Monday, April 17, 2017

Gold Coast Morib Resort ~ 2016

Assalamualikum semua...
jenuh lah nie nak ber-throwback saja...hehe ini lah masalah simpan lama2 cerita jadi gini lah...sbb nak share juga kat sini, nnti nak tgk balik senang...

kali nie cerita bercuti2 dengan family in law kat Gold Coast Morib...Gigihlah org dah 2-3 kali pergi kami nie baru lah 1st time nak jejak kaki...hehe plan awalnya nak cuti beramai2...so mydear yg survey2 hotel dekat agoda jumpa satu deal yg terbaik lagi bagi kami...rumah + tiket water park (8 orang) + breakfast = R.M1.6k ++  saya tak ingat harga sebenar..lebih kurang gitulah...

sori kali nie tak byk gbr sangat sbbnya waktu tu firas rifqi kecik lagi so malas saya nak snap sana sini...dan konon2 dulu mood blogging dah kelaut...ini pun gambar ikhsan mydear nie...hehe gbr dari phone saya dan group wasap family saya dah terdelete plak sbb tukar phone baru kan...so ini gbr yg ada jerlah yg sesuai utk dishare.. yg lain sesuai utk tontonan sendiri jer hehe...

apa yg saya share nie adalah utk tunjuk tentang penthouse jer...sbb gbr2 lain korang boleh goggle jer kot..yg nie mmg saya jmpa ada 1 blog jer yg share pasal penthouse nie...total penthouse nie ada 4 bilik dan 1 bilik sauna dan jacuzi yang besar...rugi jer baik buat bilik tido patutnya hehe....

.:: ini kawasan ruang tamu beraircond dan berkipas..ada tv juga ::.


.:: kawasan meja makan ::.

.:: kawasan ruang tamu dari sudut yang berbeza ::.

.:: ini ruang dapur...takder peralatan memasak...yg ada hanya kettle dan peti ais 2 pintu ::.



.:: bilik pertama ada toilet dalam bilik::.

 .:: bilik kedua ::.

.:: bilik ketiga ::.

bilik keempat lupa nak snap gambar...katilnya queen dan kecik sedikit dari bilik yang pertama...ketiga-tiga bilik nie sharing toilet...sbb toilet kat luar...

.:: ini bilik jacuzi dan sauna..ada juga katil spa disediakan..lebih besar dari  bilik yg pertama ::.

serius penthouse nie mmg besar...boleh muat 20 orang kot...huhu yang penting bawak lah toto bantal yer...sbb yang lain2 dia sediakan cukup2 jer...dapur ada tapi peralatan memasak tak disediakan...kitaorg mmg plan nak mkn steamboat malam tu...so MIL bawak periuk steamboat dan kitaorg bawak makanan lain yg bersesuaian utk disteam2kan hehe...peralatan pinggan mangkuk sudip segala kita bawak sdri...kat sana tak disediakan...so malam smpi pagi esoknya kita bersteamboat...sbb breakfast untuk 8 orang jer...yg selebihnya makan kat bilik jerlah hehe...

malam tu kitaorg celebrate juga birthday utk semua yg lahir dari bln 1 smpi bln 6 hehe...sambutan secara pukal...senang dan jimat :p 




.:: cream brulee cheesecake...sedap kena try...mmg jadi flavor feveret kitaorg nie ::.


.:: gbr kanak-kanak saja yg sesuai dishare ::.

rasa dalam phone lama byk lagi gbr sbb saya ada amik gbr setup setamboat...saya ada amik juga gmbr balkoni luar yg luas...klu tengok gbr kat bawah nie tgk rumah yg belakang kitaorg tu luas kawasan luar...siap ada gazebo...plan awal kitaorg nak setup steamboat kat luar tapi gelap takder lampu...huhu so enjoy makan kat dalam jerlaah hehe....pemandangan pun mmg cantik depan tu view laut...mmg tak kacau...


oke dah tu jerlah nak citer hehe....bubai

Wednesday, March 29, 2017

Singapore 2016...


Assalamualikum...

selamat tahun baru 2017 walaupun dah 3 bln berlalu...kui2 nampak sangat dah malas nak menulis yer...berbulan-bulan dah blog dibiarkan bersawang...malas oii nak menaip, nak resize gambar...tapi niat tu ada nak update selalu...takper2 niat tu yang paling penting hehe...

so hari nie nak share ngan korang trip to singapore saya hujung tahun lepas masa dah dekat-dekat nak krismas kalau tak silap waktu tu...tarikh sebenar tak ingat pun hehe....actually bukan lah trip sangat, tapi lebih kepada mengekor mydear pegi training kat Singapore jer..so noted yer kali nie gambar banyak tapi cerita kurang sbbnya saya pergi 3 hari 2 malam jer...jumaat petang pegi, ahad balik sini dah...lai pun lebih kepada nak menjemput mydear setelah seminggu beliau disana...dia pergi awal seminggu dari tu...


travel kali nie naik flight yang berbeza pergi dan balik...jenuh lah cari tiket yg murah sket...sbb last minit juga beli...ada yg dah habis dah time yg saya nak tu...recce punya recce malindo jer yang paling murah....sbb saya nak naik dari KLIA sbb nak park kereta dekat airport jer....flight ke singapore nie byk jer trip cuma pilih jer waktu....

so ini kira flight solo saya yg kedua selepas sydney dulu...alhamdulilah takder masalah. turun jer dekat changi airport tu saya travel sendiri jer naik train menuju hotel yg mydear duduk, M Hotel...memandangkan petang last tu mydear ada exam penting so dia tak bleh nak fetch saya kat airport...takper small the matters bg saya sebab naik train straight jer dri changi tu smapai station tanjong pagar klu tak silap...ada juga mcm tak pasti sket tapi apa ada hal, malu bertanya sesat jalan...huhu so tanya jerlah orgkan....

.:: nmpk mcm kelaparan sgt rupanya hehe ::.

bila dah smpai tu kita apa lagi pi makan lah...hehe lapar oii lupa nak snap gbr makanan nie...waktu nie makan muratabak singapore yang terfamous kat Bugis Street tu...walau nmpk byk tapi habis lah saya makan...hehe lapar....lepas makan tu terus ke mustaffa center lah...mustaffa center buka 24 jam oii...dah lah besar plak tu tak tau nak mulakan mana satu dulu...tapi kitaorg takderlah shopping sangat sbb currency kita kan dah jatuh...nak beli perfume tgk harga mmg murag tapi dlm SGD lah, bila convert ke RM sama jer reganya hehe...so belikan kanak2 toys jer...harga sama jerlah pun mcm kat sini...tapi beli lah juga sbg upah kena tinggal hehe....

malam tu kitaorg just jalan-jalan jer takder spesifik tempat nak pergi sbbnya singapore nie kiranya trip kedua saya...yg masa 1st time tu byk tempat juga dah pergi...so misi kali nie ke Universal Studio jerlah pon....

ok bersedia dengan lambakkan gambar vain yer hehe...pergi berdua macam tulah...ko amik gambar aku, aku amik gambar ko, kalau tak kita selfie saja hehe...

.:: yeah we are here...it's time tu burn calories huhu ::.


.:: USS OOTD ::.

sbb kitaorg pergi hujung tahun kan...time cuti sekolah pulak tu, weekend plak tu so harap maklum yer mmg agak ramai juga manusia-manusia kat dalam tu...permainan pun mmg banyak yang kena beratur panjang2...ada tu waiting time 90 minit...korang sanggup? hehe tapi kitaorg tak segigih itulah...mula masuk jer terus ke bahagian dalam...waktu tu yg dalam2 tu tak ramai orang lagi sbb derang bertumpu kat belah depan....

.:: far far away castle ::.

  
.:: mula2 nmpk ride puss in boots nie mcm simple jer...bila dah naik horror lah juga hehe ::.

dalam 2-3 ride yang kitaorg naik tu tetiba hujan lebat plak...masalahnya kalau game yg outdoor nie kalau hujan derang akan tutup plak tu...so semua bertumpu kat belah indoor game sampai berlengkor2 panjang beratur...tu yg jadi waiting time smpi 90 minit tu...so kitaorg cadang keluar dulu untuk lunch sbb dalam kawasan USS nie makanannya mahal2 hehe...so kita keluar dulu dari kawasan USS..staff dalam USS sendiri pun suggest mcm tu...

jangan risau boleh jer keluar masuk...nanti dia akan cop kat tangan...cop invisble yer korag...suluh ngan lampu uv tu baru nmpk...so make sure tak tercuci over sangatlah yer tangan tu...saya dia cop kat area atas pergelangan tangan jer...basuh tangan pun hujung2 jer hehe....


waktu nie orang ramai dah kat dalam so boleh lah nak posing kat globe nie....nice shoot yg mydear dapat, kiri kanan pun takder org...cer yg belah pagi tadi mmg tak aman nak posing huhu


kitaorg masuk area yg ada Hard rock cafe tu...yg menghala ke casino...dalam nie banyak juga kedai makan...tapi kitaorg tak carilah mknan lain2...kitaorg makan texas chicken waktu nie sbb nak makan mcd, tapi punya ramai org huhu...

so lepas makan hujan pun dah stop masuk dalam balik dan sambung balik beratur naik ride plus nak cari surau untuk solat....waktu nie org pun dah nmpk reda sket...suhu pun dah tak berbahang mcm tadi sbb dah hujan kan...bru selesa nak jln klu tak berlengas....sket2 masuk kedai souvenir, bkn nak membeli pun lebih kepada nak aircond jer haha....


kalau pergi jangan lupa masuk dekat the mummy punya game yer...best juga dan menakutkan...hehe saya nie semua pun menakutkan hahaha....tetiba nnti ada api atas kepala, rasa berbahang jer, tetiba jer terasa percikan air...tetiba ingat nak jln kedepan tapi mengundur kebelakang rupanya hehe....seronok2...



ini show water world nie...best nie ada 4 kali show sehari...make sure korang masuk and tengok...seronok sgt saya rasa hehe...tapi hati2 anda akan kebasahan klu silap pilih tempat duduk...tapi dia dah ada siap2 tulis kat kerusi tu zone mana yg kebasahan, basah sket2, tak basah langsung pun ada tapi jauh sgt duduknya...tak nmpk apa sgt lah...nasihat kitaorg klu tak nak basah tapi nak bernasib baik duduk area tepi...klu duduk area tengah mmg cari nahas namaya...sbb derang siap curah air satu baldi oke...bkn sket2 punya siram hehe...


game galactica nie kitaorg tak naik sbb mydear dah pernah naik dulu and dia takmo naik lagi...saya seriau plak nak naik sorang2 hehe...last2 amik feel duduk kat bawah jerlah...padahal takder lama mana pun dalam 3 minit klu tak silapnya...tapi dia punya nebes tu mmg tahap gaban hehe...


owh yer surau ada dekat area roller coaster nie tau...klu nmpk locker byk2 tu masuk dalam lagi nnti akan nmpk surau tu...tapi harap maklum surau kecik sket lah sekali solat bolehlah dlm 4-5 org...telekung pun ada 1-2 jer...tu pun rasanya ada org yg tinggalkan...so siap2 bwk telekung yer...klu tak nak solat dalam tu install jer kompas kiblat and bwk alas siap2, boleh dah solat kat area2 takder org...byk tempat yg tak menjadi laluan tu so boleh lah nak gilir2 solat...


lagi satu ride yg korang kena naik dekat area transformers nie...mmg terbaik hehe...rajin dengan tak rajin jer nak beratur naik hehe....kitaorg malas nak naik berulang-ulang kali..tapi tips kalau tak nak tunggu lama-lama jadi single rider....sbb nnti dia akan letak jerlah korang ngan sapa2 pun...so takderlah nak jerit2 pegang tangan org sebelah...sbb iolls datang ngan husband confirm nak romantik2 kan nak jerit-jerit pegang tangan so beratur lah panjang2 tu...hehe



habis dah naik semua ride dah petang dah pun kul 5 klu tak silap, kitaorg decide untk bailk...sbb masing2 dah letih... kitaorg jalan-jalan dalam vivo city plak lepas tu cuci mata and terus jer dinner dalam nie walau awal lagi tapi sbb dah lapar makan jerlah hehe...dalam nie dekat area bawah sekali byk jual makanan halal dun worry...food court dia pun kebanyakkan makanannya halal siap ada logo halal...kami beli nasi lemak dengan burritos....nasi lemak sambal mmg merah menyala...tapi alahai manis oiii tapi still sedap lah juga...

malam tu pun masih lagi aktiviti yg sama...berjalan-jalan jug...tapi kali nie kitaorg jalan kat orchard road...memandangkan dah nak krismas hiasan mmg cantik-cantik tapi hazab oii weekend ramai giler org...smpi naik pening masing2...last2 suku orchard road kitaorg jln pusing balik jer, and terus balik hotel...masing2 pun dah letih kot hehe....


so esok paginya hari terakhir di singapura kita pergi kedai mamaklah pula, mlm tadi pun pegi juga tapi sbb dah malam takder lah nak amik gambar...pagi ni rasa mamak singapore punya makanan pulak...dekat jer dari hotel tu dalam 5 minit perjalnan....byk taxi driver makan kat sini mmg tempat melepak...
 .:: muka ceria dipagi hari sebab nak balik dah...tak sabar nak jmpa anak2 ::.

.:: maggi goreng telur mata...singapore nie semua nak merah lah...smlmnya makan mee grg pun merah gitu huhu...harap merah jerlah pedas takder pun ::.

.:: egg paratha...nama lain sket tapi rasa sama jer :p ::.

lepas tu jalan sekitar kawasan hotel jumpa neighbour hood mall kecik jer...sbb hari2 biasa kawasan ofis kan...so ahad kedai-kedai byk tutup mgkn sbb takder org kan datang opis...bawah sekali ada pasar raya kecik...kat bawah tulah jmpa coklat murah...klu sapa pernah makan cadbury fiesta or cadbury rose tu sure tau sebekas yg bulat tu cold storage jual dalam RM70-RM80...kat sini saya jmpa SGD17 sahaja oke., mcm tak percaya murah sangat2..siap amik and pergi scan harga..terus rembat satu hehe...

balik bilik kemas2 barang and terus bersiap untuk ke airport...balik naik teksi sajer...weekend jalan lenggang...dalam 20 minit dah sampai airpot...sepatutnya flight kul 4.30 petang tapi bila check-in dia offer bg flight awal kul 3..apa lagi terus oke jer sbb tak sabar nak balik huhu...


sebelum balik makan mcd dulu...dah hari last baru dapat makan mcd..kat sini ada special burger dia panggil Signature collection...kira mcm premium buger nie...tebal and mewah macam makan buger kat chillis or tgif...harga mahal sket tapi berbaloi dengan harga dia....nyum2

.:: yummmy ::.


.:: airport fashion hehe ::.


.:: bye Singapore, hello Malaysia ::.


 
Design with love by Jiji for Zamimie