Tuesday, June 5, 2012

Home Baker Part 1...

saya adalah part time home baker sekarang nie...takderlah pro ponx still amatur lai...tempah adalah juga...stkt nie tak ingat dah brp biji tah saya dah pernah buat tp yg saya ingat utk cupcake dah dekat 200 biji dah saya pernah buat...speciality adlah red velvet cake jer...

so kat bwh nie atr rvc yg pernah org order....deco mmg ke laut lah...klu buruk2 comel2 tu masa mula2 start berkecimpung haha..skrg dah cntik sket sbb dah tau skill...tp klu part nak menulis2 atas kek mmg failed 18x...puas dah bljr tulis atas pinggan tp still tak berjaya...lai ponx mmg tulisan hakiki saya tak brp nak cantik...hehe


yg nie kek mmbr opis saya order nak kecik tp segi empat tepat...sbb nak mkn tak ramai kata dia..so itulah hasil dia comot2 saya buat...sbb masa nie tak pndi lai nak crumb coat haha...

yg nie kek the latest minggu lepas...dah nmpk kan perubahn disitu...sapuan dah kemas dah...dah bley dah nak wat swirl...tp sbb guna tips atau nozzle yg bentuk tah apa2 jdlah cam tu...tp still cantik juga tips tu, 1st time saya guna...

yg nie di awal2 berkecimpung dulu...tak tau nak deko camner org tabur atas kek saya ponx nak tabur, dah lah tak berseni lepas tu bergentel2 plak serbuk2 tu...



1st time saya tulis atas kek...inilah hasil dia...klu korg nak tau mcm nielah tulisan saya atas kertas juga...dasar tulis tak cantik kat mana2 ponx tulis tak brp nak cantik...huhu

pernah juga bake choco cake...stkt yg kat bwh nie dah dua biji kot org order...tp tulah saya tak confident lai nak amik order kek nie sbb tak brp berjaya sgt...

ada juga buat apam polka dot yg nie joint venture ngan my lil sis...dia baker saya tukang pack jer...yg nie last week bos kat opis saya order utk 50 pack...

ada sapa2 ker berminat nak order...hehe bley lah klu nak wat makan2 tp jgn plak suh saya deko2 bagai ek...stkt nak mkn2 bley lah tp nak wat cantik2 mmg mintak ampun saya tak mahir lai...klu berminat bleh email zamimie_zafika82@yahoo.com...

7 comments:

Rozita said...

Cantik ape deco mimie kat atas kek tu. Nampak pon sedap rvc tu. Next time, akak nak order lah

mommyNadia said...

wow terrer nye u baking..;)

strawberi said...

bestkan ble org tempah..neway..join la kelas deco..sy dlu tak cnfident..tp kbtln ade kedai kek kt umah buat..stgh hari je ajar deco..mmg best..br kenal nozzle2 tu sume...kt BAGUS pun ade kelas..register la..pasni sure lg confidnt

With Julia said...

Sis mimi...kami suka kek kak mimi wat sedap x manis sgt....just nice! ehehhe utg ada skill belajar wat kek...nanti nak belajar lah jugak utk mkn2 family...hrp2 impian menjadi kenyataan...dpt wat jadi satu kek pun nak lompat tinggi2 ehehhe :P

mimie said...

kak ita : boley jer klu nak order dialu2kan hehe

mommynadia : dari suka2 terus jadi minat plak...pndi tu tak derlah sgt tp sbb dah wat byk kalikan...

asma : tulah nak pi kelas tp takder masa nak pegilah...byk dah survey kelas nie...takper satu hari nnti nak kena g juga...tq ek

jujue : tq2 hehe...trust me jue klu berjaya atau separuh berjaya ponx seronok giler bila dpt buat...ops jgn lompat tinggi2 sgt kesian kat baby dlm perut..hehe

cik_ah82 said...

bestnya..nanti aku order kat ang la rv ni..hehe..aku wat skali pastu dh xbuat dah..huhu..terliuq lak..:0

mieoney said...

cik ah : amatlah dialu2kan...hehe

 
Design with love by Jiji for Zamimie