Wednesday, June 13, 2012

Sotong Goreng Tepung...



sorilah sbb hari nie dah start puasa rejab balik so cam tak larat nak tulis blog...minggu lepas seminggu stop puasa sbb period nak start blk punyelah liat...tp kena juga mulakan blk sbb bln rejab dah nak abis dah...ari nie ponx dah 23 rejab sobsob...so share ngan korg resepi jer ek ari nie...

Sotong Goreng Tepung

Bahan-bahan
Sotong
7 sb tepung gandum
1 sk baking powder
lada sulah
garam
serbuk kari
1 sk tepung jagung
telur

Cara-cara
  1. bersihkan sotong, buang kulit purple tu and potong ikut suka...lepas tu toskan kering2.
  2. dlm mgkuk lain campurkan tepung gandum, garam, baking powder, lada sulah, serbuk kari dan tepung jagung kacau rata. pukul telur bersama lada sulah and garam dlm mgkuk lain plak.
  3. pastikan sotong betul2 kering lap ngan tisu towel and celup dlm telur lepas tu celup dlm tepung and grg smpi kekuning2an...
senang sgt caranye kan...main campak2 goreg dah bley mkn...sukatan ponx saya agak2 jer...ari tu saya masak 3 ekor sotong jer..sukatan yg saya tak bg tu korg agak2 jer lah...lepas tu sotong jgn grg lama sgt tkt liat nnti and make sure minyak dah panas masa nak grg and jgn api besar sgt...guna api sederhana...klu boley jgn grg byk2 batch...grg dua batch dah cukup sbb nnti yg next2 batch tu tepung dah tak jadi cantik sbb lebihan tepung yg tertinggal dlm minyak panas tu akan jadi serdak and lekat kat sotong yg bru grg...so tak cantik lah...ada org masa cuci sotong perahkan limau nipis utk ilang kan hanyir...yg nie terpulang lah klu nak letak bley tak letak ponx takper...

saya suggestkan buat sbb mmg puas hati mkn...3 ekor sotong ponx dah byk dah....sotong saya potong memanjang bkn potong yg ring tu sbb sajer suka2 hehe...

1 comments:

With Julia said...

yumyum...fav husband saya neh...kalo pi restoren ke kedai ke wajib order sotong celup tepung...wee gaya potong memanjang mesti lg ranggup kan kak mimi...nak cuba lah kt umah...leh wat mamam petangg yippi :) mekasih kongsi resepi sis

 
Design with love by Jiji for Zamimie