Wednesday, July 8, 2015

Lambakkan Menu Iftar Day 10 hingga Day20...

rasakan punya malas nak update menu iftar smpi 10 hari kita update sekali harung jer kui2...kalau sesapa follow ig ngan FB saya dah tau lah hari2 mmg saya update....blog jer agak malas sedikit...nak share resepi utk satu2 menu ponx smpi terlupa nak amik personal picture...selalu amik group picture makanan jer kan...so susah lah sket klu nak fokus kat satu2 jenis mknan...ish rugi rasanya sbb itu utk kegunaan diri sdri juga...sbb lepas nie klu nak buat balik saya just google jer dlm blog..


Hari Ke-10

.:: ayam masak lemak cili api, salad telur and tauhu, air longan, karipap and puding caramel ::.

hari ke10 nie adalah hari sabtu...so kalau weekend saya akan terlebih2 rajinnya...hehe sbb tetiba rasa nak mkn karipap buatan sendiri...yerlah klu sendiri masak nie puas hati...inti mmg penuh, takderlah kes karipap inti oksigen kan...hehe plannya nak buat karipap inti daging...tp cari daging mlm sblm tu takder plak...terpaksalah berintikan udang kering...tudia punya byk letak mmg sedaplah karipap tu...huhu mydear plak request nak mkn puding caramel, tgk bahan mmg semua ada kat rumah...so mmg sapsap soi buat masuk oven and siap...nnti saya share resepi dia yer...senang and simple sgt...tak tau knpa klu jual kat bazar ramadhan tu mahal sgt, korng buat jer sendiri tau..boleh makan smpai puas...hehe

Hari ke-11

.:: kari ayam, sambal sotong, sambal daging kicap, sadin, sayur, ikan and ayam goreng, sup bebola daging, kuih-muih and buah ::. 

hari ke-11 iaitu hari ahad berbuka kat rumah PIL...so saya bawak karipap yg saya masak hari sblmnya...hehe habis langsai...sekali dtg tudia mil masak sket punya banyak tak muat dlm frame gbr...hidang ponx smpi kena buat 3 tempat...section air, section kuih-muih and section main dish...tak tau nak mkn mana satu...mydear mkn smpi 3 kali tambah...eman ponx sama smpi 2 kali tambah ada ikan goreng, kuah kari ngan kicap mmg laju jer eman mkn...hehe seronok jer tgk... 


Hari Ke-12

.:: kari ayam, ayam masak kicap, buncis goreng suhun, tempe goreng, popiah ::.

hari ke-12 nie saya masak ayam masak kicap and sayur jer...kari tu tapau dari rumah mil lah...mydear mmg feveret kari mak dia buat...nak bljr dari dulu tak lepas2 lagi hehe...sbb selalu klu kitaorg smpi sure dia dah siap masak...kari dia lain sket dr yg saya biasa makan, sbb kari dia tak pekat sangat and ada letak kerisik...popiah plak saya goreng yg frozen jer...plan asal nak buat sdri tp cam malas banyk...so kita beli yg segera mmg jimat masa...huhu sos mkn jer ngan sos cili thai tak yah sebuk2 nak masak sos sdri bkn nak mkn ramai2 ponx hehe...


Hari Ke-13

.:: nasi goreng udang kering, telur mata, keropok ikan, and kuih ::.

tudia dah start dah menu sempoi kuar...selain dari takder idea nak masak lauk apa, sbnrnya tekak juga nak mkn menda yg bukan2 sket...mknan bergoreng lah maksudnya...mydear plak takder masalah sbb dia tak cerewet sangat, janji mkn cukup...hehe nasi goreng udang kering mmg sedap hoih...yg nie senang jer nak masak...tumbuk udang kering, bawang putih and bawang merah smpi lumat, tumis ngan sedikit cili boh, pecah teluar and kacau bagi hancur...masuk nasi and garam kacau sebati...terbaik lah rasa dia mkn plak ngan telur goreng mata goyang and keropok goreng...mmg habis smpi 2 pinggan huhu....


Hari Ke-14

.:: ayam masak black pepper, tauhu telur sambal udang kering, ikan bawal goreng and kuih ::.

menu yg takder sayur...semua sayur leburkan dalam ayam black pepper tu...goreng ikan utk eman and dani...eman mmg suka ikan goreng garing2...dani ponx tak sangka dia suka,,pdhal nasi curah kicap and ikan goreng jer kot hehe...senang lah mcm nie takderlah mama nak masak fancy2 sangat hehe..

ayam black pepper nie senang jer nak masak dia, lagi senang klu ada sos black pepper dalam botol tu tuang jer senang...saya perap dulu ayam dengan halia, bawang putih, sos tiram and black pepper...lepas tu tumis bawang besar and masukkan ayam perap tadi, bila nmpk dah putih isi dia baru masuk air, tambahkan sos black pepper/klu takder letak black pepper yg ditumbuk kasar, masuk sayur yg korang suka, carrot and brokoli (klu tak letak ponx takper, nak kasi menarik jer kaler and malas nak masak sayur lain sbnrnya huhu)... klu nak nmpk kaler dia gelap sket tambahkan sedikit kicap..klu kuah cair boleh tambah tepung jagung....siap dah hehe...


Hari Ke-15

.:: mee goreng, yong taufu, air lemon herbs and kuih ::.

kuar balik dah menu sempoi..hehe hari sblm tu mydear cakap teringin nak mkn yong taufu sbb dia yg hari2 pegi bazar ramadhan so agaknya hari2 tengok terliur lah kot hehe..okelah saya ckp beli yong taufu and saya masak sempoi punye lah...sbb nnti klu mkn nasi dah kira berat, yong taufu lai takut tak berhabis...kita mmg amalkan penjimatan dibln ramadhan nie...buka mmg mkn smpi habis...sbb tulah selagi tak habis sila sumbat dlm perut yer hehe...cara lain adalah dengan masak dalam kuantiti sket jer...sbb tu saya tak suka masak kuah gulai mcm kari or masak lemak...sbb klu masak setakat 3-4 ketul ayam agak sukar....masak simple2 jer...

Hari ke-16 
hari jumaat so mcm biasa sbb hantar eman kelas piano kita berbuka kat luar saja...kali nie kitaorg mkn kat kedai mamak sebelah restoran saba'...rindu nak mkn roti canai ngan kari mamak...selain dari tak ramai org, tak yah nak booked2 meja, jimat ponx jimat...mmg kena ngan tekak jugalah kan...hehe

Hari ke-17 
hari nie buka puasa depan rumah jer...sbb jalan rumah kitaorg nie ada buat majlis berbuka puasa, solat terawikh and moreh..menu adalah potluck...so saya buat tuna pasta bercili, lain dari yg lainkan...hehe nnti2 saya share...dah macam makan buffet hotel, tak sempat saya nak snap gbr...dari berbuka puasa makan smpi ke kul 10 malam tak habis lai makan...amik sket2 sambil borak2 takderlah kenyang melampau...dah rumah ponx depan khemah makanan sempat saya balik rumah waktu org solat terawikh and baring2 dulu, sbb dani yayak plus dia nak minum susu...elok habis org solat terawikh saya gi balik mkn hehe....

Hari Ke-18

.:: kari ayam (tapau), ayam goreng, sup sayur, popiah sira, sotong and cendawan goreng tepung ::.

malas nak masak nie namanya...sbb barang basah ponx dah kering plus menghabiskan jer makanan yg ada kat umah tu...hehe kari tu tapau dari majlis semalam tu...popiah sira tu plak guna popiah frozen jer...sira tu buat sdri...hoih senang sangat...tumbuk bawang putih and bawang merah, tumis dengan cili kisar, tambah kan sos cili thai, letak gula...gula kena lebih sket supaya dia bersalut likat dekat popiah tu...bila nmpk mcm dah pekat sket korang campakkan popiah yg dah digoreng tadi...dah elok bersalut angkat and tabur dengan bijan yg disangai...mydear cakap sedap sangat...hehe saya takder guna sukatan, main campak2 jer jer...gula tu yg penting kena lebih...korang ponx penah mkn popiah sira kan rasa dia manis...tapi pedas2 manis mmg best lah..

kat sini saya share resepi sotong goreng tepung...korang jgn risau yer...klu saya share resepi tu maknanya resepi dia simple and mudah jer, itu konsep mieoney kitchen hehe....semua barang ada kat umah...



Hari Ke-19

.:: bihun goreng, telur mata, sosej, kuih-muih and air jagung ::.

dah kuar balik menu sempoi nie...sempoi ponx mkn kenyang oke what hehe...sbb barang basah mmg dah habis betul dalam peti ais...nak tgu refill kat pasar malam hari selasa...so masak jerlah apa yg ada...dan saya plak teringin nak mkn bihun goreng yg ada letak udang kering...mmg nak cari org jual takderlah...so mari masak sdri bkn susah sangat ponx hehe...hari nie maksu adik nak berbuka sekali dengan kitaorg...awal2 lagi dah pesan saya masak simple jer...kang terkejut plak dia mkn bihun jer...hehe tapi dia tapau kfc, tak smpt snap sbb dia dtg lewat sket dah berbuka dah waktu tu...


Hari Ke-20

.:: kuay teow goreng daging, bubur lambuk, roti sosej, kfc (smlm punya), kek puding pandan and sirap soda ::.

smlm mc, tapi masak tetap masak sbb bila dah petang dah oke and larat...lai ponx masak sempoi jer...pregnant kali nie mmg rajin melampau2 masak tu...tak tau pasal apa tah...keinginan masak tu membuak2, wpun kdg2 letih balik kerja tapi tetap juga nak masak sdri..bubur lambuk tu pon resepi plg senang saya guna, tumis2 lebur jer dalam rice cooker...senang betui...huhu dani yang picky eater tu ponx selera dia makan, smpi 2 kali tambah...huhu seronok lah tengok dia mkn puas hati saya masak.

kuay teow goreng daging tu ponx senang jer...daging hiris nipis, perap dengan sos tiram and black pepper, tumis bawang putih, masukkan daging, masukkan kuay teow, kicap manis, kicap pekat sket, sos tiram and sos cili, kacau sebati...klu taknak kuay teow benyek jgn letak air byk...letak sket jer bg basah2 jer kuayteow tu,,,bila dah sebati campak taugeh and daun kucai and tutup api baru kacau...itu utk nak make sure taugeh tu still lagi rangup time kita makan...

dah tu jer...jenuh korang nak bacakan...takperlah klu rajin baca lah, klu malas tengok gbr jer...hehe nanti senang2 saya share resepi plak...kali nie nak share resepi puding caramel ngan bubur lambuk plak...jgn risau semua resepi mudah jer saya kasi...sbb tu saya boleh masak utk berbuka wpun kul 6.15 baru turun dapur....tips dia masak yg simple2 jer...saya jenis suka masak yg stir fry sbb mmg laju jer dah siap...klu nak masak yg complicated punya kita tunggu weekend baru kita masak tau...itu tips mudahlah...ada org dah siapkan paste dia siap2 contoh dah tumis dah siap2 kari ke asam pedas ke...so nnti balik petang tinggal masukkan ayam atau ikan...itu tips bagus juga...so terpulang lah pada kemampuan serta keinginan masing2....janji kita dapat siapkan mknan homemade utk family...tp klu dah tak boleh tu beli jerlah...no harm jgn plak smpi stress2 nie dalam keta nak smpi rumah cepat nak masak...kita buat mana yg termampu...yer dak hehe...


0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie