Monday, February 7, 2011

Cupcake in The Making....

cuti2 raya cina kenalah kita manfaatkan selagi ada masa terluang...so blk kg ari tu mmg saya dah request ngan my sil tuk bljar decorate cupcake ngan dia...sajer jer teringin nak bljr kot2 boley jual...huhu nak belajar kat luar cam takder masa sgt so peluang nie lah yg kena gunakan sepenuhnya....

brg2 semua my sil yg bwk since dia adalah pastry chef kan so apa lai kita gunakan kepakaran yg ada...saya bljr 2 types of decorating jer roses, swirl and terselit gak lah wat daun...okelah for beginner sok2 dah mahir boley lah bljr yg advance punye mcm hydrangea flower ker...huhu

.:: hydrangea flower bkn saya buat huhu ::.

antara bahan-bahan yg diperlukan utk mendecorate...

.:: bahan2 utk sprinkle dan pewarna ::.

.:: butter cream ::.

.:: pipping beg and nozzle ::.

.:: cupcake yg dh siapkan awal2 dh ::.

bila dh ada bahan2 brulah kitaorg start...eman saya tugaskan utk mydear tidokan and secara kebetulan mmg time dia tido..so boleylah mydear tido sekali...lepas tu budak2 besar kitaorg halau deang main kat luar...huhu tp kejap2 dearng dtg lh jugak msk dlm tp bila dh bg upah sorg satu semua lari keluar blk...huhu



act klu nak mendecorate nie perlu kan org yg kreatif jugak klu kerastgn bljr byk2 ponx tak jd...bkn maksud tak jd tp mgkn tak kemas sgt org tak sempurna sgtlah...mcm saya huhu wat byk2 kali tak consistent bentuk bunga tu...takper2 lepas nie bljr lai bersungguh2 kot menjadi kan...boley lah klu ada nak order...hahaha





ini gbr yg dh dipilih2 lah...byk lai gbrnye...tp letak yg cantik lah kan...haha okelah2 saya kasi gbr closeup sket lah utk korg menilai hehe






~~end~~

4 comments:

With Julia said...

wahhh bgus2..leh tempah gan kak mimi pas nih...suka yg kaler pink tuh sweet jer tgk...nyum2..ehehe bila nak bawak pi opis leh kami juri2 rasa kihkihkih :D

mieoney said...

jue bg akak training 3 purnama lai boley lah akak bwk pi opis...huhu

With Julia said...

3 bulan purnama kak? fuh!!! pas nih leh wat part time bisnes online...cayalah sis!

p/s terpk sekejap..hurmm nak belajar amik kursus wt kek n biskut..nanti raya leh jual kihkihkihkih (dlm hati ada tmn kak mimie):P

mieoney said...

takper jue angan2 dan impian tu penting...jd ke tak blkg kira..tul tak? gud luck.. ^_^

 
Design with love by Jiji for Zamimie