Thursday, June 28, 2012

Jalan Tak Bertanda ~ Bahaya...




mula2nye mcm malas lah nak cerita dalam blog nie...tapi smpi terbawak2 dlm mimpi masa tido mlm tadi so terpaksalah saya cerita juga....sbg peringatan kat semua org yg jlan mcm nie bahaya...

kalau sapa2 biasa lalu jln istana and lebuhraya mahameru mesti korg perasan jln nie derang dok tengah buat tembok kat tengah2 jln...saya mmg hari2 pegi dn blk keja ikut jln nie...sejak derang buat jln nie mmg jln tu rosak teruklah...jadi tak rata jalannye...klu lalu tu bergegar2 smpi rasa nak tercabut tayar kereta...


so bila dah separuh tembok siap derang akan turap blk jln nie...jalan baru and rata mmg lah cantik, drive ponx sedap jer...tapi yg jadi tak bestnye adalah dia tak buh tanda kat jlan tu...nak tgu letak line putih tu mkn masa 2-3 minggu saya tgk...bahaya lah jln klu takder tanda nie sbb org mcm hilang arah saya tgk...
dah dua kali saya terkena masa lalu jln nie...satu tu okelah sbb tak bahaya...tp yg smlm tu mmg merbahaya giler...klu saya tak tekan minyak laju2 lagi sure saya dah tersadai kena langgar kat situ...nauzubillah... yg smlm tu ada satu pompuan tu dia dok kira mcm lane yg tengah tak berapa nak tgh sgtlah...atr lane kiri skli ngan lane tgh, klu ada line dia dok kat tgh2 line tau...

elok jer saya lalu tepi dia saya perasan semakin rapat keta dia ngan keta saya...terus saya pecut smbil honk...tak tau lah dia perasan ke tak...act klu dia tgk side mirror and toleh skit kepala dia sure dia nmpk saya...tp sbb dia dah mengagau2 tak tau nak dok lane mana so dia dah lupakan psl side mirror semua tu..

bahayalah mcm nie...spatunye klu kita dok dr sblm tu jln berline mesti kita bley maintain kita punye kedudukan...tak yah lah bila tgk dah takder lane kita ponx dah jadi hilang arah...harap2 DBKL nie cepat2 lah sket letak line putih...banyak bahaya lah saya tgk derang wat keja...susun kon2 kat tepi jln...lepas tu elok kat selekoh tetiba kat depan tu kon dah tergolek2...kat selekoh mana kita nmpk apa yg ada kat depan...bila dah smpi baru nampk...tgk belakang, tgk tepi baru elaklah...klu tak langgar jer....

lepas tu derang nie pokok2 hiasan yg tercabut2 and tumbang tu biarkan jer kat situ smpi kering...klu sket2 takper ini byk...kita surelah nak elak ranting2 tu semua sbb klu tersagat kat keta bley calar kereta...so semua org sure akan elak punye....

tapi skrg nie saya tgk pemanduan org kat kl nie dah tak mcm dululah...yerlah spjng 3 thn saya drive g keja dah mcm2 kerenah pemandu saya tgk...tapi skrg nie kebanyakkan pemandu dah berhati2...dlm jem semua org sabar jer drive...ada tu adalah tp tak sebanyak dulu org yg suka tukar2 lane...pdhal klu kita dok mana2 lane ponx sama...klu nmpk lane kanan laju sket dia tukar lane kanan...pdhal klu kat depan kang sama jer smpinye...stkt 2-3 keta beza ponx nak kecoh...

yang paling saya takut org cucuk2...risau klu sebuk cucuk2 kang terlanggar plak bontot keta kite tak psl2 org lain ponx jadi mangsa....skrg nie pompuan ponx dah pandai cucuk2 tau...byk kali dah saya kena...siap bg high beam lai kat saya...saya risau kang klu dia langgar kita mau ke dia ganti...ish2 tolong lah yer klu jln jem tak yah lah nak cucuk2...klu nak cepat smpi kuar lah rumah awal, so smpi lah awal...jgn menyusahkan org lain bley tak...

2 comments:

With Julia said...

kak mimie ~ tiru cm saya...kalu ada org tuh bgus sgt nak cucuk belakang keta juju, juju lagi slow down ahahhaha...padan muka! dia ingat jln tuh mak bapak dia punya sorang kot...ahahhaha padan muka. Kadang2 ada lah segelintir pemandu jln raya neh x sabor2...kalu dia pakai lampu kecemasan kita fhm lah ada kes emergency...neh xd apa2 saje nak cucuk2..pirahhhhh...ahahha sorry sis ter emo lak sini sbb byk kali dh jd cm neh kak juju gak sis...tp ju wat dek jek...kekekek ;P

CINTA_NORTH2SOUTH said...

sy dah kene langgar hari tu cukupla....seribu gakla habis nak betolkan sume tu bagai...kalau org tu bg high beam kak mimie buat deeekkk jek...dia ingat jalan tu die jek yg punye...kite pun bayo cukai okkkkkkk..........;) nanti die jemu pandai2 la die meragau cari lane mane...kiki..;P

 
Design with love by Jiji for Zamimie