Wednesday, August 27, 2014

Dani Oh Danial....

kembali lagi timbul setelah beberapa hari menenggelamkan diri...huhu acik dok umah ha jaga si kecik domam....start demamnya dari hari sabtu, bawa ke ahad....tapi ahad petang macam agak teruk sket demam dani sbb dia takmo mkn and minum...mata ngantuk nak tido, bila suakan susu mcm haus sangat nak hisap susu...bru start nak hisap nangis, 2 - 3 kali ponx mcm tu...last2 nangis mengamuk sbb tak dapat nak minum susu...mula2 mcm suspek dia nak tumbuh gigi sbb gigi atas bru kuar secuit...tapi fikir blk cam tak logik plak gigi dah kuar baru nak demam....



rupa2nya masa dia nangis meraung2 tu nmpk lah tekaknya...so nmpklah putih2 dekat area2 tonsil...tp kesianlah sbb dia lapar and haus...tp dlm masa yg sama ngantuk...pusing2 ronda dalam kereta nak bg dia tido, tertido kejap jer tak smpi 5 minit meraung...lepas magrib pi klinik doc kompomkan mmg ada putih2 mcm nanah katanya...tak tau nak panggil apa, ulcer ker apatahlah...so dptlah antibiotik and saya minta kat doc tu ubat spray utk kebaskan mulut supaya dia bley minum susu... sblm pi klinik tu saya dah bagi susu perahan dari peti sejuk...mau jugalah dia minum sbb sejuk gaknya mengebaskan sket tekak, plus susu botol dia mengalir jer tak pyh sungguh2 nak sedut....



malam tu eloklah tidonya...tapi kejap jer...dalam kul 1 pagi dah start dah gangguan tido kitaorg...sbb waktu2 mcm tu dani mmg selalu bangun nak susu...sbb sakit tekak dia tak dapat menyusu, so apa lai meraung2....mamat nie satu perangai dia...klu sakit meraung dia masyallah terus high pitch oke...style melalak2 yg susah giler nak pujuk....punya dia mengantuk nangis2 terus tertido....lepas tu pukul 3 bgn balik nangis...yerlah lapar rasanya tu yg terbgn nak susu...dah ler siang tu susu sket jer, mkn ponx takder....yg nie kejap jer....



tak sampai sejam tido kul 4 lebih bgn balik menangis....merasalah bergegar satu rumah...huhu yg nie mmg dah tak boleh nak pujuk dah smpi mydear yg amik alih pujuk, sbb saya dah mcm hilang kesabaran sket waktu tu huhu...last2 mydear bwk pi bawah bukak youtube tgk citer yg dia suka... lama2 bila dia dah calm try bagi susu sejuk mau dia minum tp tak byk dlm 2oz jer....lepas tu dia tertido dlm kul 6 lebih dia terbgn lai saya bg lagi 2 oz....dgn kitaorg berdua ponx tido atas lantai tu 3 beranak smbil tv terpasang...dari kuat volumenya smpi slow volumenya huhu



lps subuh tu saya bwk naik atas...sambung lah kitaorg ponx tido balik, ngantuk kot...tersengut2 saya bg dani susu...nasib botol susu tak terlepas atas muka dia...sat lai meraung lagi mamat tu, jadi satu hal pulak nak memujuk...huhu kul 8 mydear bgn nak pi keja, eman ponx nak g skool...nasib dani dah boleh tido nyenyak....bila derang dah kuar rumah saya ponx smbg lah tido balik huhu...bila dani rengek2 nak susu saya try bagi nenen...1st sekali dia nangis, second try dia nangis, kali ketiga saya bg hujung2 puting jer, success...berjaya juga dia hisap...start dari situ dia dah start balik hisap susu...cuma nak mula2 hisap tu nangislah....



alhamdulilah dalam masa semalaman dia dah recover and dia dah bley adapt dah kesakitan tu...sbb isnin tu saya tengok putih2 tu still ada wpun dah berkurangan....so smlm dah betul2 pulih rsanya sbb dah aktif sungguh2, minum dah byk, mkn ponx byk juga....seronok gak duk rumah berdua nie...tapi tak ley lama2 lah dok berdua nie, dia jadi extra manja bebenor....nak melekap jer kejanya...nak berdukung...satu keja ponx tak jalan...huhu tido ponx nak berteman...tinggalkan kejap nak pi basuh baju and kemas dapor tak smpi 5 minit dah terbgn...hailah dani baru mama berangan2 nak jadi suri rumah sepenuh masa....kui2


note: gbr sekadar selingan jer takder kena mengena dengan cerita...tak ada gbr tak best plak cerita nanti huhu....

Friday, August 22, 2014

Spaghetti Aglio Olio....

Lai, lai Mieoney's Kitchen dah kembali nie...tapi idok ler boleh selalu...jarang2 gitew...sbb skrg nie turun ke dapur par-time jer bkn lagi full time huhu...rindu sangat nak baking2, rindu nak bereksperimen dengan menu2 baru ...tapi nak wat camner si kecik danial tu tak kasi can mak dia berskill di dapur...insyallah lah mgkn satu hari nnti boleh kembali beraksi lagi di dapur...

so hari nie nak share ngan korang satu resepi simple untuk org2 yang simple macam saya....utk org2 yang selalu terima tetamu terkejut mengejut kat umah...org yang tak suka kecahkan dapor dia...untuk org yang 'rajin' sangat nak mengelap dapur dia kalau tumis2 lada... atau korg2 yang rajin buatkan bekal untuk anak-anak ke sekolah, so boleh lah korg cuba resepi ni...

bahan dia mmg mudah dan ringkas jer...yg nie saya buat pagi semalam sbb kat sekolah eman ada majlis sambutan hari raya...so potluck yg saya buat, sesuailah sbb budak2 suka makan spaghetti, tak pedas plak tu...tapi kalau korang suka pedas boleh hiris2 cili padi, tumis sekali dengan bawang  baru pedas terangkat....


bahan-bahan yang saya gunakan macam kat atas jer...simple jerkan...yg nie saya guna jer stok yang ada kat rumah....carrot tu selalu tak letak ponx...tapi kang tak berseri pulak so kita bagi kaler2 lah sket...klu tengok bahan-bahan yang saya gunakan spaghetti, bawang putih, bawang holland, rencah (ayam + udang + sotong) kalau tak suka seafood letak ayam jer...klu nak seafood jer buh udang byk2 dan yg besar2 tu sure lagi sedap...yang nie sbb saya takut budak2 tak suka mkn seafood saya letak sket jer...letak ayam lebih....cherry tomato, chili flakes, coarse black pepper dan dried parsley serta olive oil...garam dan serbuk perasa ayam jika suka...

sbbkan saya masak pagi2 so takder masa nak snap satu2 cara buatnya...apa2 ponx korang goreng dulu udang dengan sedikit minyak... jgn lama sangat lepas tu angkat dan ketepikan...minyak goreng udang tu jgn korang buang plak sbb manis udang dekat minyak tu buat lagi sedap aglio olio korg, tambah olive oil dalam tu and tumis bawang, bila dah naik bau masukkan ayam... bila dah masak ayam tu letak air sket, letak garam, letak serbuk perasa ayam sket  dan karot... kemudian campak spaghetti, chili flakes, coarse black pepper dan dried parsley - gaul sebati...bila dah cukup rasa dia baru masukkan udang yang digoreng tadi dan cherry tomato...kacau sekejap dan tutup api...jgn kacau lama2 sangat sbb nnti cherry tomato tu hancur tak best....

dah siap dah...senang jerkan...mcm saya bahan2 nie semua mmg selalu ada stok kat rumah....so sekelip mata dah boleh buat....korang boleh lah pelbagaikan...kalau tgk pucat jer takder hijau2 boleh lah celur brokoli campurkan dalam spaghetti bersama2 tomato tadi...sayur kalau boleh letak last sekali supaya tak terlalu lembik atau terlebih masak....kalau sayur keras2 tu boleh lah celur, kukus atau rebus dulu...baru kaler dia cantik dan menarik....barulah berseri2 masakkan kita tu....nak lagi vest korang letak udang besar2 yg fresh tau baru lah manis aglio olio korang tu....selamat mencuba... :)


Thursday, August 21, 2014

Ini Kisah Kami Semua....


Hai saya eman...




yang ini adik saya danial....



  ini kisah kami semua... :)


lama dah mama saya tak cerita pasal kami kan...sebabnya mama pemalas lipash...pc dia lembab katanya...ada phone baru ponx dia tak nak update citer pasal kami...kat rumah asik main game jer kat ipad bkn nak citer pasal kami semua...huhu takper2 hari nie saya take turn mama punya blog bercerita lah...

kepada yang tak tau lai...tahun nie bln 11 genap lah umur saya 5 tahun...adik saya plak dani bln 10 nie dia genap 1 tahun...tapi dia tetap juga kecik so tak berapa nak best geng ngan dia...kitaorg berdua selalu berdoa semoga baba kami dimurahkan rezeki supaya tahun nie saya boleh sambut besday macam masa saya umur 3 tahun dulu tu...kalau sapa2 tak tau boleh click kat tajuk nie : Avengers Eaman Birthday Bash... kitaorg dah ada pilihan tempat kat mana nak wat besday party tu...korang2 semua tol doakan yer....

mama saya jarang citer pasal adik saya kan...kesian dia sbb dulu masa saya kecik2 dulu mama saya selalu cerita pasal saya...takper kali nie saya plak citer pasal dia...saya adalah abg yg heibat, saya kena melindungi adik saya kerana saya adalah superhero....gbr kat bawah nie jgn gelakkan tau...saya tak jumpa gbr lain yg menampkkan saya lebih hemsem sebagai superhero....


tapi saya tak taulah...saya rasa macam mama saya telah melahirkan seorang anak singa sebab adik saya sangat garang...kalau saya nak amik barang yang dia pegang mesti dia ngamuk2 marah, geram ketap gigi...cuba tengok gambar kat bawah, inilah buktinya...gbr ke-3 tu adalah cubaan adik saya nak gigit saya....tapi saya gelak jer...sayakan abg yg heibat, saya tak lawan balik sbb saya sayang adik saya...mama selalu cakap saya abg yg baik sbb tak pernah kasar2 dengan adik dani, cuma kadang2 lah saya suka dengki dia...gurau manja kata orang....tapi walau macam mana ponx saya tetap sayangkan dia sebab dia comel macam saya yang hemsem nie....


yang bawah nie mesti korang dah tau kan...selalu nmpk kat blog nie sebelum2 dari kitaorang lagi...ini baba saya lah sapa lai...skrg mama ngan baba saya dah kurus dah....derang senang hati jer tengok baju semua dah longgar...hari-hari ponx timbang berat kat penimbang tu....saya tak heran ponx wpun mkn byk berat saya tetap 16kg....samalah mcm adik saya nmpk muka bulat tapi berat tak sampai 8kg ponx...susu minum byk smpi kurus mak saya jadinya....mgkn kami berdua nie metabolisma tinggi....


mama saya ponx sama lah perasan diri dah kurus sangat2 sebab semua baju2 lama dia dah longgar..beli baju saiz S ponx longgar sana sini.... sukalah mama tu....makan byk jer...tapi muka bulat jer saya tengok...berat badan jer turun kot....tapi saya selalu dengar mama ckp ngan baba dia dah turun 5kg....sama juga macam baba...klu korang nak tau macam mana mereka boleh kurus jangan lupa dapatkan produk dot dot dengan wasap no 0126******.... 


dah itu jerlah cerita kisah kami...next2 time saya hijack mama punya blog saya cerita plak kisah2 lain yer....adios amigos bebeh....

Wednesday, August 20, 2014

Bukan Rezeki Saya.... :(

Sedih betullah sebab cincin kahwin saya hilang... sedih sangat-sangat sbb saya sayang cincin tu sbb saya suka design dia...ada sentimental value bak kata mydear wpun harganya takderlah mahal sangat, bukanya diamond carat2 ponx huhu.... puas dah saya cari tidak jumpa juga... tidak tau kat mana hilangnya.... mungkin cicir dari jari saya kot sbb dah kurus kan skrg nie... :p dekat 5kg kot turun tidak perasan plak jari jemari ponx kurus juga...hehe

Yang hendak cakap bukan rezekinya sebab cincin tu pernah hilang juga dulu... masa tu dekat hard rock hotel penang.... eman amik cincin tu and main kat balkoni so jatuh melenting ke bawah...nasib bukan dalam kolam jatuhnya....turunlah mydear ke bawah dengan orang hotel cari...saya tengok jer dari atas...celah2 bunga takder...last2 bila hendak hampir putus asa dah tetiba mydear tergerak hati hendak cari kat balkoni bilik yang bawah tu...nasib ada jumpa sbb dia melenting2 kot masuk dalam balkoni bilik orang...waktu tu mmg rezeki sayalah kan...tapi kali nie mmg dah takder rezeki kot...

so skrg nie misi mencari cincin baru kui2....hari tu masuk habib ada diskaun 50% + 5% dekat alamanda... tapi mydear jeling2 jer dari jauh... takper bang saya tunggu masa yang sesuai jer nanti haha.... tidak lama jer lai tu...boleh kot sebentuk, sebiji... :p tapi waktu tu memang takder design yang cantik ponx secara kebetulan,,,

Saya memang jenis tidak suka pakai barang kemas banyak-banyak...cukup satu jer kalau pakai tiap satu...hari tu pun nak beli gelang baru, jual gelang yang lama so topup duit sket dapatlah gelang yang padu...klu ada berjenis-jenis risau pulak nak simpan kat mana nanti, bahaya simpan barang kemas kat rumah... kang kalau buka tukar-tukar selalu nanti takut longgar pulak kancingnya....aish hari tu baru ada niat hendak tukar rantai, tapi sebab cincin yang hilang untuk diganti kita...


So marilah kita mensurvey cincin baru...berangan jerlah dulu bukan kena duit ponx...haha mula2 dulu plan nak cari cincin macam kat bawah nie sebab nak cantumkan dengan cincin kawin tu...jadi wedding band kot org putih panggil....



macam nie lah lebih kurang cincin kawin saya tapi takaderlah sebiji sebijun...lebih kurang lah desingnya ada batu sebentuk kat atas lepas tu kat kiri kanan ada batu kecik....so nak gabungkan ngan cincin batu sederet...tapi takder rezeki lahkan....


lepas nie nak cari cincin sebentuk yg ada carat2 lah...haha pengsan mydear dengar....tapi hari tu dia pesan lepas nie cari emas kuning plak takmo emas putih dah...huhu kita tengoklah dulu camner ek....sbb emas kuning 916 tak boleh ikat ngan batu...kalau beli gold rose ponx cantik jugakkan...hehe berangan tak kena duit... :p meh2 cuci-cuci mata...







Tuesday, August 19, 2014

Bertemu Breast Surgeon…

Hola, holi…lama benor rehatnya blog nie…bersawang2 dah nie ha…dari Ramadhan ke Syawal smpi dah nak habis Syawal dah nie ha…mmg malas nak mengarang punye pasal kui2…mood malas byk sgt nie tak tau pasal apa…

Kali nie takder lah cite raya2 nie sbb terlalu common sgt sbb semua org ponx citer pasal raya [padahal aku takder gbr raya nak share huhu]…so kita pegi kepada cerita penting lah utk di share kepada wanita-wanita dan ibu-ibu diluar sana yer….cerita kali ini tak ada gbr sendiri sbb takkan nak amik gbr kot…so korg bygkan jerlah dari penceritaan yer…tapi jgn bayangkan yang bukan2 pulak eh….

Tapi kenapa saya bertemu breast surgeon? Buat implant kah? Pasang silicon? Ceritanya bermula begini…masa bulan 5 baru-baru nie saya notis ada keteluan dekat breast saya belah kanan… risau takder sangat cuma risau sikit-sikit jer…. bgtau dengan mydear time-time tu juga dia suh pi jmpa doc… so pegi klinik biasa yang kitaorg pergi and doc bagi ubat surut bengkak…dia cakap kalau takder kesan baru makan antibiotic plak…dua-dua ponx saya makan tapi still ketulan tu tak hilang….sebab dia tak sakit saya ignore jer…

Baru-baru ini masa bulan puasa saya notice yang ketulan tu bertambah besar…. Bila kita cekut rasa tu macam sebiji bola ping pong and keras… sampai bila tengok dekat cermin tu boleh nampak dah ketulan tu…. tak payah sebuk nak rasa-rasa….tiap-tiap kali nampak sure dada berdegup kencang sbb takut…. saya masih lagi bf and yang belah kanan tu memang lagi kerap bf, lagi ponx dengan harapan akan mengecut ketulan tu… Plannya lepas raya nanti baru nak pi jmpa doc pakar….

Raya baru-baru nie bgtau mymum and adik saya… derang dah risau-risaulah sbb dah lah tak sakit dekat breast plak tu korang faham-faham sendirilahkan…. waktu tu berat saya turun dari 54kg sampai 49kg…. mmg adik saya cuak, hari-hari dia wasap tanya dah wat appmnt ke belum…. saya ponx bertambah cuaklah sbb hari-hari dia tanya dari tak gelabah terus jadi gelabah haha…. so lepas raya 4hb ogos tu saya pi klinik balik and minta refer letter untuk pi jumpa specialist… so buatlah appnmt jmpa Dr. Azlina Firzah kat Pantai Hospital Bangsar dapat slot 12hb ogos… waktu kat klinik tu doc ukur dah membesar ke 6cm dari 3cm sblm nie…


.:: Dr. Azlina Firzah...baik dan funny orangnye ::.

12hb ogos saya jmpa dr azlina nie…sblm nak tunggu giliran tu saya punye debar hanya tuhan jer yang tau…siap sakit perut lai… rasa macam masa nak amik exam gitew….byk juga yang doc tanya and dia tengok…mmg besar ketulan tu katanya… dia suh saya buat ultrasound dulu and tengok…. apa-apa dia cakap kita settle kan hari nie sbb besar ketulan tu katanya…buat ultrasound bila tengok result tu mebulat jer ketulan tu macam bola ping ponx, tapi dalamnya putih jer….dah macam silicon dah saya tengok, tapi takderlah macam Pamela Anderson tu kuikui…


 .:: mesin ultrasound ::.

Radiologist cakap not to worry sbb baby still menyusu and belah yang ada ketulan tu yang paling kerap sekali bf so mungkin bengkak susu… result dah kuar so jmpa balik dr azlina untuk kesimpulan dan tindakan selanjutnya…. sampai ke petanglah saya kat spital… walaupun sorang-sorang  saya takderlah bosan sbb dok tengok orang keluar masuk berurusan kat klinik ….owh kalau korang nak tau Pantai Hospital Bangsar nie dia ada klinik payudara…so complete lah alatan dia semua sbb tu doc klinik saya suggest kat sini…



Jmpa dr azlina jwpan dia mmg melegakkan sangat-sangat…sbb it’s a milk, bengkak susu…. mmg klu tenguk dalam ketulan bulatan tu putih jer… saya ponx tak sakit so maknanya takder jangkitan kuman and bukan nanah… so saya tanya dia apa yang perlu dilakukan…. ada dua cara satu operation… tapi memandangkan saya still lai bf and terlalu awal katanya utk stop bf so dia bagi option kedua….klu nak buat operation boleh tapi risiko sbb saya still bf so kalau dibelah takut kena jangkitan kuman…

Option kedua suck it out katanya…saya dok bayangkan kena lubangkan and dia sedut keluar macam org sedut lemak tu haha… tapi tak just cucuk guna syringe and tarik keluar… saya tanya juga kalau saya pilih utk biarkan jer tak boleh ke…dia jeling ko haha… dia tanya saya awak nak ke menda seketul besar kat situ…awak rasa selesa ke… dah lah jadi breast tu kecik sebelah, besar sebelah huhu…. cepat-cepat kita buat sekarang saya bagi awak bius banyak-banyak supaya awak tak rasa sakit… lawak tul doc tu….

So ke treatment room sajer….kalau kita sedut keluar nie susu baguslahkan,…so dia bius kat breast tu jer….5ml juga lah biusnya…dah tak rasa tu dia cucuk and sedut, lega saya tengok mmg susu yang keluar dalam syringe tu, susu macam kita pam tu…45ml juga tu…sayang plak tengok doc tu buang huhu…rasa mcm nak ckp jer jgn buang hehe…. lepas tu mmg dia tape pakai yang macam orang lepas operation tu…dah lah besar melekat ketat plak tu… giler susah nak tanggalkan tape tu…doc ckp utk mengelakkan dari collapse…saya ponx tak tau apa yang dia maksudkan dengan collapse tu sbb lega punye pasal waktu tu tak sabar dah nak bgtau mydear huhu…

.:: non woven adhesive ::.


So next apptmnt bulan 10 nak tengok macam mana… sbb doc cakap kalau jadi lagi mungkin kita boleh pertimbangkan utk operation sbb kapsul tu masih ada…kita cuma kuarkan isi dalam dia jer…sbb takut-takut jadi worst, kena infection…sbb susu kan ada glucose, protein bagai so dia boleh trigger kepada infection….

Balik-balik rumah esoknya tu bila dah bukak tape tu saya perasan ada lagi seketul rupanya bawah sikit dari yang doc cucuk tu… so takperlah kita tunggu jerlah bulan 10 nanti suh doc suck it out…huhu tapi bila dah tau nie lega rasanya…tapi yang lagi best doc dah buat ultrasound kat dua-dua breast takder apa-apa lump ponx…tapi mammogram takder buatlah…


So nanti kita tungulah bulan 10 nanti apa perkembangan lain…wanita-wanita diluar sana silalah check breast anda kalau-kalau ada lump tu pegilah jmpa doc yer…jangan takut-takut sangat… at least kalau menda-menda yang kritikal kita boleh tahu awal-awal senang untuk cure….

note: gambar dari hasil carian Google image..

 
Design with love by Jiji for Zamimie