Tuesday, July 23, 2013

Daging Masak Merah...


lama dah tak share resepi ngan korang ek...so petang nie saya nak share resepi daging masak merah ngan korang...klu ikut2 saya nak buat style siam...tp tak berapa nak jadilah mcm kita mkn kat kedai thailand tu...tp still lai sedap dan kena dengan tekak...nak masak ponx senang jer campak2...siap dan makan...

Daging Masak Merah

Bahan-bahan
Daging 
Bawang Besar (hiris)
Bawang Putih (hiris)
Halia (hiris)
Cili Kisar
Sos Tomato
Sos Cili
Sos Tiram
Tomato (potong wedges)

Cara-cara
  1. rebus dulu daging smpi masak...dah masak baru slice nipis...tp terpulanglah klu taknak rebus korang grg jer dulu ponx boleh...klu pki daging batang pinang cepat jer masak...klu daging yg susah empuk kenalah rebus dulu...sbb saya rebus ponx sbb nak bg potong cantik jer mcm kat kedai thailand tu...
  2. tumis cili kisar smpi garing and masukkan bawang besar, halia dan bawang putih smpi layu.
  3. masukkan sos tiram, sos cili and sos tomato dan masukkan daging...letak sedikit air, klu nak kuah banyak letak air byk sket..perasakan dgn garam klu tak masin...
  4. masak sampi sebati and kuah memekat...tutup api dan masukkan tomato kacau kejap dan boleh diangkat...
dah siap senang jer kan...klu nak pedas boley lebihkan cili kisar atau tambahkan cili padi ketuk...ikut suka korang nak variasikan mcm mana...mydear ckp sedap next time dia suh buat ayam plak...baiklah saya yg menurut perintah...huhu

oke kat sini saya nak bg tips cara saya memasak cepat...selalunya saya dah plan nak masak apa mlm sebelumnya...and make surelah barang ada kat rumahkan...so sblm pegi keja saya dah turunkan barang basah yg beku tu dekat bhgn fridge yg bawah...balik2 kuarkan dulu barang tu, rendam ngan air and saya tinggalkan gi solat....lepas tu bila lepas solat barang tu ponx dah defrost...sekejap jer sbb kita dah turunkan dari freezer beku tu...

potong apa yg patut, siap2kan semua...klu masak utk 2 jenis barang buat utk dua jenis...klu potong bwg buat sekali gus...siapkan dlm pinggan so nnti kita tinggal campak2 jer...takderlah bila kuali dah panas bwg tak potong lai...kira buat mcm rancangan masak2 tu semua dah siap potong tinggal tumis and campak2 jer...dlm masa 30 - 40 minit dah bley siap dah masak...klu masak mee lai senang 6.30 bru saya turun dapur..huhu

selalunya dlm kul 6.45- 6.50 baru saya masak nasi...so masa nie lah baru buat air, hidang mknan, cuci pinggan segala yg kita dah guna tadi...owh klu korg nak tau kuali saya ada satu jer...so lepas dah angkat satu2 jenis mknan tu terus basuh, lepas tu pki balik...dgn cara nie kita akan praktis jd tangkas didapur...

itu cara sayalah tp kena make surelah korang pilih resepi yg tak byk aneka barang yg nak kena campak dlm kuali tu...kita pilih resepi yg simple2 jer...weekend baru kita pilih resepi yg complicated sket...tp setiap org lain caranye kan...so terpulang lah pada individu... :)

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie