Tuesday, August 6, 2013

Menu Iftar Day 20 - 27...

ada lagi ke yg bekerja mcm saya hari nie....last day keja saya hari nie...esok insyallah lepas subuh bertolak balik kg...nak tol mak saya merendang....adik saya tak cuti raya, kakak saya blk lepas keja...abg saya as usual blk pagi raya sblm solat raya...so sbg anak yg bertanggungjwb wpun membuyung mcm nie moh ler kita tol ibu nan satu tu masak...kudrat mak abah ponx dah tak seberapakan...so kita masak jerlah mana yg termampu...kitaorg jer ponx yg nak mkn...kih2

so hari nie last lah berbuka kat kl nie....esok buka kat kg lah pulakkan....saya ponx dah gantung periuk belanga start dari smlm...cuma masak utk sahur yg ala kadar jer ponx...meh nak share menu berbuka saya utk minggu last nie....


mula2 just nak masak daging black pepper jer tetiba tekak rasa nak mkn sotong goreng kunyit lah plak...sbb ada masa so kita singgah kedai sbb nak beli sotong...sekali sotong tinggal seekor jer...nak taknak takut kempunan, lai ponx sbb dah singgah, so beli jerlah...timbang seekor sotong 80 sen jer...kelakar ponx ada...nasib sotong fresh and besar...tp tak menjadi nak wat sotong grg kunyit...tak cukup kuning and tak tau camner nak wat sotong tu garing sket...nie mcm lembut jer tekstur dia...takut masak lama2 jadi liat plak...lauk lain daging black pepper kurang pedas sbb eman nak mkn sekali ngan baby kailan grg udang kering...kuih itu jer, takder pembaziran di mana2...huhu



kali nie kitaorg tak nak mkn nasi...saya teringin nak mkn bihun grg kunyit...mydear plak tak fan ngan bihun, tp bley lah nak mkn sket...tp sbb dah ada mee kat umah so saya masak lah mee grg feveret dia...tgh berkemas2 kat dapur tetiba jiran sblh coll ckp nak kasi mknan...sekali dia bg spagethi lah....eman panggil mee pizza huhu....so 3 jenis mee kitaorg mkn...smpi ke sahur kitaorg mkn semua tu...and licin hokey semuanye dgn spagethi2 sekali....kuih plak beli dekat hentian sebelah serdang...malas nak pi param...


dah start malas nak masak dah kan...and mydear plak rasa nak mkn bryani katanye...smpi kat param kul 6 nasi bryani dah habis lah...kita beli nasi arab jerlh...saya plak cam biasa nasi kerabu...tp dari hujung smpi ke hujung cari nasi kerabu ada 3 gerai jer yg jual....jengah2 juga tp nmpk tak menyelerakan sgt sbb ada yg pki pewarna biru tu....rezeki mcm yg depan sekali sbb dah pusing blk beli ngan dia jerlah....sedap lah juga tp tak sesedap yg saya harapkan...huhu nasi lemak tuk eman...tp dia tak mkn ponx, mkn yg nasi arab mydear...membazir jer beli...huhu kudap2an plak murtabak singapura, cempedak grg and kuih talam...sekali hadap jer semua tu masa berbuka, selesai semuanya...senang mengemas tak yah simpan2...huhu


klu tengok saya berbuka simple mcm nie korg sure tau saya berbuka ngan eman jer...mula2 ingat nak masak megi kari letak telur goyang...tetiba rasa nak mkn nasi grg letak sayur buncis...mkn ngan drummet grg...eman mkn smpi 2 pinggan...huhu sedaplahkan...so bila terlebih rajin sbb tekak teringin nak mkn roti sadin celup telur...gigih buat...sedap juga selalu jual cam mahal kan...huhu tp bila buat sdri puas hati mkn...1 tin kecik sadin dpt buat 4 keping roti...tp isi mmg banyaklah kan... :)

~ no picture ~
iftar hari ke 24 nie terlupa nk amik gbr sbb berbuka kat luar..berbuka di alamanda..mula2 nak mkn kenny rogers sbb dari hari tu saya teringin sangat nak mkn kat situ...sekali smpi semua dah fully booked...so mydear ajak turun dekat the hub tgk mana lai yg kosong...bley lah klu nak buka kat tgi or bumbu desa atau dome...tp kitaorg pilih madam kwan...wpun dah fully booked mydear guna taktik sket and dpt lah seat...sbb bila dah time berbuka byk lai meja yg reserved tu takder org ponx...tp dah lambat smpikan, so order ponx lmbt lah smpi...mknlah dulu kurma ngan air kosong...sempatlah solat dulu baru mknan smpi...tp takper puas hati...


sabtu adik saya ajak berbuka kat luar...sesekali berbuka ngan sibling best kot...smpi kul 9 lebay kitaorg lepak kat situ...org ponx dah tinggal berberapa ketul jer..borak tak hingat punye...huhu kitaorg berbuka kat kelab tasik putrajaya...wpun tak semeriah hotel tp environment dia tak terlalu padat, cuma panas sket sbb open airkan...lai satu mknan dia semua sedap2...lai2 tempura tu...mmg puas hati lah saya mkn...next year boleh berbuka lai kat sini nmpknye...



































2 hari berturut2 berbuka kat luar so kita masak plak lah...utk habiskan apa yg ada dlm peti tu...sat lai nak blk kg beraya kan...kuih ponx malas nak g beli...ahad tu mmg dok lepak kat rumah jer...gate depan ponx tak berbukak...huhu saya masak daging black pepper lai, baby kailan grg ikan masin, nugget grg jer ngan roti lapis daging berkeju....sedap oooo....1st time buat, mydear lah request...so main belasah jerlah masak...resepi ada tp derahaka lah sket sbb ada yg letak paste tomyam lah, serbuk kari lah...tp saya letak sos bbq honey hickory...sedap juga....mkn panas2 ponx sedap sbb cheese tu cair2 lai...mkn dah sejuk ponx sedap juga...next time boleh lah buat satu loyang besar...yg nie saya guna 4 keping roti ker...resepi next time saya share ngan korang yer.....

~ no picture ~
iftar day 27, semalam lah nie...berbuka kat kedai mamak kat rumah jer...mamak haji tapah...ramai gak org...yg tak bestnye yg grg2, yg org siam masak tu dah cutilah plak...so semua org serbu mkn nasi kandar and nasi lauk mamak lahkan...saya mmg dah aim nak mkn nasi, ayam grg ngan kuah kari ikan....lepas tu nak mkn roti canai plak...huhu last2 amik nasi ayam grg, sotong, udang and roti canai...nmpk cam tamakkan tp semua ponx habis okey...eman ponx dah mkn nasi suku pinggan, lepas tu megi grg smpi habis dia balun satu pinggan sorg....total kitaorg mkn smlm RM35.50....sbb apa saya ckp harga sbb murah ko...kitaorg mkn nasi putih satu, nasi bryani satu, ayam grg 2 ketul, sotong 1, udang 1, roti canai 2 keping, megi grg 1 and air lima gelas...huhu mamak kasi diskaun sbb nak raya dah kot...keh2 dah lah semua ponx sedap smlm...

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie