Friday, June 8, 2012

Mapo Tofu My Style...

sbnrnye malas nak karanag2 cerita so kita kuarkan lah gbr mknan utk share resepi ngan korg...so bley lah korang plan nak masak apa weekend nie...feveret saya tofu nie...lagi2 lah tauhu telur...tp resepi nie saya pki tofu lembut dlm tiub tu senang nak potong...klu pki dlm bekas 4 segi tu mesti hancur tofu tu saya kerjakan sbb susah nak bukak plastik yg mcm plastik sumi tu hehe...

resepi nie inspirasi dari masakkan cina...nama dia sama jer saya gunakan tp yg ni style saya...klu resepi asal adalah guna bahan2 masakkan cina...so kita ubah ikut apa yg ada kat umah...so mcm biasa sukatan adalah tak ada...korang main agak2 jer tau...

Mapo Tofu My Style

Bahan-bahan
Tauhu Lembut
Ayam dicincang (klu nk guna daging atau udang ponx boley jer)
cendawan butang
ceri tomato
and sayur2 yg korg suka
bwg putih
bwg merah
sos cili
sos tomato
sos tiram
air tepung jagung

cara-cara:
  1. tumis bwg putih and bwg merah..bila dah naik bau masukkan plak ayam yg dicincang tadi.
  2. lepas tu masukkan air sket dan letak lah segala sos tu...korang agak2lah rasa dia...grm dah tak yah nak bubuh...bila dah oke rasa letak air byk sket sbb nak masukkan sayur.
  3. masukkan sayur yg keras2 klu korg nak...lepas tu masuk kan tofu..
  4. biar mendidih smpi kuah dia pekat sket...klu nak lagi pekat letak air tepung jagung.
  5. angkat dan tabur daun bwg dan daun sup..
senang jerkan...sorilah cara2 kelam kelibut tulis...mls nak berfikir sbnrnye nie...harap korang phmlah sbb senang jer nak msk nie...klu tersilap step ponx tak memberi kesan apa...huhu owh sblm terlupa klu nak pedas letak cili padi sbb yg saya buat nie rasa pedas yg light2 jer...yg eman ponx bley mkn huhu...




0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie