Friday, September 20, 2013

Week 36 Pregnant @ 9 Month...

hoih dah 36 minggu dah pregnant bersamaan dengan 9 bln...debaran semakin terasa skrg nie...sbb habis jer minggu ke 36 nie bila2 masa jer dah boleh bersalin....persediaan biasalah mmg dah siap...klu ada yg tak siap2 membeli lai time nie tak taulah nak ckp apakan...yg blm siap cuma kemas hospital bag jer....

planning berpantang ponx 50-50 nie...tak tau nak berpantang kat umah sdri atau nak blk kg....klu berpantang kat umah sdri mak saya still ada tp dia cuma teman utk 2 week jerlah...kesian plak abah saya kat kg sorg2...mkn dia, pki dia kena uruskan sdri....klu saya plak berpantang kat kg kesian plak kesygan saya berdua kat sini....so kita go with the flow jerlah....tgk mana susah, mana senang nnti...tp klu berpantang kat umah sdri saya dah siap2kan dah semuanya....utk memudahkan mak saya, memudahkan diri saya sdri serta mydear....lai ponx kena lah praktis berpantang sdri...my mum ponx dah tak kuat mana...myPIL derang still bekerja lai....

selasa lepas baru lepas check-up...so far semua oke...baby ponx dah dikedudukan dan posisi nak kuar...huhu kdg2 dah bley rasa dah kepala dia kat bwh...mcm tak sabar dah nak tunggu dia keluar...berat baby tak besar mana ponx 2.2kg jer...huhu doc ckp +-200grm jerlah beza dari anggaran....kecik jer baby nie...takperlah kecik2 senang nak kuar...mama ponx seriau nie nak bersalin...mcm penglman baby 1st....skrg nie perut kerap berlaku contraction, braxton hicks ponx dah kerap2 berlaku cuma kena prepare jerlah mental dan fizikal skrg nie...sbb menurut doc plg awal seminggu lai mgkn dah boleh bersalin...tp ikut history abg eman lahir 2 hari awal jer dari due date....so marilah kita menunggu dengan sabar....kalau ikut giliran kat opis saya nie, saya org yg ke-3...so blm sampai masa lai...takmo langkah bendul...huhu kitaorg beza setiap sorg lebay kurang 2-3 minggu jer...lepas nie kosong lah opis sbb semua tgh cuti berpantang....5 org kot pregnant, plg last sekali bersalin bln 12 nie...tu kira adik bongsu lah tu...huhu

nama baby dah ada dah...cuma belum finalize lai...sbb still ada 2-3 nama yg menjadi kesukaan kami berdua...insyallah maksudnya baik, yg boleh mempengaruhi perwatakan baby nnti...nak kena gigih lai nie pilih nama lain...keh2 tp kenalah dua2 ponx setujukan...tp ada satu nama tu mmg kitaorg dh setuju...kdg2 kitaorg gunakan nama tu panggil baby...cuma ada penambahan dan penolakkan jerlah nnti...tgu smpi dah daftar brulah bgtau korg tau...huhu

condition mama plak still oke...cuma jln dah tak berapa nak laju...kdg2 larat, kdg2 tak larat...mkn ponx kdg2 selera, kdg2 tak...so apa yg mengidam mydear layankan jer bwk g mkn...huhu tido mlm kdg2 nyenyak, kdg2 tak bley tido sgt....tp sejak2 nie dah kerap bangun kencing dah, klu tak sekali jer....nie dlm satu mlm 2-3 kali gaklah bangun...kerja2 rumah and memasak boleh lah buat tp slow jerlah...byk mydear yg bantu...klu dah naik atas mmg saya tak turun2 dah....nasiblah eman ponx dah boleh diharap klu nak amik apa2...bju dah dah bley pki sdri, kencing dah pndi cuci sdri...cuma berak jerlah nak kena tgk sbb dia still lai tak pndi nak pnjt jamban tu slps insiden jatuh ari tu terus cam fobia...nak kena angkatkan duduk atas jamban dulu...

kerja skrg nie pi ngan mydear...mmg heaven lah ada org drivekan...klu rasa kaki nak bersila, bersilalah saya...klu rasa nak lunjur, lunjurlah....hehe cuma kdg2 kena gak drive sdri...sekali sekala...klu masa eman dulu mmg sepenuh masa drive sdri...tu yg kena cuti awal tu sblm bersalin....kali nie rasanye tgu sampai betul2 nak bersalin kot baru cuti...yerlah hospital ngan opis ponx dekat...klu rasa sakit nak bersalin terus jerlah menuju ke pantai bangsar tu....

owh saya tak citer lai yer...insyallah kali nie bersalin kat hospital pantai kl...pilihan yg last minit buat nie....sbb sblm nie plannya nak bersalin kat KPJ kajang...tp bila dengar2 kpj kajang tu tak cukup lengkap peralatannya...so kita bersalin kat KL lah...kali nie kita lahirkan anak wilayah persekutuan plak...tengok apa benefit yg dapat, so kita boleh bandingkan dengan anak selangor...huhu hospital an-nur ngan az-zahrah sblm pregnant lai kitaorg dah slash dr list...sbb sesak sangat kat sana...ward selalu penuh oii....hospital ponx takder besar mana kan, tp org punyelah ramai...huhu

apa2 ponx saya harap korg dapat doakan semoga saya selamat bersalin...dah supaya saya dan baby sihat walfiat yer...takut2 tak sempat nak tulis blog lai dah terbesalin so kita tulis lah siap2 kat sini...huhu jutaan maaf jika saya da buat anda2 semua terasa hati atas penulisan saya yer.... :)

Wednesday, September 18, 2013

Keperluan Mama dan Baby...

dari sehari ke sehari nak update pasal menda nie...punye lah malas...smpi kawan saya dah nak terberanak dah saya tak buat2 lai entry nie...kui2 biasalah malas menguasai segala2nya...lai ponx dok siapkan kerja2 yg ada nie sbb risau nnti tinggalkan beban kat org plak time cuti bersalin nnti...itu tanggungjwb kan nak taknak kita wajib sempurnakan...kerjakan ibadah juga... :)



ini check list saya...old school yer tulis tangan jer...org lain dengan excel lah dengan segala mcm application tapi saya lebay selesa begini...wpun tulisan tak cantik janji puas hati...kui2 kehulur kehilir planner nie saya bwk...so far semua keperluan penting dah lengkap...rasanya semua org ponx pentingkan keperluan babykan...lagi2 utk 1st baby...so bg saya yg dah 2nd baby nie byk menda yg saya dah slash dari list saya...


benda yg takder masa 1st baby dah ada masa 2nd baby...masa 1st baby dulu takderlah survey2 sgt nak beli...so masa dlm pantang suh mydear belikan dia plak tak tau...so pinjam jer mysis punye...pki avent manual, best mmg best, susu ponx byk...tp letih kot nak mengepam...huhu so sekrg nie kita amik medela swing ajork..

lupa nak snap lai satu gbr...nipple cracked cream penting ooo....dulu2 masa eman takder beli ponx so amik ko tak pndi nak menyusukan lai, luka2 nipple...berkerut2 dahi menyusukan eman...so kali nie dah pandai beli dah siap2 masa beli breast pump ari tu...amik medela purelan 100...sama jer kot dengan yg lain2 tak pernah nak survey mana satu yg okey, mana satu yg tak oke...tp byk jer jenama ada jual...cocoa butter, pureen yg nie jenis senang cari...klu yg organik bley beli online byk juga...semua dihujung jarikan....

botol susu plak kita teruskan legacy dr apa yg abg eman dah mulakkan huhu pki botol MAM...sbb cek2 balik ada 2 botol yg tak digunakan lai, lepas tu ada lai botol yg bru pki kejap jer...so kita beli puting ngan valve baru ganti yg lama..tambah gaklah 1 botol sian kan baby asik pki abg eman punye jer dia nak baru juga huhu...

skrg nie tinggal nak beli milk storage jer...mgkn nak beli yg storage yg kecik2 dulu and beli satu kotak linear yg masuk 5oz...so kemudian2 tambah lah kan....tak perlu berpukal2 nak beli sbb skrg nie semua dihujung jari online jer...janji ada duit dlm bank rimau serta bank2 lain...hehe 


kelengkapan baby dua menda nie jer yg saya guna...plus minyak yuyi yg takder dalam gbr...pengalaman dulu2 beli yg 1 set tu siap ngan lotion bagai tak pki...beli bedak berkoyan2 tak guna juga...so kita beli apa yg betul2 perlu jer...beli yg 2 in 1 senang... nak lai selamat ambik yg organik atau soft protection lebay sketlah...bedak plak kali nie mmg takder saya guna liquid talc...mcm lotion bau bedak...mysis yg suggest nie...lai ponx pki bedak2 debu nie tk elok tuk baby....so jimat space klu mcm nie....


ini penting sbb baby cepat jer kuarkn kuku panjang....abg eman punye tinggal gunting ngan pengasah tu jer...sepit kuku dah terbarai dah...dah kecik benar sepit kuku tu, yg mengendalikan plak jari besar2...tp sbnrnye pki gunting lai senang...cuma utk kuku kaki pki sepit kuku...utk jari saya guna gunting yg disediakan tu...rasa lebay yakin...

 

baby wipes utk time projek kecil2an baby...klu poo poo bersepai mmg pi cuci jer kat sinki...klu stkt sket2 tu saya guna wipes jer....boleh gak utk lap menda2 lain...huhu


ini jerlah baju2 baby yg dah dicuci utk kegunaan dari lahir smpi ke 3-4 bln...lepas dari tu kita basuh plak yg lain...gara2 malas nak mendobi byk2 nak pki lmbt lai....lagi ponx takder space nak simpan lai sbb almari baby tak beli lai...so kita basuh sekadar yg perlu jer...

klu mcm kapas2 cuci atau cotton ball utk cuci tali pusat baby tu tak perlu bg saya...sbb masa eman dulu hospital bg alcohol swab jer...klu korg tak dapat dr spital bley beli dekat farmasi rasanye...pki nie lai senang...koyak, selet2 dan buang...huhu 

kat bawah plak keperluan mama plak yg baru beli lah...yg lama2 takderlah nak snap...cuci ponx belum lai hehe...mcm sweater, bengkung...kain batik ponx cuci dah...sbb bkn pkian harian kan kain batik so tersimpan lama....so kita humbankan jerlah dlm mesin and cuci...


selipar penting nie...klu boleh cari yg jenis bertutup depan...tujuan pki selipar nie sbb taknak tapak kaki sejuk pijak simen and tiles semua kan....lai satu saya pilih bertutup sbb takut terlanggar bucu2 meja ke, katil ke, tangga ke...nnti bentan susah...selipar beli kat daiso jer RM5 lah apa lai...comel dak...beli yg nie sbb dia ada tapak...klu tgk selipar rumah yg comel2 tu tgk tapak takder takut licin lah klu terpijak air nnti...

stokin penting juga nie...sbb takut kena marah ngan mymum...haha dulu pki stokin yg paras2 buku lali tu jer yg corak2 katun tu...sekali amik kena bebel2...so pkilah stokin mydear...lepas tu amik kena gatal2 kat kaki part pki stokin...so kembali balik pki stokin pendek2 tu....dah takder cara dah sbb habis naik merah2 bintik2...siap pi klinik doc bg ubat cuci...sbb masa tu bfeed mana bley mkn ubat sbrgn...so lngkh selamat beli stokin baru tp takderlah yg tebal cam stokin bola tu....at least lepas nie mydear boleh pki plak huhu...



herba mandian nie saya beli 3 kotak...thanks juelee sbb perkenalkan kat akak...klu tak nak beli yg herba mandian mak dara tu...tp tenguk yg nie mcm oke jer sbb dia dalam uncang so mcm bersih sketlah....klu rasa best nnti nak suh mydear belikan lai...stu kotak ada 2 uncang...mgkn bley guna utk dua kali (style org kedekut) huhu....cari kat farmasi2 byk jual....aeon wellness dekat midvalley ponx ada jual... satu kotak RM7.90 jer...


yg nie penting2 huhu....dulu pki yg madame tu rasa sama jer kot lebar dia...rasa mcm cukup beli yg satu pek jer sbb awal2 jer dia mcm byk...lepas tu bley pki pad biasa, tp amik yg overnight pjg sket...atau cari yg overflow punye....lupa plak nak buka pek and tengok sama ke mcm madame tu...sbb madame punye tu tebal...yg nie dok tengok eh mcm best plak sbb ada sekali dengan sanitry bag...

panties yg disposal ponx kena ada jugaklah...sbb klu darah nifas overflow mau terkena kat spendar susah nak ilang...segan plak nak suh mak atau mydear nak cucikan...awal2 jer yg byk selalunya...saya beli stkt 10 helai jerlah....


yg nie set bersalin pilihan saya....so far ada org tak mkn jamu semua sbb takut baby kuning....spjg masa eman dulu alhamdulilah saya serasi ngan Nona ROguy nie...mysis ngan cousin ponx semua pki yg nie nmpknya semua org takder masalah...selain dari tu saya mkn menda nie byk juga susu saya...smpi tercungap2 eman minum...huhu so depends lah pada individu....yg utk mkn2 ada satu jer dlm set nie phytonatal, boleh memudahkan melawas, bley cuci dalaman....saya suka set nie sbb dia ada uncang teh utk minum, and uncang utk cuci bwh tu...fungsi mcm sireh tp yg nie dia ada campur2 menda lain juga...next time saya buat review satu2 produk yg ada dlm tu...lupa plak nak amik gbr...set nie saya beli RM240 klu tak silap...beli online dekat NR4U ada sale utk member...


yg nie list hospital bag yg dah saya finalize kan...masa eman dulu baju kita sediakan utk waktu balik jer...spjg kat spital semua pki bju spital...don't worry spital dah sterilize kan dah baju2 and selimut tu semua, kata doc saya...huhu list jer dah ada, bag ponx dah letak kat tepi tu t brg tak kemas ponx lai...weekend nie jerlah baru kemas brg...nak tengok mana yg nak tambah2 lai...huhu 

oke dah berjela2 bercerita....huhu sok saya citer pasal check-up minggu ke 36 semlm...berdebor2 dah nie sbb dah masuk 36 weeks kan...org kata dah 9 bln nie dah tgu masa jer sbb ada org 37 weeks ponx dah bersalin...

Thursday, September 12, 2013

Brainy Bunch Online Registration....


selamat dah daftarkan eman sekolah tadika..daftar online jer...sbb nak daftar kat sekolahnya weekdays jer yg boleh...takut tak sempat nak g, sbb risau terberanak awal so kita wat online registration ajalah....setakat nie pilihan kitaorg kat BBIM lah...menepati ciri2 yg mydear inginkan...tp still kot dalam masa terdekat nie cuba2 juga cari kot2 ada tadika lain yg oke mcm Al-Fatih...ini semua dekat area rumah saya BSP (Bandar seri putra) serta dalam lingkungan laluan kitaorg nak ke ofiis...tak nak pusing2 jauh2 sangat nie sbb buang masa....nnti nak atr baby lagi...

pilihan kitaorg tadika yg full day since mydear tak yakin lai ngan anak dia yg nak transit2 naik van utk ke rumah babysitter..lai ponx klu full day byk sket aktiviti berfaedah utk eman....serta utk sacrifice supaya baby baru nie dapat atr kat umah babysitter eman...so kita kuarkan eman dari situlah...sbb babysitter tu ckp klu masih ramai lai bdk2 besar yg dia kena jaga, dia takmo amik baby...tp since tahun depan hampir 4 - 5 org anak jagaan dia nak pi sekolah tadika dah sbb rata2nya dah umur 5 thn...so bley lah dia consider amik baby....sbnrnya malas nak fikir, risau2 dan tercari2 babysitter lain klu dia takmo amik....siap kitaorg offer bayar lebih lai, janji dia amik...

harap2 eman sukalah nak masuk sekolah nie...bila tanya nak pi school atau tak, kejap dia kata nak...kejap dia kata tak nak...sesekali terbribe lah juga keh2....janji ngan dia klu pi school nnti mama bwk gi legoland....since skrg dia asik tengok iklan legoland, so dia asik ckp nak ke sana...tp mama nie dah memboyot dah hah tak lalu nak pi sana...lepas nie baby dah kuar lmbt lai lah nak travel2 jauh2 mcm tu, dah lah panas kwsn tu..melainkan hotel dia dah siap...mama ngan adik dok bilik hotel jerlah korg pilah main2 semua...itu ponx kena make sure adik dah lepas 6 bln, klu blm kita lepak jerlah kat umah...huhu


harap2 abg eman dah siap sedia nak gi school...pagi2 kena bangun mandi and g school...takmo crancky2... huhu

Friday, September 6, 2013

Plant vs. Zombies 2...

yuhuuu korang dah download blm plant vs zombies 2 ke blm...smntra free nie baik korang download kang klu dah kena byr maunya ken $1.99 dollar hokey...hehe utk pengguna apple lah...klu android kebanyakkannye free lah kan...

yang kali nie punye lagi complicated dan mencabar....lepas tu ada misi2 tersendiri...kena kumpul kuncilah, kena kumpul star lah baru boleh buka pintu2 rahsia baru boleh ke next stage...klu tak cukup star ngan kunci korang main lah stage yg blkg2 tu berpuluh kali....huhu








skrg nie dah tak boleh baring2 tengok tv sbb tak selesa baring dekat bwh...dah lah lepas tu susah nak bangun....so option dia baring2 atas katil dlm bilik jerlah...nak browse dah tak tau nak browse apa...so kita main game jerlah smntra nak luruskan pinggan...huhu

Wednesday, September 4, 2013

Week 34...

dah 34 minggu dah pregnant...ada lai +-6 minggu lai utk baby melihat dunia...itu klu smpi 40 minggu...klu ikut ramalan doc maybe baby kuar 2 minggu awal dari due...mean ada lai 4 minggu...haha takuit lah plak...braxton hicks mmg kerap dah terasa skrg nie...senggugut kecil terasa gitew...tp kaki bru nak membengkak sket....kata org kaki 3 kali bengkak n surut dh smpi masa nak bersalin dah...perut ponx dah rasa mcm turun sket sbb bila tekan atr cik b ngan perut tu dah tak keras dah...apa2 ponx kita bersiap sedia jerlah...

barang2 bby semua dah beli...tinggal diapers ngan minyak yuyi jer....baju tgu masa nak basuh jer...tp skrg musim hujan lah plakkan...so kena tgu masa yg sesuai jerlah...harap2 sempat mendobi...baby coat lom pasang lai, stroller dah beli, breast pump ponx dah beli...nnti lah kita citer next entry plak barang2 keperluan yg perlu...bila dah second baby nie kita dah bley agak dah barang yg perlu and tak perlu....sbb last time masa eman ada jer brg2 yg tak guna...

skrg nie barang mama jer yg nak kena siapkan sbb byk lai yg tak lengkap...harap2 sempat lah nak lengkapkan barang2 tu semua...risau gak nie...keh2 skrg lah baru nak risau...weekend nnti nak kemas hospital bag plak + ngan baju mydear and eman...sbb eman nak kena atr kat umah my PIL time saya dah warded nnti...mydear ponx sekalilah sbb kali nie saya insya-Allah akan bersalin kat hospital pantai KL so takderlah nak berulang balik BSP kan....

check-up minggu lepas, so far semua...kali nie check-up baru lah nmpk muka baby....sblm2 nie mmg tak nmpk muka...habis tutup muka ngan tangan and kaki...pemalu sangat anak mama nie...tp tang tunjuk telo mmg tak malu...doc siap scan lai part telo tu...keh2 sah2 lah boy kan....baby tak berat mana stkt 1.7kg jer, tp kalau tengok gbr scan pipi labuh huhu...mulut mcm mulut abg eman sebiji...dah kata adik beradikkan mestilah ada persamaan gitew....


citer pasal mama plak...mama sehat jer cuma kdg2 letih and termengah2 melampau...time naik tangga smpi jer kat atas termengah2 tak bley nak cakap...tp still lai cuba utk berjalan byk agar mudah bersalin nnti...harap2lah amin....tp pagi tadi kaki krem melampau...dah lah dua2 belah kaki plak tu...paling kuat belah kanan, dah nak bangun subuh tu kena plak belah kiri...terus g keja lambat, sbb hari nie kena drive sdri...kaki tengah sakit camner nak drive....tgk2 kul 8 lebay, urut2 kaki sket tgk cam bley drive terus siap2 g keja...tp betis belah kanan mmg keras lah...mydear urut2 ponx bley rasa keras...

merasalah kena ceramah pagi2 ngan dr kesihatan aka dr hatiku...keh2 sbb spjgn bln pose kan byk mkn kurma, so alhamdulilah tak der kena....sbb kurma nie tinggi potasium, lebay bagus dari pisang...sbb krem kaki adalah kerana kurang potasium kata dr hati saya...okelah lepas nie start balik mkn kurma...keh2 oke dah tu jer nak citer...nnti next entry citer pasal barang baby plak....

Tuesday, September 3, 2013

Penutup Syawal...

helllo, asalamualikum....saya masih bernafas disini...blm meletup lai perut nie...sbb terlebay mkn ketupat dan rendang kot sbb tu jadi malas nak update blog...tah apa2 lah, kdg2 semangat berkobar2 tapi bila mengadap jer pc terus runtuh semangat....huhu

so kira nie penutup syawal saya lah nie...org lain ada pembuka, ada penutup nie tak tup2 nak tutup dah...mana taknye aktiviti mmg banyak syawal nie, tp nak mengamik gbr mmg ler malas kemain...apasal lah gamaknye...mgkn sbb dok sebuk siapkan keja2 opis...takut2lah ramalan doc benar belaka...bersalin 2 minggu lebay awal...keh2 tu nnti next entrylah kita citer pasal baby ek...

meh nak share ngan korang gbr terbaru mak buyung amik masa 1 syawal lepas....ada juga yg latest punya pic, tp tu nak wat entry lain...so hadaplah gbr family kami nie ek...insyallah family ber3 nie akan jadi ber4 pulak... :)


Tuesday, August 6, 2013

Salam Lebaran Dari Today I Write...

Menu Iftar Day 20 - 27...

ada lagi ke yg bekerja mcm saya hari nie....last day keja saya hari nie...esok insyallah lepas subuh bertolak balik kg...nak tol mak saya merendang....adik saya tak cuti raya, kakak saya blk lepas keja...abg saya as usual blk pagi raya sblm solat raya...so sbg anak yg bertanggungjwb wpun membuyung mcm nie moh ler kita tol ibu nan satu tu masak...kudrat mak abah ponx dah tak seberapakan...so kita masak jerlah mana yg termampu...kitaorg jer ponx yg nak mkn...kih2

so hari nie last lah berbuka kat kl nie....esok buka kat kg lah pulakkan....saya ponx dah gantung periuk belanga start dari smlm...cuma masak utk sahur yg ala kadar jer ponx...meh nak share menu berbuka saya utk minggu last nie....


mula2 just nak masak daging black pepper jer tetiba tekak rasa nak mkn sotong goreng kunyit lah plak...sbb ada masa so kita singgah kedai sbb nak beli sotong...sekali sotong tinggal seekor jer...nak taknak takut kempunan, lai ponx sbb dah singgah, so beli jerlah...timbang seekor sotong 80 sen jer...kelakar ponx ada...nasib sotong fresh and besar...tp tak menjadi nak wat sotong grg kunyit...tak cukup kuning and tak tau camner nak wat sotong tu garing sket...nie mcm lembut jer tekstur dia...takut masak lama2 jadi liat plak...lauk lain daging black pepper kurang pedas sbb eman nak mkn sekali ngan baby kailan grg udang kering...kuih itu jer, takder pembaziran di mana2...huhu



kali nie kitaorg tak nak mkn nasi...saya teringin nak mkn bihun grg kunyit...mydear plak tak fan ngan bihun, tp bley lah nak mkn sket...tp sbb dah ada mee kat umah so saya masak lah mee grg feveret dia...tgh berkemas2 kat dapur tetiba jiran sblh coll ckp nak kasi mknan...sekali dia bg spagethi lah....eman panggil mee pizza huhu....so 3 jenis mee kitaorg mkn...smpi ke sahur kitaorg mkn semua tu...and licin hokey semuanye dgn spagethi2 sekali....kuih plak beli dekat hentian sebelah serdang...malas nak pi param...


dah start malas nak masak dah kan...and mydear plak rasa nak mkn bryani katanye...smpi kat param kul 6 nasi bryani dah habis lah...kita beli nasi arab jerlh...saya plak cam biasa nasi kerabu...tp dari hujung smpi ke hujung cari nasi kerabu ada 3 gerai jer yg jual....jengah2 juga tp nmpk tak menyelerakan sgt sbb ada yg pki pewarna biru tu....rezeki mcm yg depan sekali sbb dah pusing blk beli ngan dia jerlah....sedap lah juga tp tak sesedap yg saya harapkan...huhu nasi lemak tuk eman...tp dia tak mkn ponx, mkn yg nasi arab mydear...membazir jer beli...huhu kudap2an plak murtabak singapura, cempedak grg and kuih talam...sekali hadap jer semua tu masa berbuka, selesai semuanya...senang mengemas tak yah simpan2...huhu


klu tengok saya berbuka simple mcm nie korg sure tau saya berbuka ngan eman jer...mula2 ingat nak masak megi kari letak telur goyang...tetiba rasa nak mkn nasi grg letak sayur buncis...mkn ngan drummet grg...eman mkn smpi 2 pinggan...huhu sedaplahkan...so bila terlebih rajin sbb tekak teringin nak mkn roti sadin celup telur...gigih buat...sedap juga selalu jual cam mahal kan...huhu tp bila buat sdri puas hati mkn...1 tin kecik sadin dpt buat 4 keping roti...tp isi mmg banyaklah kan... :)

~ no picture ~
iftar hari ke 24 nie terlupa nk amik gbr sbb berbuka kat luar..berbuka di alamanda..mula2 nak mkn kenny rogers sbb dari hari tu saya teringin sangat nak mkn kat situ...sekali smpi semua dah fully booked...so mydear ajak turun dekat the hub tgk mana lai yg kosong...bley lah klu nak buka kat tgi or bumbu desa atau dome...tp kitaorg pilih madam kwan...wpun dah fully booked mydear guna taktik sket and dpt lah seat...sbb bila dah time berbuka byk lai meja yg reserved tu takder org ponx...tp dah lambat smpikan, so order ponx lmbt lah smpi...mknlah dulu kurma ngan air kosong...sempatlah solat dulu baru mknan smpi...tp takper puas hati...


sabtu adik saya ajak berbuka kat luar...sesekali berbuka ngan sibling best kot...smpi kul 9 lebay kitaorg lepak kat situ...org ponx dah tinggal berberapa ketul jer..borak tak hingat punye...huhu kitaorg berbuka kat kelab tasik putrajaya...wpun tak semeriah hotel tp environment dia tak terlalu padat, cuma panas sket sbb open airkan...lai satu mknan dia semua sedap2...lai2 tempura tu...mmg puas hati lah saya mkn...next year boleh berbuka lai kat sini nmpknye...



































2 hari berturut2 berbuka kat luar so kita masak plak lah...utk habiskan apa yg ada dlm peti tu...sat lai nak blk kg beraya kan...kuih ponx malas nak g beli...ahad tu mmg dok lepak kat rumah jer...gate depan ponx tak berbukak...huhu saya masak daging black pepper lai, baby kailan grg ikan masin, nugget grg jer ngan roti lapis daging berkeju....sedap oooo....1st time buat, mydear lah request...so main belasah jerlah masak...resepi ada tp derahaka lah sket sbb ada yg letak paste tomyam lah, serbuk kari lah...tp saya letak sos bbq honey hickory...sedap juga....mkn panas2 ponx sedap sbb cheese tu cair2 lai...mkn dah sejuk ponx sedap juga...next time boleh lah buat satu loyang besar...yg nie saya guna 4 keping roti ker...resepi next time saya share ngan korang yer.....

~ no picture ~
iftar day 27, semalam lah nie...berbuka kat kedai mamak kat rumah jer...mamak haji tapah...ramai gak org...yg tak bestnye yg grg2, yg org siam masak tu dah cutilah plak...so semua org serbu mkn nasi kandar and nasi lauk mamak lahkan...saya mmg dah aim nak mkn nasi, ayam grg ngan kuah kari ikan....lepas tu nak mkn roti canai plak...huhu last2 amik nasi ayam grg, sotong, udang and roti canai...nmpk cam tamakkan tp semua ponx habis okey...eman ponx dah mkn nasi suku pinggan, lepas tu megi grg smpi habis dia balun satu pinggan sorg....total kitaorg mkn smlm RM35.50....sbb apa saya ckp harga sbb murah ko...kitaorg mkn nasi putih satu, nasi bryani satu, ayam grg 2 ketul, sotong 1, udang 1, roti canai 2 keping, megi grg 1 and air lima gelas...huhu mamak kasi diskaun sbb nak raya dah kot...keh2 dah lah semua ponx sedap smlm...

Tuesday, July 30, 2013

Amina Masterchef Australia S4 in KL....




huwaaaaaaaaa pasai apalah dia nak dtg bln2 pose nie...datang lah lepas raya nnati boleh saya pi tgk...korang ada tgk tak kast astro lifetime channel 709 Masterchef Australia Season 4...syokk oo tengok sbb derang nie hebat giler memasak....saya suka audra ngan Amina....walaupun amina tak menang tp saya suka..sbb mak dia org korea so pengaruh korea dlm masakkan tu mmg tak tinggallah....lai satu kagum sbb dia islam and nak tau camner dia handle bab2 halal haram part masak2 masa dlm masterchef tu...sbb kdg2 ada dlm mystery box yg smlm tu ada pork klu tak silap....klu lah boleh jmpa dia menda tu yg saya nak tanya...hehe


nie adik saya dah bakor2 ajak pegi nie...masalah skrg nie bln puasa 1, hari nie pegi keja ngan mydear 2, dia buat malam 3, eman kesian dia nnti 4....sbb yg ke4 yg plg utama sekali..takperlah kita tengok dia dalam tv jerlah malam nie...eh mlm nie takder sbb mlm nie pusingan elimination...

serba sedikit info mengenai Amina ELshafei...



Amina Elshafei

Nurse
State: NSW

Age: 27

Amina is blessed with culinary expertise that originates from two different parts of the world - the Middle East and Asia - thanks to her Egyptian dad and South Korean mum.

Close to both her parents, but a self-confessed “Daddy’s girl”, Amina lives with her younger sister Eman, with whom she would one day love to own a funky but traditional Middle Eastern mezze restaurant.

“Eman would run the business and I would cook!”

Amina was born in Saudi Arabia and moved to Australia in the late 1980s. As a child, family life was centred on food and weekend trips to the produce markets. Her mum cooked through the week and father at the weekends - both bringing old family recipes and techniques to the table. Amina remembers the pickling her mum used to do and the fridge being full of jars and fresh vegetables.

“To get me started they would give me the bad jobs - peeling onions!”

As well as cooking, her childhood and teenage years were very focused on education and with degrees themselves, it was important to Amina’s parents that their children did well in their studies. Amina is now a paediatric nurse and her sister is studying law.

One of Amina’s proudest achievements in her life so far is buying a house - for which she saved for a long time. Initially she found it very tough being away from her parents but feels good about it now.

“It has been really good for me and made me independent.”

Amina is always giggling and says she is an optimist. She is very proud of her ethnicity and Muslim background and spends most of her time with her friends and family. She loves to prepare big barbecues either at her house, or at her parents. Amina also loves music.

Amina says French cooking - and pastries - are her weakness. Her favourite ingredient is olive oil.

Monday, July 29, 2013

Menu Iftar Day 13 - 19...

oke dah petang dah bley share menu berbuka puasa minggu lepas...dah recharge dah ponx sbb tido kejap time lunch hour...dah rasa nak muntah and nak pitam sket tadi...mydear suh berbuka jer sbb dia fikir blk nnti saya nak kena drive lai kan, tp saya tak nak sayang plak rasanye....yerlah bkn selalu dapat puasa penuh...huhu ada lai 10 hari, harap2 saya dapat sempurnakannya...


iftar day 13 
dalam fikiran dah mmg nak masakkan mydear ayam masak halia...feveret dia ayam halia nie...lagi2 yg dekat abdullah chan...tp tekak nie gatal plak rasa nak mkn ikan stim huhu....so terhasillah menu...ayam masak halia, ikan kerapu stim limau, sayur pak choy grg sos tiram...kuih tu saya beli RM2 jer..sbb tekak rasa nak mkn jemput2 bilis...tekak nie mmg tau..tp masin sesungguh separuh jer bley mkn separuh lai terpaksa dikorbankan...huhu tersalah bajet lah plakkan...

~ no picture ~
iftar day 14
hari selasa nie, hari masa g check-up...tekak teringin nak mkn KFC so lepas berbuka ala kadar jer kat umah lepas magrib terus ke KFC sbb lepas tu nak stock-up barang...sampai2 jer kFC kat nilai cam tongkang pecah sbb org baru lepas berbukakan...nasi ponx tgh masak lai, coselaw ponx dah habis...terkulat2 mkn ayam ngan whipped potato 2 set...huhu

~ no picture ~
iftar day 15
hari kelam kabut sedunia...ini semua tekak punya pasal lai lah...teringin nak mkn popiah homemade kononye...sampai umah kul 6.05, dengan nak masak inti, nak gulung popiah lai...betul2 dah azan baru siap...hidang terus ngap jerlah....padahal menu ari tu mee bandung jer...tah apa pasal gaknye kelam kabut melampau2 sangat....


iftar day 16
masa nie berbuka ngan eman jer..mydear berbuka ngan kawan2 opis dia...masa nie siap dah berangan2 nak msk tah apa2 tp sbb malas punye pasal rasa mcm nak mkn megi kari telur kuning tak berapa masak...sedap oooo...tp blk2 rumah nmpk plak mee grg leftover ari tu nmpk menyelerakan plak...terus panaskan tambah kicap pecah telur...sodap...mydear blk berbuka kat luar, buka tudung saji amik sudu dan mkn...hehe bubur lambuk tu babysitter eman kasi...kuih popiah sempat buat sbb gulung crabstick mcm tu jer...karipap beli kat opis...karipap pusing tp tak sedap sangat sbb kuat rasa majerin dia...lawan plak ngan milo ais...kenyang sungguh huhu...



iftar day 17
pasar ramadhan mmg dah jarang jejak skrg nie...so kuih muih mmg beli yg frozen jer senang...jimat satu hal, kesedapan mmg dah sahih sbb mcm pau saya mmg selalu beli sblm2 nie...so taulah rasa mcm mana...menu hari nie namanya menu menghabiskan stock dlm peti huhu...dah ulang balik dah menu feveret mydear ayam sambal kicap, tp kurang sket sambalnye sbb cili kisar dah habis....buat sup sayur pak choy campur fish ball, crab stick dan telur utk eman...dan tauhu kukus yg sodap...sdri masak sdri puji...huhu sbb resepi kali nie menjadi...

~no picture~
iftar day 18
hari nie berbuka kat Chillis sbb nak pi stock up barang basah, licin dah..lai ponx terliur ari tu mydear buka puasa kat sini, so ke sinilah mydear bwk kitaorg mkn...ramai juga org berbuka kat sini, sbb kitaorg dpt tempat kat luar...golap jer tu yg tak amik gbr tu....lepas solat  terus shopping dekat Jasons Food Hall rasa mcm shopping kat oversea plak kiri kanan asik nmpk omputih jer huhu...


iftar day 19
menu semalam....ayam masak cili, tauhu poket dan sayur buncis grg bertelur....yg mcm dimsum dua ketul tu lebihan inti tauhu poket ada lebih, kulit popiah ponx ada lai bungkus jerlah ala2 mcm dimsum tu....sedaplah plak bley buat lai next time....karipap plak jiran kasi and saya buat cucur udang rangup termasin...aduhai termasin jer masak...smpi mydear tegur dah ilang skill ker katanye....huhu 

tahun nie param mmg jarang jejak...mkanan ponx mmg rata2 masak...ada 2 kali jer beli lauk aritu, sbb tak kena ngan tekak so kita masak jerlah....buka buffet kat luar ponx baru 2 kali...sekali mydear blanja, sekali lai kawan FIL belanja....lain2 buka kat luar jer...tu ponx berapa kali sangat, bley kira ngan jari...tp at least saya akan amik cuti memasak sehari lah setiap minggu...huhu sbb dlm keadaan saya skrg nie mkn ponx tak brp nak byk so rugi plak rasanye...mydear plak sejak dah masuk 30 lebay nie, mkn mmg tak byk...so cara yg plg baik mkn kat umah jerlah...huhu

Latest Pic Mak Buyung....

nak share gbr mknan pagi lai....kesian terliur dr sdri tgk nnti...ptg2 nnti baru share gbr mknan yer....so smntra tu meh sini nak share gbr mak buyung yg very the latest...pic sabtu lepas yg telah disnap oleh paparazzi...gbr tak cantik ponx sbb candid semuanya....klu tau bley lah posing elok2...org nak pilih ayam sebuk amik gbr mana lah sempat nak pose2....



preggy 7 bln...ramai org kata kecik jer perut...ermm mgknlah kot saya ponx tak berapa perasan sangat kecik ke besar...tp yg membawanya menggah ko....nak tido skrg nie bantal kena tinggi, klu tak sesak nafas....nafas ponx pendek2 jer skrg nie...solat nak abiskan 4 rakaat mengah2 smpi nak tertonggeng2 rasanye..dugaan, semoga Allah permudahkan kelahiran nnti...amin

tu yg tak berapa nak suka jenjln tu...shopping baju raya ponx ala kadar jer...huhu baju eman nasib dah beli sblm raya...dah pki dah ponx, mamat tu bkn boleh nmpk baju baru nak pki jer sokmo...tak bg kang mulalah lah buat drama air mata....tak kisahlahkan, baju baru ke tak...janji raya...

tahun nie raya ala kadar jer....nak sambut org barukan byk menda nak kena belanja...dengan perancangan besar lain yg bakal berlaku...so kita jimat cermat jerlah yer eman...tahun depan kita raya sakan ngan adik baby sekali....kan baba, kan....huhu


last sekali gbr abg eman yg penakut ngan lobster...dah stand-by nak lari dah sbnrnye nie....menjerit2 dia kat sini kena sakat ngan baba...raksaksa katanye...bulat mata ketakutan...huhu

Wednesday, July 24, 2013

28 Weeks Pregnant...

minggu nie dah 28 weeks pregnant..so maknanya dah masuk 3rd trimester...check-up ponx dah start dekat hospital yg nak bersalin...tu yg smlm amik cuti semata2 nak pi check-up....1st time nak check-up kat sini so tak tau prosedur mcm mana, takut lambat so kita cuti jer terus...tp kptsn bercuti mmg meyakinkanlah sbbnye dari kul 10 smpi kul 2 baru habis check-up...menunggu jer dah 3 jam...dpt jumpa doc stgh jam dlm bilik doc...tu tak amik ubat lai...settle betul2 and kuar dari spital pukul 2.30....tp dah tau cara dan prosedurnya so bolehlah bajet masa lepas nie....tgu next check-up bln depan plak masa 33 weeks....sempat menyoping dekat midvalley 1jam stgh jer..sob2 by 4.30 dah kena kuar dr mid sbb nak amik abg eman...nasib tak bwk dia, sbb klu bwk 3 jam lebay menunggu mesti dia kebosanan...

tapi puas hatilah check ngan dr idora, doc pakar kan...mmg detail dia check...selama nie check-up dekat klinik panel jer...mesin scan 2D ponx tak berapa nak clear...yg nie mmg lengkap 2D, 3D, 4D...doc dah lah lembut cakap slow melow jer...setiap kali kitaorg tanya soalan dia akan jwb dengan senyuman dulu...sejuk hati tgk...huhu doc check otak, jantung, jari semuanya lah and alhamdulilah lengkap sempurna...cumanye doc nmpk buah pinggang belah kanan dia agak bengkak sket...so kena monitor utk next visit....klu still ada, tgk plak bila dah lahir nnti doc akan buat scan kat baby plak...harap takder apa2 masalah hendaknye....amin 

lai satu adik baby takmo tunjuk muka, nmpk idung jer sket ngan mata sebelah...sbb dia dok tutup muka ngan kaki and tangan...saja lah tu nak wat suprise...yelah tak bley lah ckp dia malu nak tunjuk muka, sbbnye dia tak malu nak tunjuk bebird dia...yg tu mmg clear nmpk bulat jer...haha tak malu sungguh...bila dah yakin dah sahih boynya baru lah yakin nak membeli baju...smptlah dlm sejam stgh dekat midvalley tu merembat dlm 6 pasang baju and 3 pasang booties and mitten...minggu nie baru nak punggah balik baju lama abg eman and start sortkan baju2 yg boleh dipakai masa baru lahir...tak byk ponx bju yg saya simpan sbb masa abg eman tu tak beli bju byk ponx, and klu ada pki selalunya smpi lunyailah...yg lunyai tu dah buanglah kan sian takkan nak bg adik baby pki baju buruk plak...klu baju2 cantik utk jenjln mgkn byk..tp kecik secoet laikan nak gi mana pki baju cecntik...huhu



Menurut babycenter.com berat baby adalah sekitar 1kg..so adik baby adalah seberat terung katanye...terung kat negara omputih lah tu...klu kat malaysia nie kita selalu jumpa terung yg panjang2 jer, jarang jumpa yg bulat tu...ikut carta doc bg, klu skrg beratnya 1kg mungkin masa dia lahir nnti berat dia adalah 3kg+- lah...dan sekarang dah bley kelip2 mata dah serta dah bley nmpk cahaya melalui rahim...sbb tu org ckp klu baby songsang cuba rangsang supaya baby bergerak ke bawah dengan gunakan lampu suluh...suluh atas perut dan bwk ke bawah...

mama dia plak sihat walafiat...sepanjang bln puasa nie dah turun 2 kg...huhu berat latest 61.1kg...harap takder lah naik byk sgt...sbb waktu eman dulu last berat sblm bersalin 63kg...saya ada lebay kurang 3 bln jer lai harap2 tak naik sesangat...huhu perut adalah kecil jer, yg lain2 normal lai, kaki tak bengkak, pipi dah kurus sket...huhu

masalah lain adalah sesak nafas, batuk, selsema dan juga hidung berdarah...all the time hidung berdarah nie, nasibnye sbb dia tak meleleh jer...kadang2 pagi taik idung penuh, bila kuarkan semua tu darah kering...lepas tu kahak pagi2 ponx bercampur dengan darah...selesema ponx bkn selsema lah, cuma idung bengkak doc kata...tu yg doc bg nasal drop bg clearkan lubang idung...baru pki mlm tadi tak nmpk perubahan lai...still lai tidur kena bantal tinggi...klu tak macam tak bley bernafas masa tido...

lain2 dari tu saya tanya juga doc sbb masa bersalinkan eman uri dia lekat...so ada tak potensi lekat lai kali nie...doc ckp ada juga...saya tanya bahaya atau tak dia ckp bahaya juga sbb takut berlaku pendarahan...tp teknologi perubatan skrg nie dah moden so ada cara merawatnya lah klu melekat nnti....harap2 tak berlaku lah nnti pada saya...amin

oke dah tu jer nak citer...pjg tul citernya...sebulan sekali bercerita pasal pregnancy kan tu yg byk sket nak citer tu...

 
Design with love by Jiji for Zamimie