Tuesday, December 19, 2017

Seoul, Korea 2017 ~ National Folk Museum of Korea...

Berjalan dari Bukchon Village untuk ke Gyeongbokgung Palace sebenarnya tapi ternampak pintu masuk yang menarik dan ramai juga orang masuk dalam nie...so kita pun busy body jugaklah, menyibuk nak tengok apa tu..



owh rupa-rupanya muzium...takder dalam plan pun...tapi sebab dah sampai kita masuk dan tengok...entrance fee percuma saja, so masuk jerlah...basically museum nie banyak replika rumah2 mengikut zaman di Korea...dan apa yang menarik dalam nie ada kawasan khas untuk kanak-kanak iaitu Children's Museum dan ada juga playground yer...patutlah ramai kanak-kanak yang masuk dalam nie...tapi kita orang tak gi jengah pun kawasan tu...exhibitan hall dia pun kita orang tak masuk, sbb dok sebuk jalan kat belah luar, dan nak kejar masa pergi makan...


ini map kawasan sekitar museum...kalau tengok map derang buat replika rumah-rumah dan juga royal house....sbbkan takder apa nak cerita sangat korang layan gambar jerlah yer hehe..



start dengan rumah-rumah kayu macam nie...lah lepas tu rumah-rumah tu beredar mengikut zaman...



ada disediakan selipar jerami nie... korang boleh cuba lagi dan bawak jalan...lepas tu pulang lah balik kat situ...huhu tapi tak tau lah selesa ke tak...tengok macam tak selesa, macam akan tercucuk-cucuk  dengan jerami tu jer huhu...


.:: street of memories ::.


.:: kedai komik ::.

kat sini kawasan-kawasan nie takder pekerja pun jaga...tapi yang datang nie semua bertamadun, so takder sapa pun yang gatal pi usik dan masuk...padahal tempat open space macam tu jer...cuma satu jer kat sini takder papan penerangan so tak tau menda apa yang derang cuba sampaikan huhu...


bangunan tengah nie exhibition hall...tapi kitaorang tak masuk pun...just amik gambar kat luar sebelum meneruskan perjalanan ke Gyeongbokgung Palace...yang kawasan belah kiri pun kita tak pegi...huhu



0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie