Friday, September 20, 2013

Week 36 Pregnant @ 9 Month...

hoih dah 36 minggu dah pregnant bersamaan dengan 9 bln...debaran semakin terasa skrg nie...sbb habis jer minggu ke 36 nie bila2 masa jer dah boleh bersalin....persediaan biasalah mmg dah siap...klu ada yg tak siap2 membeli lai time nie tak taulah nak ckp apakan...yg blm siap cuma kemas hospital bag jer....

planning berpantang ponx 50-50 nie...tak tau nak berpantang kat umah sdri atau nak blk kg....klu berpantang kat umah sdri mak saya still ada tp dia cuma teman utk 2 week jerlah...kesian plak abah saya kat kg sorg2...mkn dia, pki dia kena uruskan sdri....klu saya plak berpantang kat kg kesian plak kesygan saya berdua kat sini....so kita go with the flow jerlah....tgk mana susah, mana senang nnti...tp klu berpantang kat umah sdri saya dah siap2kan dah semuanya....utk memudahkan mak saya, memudahkan diri saya sdri serta mydear....lai ponx kena lah praktis berpantang sdri...my mum ponx dah tak kuat mana...myPIL derang still bekerja lai....

selasa lepas baru lepas check-up...so far semua oke...baby ponx dah dikedudukan dan posisi nak kuar...huhu kdg2 dah bley rasa dah kepala dia kat bwh...mcm tak sabar dah nak tunggu dia keluar...berat baby tak besar mana ponx 2.2kg jer...huhu doc ckp +-200grm jerlah beza dari anggaran....kecik jer baby nie...takperlah kecik2 senang nak kuar...mama ponx seriau nie nak bersalin...mcm penglman baby 1st....skrg nie perut kerap berlaku contraction, braxton hicks ponx dah kerap2 berlaku cuma kena prepare jerlah mental dan fizikal skrg nie...sbb menurut doc plg awal seminggu lai mgkn dah boleh bersalin...tp ikut history abg eman lahir 2 hari awal jer dari due date....so marilah kita menunggu dengan sabar....kalau ikut giliran kat opis saya nie, saya org yg ke-3...so blm sampai masa lai...takmo langkah bendul...huhu kitaorg beza setiap sorg lebay kurang 2-3 minggu jer...lepas nie kosong lah opis sbb semua tgh cuti berpantang....5 org kot pregnant, plg last sekali bersalin bln 12 nie...tu kira adik bongsu lah tu...huhu

nama baby dah ada dah...cuma belum finalize lai...sbb still ada 2-3 nama yg menjadi kesukaan kami berdua...insyallah maksudnya baik, yg boleh mempengaruhi perwatakan baby nnti...nak kena gigih lai nie pilih nama lain...keh2 tp kenalah dua2 ponx setujukan...tp ada satu nama tu mmg kitaorg dh setuju...kdg2 kitaorg gunakan nama tu panggil baby...cuma ada penambahan dan penolakkan jerlah nnti...tgu smpi dah daftar brulah bgtau korg tau...huhu

condition mama plak still oke...cuma jln dah tak berapa nak laju...kdg2 larat, kdg2 tak larat...mkn ponx kdg2 selera, kdg2 tak...so apa yg mengidam mydear layankan jer bwk g mkn...huhu tido mlm kdg2 nyenyak, kdg2 tak bley tido sgt....tp sejak2 nie dah kerap bangun kencing dah, klu tak sekali jer....nie dlm satu mlm 2-3 kali gaklah bangun...kerja2 rumah and memasak boleh lah buat tp slow jerlah...byk mydear yg bantu...klu dah naik atas mmg saya tak turun2 dah....nasiblah eman ponx dah boleh diharap klu nak amik apa2...bju dah dah bley pki sdri, kencing dah pndi cuci sdri...cuma berak jerlah nak kena tgk sbb dia still lai tak pndi nak pnjt jamban tu slps insiden jatuh ari tu terus cam fobia...nak kena angkatkan duduk atas jamban dulu...

kerja skrg nie pi ngan mydear...mmg heaven lah ada org drivekan...klu rasa kaki nak bersila, bersilalah saya...klu rasa nak lunjur, lunjurlah....hehe cuma kdg2 kena gak drive sdri...sekali sekala...klu masa eman dulu mmg sepenuh masa drive sdri...tu yg kena cuti awal tu sblm bersalin....kali nie rasanye tgu sampai betul2 nak bersalin kot baru cuti...yerlah hospital ngan opis ponx dekat...klu rasa sakit nak bersalin terus jerlah menuju ke pantai bangsar tu....

owh saya tak citer lai yer...insyallah kali nie bersalin kat hospital pantai kl...pilihan yg last minit buat nie....sbb sblm nie plannya nak bersalin kat KPJ kajang...tp bila dengar2 kpj kajang tu tak cukup lengkap peralatannya...so kita bersalin kat KL lah...kali nie kita lahirkan anak wilayah persekutuan plak...tengok apa benefit yg dapat, so kita boleh bandingkan dengan anak selangor...huhu hospital an-nur ngan az-zahrah sblm pregnant lai kitaorg dah slash dr list...sbb sesak sangat kat sana...ward selalu penuh oii....hospital ponx takder besar mana kan, tp org punyelah ramai...huhu

apa2 ponx saya harap korg dapat doakan semoga saya selamat bersalin...dah supaya saya dan baby sihat walfiat yer...takut2 tak sempat nak tulis blog lai dah terbesalin so kita tulis lah siap2 kat sini...huhu jutaan maaf jika saya da buat anda2 semua terasa hati atas penulisan saya yer.... :)

3 comments:

mamabeauty said...

boleh cuba berpantang dengan supplemen Shaklee

sgt bagus jika mahu menyusukan anak sehingga 2 tahun

0192511448

richard moh said...

Hi Zamimie,

Saya tersembung dengan blog anda dan kandungan blog anda amat menarik. Terima kasih kerana berkongsi cerita anak dan keluarga anda dalam blog anda. Tahukan anda penyelidikan menunjukkan bahawa satu dalam empat rakyat Malaysia mungkin menghadapi penyakit barah sebelum umur 75 tahun?

Nama saya Richard dari Lion & Lion, agensi digital dan kini bekerjasama dengan AXA AFFIN untuk kempen outreach kanser.

Saya amat berbesar hati jikalau saudari sedia untuk membantu dalam inisiatif kemasyarakatan ini. Hubungi saya di richard.moh@lionandlion.com atau 0168022801.

Terima kasih dan moga mendapat balasan positif daripada saudari.

Munira Mustafa Kamal said...

Salam ziarah dear,

Bagus tau dah plan awal-awal nak bersalin kat mana. Saya dulu kejap nak pegi Selayang la, last2 bersalin kat Sungai Buloh. Pregnant lagi sekali nak make sure plan betul2..hehe..

 
Design with love by Jiji for Zamimie