Friday, February 25, 2011

Tonsil Bengkak....

hari selasa malam tu sblm nak tido saya rasa bdn eman agak panas sket tp tak terfikir yg dia demam  sbb sgt lah aktif....bila dia dh tido dekat 2 jam tetiba dia nangis...saya ponx pilah topok2 muntut dia sekali usap kepala terasa panas...erm demam lah terus bg PCM 3ml...bila cek suhu tak panas sgt dlm 37.7 lah lebay kurang....dukung pujuk dia bg tenang sket sbb dia cam nangis ngamuk2 cam tu...pas tu mydear yg topok2 dia tidolah...

spjg mlm tu saya rasa bdn dia dh tak panas..bila saya  bgn pg tu nak pi keja saya rasa bdn dia panas blk...terus saya bg PCM lai ngan saya2 terus tido...sedar2 pukul 6.45 mydear kejut tanya tak keja ke...saya ckp tak sbb eman demam...so doklah saya ngan dia kat umah berdua....lepas bg ubat tu saya tak bg lai ubat sbb saya nak tgk panas lai tak bdn dia sbb nnti nak bwk pi klinik...dlm kul 12 lebay bdn dia start panas blk tp cam biaslaah 37 lebay and dia still lai melenting2 bermain...mean dia aktif lah tak mcm org sakit...saya bwk pi klinik tu dia boley meronda2 and melompat dlm klinik...




habis dia punggah majalah dlm klinik tu...naik jenuh saya nak mengejar dia msk bilik doc...sekali msk doc cek suhu 38.2 apa lai panas tu msk ubat punggung ler gamaknye...huhu doc tu ckp mgkn nak tumbuh gigi...so dapat PCM (ubat demam), antibiotik dan ubat batuk...stanby jer sbb takut klu dia batuk ker sng...bunga2 batuk ada dh tu...huhu mlm tido cam biasa tp bila nak tido dh saya tgk dia gelisah mcm ada yg tak kena, uh ah uh ah golek sana, golek sini last2 sblh saya jugak dia lambakkan muntah...manyak tu...abis mlm tu mendobi lah keja saya...sib katil beralas tebal sbb saya pki mattress pad klu tak mau tembus smpi ke tilam...tp dia muntah susu jerlah, bkn kahak or apa...

Pagi khamis cam biasalah lah saya bgn nak pi keja since smlm saya tgk dia cam dh oke...sekali hamik ko pagi nie lagi panas dr smlm...amik termometer sekali cek 39.0 and termometer tu ponx dh bunyi bip bip bip lelaju....mcm bg tanda lah dh panas melampau....terus saya bukak bju tinggal pampers and lap2 bdn dia ngan air...melalak2 lah dia...tp saya tak kira janji bdn sejuk....bila letak kool fever dia pndi bukak sdri dh....pas tu tak smpi stgh jam kebah dh demam dia...boley melompat2 blk terus saya bg dia mandi smpi kecut2 jari kaki tgn huhu...

smbil2 tu saya amik peluang lah vakum and mengemop rumah....tgk elok jer dia main...tp mkn lama mkin slow and dia duk depan tv terpaku tgk tv...saya fikir dia ngantuk lah nie...last bila lantai kering saya bentang toto depan tv buat susu suh dia baring minum...tp susu dia tak nak minum sgt...sket jer minum tak smpi 3oz ponx...pas tu dia tido and saya usap2 kepala dia rasa panas...tgk jam tak smpi 4 jam ponx lai mkn ubat dh panas blk bdn dia...terus saya bg PCM lai and msg mydear and dia suh saya amik refer letter kat klinik smlm sbb nak bwk eman pi kpj smntra tgu dia blk dr opis....sbbnye klu demam dia panas smpi 39 mesti ada sebab2 lain....tak mgkn nak tumbuh gigi panas cam tu sekali...sblm nie dh 7 btg gigi tumbuh tak demam ponx...



layu dh dia masa ni and tak larat nak bgn....saya dukung and dakap jerlah nak bgn ponx tak larat dia baring jer...saya bwk pi klinik smlm utk amik refer letter...blk umah blk bersiap smbil tgu mydear blk dr keja...masa tu dh kul 12 lebay dh...bila saya siram2 sket tukar bju dia dia cam dh oke...mgkn sbb ubat td dh berkesan sket wpun dh hampir 2 jam mkn, lmbt tul kesan...bila nmpk mydear lai lah dia cam segar jer...bwk pi mkn dulu elok jugaklah dia nk mkn...pdhal sblm tu kat umah bila saya suap mkn nangis takmo...babap kang.. :p

smpi kpj dh kul 2 lebay...sib proses sgt mudah sbb org tak ramai...tak yh tgu GL dh boley jmpa doc terus...patient Dr. Asmuni ponx tak ramai...tp amik masa gak lah nak tgu dia panggil...mgkn dia nak tulis report ke apa...eman plak melenting jer kejanye...kbtlan ada satu chinese girl nie nak main ngan dia...berlari2 lah dia ngan budak tu....happy jer tak nmpk cam sakit...huhu



 .:: tgh main lari2 pas tu landing kepala atas kerusi ::.

 .:: penat lah tu lari2 ::.

 .:: giliran kitaorg 1711 ::.

.:: ceria jer kan ::.

sekali masuk doc cek suhu amik ko 39.4 oke...panas terus dinodai sekali lagi masuk ubat buntut...huhu so cam biasa lah klu dh nama doc pakar mmg dia cek thoroughly telinga ponx cek, cek dada, pernafasa dia last2 cek tekak...erm so dr sini doc ckp tonsil dia bengkak...that's why lah dia demam panas...tp bru bengkak sket...so doc bg antibiotik, PCM, ubat buntut (incase klu demam panas sgt) dan ubat spray dlm mulut bg tonsil tu surut bengkaknye...Dr. Asmuni still ingat lai kat eman, rasanye dh dekat 6 bln lebay tak jmpa dia...sbb dia ckp dh besar nmpk lain plak...hehe 

so hari nie nmpk dia cam oke dh...so saya pi opis lah beku otak duk umah...lmbt sket saya pi opis sbb nak tgk condition dia dulu...bila tgk dia aktif jer saya rasa boley lah nak atr umah bbysitter tp saya dh pesan klu dia demam blk teruslah saya shoot blk umah...moga2 eman cepat sembuh so nak berjln jmpa bakal mak ngah... :)

~~end~~

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie