Monday, July 22, 2013

Menu Iftar Last Week...

seperti yg saya janjikan...rangkuman menu utk seminggu...boleh lah klu korang nak tiru sket utk minggu nie or minggu depan punye iftar...atau masukkan dlm senarai list menu2 utk berbuka...bila masuk minggu kedua ramadhan mmg selera mkn nasi dah kurang sket...sbb 1st week tu asik mkn nasi jer kan...sahur mmg wajib mkn nasi...

ada sekali aritu cuba tak mkn nasi and saya mkn mee...hambik dari pagi smpi ke petang perut saya berangin rasa mcm nak meletup...nak sapu minyak tak boleh sbb sian baby kepanasan dlm perut...cuma boleh tunduk sket2 utk tekan perut bagi kentut...tp tak sepenuhnya lah lega...bila dah berbuka, dekat sejam dua mcm tu baru oke...so moral of the story tak pyh gedik2 nak sahur menda lain selain nasi yer...dulu2 time tak pregnant mmg boleh lah, sahur roti, mee, oat, bubur....skrg tak boleh dah...adik baby ponx sama naik berlawan ngan angin...semakin senak perut saya dibuatnye...huhu 



iftar day 6
masa nie buka sorg2 jer sbb mydear berbuka kat luar....so masak ponx simple2 jer yg berkenan dek tekak...rasa nak mkn ikan grg ngan bayam tumis air...mmg laju jer mkn wpun sorg2 mkn ngan eman...eman mcm biasa bawak diri sdri...mama puasa ke tak puasa ke dia tak heran janji dia dapat mkn...smbl tempe tu beli jer...tp tak besh langsung...sejak dari hari inilah yg takmo dah beli lauk...masak simple2 jer...kuih beli RM1 buat syarat pemanis mulut...huhu



iftar day 7
mydear ckp taknak mkn nasi...nak mkn mee grg katanye....saya tak kisah ponx mkn nasi ker, mee ker, lauk jer ker...janji time berbuka kenalah mkn...so sbb sempoi jer mkn mee, gi jugalah param...sekali dah smpi mcm2 menda nak beli tu ponx dok tahan2 jer...roti john, murtabak and kuih muih...tamak sket so lebay sket belinya...huhu in the end tepung pelita tu 3 ketul terbuang sbb bgn2 sahur nak mkn tengok dia dh mencair...


iftar day 8
mkn nasi plak hari nie...sbb saya teringin nak mkn daging masak merah style siam...tak berapa nak menjadi sgt tp sedap jugak...ini kira masak merah my style...padankan dengan kangkung grg pedas and telur dadar bayam utk anakanda tersayang...habis dah susah sgt nak mkn sayur mama cmpur bayam dlm telur tu...tak cerewet plak memilih, belasah jer mkn....dan mknan sampingan kenalah ada...sebagai pemanis mulut...



iftar day 9
mkn kuay teow grg plak...sebungkus habis saya grg, sekali hadap jer mkn...huhu tak sebanyak mee kot kuay teow nie...ke sbb tak byk sgt mknan sampingan mcm hari tu....mknan sampingan roti john, kuih RM2 (kuih getas n tepung gomak) and putu mayam...mmg semua habis mkn waktu buka tu...tak membazir bagus...sbb sedapkan so takder lebihan....



iftar day 10
jgn terkejut saya berbuka nie jer...mmg betul saya berbuka keropok lekor jer...sbbnye lepas maghrib nak pi alamanda plak nak mkn kenny rogers kononya...sekali lagi 5 minit nak berbuka jiran sebelah bagi nasi lemak lah plak...rezeki jgn ditolak, so mkn jugaklah nasi lemak...smpi alamanda sbb masing2 kekenyangan lagi so kita makan mcdonalds jer...huhu mydear teringin nak samurai beger, saya plak nak chicken mcdeluxe...



iftar day 11
kali ni family in law berbuka kat rumah...so saya masak yg simple2 jer...nasi ayam and mee grg...sbb tekak teringin nak mkn kek coklat kukus buat jugaklah...tp terlupa sbb pengukus kat umah nie cinonet jer...terpaksa bakar dlm oven...tp still sedap jugaklah...tepung pelita ngan roti grg tu PIL bawak...tetiba tengok salad tu dah mcm bunga plak kat tengah2 tu...huhu tonggang langgang susun hidangan sbb pinggan hidang besor2 semuanye...huhu

iftar day 12
~no picture~
berbuka kat INTAN bukit kiara...mcm biasa tiap2 tahun kwn PIL belanja berbuka...sbb segan dok semeja sekali ngan org lain takderlah snap...huhu

dah tu jerlah...nanti saya share ngan korang resepi daging masak merah tu yer...senang jer resepinya campak2 jer dah siap...stgh jam lagi sblm berbuka ponx boleh masak...nanti saya share sekali ngan korang tips resepi masakkan pantas saya...huhu

2 comments:

Sidratul Muntaha said...

tahun ni kami berbuka simple2 je
tgh ketagih dgn yg bako2 je
hat yg special takdelah
saje simpan seme ketagihan melampau tu ms raya nnti
barulah best and nikmat nk mkn lontong seme2
minggu ni blik kg plak
rasanya menu buka masih sama jugak
klu tak seafood
buat la bbq
takdelah thrill sgt since sbb sebulan sekali mesti mkn 2 jenis tu

JaSSNaNi said...

assalamualaikum..
salam kenal.. saya follower ke 121 kat sini.. :) selamat berpuasa ye.. saya suka roti john.. :) nyam nyam.. banyak kali gak repeat roti john tu ye utk berbuka.. :D

 
Design with love by Jiji for Zamimie