Friday, July 10, 2015

Bubur Lambuk Simple...


seperti yang dijanjikan hari nie saya nak share ngan korang resepi bubur lambuk simple dan mudah...senang sangat nie campak2 jer dah jadi hehe....kot2 lah dah habis bulan ramadhan nnti tetiba teringin nak mkn, nak cari yg free org kasi mmg tak jumpa lah huhu...dani suka sangat bubur lambuk nie dah 2 hari makan...nasib saya buat lebih sket...so boleh makan 2-3 kali sampai jemu hehe...

klu google banyak jer resepi kat internet tu...so saya pilih resepi yang paling mudah utk org yg tak banyak masa tapi teringin nak makan bubur lambuk...nie kira2 bahan semua dah ada kat umah lah...klu takder start keta gi kedai plg dekat beli 2-3 jenis barang mungkin...so macam biasa resepi saya takder sukatan, main campak2 jer...agak2 korang nak byk daging letak lebih, biar berketul2 daging...nak rasa udang kering kuat letak lebih lagi...nak rasa berlemak sangat letak santan lebih...gitu jerlah cara saya...

Bubur Lambuk Simple dan Mudah

Bahan-bahan
beras
daging (potong kecil-kecil)
udang kering (tumbuk halus)
bawang merah (hiris)
bawang putih (hiris)
halia (mayang halus)
rempah 3 sekawan
halba
lada hitam
santan
garam
daun sup dan daun bawang 
bawang goreng

Cara-cara
  1. rendam beras dalam 2-3 jam supaya cepat sket kembang nanti, takderlah lama sangat masaknya.
  2. tumis bawang merah, bawang putih, halia, rempah 3 sekawan dan halba sampai bawang layu. kemudian masukkan daging dan udang kering. kacau sebati...
  3. bila udang kering dah naik bau dan daging dah bertukar warna masukkan air, beras dan lada hitam (agak-agak klu nak rasa kuat letak byk)... terus tukar dan masakkan dalam rice cooker (terpulang klu nak teruskan atas dapur ponx boleh)
  4. tambah lagi air. sukatan saya 1 pot beras sama dgn 4 pot air...bila bubur dah kembang and dah dapat seperti tekstur yg anda suka masukkan santan last sekali. sukatan saya 1/2 pot santan pekat campur 1/2 pot air. perasakan dengan garam dan biar mendidih.
  5. bila dah mendidih sekejap tu terus tutup api, kacau sikit dan biarkan jer dia mereneh. nanti dia akan kering sendiri air tu...sbb haba dari periuk tu masih ada lagi... tapi klu nak cair2 sket tambah lebih sket air...
  6. bila nak hidang nnti taburkan dengan daun sup and daun bawang serta bawang goreng...mmg terangkat bau dia...hehe
Selamat mencuba di hujung minggu... :)

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie