kereta kabel...jauh kot nak menapak balik...klu rajin takder masalah hehe...


pemandangan dari dalam kereta kabel...dalam kereta kabel nie punya cantik pemandangan cuaca ponx sedang elok cerah jer...mmg nmpk awan kepuk2 mcm tu...


masuk2 jer menda pertama sekali tengok koala bear lah kan...ada section koala bear kat sini so kena panjat ler jalan mcm nie...don't worry kat sini mmg stroller friendly...jalan rata jer...takder jalan berbatu and berlopak ponx...cuma akan jalan menonggek jer sbb bukit2 banyak juga...hehe klu nak pegang and bergambar ngan koala bear nnti jln dalam sikit ada section yg boleh buat semua tu...tapi harap maklum kena bayor...huhu


.:: cik koala sila bangun boleh jgn malas eh huhu ::.

gbr takderlah nak letak banyak2 kat sini yer...almaklum gbr haiwan juga...tapi dia buat kandang tu mcm dekat2 jer ngan kita, mcm nak boleh capai mcm tu tapi tak boleh capai hehe...kat sini klu yg jenis bercermin ponx bersih jer cerminnya...klu snap gbr tu nmpk mcm takde cermin...


zoo nie kawasannya atas bukit mmg berangin...ada sekejap tu tetiba mcm gerimis halus jer...tapi sekali lalu jerlah...waktu gbr kat atas nie klu tak silap saya tghari tapi sejuk ya amat walaupun suhu 16 darjah tapi datang angin2 mmg tak tahan...tengok dani tido dalam stroller tu biru bibirnya...selimutkan ngan sweater eman...eman mcm biasa anak bujang semua nak rasa...nak rasa sejuk gigil2 so dia buka sweater tu and pki tshirt lengan panjang jer,,,,huhu ikut suka awaklah eman...


kat sini baby room dia besar giler kot...siap ada toilet juga dalam nie... breastfeeding room besar boleh masuk ramai2 and boleh solat juga dalam nie...yg penting install qiblat kompas dalam phone and bwk kelengkapan utk jdkan sejadah...klu tak nak, boleh solat kat kwsn taman2 berumput ponx takder masalah sbb bersih jer...cuma nak amik wudhu kena tahan sket...sejuk kot brrrrrr hehe...


 .:: aksi adik ngan abg...berebut semua nak pegang kamera sbb tulah kitaorg terpaksa guna kamera phone dan harapkan kamera org lain...dah berebut2 masing2 and takut rosak so simpan jerlah dalam bag kamera tu ::.


lunch time kitaorg masing2 beli fish and chips dekat kedai nie...panas2, baru goreng dapat mmg sedaplah makan...portion ponx byk juga boleh share 2 org and fries tu gemuk2 and kitaorg tapau mkn dalam perjlnan balik...kitaorg ada bawak bekal juga...masing2 kendong bag besar tu bawak mknan ler...tapi bawak roti sandwich ngan biskut jer lah, sbb takder masak2 ponx kat sana,,,kat sydney nie roti ngan susu murah sangat,,,dah lah susu dia sedap...AUD1 jer 1 liter susu, fresh milk plak tu mmg nyum2 lah huhu...roti wholemeal yg panjang tu tak sampai 2 dollar ponx... 


 .:: mamat nie mmg suka lah lepas bebas...smpi masa nak susu...dari pagi smpi ptg smpi 6 kali minum susu siap tak cukup lagi bekalan susu dia sehari...sejuk gaknya cepat lapar ::.

.:: tengok bird show...mmg best lah sbb belakang bawah tu mcm cliff tau...so tetiba jer burung terbang kuar dari bawah tu banyak2...meremang bulu roma sbb excited...huhu ::.







nak balik dah waktu nie dekat jeti sambil tgu feri sampai dah mcm pukul 6 suasannya...pdhal bru kul 3 klu tak silapnya...nmpk tak eman berstokin...kat sinilah segalanya berlaku...nnti cerita lainlah sbb pjg ceritanya huhu...nnti sambung ek..







Wednesday, February 3, 2016

Cerita Yang No. 3...

Disclaimer : extra panjang punya entry huhu

Assalamualikum...lama dah tak bersiaran kekok rasanye...hehe 1st entry dalam tahun 2016 nie...terus nak masuk gear 2 nmpknya...nak cerita yang berat2 jer azam kali nie...cerita ringan2 share dekat ig ek,,boleh follow ig saya kalau mau...tapi sbnrnya share dekat ig kira macam note utk saya juga sbb boleh refer nnti utk tulis blog...hehe

so kali nie nak cerita kisah bersalin anak saya yg ke-3 pada hari Isnin, 26hb Oktober 2015...perjalanan pengalaman yang simple...biasalah bila dah bersalin kali ke-3 semua ponx jadi mudah...alhamdulilah syukur sangat...tapi lain org lain pengalamannya kan...

baby lahir genap2 masa minggu ke 39...tidak terlalu awal dan tidak terlalu lewat...standard ngan abg2 dia jugalah...so masa check-up 38 minggu tu doc ckp baby dah engaged, bila2 masa ponx dah boleh bersalin katanya...sbbkan saya drive sdri hari2 ke opis tidak seperti selalu dgn mydear, so saya minta Dr. Idora MC sbb saya mmg tak larat lagi nak drive lama2 dalam jem...kadang-kadang masa tgh drive dalam jem tu tetiba kebas kaki...minta 3 hari jer smpi hari jumaat...tapi sbb doc dgr saya drive sendiri ke opis, dia bagi seminggu terus smpi next check-up huhu...plan awal nak amik cuti bersalin awal hari isnin tu, borang ponx dah siap isi dah sbb tu minta MC 3 hari jer...tapi dah  doc bg kita terima jerlah...

khamis tu tumpang mydear pegi keja and singgah opis kejap utk settlekan kerja2 yg tak siap lagi...sbb nak cuti panjang kan lepas nie...by tghari dah siap cabut balik and episod ronda-ronda bermula dari sunway putra mall tu, makan2, borak2 ngan mydear....so bila borak2 balik mydear ckp harap baby boleh kuar weekend sbb kitaorg takut nnti kalau nak kena bersalin hari weekdays time jalan jem pagi2 tu haha...

.:: bermulalah episod ronda-ronda mall...waktu nie dekat Sunway Putra Mall ::.

sabtu ahad tu mmg hari jalan2 sedunia lahkan...sambil2 shopping barang yang tak lengkap lagi, kita smbil2 lah dengan jalan lenggang2 kangkung...huhu kuar jer dari pukul 10 pagi tu kitaorg pusing aeon cheras...habis kat situ pusing plak the mines...habis pusing the mines pegi putrajaya plak,,,kat situ kitaorg lepak dekat masjid sultan mizan tu...selamber jer dari tempat amik wudhu tu naik tangga kat ruang solat atas tu...habis solat asar kat situ lepak plak dekat tepi tasik kat tempat yg ada belon udara tu...jln lah terkengkang2 dari parking dekat Umai Cafe smpi Monumen Alaf Baru tu lajak sampai belon udara tu...sampai magrib pegi lagi Masjid Sultan Mizan...

.:: enjoy dulu makan-makan ::.


.:: belon udara dekat putrajaya ::.


Malam tu dinner dekat Saba' Cyberjaya...pekena nasi arab dulu, kasi kenyanglah apa lai...lepas tu lepak plak dekat depan Palace of Justice sambil makan aiskrim,,, kekanak mmg happy lah dapat jalan-jalan, dapat berlari2, dapat melompat2 and dapat makan aiskrim lagi huhu... last sekali dah kul 10 lebih saya ajak mydear balik rumah, letih dah hampir 12 jam dah berjalan, kekanak ponx dah lunyai...nasib mydear ponx layankan sbb dia bkn suka sangat jalan2 kuar masuk shopping mall sangat nie...otw balik tu cakap nie kalau tak beranak juga esok nie tak tau lah huhu....

.:: seret kaki dah berjalan waktu nie...derang semua dah kedepan dengan kelajuan 70 km/j...saya plak 20 km/j jer hehe ::.


.:: kekanak nie ponx dah lunyai kuar dari pagi...bangun tido, bangun tido lah huhu ::.


rasa mcm baru tido dalam kul 12 tu tup tup dalam kul 2.30 tu terjaga sbb rasa mcm sakit perut....masa sakit tu betulkan kedudukan mengiring sana, mengiring sini...pastu macam oke, wpun rasa mcm bkn sakit contraction (sbb dah lupa sakit awal contraction camner hehe) dekat kul 3 tu baru start amik timing contraction guna apps dalam phone....dalam kul 3.30 tu saya dah confirm mmg itu sakit contraction tu sbb masa dtg sakit dgn tempoh kesakitan tu konsisten jer...terus kejut mydear bgtau dah start sakit nak bersalin dah...saya ponx dah tak boleh nak baring dah, terus bangun and kemas sket2 barang baju eman ngan dani...budak ber2 nie saya atr rumah babysitter derang spjg saya kat hospital,,,senang sket satu jalan...Paling terdekat bleh htr kat PIL...tapi sbb MIL saya keja, takmo lah susahkan dia...

.:: abg eman dapat peluang kaler2 ::.


part plg kelakar mydear dah tak boleh tido dah lepas saya bgtau dia tu...dia plak yg ke hulu, ke hilir...semua yg dia buat serba tak kena...saya ckp rilex dulu mgkn dalam kul 5 baru nak g spital...saya suh dia tido dulu, tak bley tido katanya....dah dekat2 4.30 tu sakit semakin kuat sket...masa contraction dtg tu saya terpaksa pegang dinding menahan sakit...yerlah dok berjalan2 lagi waktu tu....sambil2 bersiap tu saya wassap babysitter tu sbb pagi lagi kan nak kaco org...tak smpi 5 minit dia reply, lega saya sebab dah boleh atr bebudak nie sbb sakit dah semakin kuat dah kul 4 lebih tu...

kul 5 dah kuar rumah and atr bebudak kat umah babysitter terus g spital...mydear lega dah waktu nie sbb tak perlu tempuh jem...dari BSP sampai Hospital Pantai KL amik masa 30 minit jer, klu jem bley jadi satu hinnga sejam setangah...risau gak sbb 26hb tu kan hari isnin.,, Pagi isnin KL mmg sesak dia luar biasa sangat....sblm kuar siap check waze yg tak tahan tu....hehe walaupun dulu bersalin dekat Hospital Pantai KL juga dan harinya Isnin juga tak pernah serik sebab nak Dr. Idora jugakan...

Otw tu masing2 diam jer...saya tgh tahan sakit waktu nie tetiba mydear tanya nak pusing2 KL dulu ker...huhu nehi2 lah sbb saya tak nak terberanak dalam keta nnti haha....smpi spital saya mmg dah tak boleh berjalan, perlu disorong atas wheelchair gamaknya... Masuk jer labor room tu tengok jam dah dekat kul 6....check bukaan dah 6...alhamdulilah lega saya dah tak perlu tunggu lama2 dah...yg tak lega dengar tu dah tak boleh amik apa2 pain killer (nangis)... so bertahan dengan laughing gas jer lah haha...tu yg lepas2 baby kuar ngantuk mamai jer, kesan dari gas tu lah gamaknya...

.:: labor room tempat menyerah diri ::.


setelah cek bukaan saya mmg dah tak bley nak bergerak waktu nie sbb bila nurse pasang mesin CTG tu dia tgk heartbeat baby mcm tak cantik katanya...nurse tu mmg tak tinggalkan saya langsung dari situ,...bila time contraction dtg dia suh bernafas dalam2, gosok2 belakang...mmg rasa  lega kejap sbb waktu nie mydear pegi turun daftar and solat subuh sekali, so mmg bergantung dekat nurse lah...sambil2 tu dok baca doa Nabi Nuh tu, baca ayat kursi dgn surah al-ikhlas tu jer...tu ponx dok tersasul2 baca huhu...



6.30 mcm tu Dr. idora ponx sampai cek2 dah 8 katanya terus dia pecahkan air ketuban...air ketuban oke jernih katanya...saya tunggu kat luar dulu yer...nak jer cakap jgn doc tgu jerlah ngan saya kat sini... bak kata mydear bila Dr. Idora ada dlm bilik tu rasa mcm tenang jer, tapi tgh tahan sakit respond ngan mata jerlah... tak sampai 10 minit doc kuar dah rasa nak meneran dah... nurse tu suruh tahan kejap sambil dia panggil doc...as usual dah nak meneran kan mmg tak sabar2 lah doc baru jer duduk and pki sarung tangan terus saya teran,,,, bila separuh meneran tu dah rasa nak stop tapi bila fikir tak mo tahan sakit lama2 terus saya meneran bagi habis,,,

alhamdulilah 6.51 pagi selamat dah saya melahirkan baby boy dengan sekali teran tanpa incision sbb doc tak sempat lah nak potong apa2...tapi koyak jugakalah kan 1st degree tear gitu...tapi lepas dari nie part mendebarkan...bab baby kuar dah lega, bab nak kuarkan uri mmg menjadi debaran utk saya...history sblm nie 2 kali bersalin, 2 kali uri lekat...so sbb dah ada experience sblm nie and masa dani dulu ponx bersalin dgn Dr. Idora, so doc dah siap booking OT...tapi lega dalam pada dia tgh bersih2kan nak jahit tu uri kuar dengan sempurnanya....part nie lagi rasa nak nangis, masa kuarkan baby tu senyum meleret jer....doc ponx cpk alhamdulilah...risau lah kan sbb spjg pregnant kali ke3 nie mmg doa jer takder komplikasi...

.:: assalamualikum baby ::.


26hb Oktober 2015 jam 6.51 pagi officially saya jadi mak anak 3 huhu....semua dok terkejut tup2 dah bersalin...yerlah kitaorg ponx tak sangka dari dari sakit jam 2.30 tu smpi bersalin tu semua di permudahkan...alhamdulilah syukur... yg lagi kelakar, masa mydear call mymum tu bgtau dah bersalin, dia terus tanya uri camner, uri...bila mydear ckp uri ponx dah kuar...pjg alhamdulilah dia hehe

bersalin dah awal...kul 8 dah settle semuanya, dok bertapa jerlah dalam labour room tu sbb nak tgu transfer ke bilik...tp mcm biasalah pagi2 doc belum ronda ward lagi...klu dah ronda and boleh discaj proses nak discaj amik masa...lagi2 klu pki insurans kan...hangin dah nie kematu montot, mydear plak nak balik uruskan uri semua...so sblm tu dia nak tgklah yg bini dia nie dah selesa dalam bilik...lagi ponx selagi mak dalam labour room dia takkan atr baby kat nursery lagi...

.:: lama sangat nak dapat bilik lunyai dah bungkusan...dok angkat letak, angkat letak huhu ::.

rupa-rupanya bila single full...yg double ponx ada ngan takder jer, tak confirm lagi...yg ada VIP suite jer, tersedak kejap hehe... nurse tu offer pegi tgk dulu bilik camner, and klu nak bley proceed..so on the spot bley transfer terus... harga almaklumlah RM700-RM900 satu malam...kitaorg plak pki panel, entitle utk single room jer,..selebihnya kenalah topup kan... takperlah mydear ckp dok hotel bercuti bley dok suite nie bini bersalin bagi jer lah keselesaan...huhu i very lap u the much lah abg...klu esoknya tak bley discaj lagi kita tukor lah bilik lain ahaks...

so proceed lah ngan bilik VIP suite tu,,,punya lah best duk situ siap ada butler...itu nurse tu lah gelar...dia papah masuk toilet, amikkan stokin and sweater dari bag...pkikan stokin...turunkan tirai, adjust suhu aircond and mcm2 lagilah, nasib tak suap mkn jer hehe...aish kekok plak kita nie terus lepas tu tak panggil dah, buat jer sdri haha.... :p

.:: bilik saya C711...tingkat vip nie mmg lampu suram gini jer...sunyi plak tu ::.

.:: masuk2 jumpa ruang tamu dulu...ada pantry kecik boleh nak panaskan mknan...so masa mlm tu family datang derang borak2 kat ruang tamu nie lah...so takderlah kacau kita nak berehat.. pintu belah kiri plak adalah bilik saya... ada 1 sofa bed dalam tu...selesa untuk mydear tiddo, tak macam dedulu mengerekot atas kusi kecik jer huhu ::.



menu plak berset dengan lamb chop bagai, ngan appetizer ngan pencuci mulut bagai huhu ..tapi duduk satu malam jerlah ponx sbb esok tu dah discaj,,,tak sabar nak balik dah ponx masa nie sbb rindu ngan bebudak2 ber2 tu...danial oke jer kat sana tapi eman yg macam touching2 sket babysitter tu cakap...sbb malam nak tido tu, eman cakap nak balik rumah...saya kat spital baca wassap tu terus rasa nak nangis huhu....nasib lah lepas tu battery phone flat...sat lai klu dok berwasap2 ngan dia mau malam tu saya suh mydear amik bebudak tu tido spital...huhu

.:: breakfast hospital...klu ikutkan hati nak amik english breakfast yg ada omelet bagai tapi takut lah sbb tak leh mkn telor org tua2 kata...so kita pick mkn toast ngan croissant sedap oii huhu ::.

.:: seronok lah main-main mcm nie kekanak nie ::.

so lepas tu bermulalah episod berpantang ngan prolonged jaundice si kenit tu...yg tu nnti sambung lain lah...pjg berjela dah nie haha....


Tuesday, November 17, 2015

Alhamdulillah Syukur...

Assalamualikum semua...rindu ker ngan saya huhu...lama dah tak menulis rasa kekok plak nak start...klu tgk last post wishes untuk danial ariq punya besday kan...hutang lagi satu besday areel eaman plak...huhu maafkan mama yer eman...bkn tak nak menulis cuma kekangan masa...nnti kita citer psl eman plak...

klu sapa perasan ticker kat atas tu dah berubah...perasan ke tak? cepat tengok skrg apa yg dah berubah...apa takder perubahan? mmg tau korg bkn pembaca setia blog saya....sedihhhh huhu...tulis sekali sekala ada hati nak kumpul pembaca setia boooooo sket hehe...klu sapa yg perasan tu terima kaseh kerana sedar...muahhh ciked... :)

oke saya dah selamat bersalinkan anak yg ketiga saya and it's a boy...yer boy yg ketiga plus mydear, boy yg keempat lah kan...so kiranya saya satu2nya bunga dirumah setakat nie...ahaks menjadi rebutan tak...rebutanlah sangatkan...sbb mama garang semua ponx tak nak geng ngan mama...huuuuu takperlah belum ada rezeki nak dapat baby girl sebagai geng..takper insyallah satu hari nnti klu diizinkan Allah SWT...klu takder ponx takper...syukur dah dapat budak bertuah ber3 nie...

nama yg ketiga nie Muhammad Firas Rifqi...punya susah nak bg nama..smpi hari nak buat surat beranak ponx dok google and selak buku nama-nama tu tau...nnti ada masa saya share pengalaman bersalin dan citer pasal rifqi yg kena breastmilk jaundice nie yer...hari nie sbb mydear bawak turun lappy utk buat tagging goodies so amik kesempatan lah untuk citer2 kat blog...gbr ponx tak sempat nak transfer...klu sapa2 ada follow ig saya bleylah tgk  gbr baby baru...tak byk ponx yg saya share tapi ramai ckp rupanya serupa ngan abg eman...sbb saya dok belek hari2 tak perasan belah mana yg sama ngan abg eman...huhu

setakat nie jerlah yer...tgk rifqi dok tido nie, nmpknya saya ponx nak landing tido sekali lah...moga saya istiqamah nak menulis...cuti 3 bln wei takder menda nak buat...hehe dpt tulis 1 hari 1 entry ponx dah cukup baik...hutang cerita sydney ponx tak abis lai...keh2

Wednesday, October 7, 2015

Danial is 2....


happy birthday my little man soon will become big brother...sudah 2 tahun kesayangan mama nie...tak puas rasa nak bergomol bermanja ngan dani tak lama lagi dani dah ada persaing...don't worry mama tetap sayang anak2 mama...tiada berbelah bahagi...



budak 2 tahun nie akal dah byk dah...ckp ponx dah pandai...naughty sangat and pandai amik hati yg tak tahan...bley cair mama tau...tp cam biasa perangai anak no 2 nie mmg sinonim...keras kepala, berani mmg bg jer kat dia...suka sangat menjerit klu tak dapat apa yg dia nak...tp selalunya brg dari abg eman lah...klu barang kat kedai tu jarang2 sket... klu terangkan kenapa tak boleh dia paham jer...tak ponx alih jer perhatian kat menda lain...senang sangat hehe...



ciri-ciri ketua mmg ada dalam diri wpun kecik lai...dia akan lead the way...klu nak g mana2 dia akan make sure semua org ada...sorg2 nama dia sebut...klu htr g rumah pengasuh mesti tanya baba, mama, abg eman...so kenalah jawab, abg eman g skool, mama g work, baba g work, dani g umah acik mar...bru dia akan tersenyum...


klu kira one, two, three mmg laju jer sampai ten...tapi ada jugalah termiss...klu main lego karakter mmg feveret lah dia cabut2 and tukar kepala kaki semua...tah sapa yg mengajor tah...tetiba jer hulk kepalanya dah jadi ironman...kaki dah ke spiderman...klu permainan dia sapa ponx tak bley usik, tp permainan org ponx permainan dia hehe... g makan, g mandi, g tido semua nak bawak...apa2 permainan yg nmpk depan mata semua kaut nak bawak tido...klu time dia tido mmg kena sorokkan...klu tidak esok pagi bgn klu ada 10 toys semua nak bwk g umah pengasuh...tak menang tgn takper guna tgn org lain...pdhal dah smpi sana bkn main ponx...


kalau gbr selfie kena bg kat dia...mcm2 aksi nnti dia buat...mydear mmg rajin lah amik gbr selfie ngan dia...nnti dia tunjuklah gigi ke lidah ker...lepas tu sebuk nak tengok balik and gelak teiba...syok sdri lah tu yer...smpi skrg still tersasul2 nak panggil dia baby...smpi eman ckp "mama, baby?" "sapa baby"...hehe yerlah dah jadi baby besar dah skrg nie yer...


tak lama lagi kita akan berlima...dani jangan nakal2 yer, jangan nak cranky sangat sbb skrg dani dah jadi abg...nnti malam kita tiup lilin yer...mama doakan dani membesar menjadi anak yg soleh serta org berilmu...jgn susahkan org lain, kena pandai berdikari... :)

 
Design with love by Jiji for Zamimie