Thursday, July 2, 2015

Our 3rd Edition...

hari nie taknak citer pasal menu iftar, kita citer pasal menda lain plak yer...kejap jer pejam celik, pejam celik dah 22 weeks dah pregnant...dulu2 masa anak pertama asik mengira jer kejanya...yg nie tetiba eh dah 20 minggu,, eh dah 6 bulan...dan eh tetiba dah rasa nak bersalin dah lah...hehe bertabah jerlah kan...dah nak masuk anak ke-3 so cam dah calm2 lah sket...dah tak poyo2 sangat...dah matured lah katanya...lai ponx beza ngan dani tak jauh mana ngam2 dua tahun dani, baby ponx insya-Allah akan keluar...

.:: kalau ikut babycenter.com baby dah sebesar ini, lebih kurang 11 inchi dan seberat 500grm...mmg besar dah ponx perut nie...risau bley pki ke baju raya nie...beli takderlah awal sangat week pertama puasa hari tu kot huhu ::.

klu ikut due 3/11...tapi ikut pengalaman dani dulu kuar awal...cuma eman jer awal dua hari dari due...itu mgkn sbb anak sulung...yg nie anak no-3 mungkin lagi awal...insyallah moga dipermudahkan....saya bajet baby mgkn kuar hujung bln 10...hehe pandai2 jer jadi doktor sndrikan...tp klu baby lahir bulan 10 sama bulan dengan dani (7/10), kalau baby lahir bulan 11 sama dengan eman (11/11)...hehe baik punya plan, nnti senang celebrate besday sekali harung jer...jimat huhu...

.:: nak jadi abg dah si kenit nie tak lama lagi...takmo nakal2 yer syg ::.

actually pregnant kali nie mmg kitaorg tak plan ponx...klu ikut asal nak bagi gap 3 tahun lah gitew...klu paling awal ponx nak bersalin tahun 2016...tapi dah rezeki Allah nak bagi kita terima jer...tapi nasib waktu tu dani ngam2 dah 2 tahun...yerlah selama nie nak dapatkan eman ngan dani ponx bukan senang...sbb kitaorg bkn lah dikurniakan Allah rezeki senang mengandung...byk effort yg diperlukan utk saya mengandungkan eman ngan dani dulu...makan ubat, pergi berurut, kira waktu subur...tapi kali nie mmg tak, tup2 jer  dah lekat...alhamdulilah awal rezeki Allah bagi...

masa early pregnant tu saya pelik sbb 3 hari dah lewat period...sbb saya nie mmg period selalu on time...klu tak ponx samada awal sehari atau lewat sehari dua tu jer...masa hari ke-4 lewat period tu, ada kluar stain yg chocolate sama mcm dani dulu...masa tu dah berdebar2 sbb ckp takkan pregnant plakkan...hari ke-5 baru beli pregnancy test tu tapi takut2 nak test, sbb tak bersedia katanya..beli ponx test kit yg paling murah jer, yg stick punya...huhu masa dani dulu bkn main lagi dengan clear blue bagai...bila dah cek positif lahkan..

awal2 tu tak teruk sgt morning sicknessnya rasa loya2 jer...bila dah nak masuk 2 bln dah barulah start teruk sket...tapi tak seteruk eman ngan dani...kali nie muntah time pagi jer, loya sepanjang masa...tapi lagi satu letih teramat2 sangat...rasa tak bermaya jer...mkn mmg tak lalu lah, tghari jer yg mcm selera sket boleh mkn....mlm langsung tak nak mkn...klu mkn ponx kena memilih ada stgh2 menda jer bley mkn...klu silap sket mkn yg berminya, bersusu semua tak boleh...mmg terlambak muntah lepas makan tu...

waktu nie tetiba jadi risau sbbnya bln 5 kitaorg nak travel...hampir setahun kitaorg tgu waktu tu nak sampai, tetiba dah mcm nie punya tak larat saya mmg tak boleh nak berfikir dah waktu tu...bila dok kira2 time tu mcm dah lepas 1st trimester...sbb blm check-up ngan doc lai so tak tau due date yg benar...smpi satu waktu tu mydear paksa saya kuar berjalan, amik angin luar...klu tak saya mmg dok umah jer...memerap jer, mmg tak campur masyarakat, mata pejam jer sbb bkn boleh tido, semua serba tak kena...keja toksah cakaplah mmg tak pegi dekat 2 bln juga cuti tak bergaji...huhu

tapi alhamdulilah berjaya juga saya menempuh 1st trimester itu...smpi juga tempat yg kitaorg tgu2 hampir setahun tu...wpun blm pulih sepenuhnya tapi boleh lah, gigih jugalah berjalan...dgn travel 8 jam dlm flight huhu tu nnti2 kita citer lah....gbr ada 3,000 keping nak muntah nak memilihnya hehe...

.:: tgklah bertapa tak semenggahnya muka travel baju ponx last minit beli...main belasah jer huhu takder lah ootd bagai...janji dah sampai kuikui::.

okelah next time sambung lagi yer...

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie