Monday, September 7, 2015

Sydney Trip 2015 ~ Departure & Arrival...

akhirnya diberi kekuatan nak blog pasal trip ke sydney nie...bertangguh punya lama gara2 gbr yg tak complete...yerlah byk paparazzi kan kenalah kutip kat semua org...ini ponx ada 1 lai dekat adik ipar tak amik lai...tp takperlah tu kutip kemudian untuk buat photobook...harap2 cuti bersalin nnti sempat buat photobook nie...sayang plak gbr byk, nak cuci satu2 mcm dulu mmg taklahkan...so kita buat photobook senang...act gbr awal nie tak byk sangat sbb masing2 sebuk nak handle anak, nak handle luggage, nak adapt ngan suasana baru...yg lain memang beratus2 gbr...pening nak pilih huhu...

trip kitaorg dari 19hb Mei - 24hb Mei...mmg tak puas and tak sempat nak cover byk tempat...travel ngan kanak2 nie mmg agak sukar...plus ngan pompuan mengandung nie...haha dani ponx byk tantrumnya...eman tak byk hal...tapi hari kedua kaki dia terseliuh and bengkak...dah tak bley berjalan..huhu tu yg nnti dlm next2 gbr akan nmpk dia byk dok dlm stroller...so trip kitaorg mmg free and easy punya....jln slow2, nak tolak 2 stroller sambil panjat bukit mmg hazab...wpun jarak tak jauh, tapi kawasan dia berbukit2, mmg tonggek montot jadinya...hehe

.:: ini jer bag kitaorg berempat...bag besar masuk kabin. yg lain hand luggage lah..nak jimat katanya...huhu ::. 

flight kitaorg malam kul 11 lebih...sbb rumah dekat jer ngan klia2 so lepas solat magrib baru kitaorg gerak dari rumah, maghrib ponx masuk awal masa tu senang....teksi dah booking siap2...tepat 7.45 mlm tercongok depan rumah...mmg abg teksi tu sangat efficient...tak pernah menghampakan dah bertahun2 kitaorg gunakan dia...


.:: ini duit yg saya bawak...tak abis ponx...ada balance dalam 60AUD klu tak silap saya... bawak duit buat beli jajan hehe...biasalah pompuan mengandung cepat jer lapar...pantang nmpk mknan membeli saja... ::.

trip nie saya pegi ngan family in law...hampir setahun juga beli tiket, tak sabar tgu masa nak fly...tup2 mengandung pulak tuan tanah...klu korg tgk gbr muka mmg tak berseri langsung, masa nie baru jer nak pulih dari fasa morning sickness baru masuk trimester ke-2...tudung ponx dok pki yg sama, saya tak tau kenapa, tudung itu mmg sangat menjadi feveret saya...color feveret ponx dah tukar kaler biru plak skrg nie huhu...baju kat belah dalam tu mmg bertukar2 tiap2 hari, tp majoriti mmg kaler birulah...tudung ngan jaket jer sama...huhu


sebelum check-in kita isi perut dulu...sbb kitaorg amik satu meal jer...so kenalah isi perut siap2...supaya senang nnti naik jer flight terus tido kroih2...planningnya begitulah kan...huhu nnti saya citer next yer pasal tido nie...huhu derang pilih nak makan mcd lepas dah berpusing2 cari mknan,,,huhu kitaorg petang dah mkn kat mamak masa amik eman, so takderlah lapar sangat...tapi still lagi beli burger...saya tak mkn ponx, dlm flight baru mkn ngan slumbernya....



act trip nie buat kitaorg berdebar2 sebab 1st time nak bawak dani night flight...dah lah 1st time utk dia, tup2 naik flight 8 jam plak tu...sbb kami tau dia punya tak duduk diam tu macam mana kan hehe...sbb tulah buat lagi kitaorg berdebar...so angan2 naik flight terus kroih2 tu mmg takderlah kan...sbb dah kul 3 waktu malaysia baru dia nak tido...waktu nie dapatlh kitaorg lelap dalam 2 jam kot...sbb lagi 2 jam nak landing waktu makan dah...

.:: keluarga kecil kami + baby dlm perut ::.



kitaorg amik hot seat sbb nak dapatkan bassinet...tapi kira pilihan kami adalah betul, wpun bassinet tu takderlah dani tido lama mana, tapi space tu yang penting....space luas utk dani bebas bergerak...bergelimpangan jer dia baring atas lantai depan kitaorg...lepas tu meronda sampai ke belakang....kitaorg malas nak larang and layan, tengokkan jerlah...dari dia menjerit menangis bikin havoc dalam flight biarlah dia asal dia bahagia...huhu berbaloi2 bayar lebih sket...klu ikutkan nak jer amik yg ada flat-bed tu...tapi budak kecik tak boleh masuk kawasan tu so kita dok jerlah mana yg boleh....

.:: welcome to lalaland...setelah hampir 8 jam berjaga tanpa tido...susu berbotol2 minum, air panas dlm termos siap kena refill lagi huhu...pjg sgt menjulur keluar kakinya ::.


barulah kami boleh berehat dengan tenang....saya dah pening2 dah waktu nie...tido ponx dapat kejap jer, plus tak selesakan tido duduk...mmg lepas tu sepanjang hari aku monyok jerlah...letih punya pasal...dah mcm kanak-kanak plakkan :p nak wat camner pompuan mengandung katanya kan...


 .:: sampai juga kami dengan selamatnya dia bumi australia..alhamdulillah...baby ponx dapat merasa juga wpun dalam perut...huhu ::.



australia nie rules dijalan raya sangat strict...sbb kitaorg ada kids bawah 2 tahun...so terpaksalah cari teksi maxi yang mahal sket harganya...sbb teksi nie ada carseat...meriba mmg dia tak kasi lahkan...dok belakang kena pki seat belt, klu tak mmg kena tegur dek driver teksi tu...klu tahan teksi biasa mmg dia tak akan kasi naik klu nmpk baby sbb teksi biasa tu takder carseat...klu nak mudah kena naik bas or subway jerlah...teksi maxi nie dia mahal sket, klu mcm kat msia nie mcm naik teksi biru tu...lepas tu dia kira ikut kepala juga yer naiknya...cekik darah...huhu



kitaorg menginap di The Menzies Hotel dekat dengan town, belakang George St jer...George St nie jalan dia mcm bukit bintang, kawasan yg byk butik2 high-end...mmg seronok jalan dengan cuaca sejuk tu...tp bila dah balik bilik memang tegang saja betis tu...hari2 klu balik sure saya akan berendam dalam air panas nak bg lega...huhu


hotel booking sekali ngan tiket flight...kitaorg mmg kerap guna AirAsiaGo sbb selalu dapat tiket murah and hotel best2...bkn cikai2 punye...so sbb booking 2 dewasa, 2 kanak2 bilik dia bagi mmg besar berbanding bilik org lain...katil queen bed 2...wpun hotel nie oldskool sket design dia tapi takder bau kepam...huhu



view depan hotel takderlah menarik mana...sbb kiri kanan depan belakang bangunan opis jer...tingkap yg belah katil tu mmg boleh nmpk cubicle opis tu...huhu depan hotel plak betul2 station subway Wynyard Station...dalam tu plak ada pasaraya Coles...mmg heaven shopping barang mknan...hari2 sebelum balik bilik singgah dulu beli air coffee atau strawberry yg manis and besar gabak tu...dalam station tu juga ada kedai makan halal juga yer...apa tah nama dia penang apa gaknya lupa sbb derang yg pegi and tak snap picture plak...saya terus balik bilik sbb kanak2 dah letih, dah berperangai dah nak tido...cuaca ponx sejuk time malam 16 darjah plus dengan angin mmg sejuk idung and muka...dani smpi biru2 bibir dia...

.::: Wynyard Station ::.

tu dia strawberry besar separuh tapak tangan saya...mmg manis lah hai...huhu dok sana hari pertama sampai jer 2 kali beli strawberry...harga takderlah murah sesangat, tp murah lah dari malaysia. jumpa juga buah ceri tapi sbb tak musim laikan, so harga tak berapa nak murah sangat...murah sket jerlah dari kat sini...




habuan saya tetiap malam...huhu sbb dah ckp dah awal2 ngan mydear menda pertama nak cari bila sampai sydney adalah buah strawberry...hihi gigih tak, sbb nak cari yg manis and nak bagi puas mkn...klu kat sini yg manis strawberry korea yang manis sekali...tp sbb permintaan dah terlampau byk mahal2 pulak skrg nie....takperlah pegi nie dah 2 kg mkn puas dah lah...huhu


oke dah kita sambung lain entry plak yer...jenuh nak nak pilih and resize gbr... nak karang cerita lai dekat 2-3 kali stop wat keja lain baru sambung..huhu


0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie