Monday, July 29, 2013

Menu Iftar Day 13 - 19...

oke dah petang dah bley share menu berbuka puasa minggu lepas...dah recharge dah ponx sbb tido kejap time lunch hour...dah rasa nak muntah and nak pitam sket tadi...mydear suh berbuka jer sbb dia fikir blk nnti saya nak kena drive lai kan, tp saya tak nak sayang plak rasanye....yerlah bkn selalu dapat puasa penuh...huhu ada lai 10 hari, harap2 saya dapat sempurnakannya...


iftar day 13 
dalam fikiran dah mmg nak masakkan mydear ayam masak halia...feveret dia ayam halia nie...lagi2 yg dekat abdullah chan...tp tekak nie gatal plak rasa nak mkn ikan stim huhu....so terhasillah menu...ayam masak halia, ikan kerapu stim limau, sayur pak choy grg sos tiram...kuih tu saya beli RM2 jer..sbb tekak rasa nak mkn jemput2 bilis...tekak nie mmg tau..tp masin sesungguh separuh jer bley mkn separuh lai terpaksa dikorbankan...huhu tersalah bajet lah plakkan...

~ no picture ~
iftar day 14
hari selasa nie, hari masa g check-up...tekak teringin nak mkn KFC so lepas berbuka ala kadar jer kat umah lepas magrib terus ke KFC sbb lepas tu nak stock-up barang...sampai2 jer kFC kat nilai cam tongkang pecah sbb org baru lepas berbukakan...nasi ponx tgh masak lai, coselaw ponx dah habis...terkulat2 mkn ayam ngan whipped potato 2 set...huhu

~ no picture ~
iftar day 15
hari kelam kabut sedunia...ini semua tekak punya pasal lai lah...teringin nak mkn popiah homemade kononye...sampai umah kul 6.05, dengan nak masak inti, nak gulung popiah lai...betul2 dah azan baru siap...hidang terus ngap jerlah....padahal menu ari tu mee bandung jer...tah apa pasal gaknye kelam kabut melampau2 sangat....


iftar day 16
masa nie berbuka ngan eman jer..mydear berbuka ngan kawan2 opis dia...masa nie siap dah berangan2 nak msk tah apa2 tp sbb malas punye pasal rasa mcm nak mkn megi kari telur kuning tak berapa masak...sedap oooo...tp blk2 rumah nmpk plak mee grg leftover ari tu nmpk menyelerakan plak...terus panaskan tambah kicap pecah telur...sodap...mydear blk berbuka kat luar, buka tudung saji amik sudu dan mkn...hehe bubur lambuk tu babysitter eman kasi...kuih popiah sempat buat sbb gulung crabstick mcm tu jer...karipap beli kat opis...karipap pusing tp tak sedap sangat sbb kuat rasa majerin dia...lawan plak ngan milo ais...kenyang sungguh huhu...



iftar day 17
pasar ramadhan mmg dah jarang jejak skrg nie...so kuih muih mmg beli yg frozen jer senang...jimat satu hal, kesedapan mmg dah sahih sbb mcm pau saya mmg selalu beli sblm2 nie...so taulah rasa mcm mana...menu hari nie namanya menu menghabiskan stock dlm peti huhu...dah ulang balik dah menu feveret mydear ayam sambal kicap, tp kurang sket sambalnye sbb cili kisar dah habis....buat sup sayur pak choy campur fish ball, crab stick dan telur utk eman...dan tauhu kukus yg sodap...sdri masak sdri puji...huhu sbb resepi kali nie menjadi...

~no picture~
iftar day 18
hari nie berbuka kat Chillis sbb nak pi stock up barang basah, licin dah..lai ponx terliur ari tu mydear buka puasa kat sini, so ke sinilah mydear bwk kitaorg mkn...ramai juga org berbuka kat sini, sbb kitaorg dpt tempat kat luar...golap jer tu yg tak amik gbr tu....lepas solat  terus shopping dekat Jasons Food Hall rasa mcm shopping kat oversea plak kiri kanan asik nmpk omputih jer huhu...


iftar day 19
menu semalam....ayam masak cili, tauhu poket dan sayur buncis grg bertelur....yg mcm dimsum dua ketul tu lebihan inti tauhu poket ada lebih, kulit popiah ponx ada lai bungkus jerlah ala2 mcm dimsum tu....sedaplah plak bley buat lai next time....karipap plak jiran kasi and saya buat cucur udang rangup termasin...aduhai termasin jer masak...smpi mydear tegur dah ilang skill ker katanye....huhu 

tahun nie param mmg jarang jejak...mkanan ponx mmg rata2 masak...ada 2 kali jer beli lauk aritu, sbb tak kena ngan tekak so kita masak jerlah....buka buffet kat luar ponx baru 2 kali...sekali mydear blanja, sekali lai kawan FIL belanja....lain2 buka kat luar jer...tu ponx berapa kali sangat, bley kira ngan jari...tp at least saya akan amik cuti memasak sehari lah setiap minggu...huhu sbb dlm keadaan saya skrg nie mkn ponx tak brp nak byk so rugi plak rasanye...mydear plak sejak dah masuk 30 lebay nie, mkn mmg tak byk...so cara yg plg baik mkn kat umah jerlah...huhu

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie