Monday, July 15, 2013

Salam Ramadhan dan Menu Iftar...

asalamualikum...lama tul tinggalkan blog nie...huhu naik berabuk blog nie...bkn apa malas nak berfikir nak menyusun ayat dan kata2...so far hari nie 6 ramadhan kalu berjaya smpi maghrib alhamdulilah lah saya genap berpuasa enam hari...syukur sangat2lahkan...sbb dok fikir malas nak ganti puasa punye pasal gagahkan diri lah berpuasa...tp takderlah lembik liut berpuasa...so far balik still lai bley drive dalam jem maha hazab 1jam 1/2 and balik memasak lai....

syukur sangat2 sbb adik baby memberikan kerjasama mcm abg eman dulu...masa tu lebay kurang waktu2 mcm nie juga...7bln masuk 8 bln berpuasa...alhamdulilah lah...masa awal2 puasa tu kerap lah menendang sbb mgkn dia ckp waktu2 mcm nie byk mknan masuk nie pasai apa sket sangat mknan...huhu sbb adik baby dh biasakan diri, and mama ponx dah oke dah puasa so takder masalah rasanye utk kami menyempurnakan ibadat puasa ramadhan nie...

tp part solat tarawikh tu mmglah tak lalu...huhu by the time kul 10 mesti dah masuk sarang dah....lepas buka puasa, solat maghrib, layan eman smntra mydear pi solat tarawikh, by the time mydear balik smyg tarawikh pass baton plak kat dia layan eman....and saya terus ke dunia lalaland...keinginan tu ada, kudrat jer tak berapa nak ada....huhu insya-allah klu diberikan kesempatan dengan izin-Nya nak juga saya solat tarawikh...

oke cukuplah berceloteh tu naik borink plak korang membaca yer...so kali nie saya nak rangkumkan seminggu punya menu iftar...tak nak dah update hari2...kita tukar2 plak lah yer...kot2 bley jadi panduan utk korang plan menu berbuka puasa sepanjang minggu...menu2 masakkan saya semua simple2 jer sejam jer dah siap masak, hidang, bancuh air sekali....


menu day 1...sbb pegi keja ngan mydear kan...so sempat lah smpi rumah lebay kurang kul 5.45, singgah dulu bazar ramadhan utk tgk apa yg menarik tu dibeli, recce dulu...so nnti senang klu mydear yg pegi kirim jerlahkan...so kitaorg beli kuih muih jer RM4 total...kuih2 melayu tu sedap terutama kuih getas tu....agar2 tu cam biasa jerlahkan...utk hari pertama saya masak daging masak kicap, sayur campur goreng and air cincau....


menu day 2...menu kali nie tak berapa mengujakan hati saya sbb makanan beli kat opis...sedap tu sedap cuma tak kena dengan tekak saya...so dah berazam kali nie masak jerlah...simple2 mcm ayam grg ponx tak kisah...mydear pegi param and beli kuih seri muka n puding jagung...suh dia beli kuih getas kat tempat smlm, nan hado katanye...seday.. :( bubur lambuk kg baru dari kem. pelancongan, murtabak mydear beli...saya beli pucuk manis masak lemak and sambal sotong...not my taste...ayam sambal kicap yg belah kanan saya masak tu jugak yg sedap...smpi 3 kali mydear tambah...huhu



menu day 3...kali nie tak gi param ponx...steam jer pau tesco tu, sedap ponx sedap...inti kelapa and kaya...korang trylah beli sedap...cuma kena mkn time panas, sbb bila dah sejuk tepungnye dah liat...huhu keropok lekor dari tganu dari FIL...so saya masak ayam grg kunyit yg takder kacang panjang sbb tak dan nak singgah kedai...sayur sawi bunga grg dengan cendawan serta telur masak tomato...feveret eman and mydear...idear dari mee tarik warisan asli...tp kali nie kaler tergelap plak sbb gatal pi letak kicap cair....selalu letak sos tiram jer...huhu tp sedap jugak habis derang mkn...

 ~no picture~

menu day 4...takder snap ponx sbb berbuka rumah PIL...malu ah nak snap2...kui2 tapi terbaik sbb mkn kari kepala ikan huhu...lekat bau kari kat tangan... :p




menu day 5...berbuka kat luar...sbb siang tu pi cari baju raya sat, sambung pi aeon plak pi barang dapur...stock up utk seminggu senang tak yah nak singgah2 kedai...blk terus masak jer...ckp ngan mydear takmo masak, ajak dia buka kat luar...terus dia booking kat sini....sempat snap 2 pinggan jer....lai 3 pinggan tak dan nak snap pic....huhu okelah buat syarat jerkan...ingat nak request mkn kenny rogers jer...dari hari tu dok mengidam nak mkn kenny rogers...huhu [abg dengar tak :p] tp tak besh skrg nie sbb kenny rogers dah takder potato parsley lah plak...itu yg plg saya mengidamkan sekali sbnrnye...

dah lama tak tengok gbr kitaorg kan...mesti korang nak tenguk muka mak buyung yg saban bulan naik 2-3kg...tp jgn risau last month naik tak smpi sekilo ponx....abg eman steady jer dia, mkn byk mcm mana ponx, begitu jerlah beratnye...menonjang jer...ish budak2 nie bila dah besar tak membolat sangat, kurus tinggi jer...kurang comel dia...huhu mydear plak semakin kurus rasanye...berkat puasa, mkn ponx tak byk, bykkan mkn mknan berkhasiat mcm buah2an, walnut, kurangkan minum manis, exercise, solat tarawikh, so mcm kat bwh nie lah hasilnye...huhu



salam ramadhan semua...

2 comments:

With Julia said...

Meriah betul menu berbukanya...hebattt...abg long eman dh sedia ke nk jd abg long ? hehhehe besar dh dia kak...cpt betul masa kan...

juelee said...

saya pun pose gak kali ni tapi ada masa2 lembikkkkk.. bukan sebab lapar tp kering rasa xcukup air je.. tp gagah jugak sbb taknak ganti pose banyak2.. huhuu

telor masak tomato tu pun peberet saya hehe kenal masa makan kat china.. sedap

 
Design with love by Jiji for Zamimie