Wednesday, February 16, 2011

Gigi Putih Berseri....

sekarang nie sejak2 gigi eman dh bertambah byk semakin susah dia nak gosok gigi...masa gigi bwh bru tumbuh 2 btg sblm tido sure saya gosokkan and dia ponx dgn rela hati menganga mulut tuk saya...bila gigi atas dh tumbuh 2 btg still boley lai gosok...tp bila gigi dh ada 7 btg mmg hazab ler saya nak gosokkan gigi dia...klu bg gosok ponx bwh jer....atas mmg tak ley usik...apsal tah...

.:: mula2 guna berus gigi MAM tp rasa cam keras sgt plak berus tu...mesti sakit gusi klu guna ::.

.:: tukar pki berus gigi kodomo lion...yg tu lembut sket berus dia okelah ::.

mcm2 cara jugak lah saya guna nak bg dia seronok gosok gigi...siap ada 2 btg berus gigi lai...satu bg dia pegang satu lai utk saya gosok gigi dia...tetap tak mo...dh pandai berpaling and mendongak mmg membahayakan diri lah...sbb ttkt klu mendongak tu boley terjongkang ke blkg....bila pki berus gigi yg sarung kat jari...yg tu sng sket nak msk dlm mulut dia...tp sdri mau ingatlah bila gigi dh ada haruslah kena ngap...sakit oooo....

.:: baby tootbrush finger::.

pas tu skrg pujuk dia gosok gigi dgn ubat gigi plak....beli ubat gigi jenama kodomo lion perisa oren...bau mmg bestlah rasa tak tau plak sbb saya tak rasa...so try gosok gigi eman...terus muka dia kelat2 and tak mo dh gosok...paksa gak 2-3 kali tp lepas tu lupakan sajer sbb takut dia fobia plak kang lai tak mo gosok...sapa yg susah? saya jugak...hehe

.:: saya beli perisa oren..beli yg set sekali ngan berus gigi ::.

pas tu ari tu borak2 ngan mysis dia suggest pki yg darlie punye sbb dia mcm gel...so rasa dia takderlah seteruk kodomo...smlm lah ponx bru cuba okelah tak seteruk or sehazab pki kodomo...dia bg gosok yg bwh jer cuma dia mengelak sket2 jer...saya letak ponx tak byk sket jer...mcm secoet jer...dia tulis kat situ letak lebaih kurang cam sebiji kacang peas...ponx tka byk tu mmg sket sgt....tp tetap gigi atas dia susah nak bg gosok...

.:: jenis gel...saya beli perisa strawberry rasa cam sdri plak yg nak guna huhu ::.

so smlm search kat web cari solution...ada rupanye menda yg senang nak bersihkan gigi...pki dental wipes...saya ada jmpa dua jenis My Dentist Choice's Tooth Tissues (RM25.90 for packet of 30) and Spiffies Baby ToothWipes (RM21.90 for box of 20). agak sng lah sbb kita just balutkan jer wipe tu kat jari and gosok kat gigi dia...tp dlm masa yg sama kita tetap gak gosok gigi dia cam biasa...cuma guna wipe nie utk extra cleaning jerlah...

.:: My Dentist Choice ::.


.:: Spiffies ada 3 perisa apple, mango & grape ::.

cuma skrg nie dlm dilema nak beli yg mana satu...saya ada baca satu review dlm blog parenting & kids...kat sini dia wat review ke atas dua2 jenis wipe nie...and dia mmg cuba kat anak dia lah guna wipe nie...dr pembacaaan saya dn penulis rasanye saya lebih prefer spiffies lah sbb kecik, berperisa serta senang nak handle...cuma masalah dia sbb manis...tu jerlah kot....takperlah akan difikirkan kemudian...rasanye kat kedai2 takder jual menda nie kena beli online jerlah gamaknye...nnti klu saya dh beli and guna saya bgtau yer camner....so kwn2 camner korg handle anak kecik gosok gigi ek?

~~end~~

2 comments:

kak suzi said...

akk pun sebelum ni guna toothbrush finger even gigi qiha dari 9bulan spai skrg 6btg je tp sakit bl kena gigit.jadi skrg tukar berus gigi jordan coz pemegangnya bulat so senang dia nk pegang but gigi atas memang susahla nk gosok..ubt gigi akk guna ubt gigi bby(lupa plak brand)
kalau mie jumpa dental wipes tu bgtau eh..senang nk bwk bjalan, dia tido blh gosok gigi dia.

mieoney said...

ha itulah kak sbb mlm2 klu dh berjln klu blk sure dia dh tido...dh ler skrg nie mkn mcm2 kan...

oke klu ada nnti saya bgtau akak ek...

 
Design with love by Jiji for Zamimie