Thursday, July 9, 2015

Coin Deposit Machine...

jumaat lepas sempat ke bank utk masukkan duit syiling...habis tempat dah syiling2 tu, takder tempat nak letak lagi lah..selalu tukar ngan abah saya, tapi sbb banyak sangt dia takmo...huhu kitaorg ponx malas nak kira2 lai...pastu teringat dulu ada org pernah share kat FB pasal coin deposit machine nie...derang ada senaraikan kat bank2 mana...tapi bila pergi takder ponx machine tu...lepas tu google and terbaca kat website maybank klu tak silap, rupa2nya mesin nie dia letak kat belah dalam...so klu bank tutup mmg kita tak jmpa lah mesin tu...ada sebab kenapa dia letak kat dalam...nnti saya cerita yer..

kali nie saya pegi kat maybank cawangan the curve sbb saya yakin ada mesin tu kat sini sbb awal tahun hari tu saya mcm ada ternampak2 dalam bank tu...kat satu sudut yg tersorok kat tepi nun jauh disana....saya takder snap byk gbr sbb risau kang guard ingat saya nak merompak plak dok amik gbr sana sini...yg ada ponx snap curi2 jer...byk yg tak jadi dari jadi, gbr kabur jer...huhu


inilah dia rupa coin deposit machine yang ada kat maybank tu (kredit: malaysianbanknotesandcoins)... korang jgn risau klu 1st time nak buat..dia ada bg arahan yg jelas kat situ...korang ikut jer arahan dia...slow2 terlembab2 ponx takper sbb takder org yg tunggu kat belakang mcm cash deposit machine tu...org cuma pelik jer korg buat apa kat situ...sbb bunyi syiling tu memang meriah hehe...

klu nak tau belah kanan yg tengah2 tu lah tempat masuk duit (ada snap gbr tapi kabur sangat gbrnya)...dia ada conveyor yg bergerak and bawak masuk duit dlm tu and sort duit syiling kita...senang jer tak yah nak asing2 duit 10 sen, 20 sen, 50 sen...kita lambakkan jer dalam tu nnti dia yg akan sort and kira...owh yer duit siling 5 sen ponx dia kira sekali tau...tapi kena make sure jangan masukkan byk2 terus, letak lah sket2 sbb takut mesin tu tersangkut...take your own sweet time sbb takder org kacau ponx hehe....bila mesin tu kira and ada syiling yg tak menepati piawaian dia akan kuar kat kotak kecik kat bawah tu yg belah kiri...


kat skrin nnti dia akan tunjuk dah berapa banyak siling yg dia dah kira...klu ada lagi masuk lagi dan lagi smpi syiling korang habis...klu ada syiling yg dia tak terima tu korang cuba masukkan byk2 kali....klu ada rezeki terlepas juga...klu takder rezeki mmg smpi kesudah dia taknak terima...gunakkanlah duit tu di kedai2 yg memerlukan...hehe takyah lah dah nak simpan lai klu tau mesin tu tak terima huhu...


bila dah settle pengiraan duit tu dia akan kuar dua resit macam nie...SYILING BAUCAR tu kita tulis nama, no acc and no tel and yg SYILING RESIT tu kita simpan sebagai bukti...syiling baucar tu bila kita dah lengkapkan apa yg diperlukan kita kasi kat kaunter...so by kul 4 petang dia akan masukkan jumlah syiling yg tertera ke dalam acc kita...klu kita dtg pagi atau tghari lah...klu kita datang dah petang esok baru dia masukkan dalam acc kita...

sbb tulah saya cakap dia letak mesin tu kat dalam...sbb lepas kita dah deposit kan syiling tu kita kena berurusan dengan kaunter plak...and kena make sure mana2 bank yg korang pegi untuk deposit kan syiling tu tadi korang kena lah ada acc ngan bank tu...klu tak macam mana dia masukkan dalam acc kita duit tu...

oke dah tu jer nak share info ngan korang harap2 berguna...bawah nie info dari link maybank and cimb bank...dia ada senaraikan cara nak guna mesin tu and kat cawangan mana yg ada mesin tu..



0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie