Tuesday, June 19, 2012

Kojer Dah Yaw...

lama tul saya cuti 4 hari...bkn cuti2 malaysia yer, tp cuti sbb eman demam... demam sbb tonsil dia bengkak...kamis tu blk amik dia bbysitter ckp bdn dia panas, ptg tu dia bgn tido dia temenung dulu bbysitter tu ckp... selalu cergas jer... blk umah terus saya bg dia ubat demam... kebah kejap demam blk... begitu juga hari jumaat tu... nak kuar pi klinik tghari panas sgt...so ptg baru kitaorg ke klinik, tgu mydear blk keja...



doc ckp tonsil dia bengkak...mgkn dah start bengkak lah sbb lepas tu dia dah start tak nak mkn, tak nak susu...minum air kosong jer...sabtu tu pagi2 lai kitaorg dah pi bfast kat mcd...sbb nak bg eman mkn punye psl so kitaorg ponx sekali berkorban mkn mcd hehe...tp sket jer yg dia sentuhnye...beli bubur ponx smpi ke esoknye bubur tu, buang jer...

bila dah tak mkn tak minum terlepek jerlah....merengek ponx sama sbb panas bdn kan...bila time sihat melompat tak hingat...cuma satu jer eman nie, klu sakit mkn ubat mmg tak tolak...sbb dia tau tak larat kena mkn ubat utk sihat sbb tu dia rela mkn ubat...sumbat lah guna syringe tu ngaga jer mulutnye...

mydear risau sbb ahad dia dah nak fly ke china so bila tgk condition eman yg terlepek, panas bdn, tak nak mkn and minum dia jadi risau...so dialah yg ingatkan saya bg eman mkn ubat on time...dialah yg pujuk eman minum susu and mkn...tp idoknye eman tu nak dengor...klu dah takder selera mana dia nak mkn, klu dah susah nak telan lai lah tak nak mkn...

dari cara lembut pujuk, ke cara yg garang, cara paksa semua kitaorg buat...tetap tak mkn saman...nangis lai ada...smpi teresak2 eman nangis, mcm dah kena dera ponx ada...huhu tp tak bleylahkan sbb dia kena minum at least...klu pi spital kompon kena warded...so last2 no choice kitaorg ugut dia dgn video dia amik nab and nangis2...brulah berkesan...nak lah dia minum...

kitaorg bg dia gatorade terus, bg dia bertenaga sket...gatorade nie fungsi dia sama mcm 100plus...cumanye air nie tidak bergas, tidak manis mcm 100plus tu and lebay bagus serta lebay sedap sgt...hehe rasa dia mcm masin2 and ada sket manislah...rasa dia lebay kurang mcm air garam yg kita dapat klu kena cirit birit tu...tp yg nie version sedap sket...


selain dari tu kitaorg baru terhegeh2 nak guna gengigel spray nie...sblm nie dah 2 kali eman kena tonsil bengkak nie, and 2 kali gak lah doc asmuni (kpj kajang) bg tp kitaorg tak pernah guna...so kali nie saya cadangkan kita gunalah...alhamdulilah memberi kesan jugaklah...sbb stgh jam lepas tu dia tak menolak bila kitaorg syringe kan gatorade tu dlm mulut dia...tulah bila dah doc bg tu gunakan sepenuhnye, bkn kena byr ponx..hehe tp sbb mydear kesian kat eman nak kena spray2 tu yg dia tak kasi guna...tp skrg dah tau mgkn dia dah tak kesian2 lai kot huhu...

so by ahad tu alhamdulilah eman ponx dah oke sket...mkn still lai on off...dah nmpk potential utk sembuh sbb dia dh mula minta susu...so tghari tu mydear gi airport naik teksi jer...eman siap atr kat pintu and lambai2 lai...tak nangis dah cam dulu...saya bg dia makan bubur dua mangkuk lah dia mkn...dlm pada tak nak, dlm pada kena ugut laju juga dia telan...

smlm sajer lah saya cuti juga utk pantau kot2 dia demam lai...sbb pagi tu sblm subuh tu masa saya nak bg mkn ubat suhu dia panas sketlah...tp smpi ke mlm tadi, smpi ke pagi tadi alhamdulilah dah tak demam dah...mkn ponx dah nak, susu ponx dah mintak...cuma dia cam lemah sket lah sbb 2 hari tak mkn and minum sgt...

so utk baba di sana jgn risau yer...eman dah sembuh... :)

2 comments:

With Julia said...

Byk juga cabaran kan untuk membesarkan anak...kesian eman...tgk muka eman pun mcm dh x berdaya...moga eman terus sihat seperti sedia kala... ;D

p/s kak mimi air gatorade tuh juju x penah tgk lah...mcm best jerk..hehehhe ibu mengandung leh minum x? xd gas kan

mimie said...

biasalah tu jujue..dugaan yg byk pahalanye... :)

rasa akak boley sbb dia tak manis and tak bergas...kndgn gula ponx tak tinggi dlm tu...akak suka kaler pepel and hijau...sedap..hehe

 
Design with love by Jiji for Zamimie