Thursday, December 31, 2009

Azam Tahun Baru...

tak berapa jam jer lai dh nak masuk tahun baru..so apa azam anda..penah tak ada org takder azam..act takder ponx..semua org ada azam msing2 atau dgn kata lain impian lah kot..tp cara penetapan jer awal tahun ker, ujung thn ke, tetiba terfikir ker..huhu


oke mari tgk apa azam saya thn nie...



1) to get a better job and good pay




bkn lah nak kata tak best keja skrg nie..best jer tp mcm yg saya tulis tulah a better job...keja 9-5 pas tu blk umah main ngan anak..pas tu keja dekat ngan umah klu bleh nak keja area bangi..klu dulu sblm ada anak takperlah kuar 6.30 pgi pas tu plg awal smpi umah 5.30 tp itu sgt jarng lah..paling2 awal ponx 6.30 tak ponx kul 8...


tp skrg nie for sure pling awal kul 5 harus cabut..sian kat my-lil-eaman dh ler atr nursery kul 6.30 takkan lah kul 7.30 bru nak amikkan..sesekali bleh lah klu selalu sian lah kan..bak kata mydear nnti dia pegang pagar smbil tgk luar sbb tgu mama and baba dia dtg..huhu tak leh nak bygkan.. :p lai ponx klu blk awal nie sukalah my boss and org finance sbb kurang sket org claim honorarium...sori guys kurang sorg geng blk lmbt pas nie..huhu


2) Oven

huhu ini mmg tak bley blah kan...azam nak dptkan oven..oke apa wpun sng jer nak dpt sbnrnye..tp klu bleh saya nak dptkna oven yg besh..huhu







byk menda nak buat klu ada oven nie..silap2 bleh berniaga kuih...yerlah rasa mcm nak dok umah goyang kaki tp nak ada income jugak busuk2 ponx 2k..bleh..:p caranya dgn jual biskut ini..

3) disneyland

impian mcm kanak2 kan...tp serius beb lepas tgk channel travel and living ari tu terus rasa nak pi sana..pas tu dgr citer mydear plak masa dia pi hong kong tu kat sana ada disneyland terus meronta2 nak pi sana..tp kena tgu my-lil-eaman bsr sketlah bru pi sana..








stkt nie ada 3 jer yg terfikir..yg lain blm ada di dlm pemikiran..klu ada malu lah nak citer kat org..huhu act ada dua lai azam thn baru saya..tp tak perlu kot citer kat sinilah...biarlah sekadar saya jer yg tahu serta cuba tuk mencapainya..huhu
apa azam anda? apa2 ponx selamat tahun baru semua..jmpa thn depan.. :)

~~end~~

Wednesday, December 23, 2009

Bath Time With Lil-Eaman

one fine evening..conversation seorg ibu dgn anaknya...

mama: it's time to bath..
eaman: mandi time yer mama? bestnye.. [Sambil mengeliat]





mama: eh eaman nape ketiak tu itam?
eaman: ala mama nie malu lah..jgn ler tegur...malu eaman..





eaman: spoil lah mood..no camera please..huhu


~~end~~

I'm a Busy Mom Ever...

ceh tajuk mmg tak bleh blah kan.. yer begitulah hendaknya saya ini..sehinggakan masa utk mandi ponx terpaksa dipendekkan...so no more scrub or what-so-ever thing yg biasa di buat dlm bathroom..huhu



skrg nie masih lagi menjadi suri rumah sepenuh masa..akan mula bekerja tahun depan..bunyi mcm lama tp sbnrnya tak berapa hari lagi jer ponx..huhu

jadual seharian saya adalah amat padat so mmg takder masa nak berblogging stkt blog hoop curi3 tu bleh lah..smbil pump susu smbil browse..tp klu nak duduk and type entry yg pjg kena lah tgu weekend bila mydear ada sama..so akan ada lah org yg tengokkan my-lil-eaman...

mlm plak masa saya adalah mengemas dapur..selalu siang2 bila dh masak akan tinggalkan jer dapur lintang pukang sbb mana leh tinggalkan my-lil-eaman sorg2 kan..so bila dh siap2 mengemas naik atas klu rasa mcm berat jer mula mengepam klu tak layan tv smbil tido..huhu adakah anda paham? sila pahamkan yer.. :p

pagi bleh lah mengemas sket2 tp klu nak dibandingkan kekemasan rumah dulu ngan skrg adalah jauh berbeza yer..huhu skrg adalah tidak berapa kemas..sib lah masa mmg abiskan kat tgkt atas..klu kat bwh mmg sepah2 lah..so bila org dtg takderlah perlu sebuk2 nak kemas2 kan..


so harap maklumlah klu entry adalah tidak selalu..huhu

~~end~~

Monday, December 21, 2009

Today Is My Birthday...

Alhamdulilah dipjgkan umur oleh Nya utk terus menikmati hidup ini..
hari nie genap 27thn umur saya... :)

hadiah paling berharga bg saya tahun ini..


my precious areel e-man




and besday present from mydear serta hadiah sbb lahirkan zuriatnye..


thanks abg really like it..
ada satu lai permintaan nak mkn tony romas..terpaksa ditunda sbb my e-man nie crancky sgt klu bawak kuar..td bwk pi klinik ponx asik nangis jer..susah tul nak tido..

so acara mkn di tony romas akan ditunda sebulan dua lai..takper2 saya akan bersabar..huhu

~~end~~

Wednesday, December 16, 2009

Pengalaman Bersalin Part 2...

oke smbgn dr citer part 1...kira hari kedualah...



10hb Nov 2009 (Selasa)


Bgun2 jer pagi tu my dear tanya sakit tak? nak pi hosp? my sis ponx dh msg tanya dh pi hosp ke blm...saya plak rasa berdebar2 jer tp sakit takder lah sgt..so saya bgtau mydear kita pi kul 10.. so dia ngan penuh kasih sayang pi kedai mamak pi beli bfast..isterinye teringin nak mkn roti telur..huhu mkn tuk kumpul tenaga lah..sbb nnti konon2 nak push..padahal sakit tak derlah sgt.. dtg ponx tak tentu kdg2 stgh jam..kdg2 15 minit..kdg2 sejam jer dtgnye..tp sakit sket2 jerlah smpi hati berdetik kata nak bersalin sakit contraction sakit..tp saya rasa oke jer..



so dlm kul 10.30 cm tu saya ponx bersiap2 nak pi hosp..my sis tak henti2 msg..my mum ponx asik col tanya bila nak pi spital...so berbekalkan sebotol air selusuh pegilah saya hosp..smpi2 terus pi klinik pakar dia suh naik kat tgkt 2..kat sana derang wat ctg test tgk jantung baby..rasanye normal kot...pas tu dtg plak mak bidan nak seluk..part nie mmg ngeri sbb tgk muka mak bidan tu ponx dh horor..huhu dia seluk tgk bru bukak 2cm jer..dh ler tanya org mcm polis pencen..pas tu dia mskkan ubat kat blkg supaya pi poo poo..tak smpi seminit rasa nak lari msk toilet...



dh selesai semua derang ckp ward takde kosong suh blk dulu..tgu katt umah..pas tu bidan tu siap ckp klu anak sulung nie lama nak tgu..silap2 esok ponx tak beranak lai..choi tul bidan tu..bglah kata2 smngt ini tidak menjatuhkan smngt lai ada..okelah klu cam tu mydear pi booked bilik dulu n kitaorg ponx blk umah..



saya siap msk lunch lai tghari tu..my sis msg tanya so saya ponx bla bla bla kat dia...dia suh jln byk2 supaya cpt cket bukak..ajak mydear pi alamanda tp dia tak mo... :( dia ckp kang tetiba jln2 dtg contraction terkangkang2 skit kat sna kan susah..okelah dok umah lah berehat...okelah tido jer rehat kumpul tenaga..



dlm kul 4 lebih cam tu saya dh rasa semcm dh..sakit sgt tp masih lai bleh control and tahan...dtg dlm 15minit, pas tu dtg lai dlm 30 minit plak..pas tu 5 minit plak..aik tak tetap plak...my pil ponx dh asik col mydear..abis kitaorg kena marah..huhu sian mydear...sbb saya yg degil tak mau pi lai sbb tak sakit sgt...



so mlm tu mydear pi beli mknan kat psr mlm..lepas mkn bru dia ckp dia kena mrh ngan ayah dia..huhu okelah pi lah saya bersiap and bertolak lah kami ke spital..masa tu dh kul 9.30 mlm dh...masa nak smpi tu ujan lebat plak..so saya ckp ngan mydear kita pi ronda2 dulu lah..dlm time2 meronda contraction dtg kuat..apa lai terus mydear pi hops...tau takut.. :p



smpi sana masuk bilik yg mydear booked tu lepas wat ctg scan...msa tu sib lah mak bidan seluk gak..bukaan still lai 2cm.. bila dlm bilik tu saya ponx jln2 katt luar tu supaya cpt sket bukak jln..pas tu pusing tawaf dlm bilik..sib lah dok bilik sowg2..



kul 12 doc noraini (doc pakar) dtg cek bukaan dia kata dh bukak 3 cm..wah berkesan gak saya jln2 tu..huhu tetiba dia kata air ketuban dh kering nie..mlm nie kita msk labour room..saya ponx mcm blur kejap..siap nego dgn doc..esok lah doc..huhu so doc tu ckp takper saya bg awak injection utk awak rehat pas tu esok kul 7 msk labour room..huhu ...



citer psl air ketuban plak patutlah saya tgk pad yg saya pki tu basah jer..ingat lendir yg kuar tu..rupanya air ketuban nasib lah tak apa2 sbb isnin mlm lai air ketuban tu dh kuar..cuma saya tak notice jer sbb mlm tu asik kuar msk toilet jer..so ingat bsh tu sbb lendir atau air msa cebuk tu...



so mlm tu start doc blk jer contraction dh kuat..wpun dh bg injection tetap gak saya tak leh tido..kejap je tido dh terjaga sbb contraction dtg..time tu mmg besi katil tu pegang kuat lah..pegang tgn mydear gak tp sian dia sbb sakit..huhu jari dia asik kena tekan...masa tu rasa lmbt tul berlalu..nurse tu siap pesan lai klu sakit tak tahan sgt or rasa sakit nak meneran bgtau..saya dh rasa sakit sgt tetap berthn sbb rasa takut nak msk labour room..huhu...



okelah to be countine again..ini smbgn kat labour room plak nnti... (to be count..)

Friday, November 27, 2009

Pengalaman Part 1....

lama dh tak update blog nie..dh berabuk rupanye..bkn apa takder internet connection kat umah nie.. nie nasib lah my sis bwk blk dianye broadband..tu ponx dr hari2 ke hari n update malas...bru nak bukak blog nak sign in si e-man dh nangis..

okelah kali nie nak citer psl kronologi pengalaman bersalin..

9hb Nov 2009 (isnin)
pagi ada check-up ngan doc noraini kat az-zahrah..ini check-up utk minggu ke 39...kali nie saya pi sdri jer sbb mydear keja..lai ponx check-up bila dh tiap2 minggu nie mmg ler kejap jer...lebih kpd buang masa..huhu so saya ponx sbb dh start cuti dr 1hb nov berkobar2 ler nak kuar rumah...borink tul dok umah..takder menda nak wat padahal kat umah tu byk jer intertainment yg nak dilakukan..tp disbbkan M.A.L.A.S tu adalah lebih so lepak jer dpn tv..

saya kuar agak lmbt hampir2 kul 12 gak lah...smpi sana lagi 5 minit kul 12...pi jer klinik pakar tu takder org rupanye..derang byk dtg pagi..so settle semua dlm kul 12.25 terus blk umah..rasanye saya dh citer kot psl check-up minggu ke 39 nie...refer sini jerlah (39 weeks)...

oke kita skip ek...so ptg tu pi jmpa my sis jap kat kolej dia sbb nak pi amik rempah mee bandung..tp amatlah terkejut masa dlm toilet sbb ada lendir yg byk kat panties...dh cuak dh..dok atas katil jap nak tgk kot2 ada rasa sakit perut...takder plak..tepon my mum n msg my sis tanya derang cmner..so bila dh dpt panduan saya biarkan jer sbb tak sakit apa langsung cuma kuar lendir tu jer..

so ptg tu msk mee bandung tuk mydear and sempat lai main wii...main tennis and bowling..hebat tak..kui2 sampai peluh2 tu main padahal perut dh memboyot tak sedar...kira excercise lah supaya sng beranak..ngeh2

sblm tido solat isyak dulu and saya smyg hajat supaya dipermudhkan semuanye..masa nak bgn tu ada terperasan bunyi yg mcm pelik...tp saya ignorekan jer sbb rasa mcm pinggang kot yg bunyi...malam tu dlm kul 2 terjaga sbb rasa mcm seluar ada basah sket..masa tu tak fikir ponx yg itu adalah air ketuban..so saya ponx pkilah pad sbb takut lendir tu kuar...and mlm tu dh ada rasa sket2 mild contraction yg selang sejam...rasa dia mcm senggugut kecil jer...takderlah sakit mana tapi sbb risau saya tak leh tido sgt...dh hampir subuh bru bleh tido..

so pagi tu dlm 6.30 mydear dh bgn nak pi keja tp saya tak bg sbb saya citerlah apa yg berlaku kat mlm td kat dia..so ingat pagi tu nak pi klinik....(to be cont.)

okelah part 2 akan menyusul nanti yer... 10hb Nov 2009

~~to be continue~~

Friday, November 13, 2009

Introducing My New Family....


ini lah dia our precious... Muhammad Areel Eaman bin Mohd Faizal..
lahir pada 11/11/09 jam 9.31 pagi..
kelahiran normal..
berat 3.19 kg..
di pusat rawatan islam az-zahrah bangi..
right now saya akan pulang ke kg berpantang di sana..
mgkn blog ini akan sunyi selama sebulan lebih..
sbb kat kg takder broadband...
~~adios~~




Monday, November 9, 2009

Minggu Ke-39 Kehamilan...

minggu nie genap 39 weeks my pregnancy...my edd is on 13/11 that's mean this coming friday lah kan...hari nie pi check-up paling skejap saya rasa huhu...25 minit jer dh settle semuanya.. smpi kul 12 ding dong ding dong kul 12.25 dh kuar dr situ..wohoo best2 sbb takder org ponx... rupanye derang byk dtg pagi2...saya mmg tak suka dtg pagi2 nie sbb kena tgu lama..

so far check tadi takder apa2 semuanye normal..doc tak check ponx bukaan kali nie..last week ada gak dia check serius lah mmg sakit...mybe sbb tak bukak lai kan..so kali nie dia ckp klu after edd tu tak bersalin gak confirm isnin 16hb kena induce...lalala berdebar2 rsanye..huhu harap2 minggu nie dh bersalin tak yh induce sbb org ckp sakit...ngeh2 [penakut sbnrnye] owh yer dia ada gak suh kira pergerakkan klu kurang dr 10 kali bby movement harus segera ke hospital..so esok saya akan start kira senang...doc ada bg chart sekali...

yerlah penat nie dok tgu kat umah...sbb saya dh start cuti awal kan..ada benefit gak cuti awal2 nie...kaki mmg dh tak bengkak langsung and ada byk masa nak berehat kat umah..klu tak blk keja jer rasa nak pengsan..yerlah kat opis manalah bleh nak landing ngan selesa...saya plak jenis tak leh baring atas lantai nie...susah nnti nak bgn azab giler rasanye bila nak bgn...rasa nak tercabut tulang pinggang..huhu

okelah apa2 ponx saya mintak maaf kepada kawan2 ke atas keterkasaran bahasa serta perbuatan yg menyakiti hati kawan2...doakan selamat semuanye yer...amin

~~end~~

Thursday, November 5, 2009

Chicken Mushroom Burger...

amik nie mieoney kitchen telah kembali...huhu ater suri rumah sepenuh masa kan skrg nie...hehe so dlm pada2 menunggu masa sempat jugaklah masak utk suami tercinta... :)


utk pengetahuan saya adalah sgt malas utk berblogging apatah lai berblog hoop...dok kat umah nie dok tgk tv jerlah...sambil2 tu kemas lah rumah..hari2 dok umah kemas sket umah...smpi mydear ckp kemas jer rumah nie... :) yerlah hari2 kemas, menyapu and takder sapa tukang sepah jadilah kemas...huhu







oke inilah makanannye..pki roti biasa jer sbb tak jumpa roti beger..so redah jerlah pki roti biasa..lai ponx dh tak sabar nak mkn malas nak pi cari2 dh...oke cara buat dia senang jer..yg penting guna lah beger darabif [promote, promote]... act beger nie my ofismate yg perkenalkan..dia ckp best..so masa jmpa tu terus jer beli...







oke ini atr bahan2 yg saya gunakan...



cara-cara:

  1. chop garlic and sautee ngan olive oil pas tu mskkan cendawan.
  2. masukkan sos tiram and black pepper ikut suka...tmbh air and msk smpi masak..huhu
  3. msk daging beger..sapu sket minyak kat frying pan klu pan tu bukan jenis yg non-stick ek.. [note: daging beger nie takder unsur lemak so masa grg mmg tak akan kuar minyak]
  4. pas tu susun lah ikut suka..saya susun mcm nie..

tada siap tuk dimkn...enjoy u'r food..huhu

~~end~~

Thursday, October 29, 2009

Menu Masa Berpantang...

Oke kat sini saya himpunkan menu2 masa berpantang..kot2 ada sesapa yg berminat nak cuba sbb berpantang sdri kat umah...saya tak pernah cuba ponx sbb saja jer goggle utk dibaca sebgai panduan serta menambahkan ilmu...saya rasa ada juga diantara menu yg sehat utk menguruskan badan...hehe

KERABU PEGAGA
Bahan:
1 ikat pegaga..bersihkan dan hiris kecil
1 cawan kelapa muda

bahan tumbuk...
1 s/k lada hitam
3 ulas bawang merah
sikit ikan bilis
garam

cara..
  1. tumiskan sikit bahan tumbuk dan kelapa.
  2. bila dah agak kering..masukkan pegaga dan tutup api..
  3. kacau rata dan hidangkan..


HARUAN PANGGANG HALIA
Bahan-bahan:
1 ekor ikan haruan
1 biji limau nipis [ambilkan jusnya]
2 s/b minyak
1/2 cawan air
1 s/k cuka
1 helai daun kunyit [mayang halus]
garam

bahan tumbuk
5 ulas bawang putih
6 sm halia
4 sm kunyit hidup

bahan rempah - tumbuk
1 s/k jintan manis
1 s/k jintan putih
1 s/k lada hitam

Cara
  1. Ikan dibersihkan dan lumurkan jus limau. Basuhkan.
  2. Gaulkan ikan dengan sedikit bahan tumbuk. Bakarkan.
  3. Panaskan minyak dan tumiskan separuh lagi bahan tumbuk dan bahan rempah sehingga wangi dan naik minyak.
  4. Masukkkan air dan masakkan sehingga mendideh dan pekat.
  5. Masukkan cuka dan hirisan daun kunyit.
  6. Angkat dan siramkan pada ikan bakar.
  7. Hidangkan dan makan semasa panas.
* yg nie saya tak tau selera ke tak saya nk mkn sbb seumur idup mmg tak penah mkn ikan haruan..huhu klu ikan keli mkn lah..

Ikan Parang Masak Pindang
Bahan-bahannya:
3 potong ikan parang (agak-agak 5 cm lebar)
5 biji bawang merah(hiris halus)
3 ulas bawang putih (hiris halus)
2 cm kunyit hidup (dikisar lumat)
2 batang serai (di tumbuk dan disimpul)
sedikit air asam jawa (ikut selera)
sedikit garam dan perasa (ikut selera)

Cara penyediannya:
  1. Bawang, kunyit kisar, dan serai direbus dengan air tanpa minyak.
  2. bila dah mendidih, masukkan ikan parang, air asam jawa dan garam.
  3. sedap dimkn panas.


*yg nie mmg feveret saya...sng plak tu nak msk..huhu kuah dia mmg hirup lah pas tu.. :p

Ikan Goreng Halia Muda
Bahan-bahan:
parang atau ikan tenggiri - sekeping atau ikut suka
Halia muda - agak2
Bawang besar di mayang

Cara-cara:
  1. Ikan digoreng garing
  2. Kemudian halia muda di hiris dab bawang besar di mayang
  3. Tumbuk halia muda dan bawang besar agak2 dah hancur (jangan lumat sangat)
  4. Tumbukkan ikan goreng tadi (agak2 hancur)
  5. Gaulkan semuanya..


ini antaranya lah...selain tu sup ayam, ikan kukus ponx bleh gak..yg penting kena letak halia byk2 baru lah menepati ciri2 mknan org berpantang...huhu lepas tu kenalah mkn byk sayur antaranya ulam-ulaman seperti pengaga, pucuk mengkudu, ulam raja & ulam-ulam yg lain. [note: saya mmg dh amalkan ulam2an nie semasa pregnant lai] sayur2 lain yg disyorkan selain ulam seperti sawi, lobak merah, asparagus, brokoli [tak suke.. ;( ], tomato, salad, cili merah atau hijau, ubi kentang & bawang2.


Ketika berpantang ada juga mknan yang perlu dielakan antaranya tentulah mknan sejuk seperti pucuk ubi, kekacang, pucuk paku, kangkung, timun dan sebagainya. Hindari juga makanan yang tajam dan berbisa. selain itu elakkan memakan ikan masin kerana boleh mengakibatkan darah nifas cepat kering & berbau busuk serta melemahkan daya ketahanan fizikal & mental.

Bagi buah2an pula digalakkan makan seperti epal merah (bkn yg masam), buah kurma, buah tin, zaitun, delima, blackcurrant@ribena [sedapnye hehe], limau manis (kecuali limau bali), buah peach & anggur.. tetapi anggur tak digallakn mkn byk sbb bleh akibatkan batuk.


sekian sahaja...selamat berpantang utk rakan2 seangkatan serta utk diriku jugak..huhu tgh tgu masa aja nie..hehe

~~end~~

One More Day...

Hari ini dh hari kamis..sok jumaat so mean that one more day to go...pas tu saya akan bercuti hingga ke thn depan..huhu insya-Allah..my pregnancy ponx dh 37 weeks and dh nak msk 38 weeks dh..mgkn bila2 masa jer baby will pop-out from my tummy...

bdn adalah sgt letih bila terpaksa kerja 8 hours non stop...bila dh extend smpi 12 hours lai lah bertmbh penat..smlm saya terpaksa bekerja hingga 8 mlm...dlm kul 6.30 ptg tu all my work already done..so tgh nak kemas2 tetiba mydear text me.. "miting abg tak abis lai".. dlm hati dh menyumpah dh sbb bdn dh letih...so saya reply blk "smpi kul brp"...and he reply back "kul 7 kot".. erm dh alang2 mcm tu betterlah tunggu magrib...

so gedebak gedebuk gedebak gedebuk semua kul 7.45 bru kuar office and fetch mydear kat opis dia..terus berdesup blk..perut dh lapar singgah mkn dulu...tgu punya tgu order dkt 45 minit bru smpi..itu ponx mmg saya dh separuh hangin lah..cuma bertimbag rsa sket jer tak maki budak kedai tu...cuma merungut jerlah...

mkn dan mkn ngan laju and lahapnye sbb nak smpi umah and landing atas katil sbb dh sakit blkg rasanye...tp blk2 tak mandi lai sbb perut kenyang bukak FB kejap terus landing atas katil untill 10 jugaklah...pas tu bru mandi and solat semua baring blk atas katil...mmg tak larat nak wat apa2.. pas tu mydear lah yg layan amikkan air semua, mkn ubat, bukak kipash, tutup lampu and give a good night kiss terus tido...

smbil tu ckp ngan mydear tak larat rasa nak pi keja..tp bila fikirkan ada lai keja yg perlu disiapkan terus mcm takkan nak cuti plak tkt tak sempat siap plak...in the end mydear ckp takperlah sok gi keja lewat sket...oke terus tido ngan lena..hehe

tp pagi nie bgn masih lai rasa keletihan itu and campur plak ngan kepala ting tong ting tong...tp mydear bg smngt takper sehari jer lai..pas tu you bleh rest kat umah smbil tgu baby kuar...okelah gagah lah jugak pi keja...dn skrg nie saya adalah sdg bertungkus lumus menyiapkan kerja2 saya...

~~end~~

Thursday, October 22, 2009

In The Womb...



utk dikongsi bersama kawan2...sblm nie derang share dlm FB jer...saya yakin ada gak org yg takder FB kan..so mskkan lah dlm blog nie... sila tgk tanpa kelipan mata dan ianya akan menusuk ke kalbu punyelah..kredit tu Evariny Andriana



~~end~~

Wednesday, October 21, 2009

Tak Senang DUduk...

sekarang nie saya mmg sgt tak senang duduk dibuatnye...bila dok lama2 mula lah sakit punggung, sakit blkg..rasa nak baring jer... pas tu bila nak berdiri kena amik masa 1-2 minit nak regangkan otot2 nie...doyai azab gak lah..

bab solat plak saya mmg dh solat duduk sbb bila nak sujud and bgn tu ya Allah hanya tuhan jer yg tau betapa sakitnye urat saraf... pas tu bila dh solat duduk skrg nie rasa tak khusyuk sbb pelipat2 kaki tu rasa sakit and pedih...mmg tak khusyuk solat sbb fikir nak abiskan cpt jer..huhu teruk kan.. patutnye dh dekat2 nak bersalin nie buat byk sket amal.. :p

pas tu mlm plak mmg tak leh tido sgt...sbb tu masuk tido awal kul 11 dh tido sbb saya akan terjaga dlm kul 1 lebay and lepas tu mcm susah sket nak tido..pas tertido dlm kul 3 lebay atau kul 4 mesti terbgn blk..so phm2 lah bila dh terbgn agak sukar gaklah nak tido blk..kdg2 melangut tepi tingkap tgk rumah org..tp takut plak sbb tkt nmpk org yg tak spatutnye..huhu

baring plak kat katil tgk mydear tido nyenyak jer...kdg kaco gak dia tido sbb jeles tgk dia tido...so saya pponx pura2 lah terlanggar ker, terhempap kaki dia ker...tp takderlah kejam smpi tutup lubang idung kan... http://www.emocutez.com

bila dh susah tido mulalah pagi mls sgt nak bangun sbb kepala dh tintong2...pas tu pi opis ngantuk http://www.emocutez.com ... kat opis cuba gak tido smntra tak de kerja tp perut adalah tersangkut sbb perut dh besarkan.. lps tu mulalah semua benda jd malas sbb tak larat...bsh bju mls, lipat bju mls, masak mls...semuanyelah...huhu so pagi tadi saya telah membuat kptsn klu smpi ujung bln nie tak bersalin lai saya akan amik cuti start bln 11 nie.. insya-Allah...apa2 ponx will inform later lah..huhu

~~sekian entry luahan perasaan~~

Monday, October 19, 2009

Tangga Yg Best....

tadi masa browse2 kat youtube tetiba terjumpa plak video yg best nie... sila lah tgk dulu yer..tapi cari ini kena menggunakan modal yg byk jugak nie klu nak implement..






menarik sungguhkan...bila dh wat cam tu semua org ponx gunakan tangga tu...bygkan klu tangga putra lrt yg tinggi kat msjd jamek tu wat cam nie...lenguh gak kaki..tp seronok punye psl rasanye org guna kot..

ini salah satu cara utk exercise jugakkan..sbb klu naik turun tangga nie bleh bakar byk kalori dari kita berjogging.. kalau tak silap lah..

tpkan tkt nnti jadi jahanam plak..biasalah org m'sia nie.. :p atau ponx org jadi jemu plak..oleh itu kena lah cari alternative lain plak supaya org gunakan tangga lebih dr escalator...

~~end~~

Minggu ke-36 Kehamilan..

nmpk tak ticker tu...dh 36 minggu means dh 9 bln dh...and 27 days to go..wah semakin berdebar jer..huhu pas tu sket2 cuak..sakit sket tepon mak tanya kot2 dh nak terbersalin dh...kelakor smpi org tua tu yg cuak..hehe

pas tu minggu nie mymum dtg kl..so dia tengok perut ala perut tak jatuh lai sebok jer ckp nak beranak...saya apa lai sengih2 kerang busuk... http://www.emocutez.com yerlah 1st babykan manalah tau..sakit camner ponx tak tau...

last thursday lah punye citer...blk keja ngan mydear dlm keta..borak2 masa tu pas tu dia ckp2 tetiba saya rasa lain mcm plak kat ari2 tu..mcm sengal yg amat kuat...smpi saya tak tau apa dia bebel2 kat sblh saya...smpi saya ckp sakit lah..dia bleh plak tanya nak beranak dh ker? dah berapa minit sakit? adoyai saya sdri ponx tak leh nak jwb..

pas tu dlm 5 minit cam tu okelah plak smpi lah rumah..so nak mandi saya bukak kain sdri terkojut tgk kaki...mak aih besornye kaki aku..padahal saya tak drive ponx ari tu..mydear yg drive..huhu bengkak dia lebih besar dr hari2 biasa..bila dh sudah mandi apa semua terus kemas brg saya..huhu baju ponx tak sempat sarung terus kemas bag...mcm nak terbersalin sgt plak dh..huhu poyo terlebay.. :p

pas tu tepon mak saya citer..dia tanya lah bla, bla, bla...saya ponx bla, bla, bla kat dia...oke takder dia kata..tp klu kuar tanda ker atau tido mlm sakit dia suh pi hospital..tp mlm tu tido jer ngan nyenyaknye..hehe takder rasa apa2 ponx..hehe mgkn braxton hicks kot.. :)




Apa yang terjadi pada janin:
Bayi masih akan bertambah berat badannya, mungkin sekitar 28 gram serhari. Mungkin sekarang berat tubuhnya sudah mencapai kira-kira 2.7 kg. Janin sedang menyelimuti dirinya dengan cairan ‘vernix caseosa’, cairan lengket yang menutupi dan melindungi kulitnya dari cairan ketuban. Janin juga menelan dua cairan ini bersama hasil sekresi yang lain, menghasilkan kotoran hitam yang disebut , saat setelah bersalin nanti.

Di akhir minggu ini, janin sudah dianggap cukup umur. Cukup umur atau cukup masa adalah diantara 37 sampai 42 usia kehamilan. Posisinya, kini mungkin kepalanya sudah berada di bawah. Jika belum, doktor akan meminta Anda melakukan beberapa tips untuk membuat janin pada posisi siap lahir atau memutar posisi bayi dengan menyentuh perut Anda.

Apa yang terjadi pada ibu:
Karena janin sudah menyesaki rahim, maka Anda sekarang tak lagi dapat makan dengan portion normal. kecil tapi sering, adalah yang direkomendasikan. Sementara, Anda mungkin sudah tak lagi mengalami ‘heartburn’ dan agak sedikit lebih leluasa bernafas karena kepala janin sudah di jalan lahir. Kondisi ini, jika ini bayi pertama Anda, biasanya terjadi beberapa minggu sebelum persalinan.

Jika janin sudah di jalan lahir, Anda juga akan merasakan peningkatan tekanan di perut bagian bawah. Keadaan ini mau tak mau akan menggangu cara berjalan Anda, rasanya menjadi tidak nyaman. Selain itu Anda juga akan sering berkemih [kencing]. Jika bayi sudah berada di posisi sangat di bawah, tekanannya akan terasa di vagina. Beberapa ibu hamil ada yang mengatakan, rasanya seperti membawa bola bowling diantara kedua kaki. Terbayang kan?

~~end~~

Wednesday, October 14, 2009

Kisah Bulan Madu...

smlm ptg klu sapa dgr hotFM mesti tau psl topik borak jam derang..kisah bulan madu anda...best gak dgr hot fm jam nie..lebih seronok dr dgr hotfm amkrew...

sbnrnya saya ponx ada kisah bln madu jugak..kisah yg agak kelakar lah takkan nak citer psl kisah lomantik2 plak kan..itu share dgn diri sdri jerlah..huhu

oke saya berbulan madu dkt pulau redang..pulau yg paling cntik sekali yg penah saya gi...tp mestilah ada tmpt lain lagi cntikkan..tp ini kira tmpt yg penah saya pegilah...

okelah kita skiplah citer2 pjg..terus masuk part citer.. kitorg dok kat sini 3 hari 2 mlm..so utk ilangkan rasa bosan sbb kat sini tak byk hiburan sgt, kitaorg ponx amiklah pakej snorkeling 7 spot utk tgk terumbu krg cantik...

so esok paginye lepas bfast kitaorg ponx pegilah..jadualnye gerak kul 9..so kitorg lepak2 dulu tepi pantai smbil menyapu sunblock..panasnye agak mengigit jugaklah..mau itam kulit klu cm nie..

tgk smpi sepet2 mata saya menahan silauan matahari..so lepas tu kitaorg terus berkumpul dan naik boat utk pi 7 spot tu.. bot kitaorg ramai foreigner lupa plk dr mana..tp derang tak berapa pndi sgt ckp org putih.. cuma kami berdua jer org m'sia dn bdk yg bwk boat..


budak tu sgt peramah dan rajin borak..smpi esoknye dia ajak pi snorkeling lai dgn byrn yg lebih murah...yerlah kitaorg pi ngan pakej berjaya tentu lah mahal kan..

pjg dh citer nie tp tak masuk part kelakarnye..oke masa kat spot pertama saya oke jer terjun masuk dlm air tu wpun tak pndi berenang dlm air dlm..klu stkt swiming pool tu bleh lah lepas..tp takper pki safety jacket so selamat..tp mmg bestlah sbb ikan berenang2 jer kat tepi kita..mcm ikan2 yg dlm aquarium tu..mcm2 kaler ada..tp mak aih sgt dlm oke kwsn tu..risau je klu tengelam sure lemas lah...

pas tu naik bot blk utk ke spot kedua plak..masa nie saya dh rasa lain mcm dh..rasa mcm nak muntah sbb bot tu beroleng kan...so dlm perjlnan nak smpi tu saya baring2 lah tuk melegekan rasa nak muntah tu...bila dh smpi tu saya turun gak...


tgk siap senyum2 lai kan..huhu so smntra nak tgu mydear turun tu saya dh hanyut ketepi sket..dan2 tu saya ponx terus termuntah dan muntahkan segala mknan saya mkn pgi tu..sandwich tuna..haha free2 jer ikan2 tu dpt mkn tuna...smpi saya tertelan2 air laut dan saya tak larat nak berenang ke bot..dan pada masa yg sama ikan2 yg byk tu turut gigit saya..mgkn sbb ada mknan sekeliling saya kan..

rupa2nye mydear tak notice ponx yg saya dh lembek dlm air tu..huhu saya cuma ckp tak larat jer...bila naik atas bot bru saya ckp kat mydear dan dia gelak2 oke..kita nie dh separuh lembek dh...naik2 jer atas bos saya dh terlepek2 dh kat situ...tp salute lah ngan foreigner tu sgt concern oke wpun tergagap2 nak ckp omputih..sbb lps tu saya jumpa derang kat pool masa ptg tu dia siap tanya dh oke ke tak..yg tak tahan tu siap ckp lai mgkn saya pregnant kot..huhu pregnant apa time tu tgh period...kui2

mydear klu tgk gbr saya tgh terlepek tu mesti dia dok gelak2kan saya menci betulah...yerlah sbbkan saya derang tak abiskan ponx pusing 7 spot tu..sbb smpi ke spot ke 4 atau ke 5 derang dh ajak blk..huhu :p

~~end~~

Tuesday, October 13, 2009

Makan Busat...

haha camner bleh lupa nak mskkan entry nie.. :p tadi sdg terfikir2 apa lai yg nak mkn sblm deliver baru terperasan entry nie tak di upkan..hehe

oke ini my mum blanja mkn besar masa raya kedua kalau tak silap saya...lepas sakan beraya dn last beraya kat umah my nenek sedara kat melaka my mum ajak mkn kat umbai...wah bila fikir umbai dh tebayang2 dh ketam..nyum2 yerlah kat umah sdri tak leh msk ketam sbb saya sdri jer yg mkn..mydear tak mkn sgt seafood nie..so waktu2 nielah nak hentam kow2..huhu

tp sblm tu last day berbuka tu ada balance ketam derang berbuka smlmnye saya bantai jer mkn..saya mmg suka mkn ketam nie..tp tak bleh mkn selalu...bahaya.. :) pas tu masa blk raya umah my in law my MIL masak ketam masak lemak plak..wah heaven lah mkn ketam..hehe yerlah pas2 nie 2-3 bln tak leh mkn ketam.. :P

apa2 ponx meh tgk gbr mknan dulu..






sbnrnya ada 4 jenis lai mknan sotong grg tepung, ikan siakap msk sweet sour, pari dan terubuk bakar..tak dan nak amik gbr sbb ketam tu so tempting...org lain ponx dh tak sabar nak mkn..huhu smpi ilang smngt saya nak snap lai pic mknan..huhu

~my mum and auntie - gossiping~

~tak sabar nak mkn ketam so tpaksa mengontrol air liur dr meleleh.. :p ~

~aksi smbil menunggu mknan~

~gossiping before eating~

~~end~~

Monday, October 12, 2009

Menunggu Saatnya...

skrg nie saya dh 35 week pregnant dh..so next week masuklah 9 bln pregnant.. hati adalah sgt berdebar2 menunggu hari yg bakal mendtg..kira mcm skrg nie menunggu hari jer..harap semuanya berjln lancar...

bru nie baca latest entry dr cik_ah ngan tulip psl experince derang bersalin...bagus jugak sbb bleh bagi sedikit ilmu...yerlah bg kami2 yg bakal bersalinkan anak sulung mesti selalu berfikir mcm ner sakit contraction tu...cmner bila rasa dh nak smpi waktunye.. so at least dpt lah sket2 gbran kan..

smlm pi tgk mydear punye cousin baru pas bersalin..wah aktif jer dia..padahal baru jer 22 hari bersalin..dia bersalin 1 syawal hari tu...tgk dia cergas jer bleh turun naik tangga lai...wat air kat dapur and paling tak tahan berlari naik tangga...adoyai saya yg seriau tgk...mgkn sbb jahit dia tak byk 3 jer and anak dia kuar ponx 2.7kg jer..besar mybaby skrg nie..huhu lai 2 minggu tak tau brp beratnye..harap2 berat anak mama nie tak naik byk2 tkt susah nak kuar..huhu

skrg nie ponx saya ada rasa sengugut2 kecil...erm mgkn waktunye dh tak lama..sabtu lepas pi jmpa my gynae..saya ckp lah mcm tu pas tu dia ckp mgkn saya akan bersalin awal sbb perut dh penuh..tak tau apa maksud dia perut dh penuh tu and berat baby dh smpi masa utk dikeluarkan..huhu pas tu dia ckp kita nyer apptmnt lai 2 minggu insya-Allah klu tak bersalin lai pas tu dia senyum gelak2..saya yg terkedu kejap..huhu

wah nebes2 rasa..huhu tetiba terfikir plak part yg seluk2 tu..sbb ramai org ckp part seluk tu yg buat semua org seriau..adoyai silap lah klu cm tu sbb my gynae nie besar orgnye..huhu mesti sakit masa dia seluk tu...huhu patutnye pilih doktor yg kurus kecik... :P sori dok gurau jer.. :)

owh yer kerisauan saya terhdp sesuatu telah terjwb stkt nie...and dua pakar tlh saya jmpa yg mengatakan saya oke..takder apa2..mybe klu ianya berterusan after bersalin nnti baru jmpa blk dr. ismail utk tindakan selanjutnya..harap2 ianya simptom ibu mengandung...

apa2 ponx saya sentiasa berdoa semoga dipermudahkan bersalin nnti dan tidak ada sbrg komplikasi dan di hrp semuanye selamat..amin.. doakan saya yer kawan2....

~~end~~

Monday, October 5, 2009

AKtiviti Mendobi..

weekend lepas sabtu mmg seharian dok lepak kat umah..cuma pagi tu kuar kejap pi jumpa kwn mydear amik tiket GP motor pas tu pi pekena roti telur kat warta..huhu

so kira mcm sabtu hari tu riilex2 jerlah..tp sambil2 tu saya melaksanakan kerja mendobi baju2 baby sbb tempohnye mcm nak smpi dhkan..huhu lai ponx saya nak siapkan beg baby so bju2 haruslah dibasuh dahulu...




baju tak byk sgt ponx sbb saya mcm tak pndi nak beli byk2..huhu sbb tak tau nak beli lengan pajg byk ker, lengan pendek byk ker..jumpsuit ker, baju lubang2 ker...tp takper klu tak cukup bleh beli kemudian...
owh yer saya tak brp suka yg plain2 nie..so kebanyakkan mitten and booties saya beli yg corak2..tp kena lah gak beli yg plain sbb takut plak nnti nak pki ngan bju yg corak2... bju ponx saya tak byk beli yg plain suka yg bergbr..huhu


pencuci yg digunakan..tak tau sbnrnya mana yg bgs..tp sblm nie saya tgk my sis guna yg nie so saya beli gaklah yg nie..bau dia ponx best jer..bila lepas bilas2 tu harum semerbak satu hall sbb saya cuci bju kat toilet bwh..hehe masa dh mlm tu nak lipat asik jer cium2 bju tu..sbb mcm bau baby kan..hehe





sabtu tu cuaca tak berapa nak cerah muram sket..tp sib lah baju2 tu kering..klu org tgk mcm dh bersalin jer sbb dh bsh bju babykan..tp yg pi sidainye mak yung so sdri mau ingatlah..huhu


~~end~~

Sunday, October 4, 2009

Mahalnya Perkataan 'Sorry'...

bru pulang dr klinik membawa mydear yg demam panas..tp bkn nak citer psl demam dia..cuma nak bercerita sikap manusia yg sgt rude..
masa diklinik tadi sdg amik ubat saya tgk mydear dh tak larat nak berdiri..so saya soh dia pi duk dulu dlm keta biar saya yg uruskan semuanya..sdg dlm pada tu tetiba dtg sorg mamat yg saya rasa dlm umur 30-40..terkeluar dr mulutnye.. "aik takder org"..yelah sbb dlm kaunter ubat tu takder org..kaunter depan ponx takder org..saya wat bodo jerlah..
dh settle semuanya saya kembali ke kereta...dn terpandang kereta gen 2 warna merah btul2 block kereta kitaorg..saya tanya mydear keta siapa..dia tunjuk mamat yg dlm klinik tu..so kitaorg mcm tgu lah kejap... tetiba masa kembalikan duit kat mydear bru terperasan bdk farmasi tu pulangkan salah balance duit..dia bg terlebay..
so saya msk blk dlm klinik..bila dh settle saya ponx pegi kat mamat tu..dgn penuh rasa hormat dn sopan santun;
saya: En. tu kereta encik ke? saya nak keluar nie.
Mamat Bodoh: kejaplah saya nak bayar ni.. [dgn nada menyakitkan hati]
saya oke lai wpun ada rasa tak puas hati..yerlah ko dh salah at least jwblah elok2..ini tak nmpk mcm saya plak yg salah...saya bkn mendesak ponx cuma kesian jer kat mydear dh lah dia demam nak kena tgu lai..
saya terus kembali ke kereta dan mydear terus start enjin n nyalakn lampu kereta..konon mcm isyarat lah nak kuar sgt..bru mamat tu terkedek2 nak kuar and alihkan ke kereta..tp yg menyakitkan hati tu wat muka kerek ko...senyum takder, angkat tgn tanda sori ponx takder..sia2 jer kena maki free..
manusia mcm nie mmg teruk tul..sib lah tak nmpk no plat keta dia tadi..tp baru jer berlaku dlm kul 8 lebih kat poliklinik an-nur bandar seri putra...keta gen 2 warna merah..very rude man...cuba klu sdri yg kena tak ker hangin..
p/s: moral dia klu dh silap sila mengaku kesilapan anda..jgn jd org bodoh..buat malu jer dh ler melayu..

~~end~~

Friday, October 2, 2009

Ada Saja Halangan...

Time2 nak berblogging...
time ada free time..
time ada idea..

tapi ada jer yg menjd halangan..

smlm satu hari tak leh nak sign in..

ari nie plak mmg tak larat..

pagi2 dh kena heartburn...

cuba tido kejap tuk ilang kan...
http://www.emocutez.com


pas tu bgn2 dlm perut mcm kena tsunami plak...

angin giler byk smpi bunyi kuat lah...
http://www.emocutez.com


tp dh lega sket sbb dpt keluarkan sket2...

tgklah klu ada mood krg adalah entry..

owh yer sbbkan tido telangkup kat meja..

kaki terjuntai dibwh dan membengkak...

adoyai sure susah nak solat nie kang...

~~end~~

Wednesday, September 30, 2009

1 Syawal 1430H....


akhirnye keluar gak entry raya nie..heheh padahal dh raya ke 13 dh.. org lain dh berduyun2 mengupload gbr..biasalah ibu mengandung byk sgt kekangan [alasan] huhu...

sesi bg duit raya tuk anak2 buah..ada 5 org sbnrnya..tp si kecik tu meragam plak waktu tu... owh please excuse ibu mengandung yg serabut yer..tak smpt siap org dh blk smyg raya..huhu http://www.emocutez.com

lps tu sesi bermaafan ngan my parents plak..huhu itu ponx kat dapur..so kena edit2 sket bg tak nmpk sgt..huhu http://www.emocutez.com

inilah dia family saya bersama2 family masing2...cuma my lil sis jerlah lom kawin lai..bru 20 muda tu..huhu next year inysa-Allah my family jadi 3 plak... http://www.emocutez.com

oke ini jer nak share ngan korg gbr raya..pas tu dh takder dh kuar2 kamera tu dr bag...bkn stk kamera jer, kamera hp ponx tak berusik..malas ler saya takder mood..huhu dulu rajin lah...harap2 lah pas bersalin nie rajin balik... http://www.emocutez.com


~~end~~

 
Design with love by Jiji for Zamimie