Friday, August 14, 2015

Cerita Baju Raya Yang Dah Basi...

Asalamualikum...muncul dah mak buyung nie...punya pemalas nak menulis sampai dah nak abis raya ponx tak update blog...org dah habis dah cerita raya kita baru terkedek2 nak cerita...kui2 share lah sket2 kat sini...takder lah nak cerita detail mana ponx...org ponx bosan nak dengar cerita makan ketupat, rendang segala bagaikan...so kita share gbr jerlah....sbnrnya sket jer gbr yg ada ponx, byk dari hp mydear sbb kamera phonenya lebih bagus dari saya punya phone...tapi tulah dari sehari ke sehari nak transfer idok juga dibuatnya....itu blm gbr2 oversea trip aritu ponx sama gak...dah 3 bulan dah kot smpi dah nak terlupa dah cerita tu haha....



ini cerita raya pertama nie...tak complete dalam gbr nie sbb kita selfie berdua jer...yg dua lagi dah kemana larinya...nak main jerlah mereka2 tu...byk gbr yg elok dr kamera mysis sbnrnya tah bila nak amik dari dia gaknya..tema baju raya dark blue...pilihan asal biru, tapi lebih kepada nak cari royal blue, navy blue...tapi bila dah smpi kedai tengok cantik pulak dark blue nie...sesuai dengan kulit semua org so kita rembat sekayu...kitaorg beli baju siap jer and sangat berbaloi2 uols...3 pasang baju lelaki 1 dewasa + 2 kanak2 baru RM130...berbaloi ke idak? berbaloi lah kan...kain ponx so far dah 2-3 kali basuh pki mesin steady jer lai takder berbulu atau meretas...nak beli mahal2 bkn pki setahun 90 kali....klu pki 10 kali setahun dah kira cukup bagus dah...nie pki sure kurang dari 5 kali setahun...sekali masa hari raya, sekali masa jamuan raya opis and sekali lagi masa raya haji...plg tidak ponx pki lagi sekali masa kenduri aqiqah baby...insy-Allah ha kan tak lebay dari 5 kali ponx...hehe

baju saya plak kain jenis sama ngan baju melayu lelaki tu...kain jenis berat and tebal serta sejuk mmg tak rimas ponx pki....jgn pelik saya pki ngan tudung merah sbbnya baju saya nie kurung biasa jer tapi ada lace and manik kaler merah...nnti dapat gbr full saya share lagi yer..mahal sket baju saya RM120 sbb ada lace and manik mungkin so jadi mahal sket...tp berbaloi juga sbb jenis lace yg lebar tu and manik ponx byk...org pompuan takper beli mahal sket sbb pki selalu,..bley pki g kenduri and for sure lepas nie pki pegi opis lah kan...hehe


raya kedua dengan berbaju biru juga tapi lain shades nya...semua ponx unplanned nak sama2 color nie...bila dah beli eh beli pki ngan baju yg nie lah, bley sama ngan yg nie lah...huhu meriah sketlah tahun nie berdondon2....baju nie takder plak gbr full...baju peplum ada selisih belahan diperut so mmg sesuai utk org pregnant...kain ponx besar walau saiz M...cuma kain dia nak kena alter sket sbb jenis kain yg ada fishtail tu yg lain2 oke jer...dekat bhgn tengah tu sbnrnya ada jahitan beads nmpk sipi jer2...murah juga nie beli dekat metrojaya...rezeki betul tahun nie baju beli semua murah2 and cantik2...hehe dpt pki sebulan ponx dah cukup mydear ckp...lepas bersalin nnti boleh pki...jimatlah kan ...


ha yg nie baru masuk muka anak2...team merah kali nie, otw nak balik perak plak masa raya keempat nie...saya pki baju biasa2 jer bkn baju raya...sbb nak travel jer kan...yg lain2 ponx merah juga...


tema hitam di Perak...g beraya dengan dress kali nie...cam biasa gbr full takder sbb selfie...gbr full baju nnti saya share kemudian...sesuai juga baju nie utk org pregnant, bila pki rasa mcm mcm pki hanbook plak sbb kain dia kembang2 gitew...ada detail manik juga dipinggang...yg nie saya beli kat zalora...tak smpi RM100 ponx, guna voucher free dari zalora RM100....main belasah jer beli sbb klu tak bley pki tak ralat sgt sbb tak kuar sesen ponx...bila dah dpt tu elok plak di badan, cuma kena potong bhgn bawah jer sbb terlalu labuh...


tema kuning mustard, nmpk sipi2 jer color baju saya...sebiji color mcm mydear punya baju...kali nie saya pki blouse jer padankan dengan skirt hitam, boleh juga klu nak pki ngan seluar... beli dekat butik dalam d'pulze murah juga nie dalam RM50 klu tak silap sbb dpt diskaun sbb jadi member...kita mix and match jer ngan mana yg ada...mydear ponx pki ngan jeans hitam...kanak2 riang malas lah nak belikan baju sedondon-dondon sbb beli semua unplanned kan...so derang pki baju hitam jer...still lagi masuk tema kuning + hitam....

okelah nnti klu ada gbr full saya share yer...tahun nie bergaya dgn shawl jer saya...1st time nak berjinak2 ngan shawl...beli ponx yg murah2 jer...kuning and merah tu RM10 jer satu klu korang nak tau...senang nak pki sbb ada lace dekat depan dia tu...yg kelabu ada manik kat tepi tu beli kat pasar malam jer RM15 jer uols malas nak fikir cari kat tempat lain rembat sajer kaler tu...sekali sesuai plak ngan 2 baju saya biru peplum and hitam tu...jimat sket hehe...yg nie susah sket nak bentuk sbb kain dia cam lembut sket and dia jahit tepi jer keliling tu...saya dpt tips dari member klu nak beli shawl cari yg jahitan baby seam so senang sket nak bentuk...klu idak starch kan jer depan tu elok terletak jerlah...so bila dah yakin nnti bru boleh beli shawl yg mahal2 sket....beli bkn sbb jenama atau harga tapi lebih kepada geram sbb color dia cantik2 sangat...klu yg murah nie pilihan color dia limited sket...

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie