Monday, March 2, 2015

Swiss Garden Damai Laut...



raya cina hari tu mydear buat kptsn nak pi jenjalan plak...selalunya balik kg jer time2 cuti macam nie...tapi kali nie kami ubah tradisi...sajer nak rasa mcm mana bercuti time org lain ponx cuti juga...yerlah tahun depan eman nak masuk sekolah kebangsaan, so time cuti sekolah adalah time kami sama2 berjln mcm org lain juga....sbb last balik kg mydear haritu saya tanya mydear kenapa walau dekat kg dia dengan lumut, tp kami tak pernah bercuti di sana...so kali nie ke sanalah kita...so pilihan kami swiss garden damai laut...sbb jauh dari kawasan sesak mcm kat lumut, tepi pantai...dan takder sebab lain...hehe


kalau nak tau jalan masuk swiss garden dari jalan besar agak jauh ke dalam...rasanya dalam 5km kot...and kawasan di kiri kanan dia kelapa sawit dan semak samun hutan jer....jalan ponx takder besar sangat, macam jalan kampung gitew...nak kuar malam2 agak horror sket...tapi spjg jalan ada lampu jalan...so takderlah seram sangat ponx....


kawasan sekeliling mmg penuh dengan tumbuhan hijau dan laut jer...mmg sangat sesuai utk org nak release tension...tapi datang time cuti kot, ramai jer org sana sini...tapi takderlah sesak sangat...cuma time dekat pool ramai lah orgnya...pool mmg bestlah sbb besar sket...cuma pool kanak2 kecik sangat...time peak petang2 tu penuh kolam...kelabu jer air kolam...last2 kitaorg bawak jer askar dua org tu masuk pool dewasa huhu...


biliknya agak usanglah...sbb dia tak refurbish ponx wpun katanya 4 star tapi saya rasa biliknya tak mengambarkan ponx...tapi still lagi selesa, dan tilam bantal cadar takder bau kepam dah kira oke pada saya. 


aktiviti ponx byk boleh buat kat sini...sbb watersport dia berjenis2 tapi agak mahal bg pendapat saya...tapi terpulanglah, klu rasa2 nak rehat and rilex2 kat hotel jer still boleh considerlah...tapi pantai sebelah sini tak berapa nak best huhu....


oke dah tak tau nak cerita apa layan jerlah gbr kitaorg ek...huhu







Tuesday, February 24, 2015

Comotnya Dia...


baby charm namanya nie, wpun comot tp nmpk comel jerkan...cuba klu abg eman awak mcm nie, mau kena jerkah ngan mama....hehe masa nie mkn mee suah klu tak silapnya, habis melekat2 saty badan.. nielah budaknya yg byk sangat akalnya nie, ada jer nak buat mama sakit kepala....sekarang nie klu nak mkn kena sediakan dua pinggan and sudu...satu utk dia satu utk mama, letak jer maknan janji ada dlm pinggan tu...buat main kitai2 gitew, mama suap tetap juga nganga...huhu  klu mkn kat kedai begini jugaklah, habis sesepah mkn, baju ponx comot2 jadinya....


tengoklah nie tengah2 makan elok2 tetiba nangis jer...tah apa yg dia nak gaknye...huhu baba rajin lah pujuk nie, klu mama tak kuasa nak melayan sbb tau dia ngada2 jer lebih...kdg2 sbb nak pki sudu 2 btg mkn...atau kdg2 nangis sbb baba bgn dari situ pegi tempat lain...dia kalau boleh nak dua2 org ada depan mata megadap dia baru dia boleh bertenang...tak ke manja sangat tu namanya... :p


bila dah manja2 melampau nie tak pasal2 jer kena speku ngan pengasuh mama pregnant lagi...haha sabar2 yer acik mar...mama nak mengadap danial ponx dah tak cukup napas, takut nnti pregnant awal2 nie teruk plak nak melayan kerenah danial ngan morning sickness...tapi gigih juga mama ganti puasa skrg nie...kot2 lah termengandung, puasa dah ganti...almaklumlah pengalaman yg lepas dua2 kali pregnant, dua kali ponx mabuk teruk....


kita mengadap dululah si kecik nie sampai puas, dah busuk masam esok kita hasilkan baby baru plak...hehe bila fikirkan umur, dah tak byk masa lagi, tapi bila fikirkan kerenah dia, urut dada kejap...takper perangai2 mcm mana ponx mama sayang juga...tak lama mana ponx, makin hari makin membesar, makin berubah lah perangainya... :)

Tuesday, February 17, 2015

Areel Eaman 1st Piano Lesson...

.:: minit2 awal bljr, posture duduk ponx tak betul huhu ::.

Assalamualikum dunia... [felling macam faizal tahir sket huhu] dah berapa entry asik citer pasal danial jerkan...so kali nie kita citer pasal areel eaman lah plak...sapa2 yg follow ig and fb saya mgkn dah tau rasanya yg eman nie kitaorg atr belajar main piano...macam poyo2 jerkan...haha ini semua idea mydear tetiba jer dia cakap nak daftar eman main muzik...kitaorg takder bincang2 kot, dtg jer yamaha school tu mydear tanya lebih kurang, so daftar and byr...mydear plak dia tunjuk lah alatan muzik yg ada kat situ...so eman ckp dia nak main piano...klu ikut mydear dia nak suh main gitar yg benarnya...tp eman taknak...so kita save  guitar utk dani plak kot mau, klu tak mau kita suh dani main drum...huhu


sbnrnya awal2 tu saya tak berapa nak setuju sgt ponx...sbb serius areel eaman tulis nama ponx tak pandai lagi, baca ponx tak pndi lagi....setakat ABC & 123 tu taulahkan...tp luckily bljr muzik mmg guna alpahbet jer kan....haha tp kitaorg tak paksa dia suka ponx...once dia ckp taknak bjr nnti kita tarik jerlah keluar dari sekolah tu....no harm cuba, mana tau itu mmg minat dia...lagi ponx yg bagusnya pi atr kelas muzik nie bg dia bljr fokus sket, build up minat dia terhadap sesuatu benda yg berfaedah sket...at least nnti klu nak masuk sekolah asrama ke nnti ada merit tambahan utk dia...klu dia teruskan belajar lamalah...bkn nak bg jd expert, nak bg pandai sket2 jadilah...nnti waktu kelas muzik kat sekolah boleh lah kedepan...takderlah macam mama dia main recorder jer ponx tergeliat2 jari huhu...sbb nak baca togeh2 ponx tak pndi... 


kelas dia setiap hari jumaat pukul 7.15 smpi 8.00 mlm...last week baru 1st time pi kelas...kitaorg mmg sengaja pilih jumaat sbb hari jumaat mmg kitaorg selalu lepak alamanda and cyberjaya...kelas nie kat d'pulze cyberjaya...satu sesi 40 minit jer so smbil2 jenjln and shopping2 dalam d'pulze tu, solat semua habis dah dia belajar...serius sekejap jer 40 minit....


act saya suprise sbnrnya kat eman....areel eaman nie dia mmg agak pendiam and klu dgn org yg tak biasa dia agak pemalu...lambat panas lah senang citer,,,,tapi hari tu serius saya tengok dia rilex jer...mgkn faktor teacher dia ms. wong ponx sbg faktor utama dia berani...mydear ckp sbb cikgu perempuan kot....itu utk baba lah kan...tp knowing my son areel eaman dia mmg susah sket...tapi sbb 1 to 1 punya class cikgu tu mmg fokus kat dia...

.:: besar yamaha school nie ada 40 studio kot ::.

dalam 40 minit tu bljr menda mudah2 jer...serius klu tengok buku latihan dia mmg mcm buku kanak2 tu...trace huruf, tampal sticker....ha gitu jerlah sesuai dengan umur lah, nak bg betul2 faham konsep...kejap2 duduk kat piano, kejap2 duduk kat meja menulis plak...yg paling bestnya ada homework oke...so parent kena amik tahu sedikit sebanyak pasal muzik...takper google ada senang hehe....


eh nnti jgn ada ckp kitaorg nie poyo2 anak pi htr kelas muzik... kelas mengaji tak pegi atr ponx...rilex2 sbb skrg nie saya tengah mengajar eman iqra act baru lagi ponx dlm 2 minggu gitew...nak abis dah iqra 1...mydear suh atr kelas mengaji tp saya ckp iqra biar saya yg ajar dulu...so bila dah habis bljr iqra baru kita atr g kelas mengaji plak...


so kita tengok smpi mana eman boleh bertahan jer...nnti2 kalau eman betul2 tunjuk minat yg serius main piano kena lah baba beli piano sebiji utk dia...hehe 


Wednesday, February 11, 2015

Santai Petang...


cerita-cerita santai jer...bkn selalu ada peluang macam nie sbb kereta mydear park kat dalam...so this time klu tak silap mydear kena keja petang...so saya plak smpi umah plak awal, so bagi jerlah budak2 nie main dekat depan rumah...asik terperuk kat rumah jer ngan ipad and tv....so beriadalah kat luar...


 sebelum tu sbnrnya nak ajar eman main basikal, tapi harap maklumlah sikecik dani nie mmg dengki sangat dengan abg dia...apa abg ada dia ponx nak, apa abg main dia ponx nak main...masalahnya klu boleh bertoleransi takper, ini tak boleh yer...klu tak dapat either menjerit ngamuk atau guling2 yer kat lantai...adoyai pening kepala mama and baba...masuk sket citer semalam, boleh dia baring telentang kat petronas gara-gara dia nak jalan...tp saya nak dukung dia...aishh sajer kan nak jadi attention seeker...


lepas tak boleh main basikal bola yg satu nie yg direbut masing2...lagi pening kepala mama...dah terjerit2 depan rumah...yg abg bantai nangis jerlah...dia tak berani sgt nak buat adik dia...tapi kdg2 terlepas jugalah saya nmpk eman buat adik dia...klu boleh tak nak marah sgt eman, sbb takut nnti dia rasa terasing...


dapat peluang nie dah macam soccer player plak gayanya....gaya jerlah huhu...eman nie kitaorg tak jmpa lagi apa minat dia...kdg2 saya under estimate him tau, tapi surprise dia boleh buat...mgkn dia jenis low-profile gitew hehe..tapi tulah awal lagi nak push2 dia, so biarlah awak nak main byk2 ponx mama tak kisah...cuma ada sedikit pantauan and sedikit paksaanlah...sikit jerlah yerlah supaya tak teringgal sangat dari org lain...kang main jer jadi berlemak plak huhu....


si kenit nie lagi panjang perjalananya...harap semakin membesar, semakin kurang perangai pelik2 nie...korang doakan lah mama murah rezeki supaya mama dapat spend masa byk2 dengan korang yer...aminnnn...



Monday, February 9, 2015

Danial oh Danial....



oit posing montot nmpk hehe...mesti pelikkan pasal apalah si dani nie dok seret baju kat dalam Toys "R" Us...klu korg nak tau citernya baju nie adalah dari reject shop...saya ronda2 dalam reject shop kat alamanda hari tu tgk apa yg menarik, tetiba dani nie dh ternampak lah satu baju mickey mouse...klu nak tau dia adalah peminat mickey mouse, pororo dan pococyo....


dia tak nak gerak dari rak baju mickey nie,...bila dukung mengamuk2 nak turun, turunkan ke rak baju tu dia tuju....okelah bagi dia pegang janji dia puas hati...tapi dapat2 jer baju tu laju jer dia jalan menonong nak kuar dari kedai...tarik bawak masuk, dia jln balik nak kuar....pujuk nak amik baju tu dia mengamuk2 and menjerit...smpi baba and eman yg dari mcd boleh tau kitaorg ada dlm reject shop tu...


tgk harga rm23.90 klu tak silap....takperlah bayar jerlah...pi kaunter nak bayar dia tak kasi okey adik
kat kaunter nak scan harga...siap menjerit2 tak kasi, pegang sket punya kuat...dah tak lepas mmg tak bley nak letak dalam plastik ponx lah kan...so ckp ngan adik kat kaunter tu saya amik sekali lah ngan hanger tu...budak tu senyum jer....


so sepanjang kat dalam alamanda tu mmg dia heret jer baju mickey mouse tu dengan senang hati...tak hirau org kiri kanan dah...org tengok senyum2 dan gelakkan jer dia...hehe so sapa2 nmpk bdk merayau bawak baju dengan hanger masa cuti hari wilayah hari tu anak saya lah tu yer...huhu nasib kocik lai, klu dah besar mcm abg eman nak buat perangai gitu mmg nak kenalah...huhu danial oh danial mmg lain benor perangai dari eman....huhu


amboi dah gaya model dah awak yer dani...huhu

 
Design with love by Jiji for Zamimie