Tuesday, February 22, 2011

Kek Alunan Kaseh...


macam biasalh kan blogger nie mmg mudah terpengengaruh dgn blogger lain...nie gara2 blogwalking sekali pi blog nie org wat, pi blog sana org wat, pi blog sinun ponx dia wat jugak...mana bley tahan nak wat jugak...memandangkan semua brg mmg ada kat umah lai lah tergedik2 jiwa nak wat maka jadilah kek alunan kaseh....

resepi saya copy paste dr curlybabe's, CMG, HomeKreation, My Small Kitchen dll klu nak tgk rupa try jer google image kek alunan kaseh mcm2 rupa boley tgk...mmg menarik lah...

Kek Alunan Kaseh
Bahan bahan
5 biji telur
2 1/2 cawan tepung
1/2 cawan susu cair
250 gm butter
2 cawan gula pasir ( saya guna 1 1/2 cawan )
1 sudu teh baking powder
Esen Vanilla
Serbuk koko secukupnya
Pewarna
Cara cara
  1. Pukul Butter bersama gula pasir hingga gebu, masukkan telur satu persatu bersama dengan esen vanilla.
  2. Ayak tepung dengan baking powder dan masukkan ke dalam adunan tadi berselang seli dengan susu cair hingga habis.
  3. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan warnakan ikut kesukaan anda.
  4. Tuang 1 bahagian pewarna, tapis serbuk koko sehingga menutupi permukaan adunan tadi.
  5. Tuang adunan kedua, tapis serbuk koko dan diakhiri dengan bahagian akhir adunan.
  6. Bakar di dalam oven yg telah dipanaskan dahulu pada suhu 160 darjah celcius sehingga masak.
saya buat stgh adunan jer tp tak brp nak nmpk cantik plak layer dia...lai ponx tak confident nak wat byk lai, so wat sket dulu sbb takut tak menjadi...okelah jadi jugak cuma tak berapa nak gebu...mgkn sbb saya tak pukul butter ngan gula tu smpi betul2 gebu kot...sbb saya takder stand mixer pki hand mixer jer...lenguh nak memegang...huhu dasar pemalas kan.. :p

tp bila dh siap jd rupanye cantik plak rupanye...huhu yg plg best mydear ngan eman ponx suka mkn smpi berkeping2...takper next time mama wat lai yer...kali nie wat acuan besar...hehe mknlah puas2...lepas tu saya tak dan tgu betul2 sejuk dh potong...dr apa yg saya baca klu biarkan smlman esok bru potong lai cantik...takderlah potongan kek tu berbulu2...ini tak tak smpi stgh jam dh potong...tak sabar nk mkn punye psl...haha

sila lah cuba yer kawan2 mmg best...kita tgu yer comment dr anon sedap atau tak...haha


~~end~~

10 comments:

purple_lav said...

rajin betul mama mimi ni memasak. alangkah bestnya klu dapat duduk serumah ngn mimie. eh. hehehehe

mieoney said...

haha rajinlah klu ada org bg pujian terus berkobar2 nak msk lai...kdg org tu tak comment lai dh paksa suruh dia puji sedap...ngeh2

jgn fiza duk umah ngan mimie nnti jd bulat lai...cam husband mimie haha...tgk gbr masa kitaorg tunang dulu sket punye kurus skrg dh bulat dh susah nak turun plak tu bila dh berumur sket nie... :)

purple_lav said...

hahaha paksa orang puji ek? tapi tak pe klu masak dah sedap memang kena patut bg pujian la...

best btl jadi orang yang rajin masak ni. mcm2 menu bleh test masak kt umah. bilalah mood rajin nak masuk dalam diri plak ni hehehe

cik_ah82 said...

bestnya..aku syiok bakar membakar ni..kalo telur tu kurangkan bleh tak weh?

cik_ah82 said...

weh, camana nk buat lapis2 tu?nak bg jadi beralun tu?hehe

mieoney said...

cik_ah - boley lah kot...ang tak mkn telur kah? aku rasa still jd jugak klu buh telur sket cuma mgkn tak gebu sgt ke or apa2 jerlah...tp ko trylah kurangkan telur tu...
yg beralun tu dia jd sdri sbb waktu kita tuang adunan kedua tu dia akan menekan lapisan yg bwh, tu yg jd beralun...so lapisan kedua tu bila ang nak tuang jgn tuang satu tempat jer tuang smbil gerakkan2 bekas...cmner ek nak ckp..huhu

cik_ah82 said...

k la, aku nk try, nnti kalo jadi aku boh dlm blog..hehe..
tak de, aku makan je telur, tp baking ngan telur ni xdapat dipisahkan..rasa mcm kolestrol banyak je..hehe

mieoney said...

haha biasalah tukan...tp klu org yg vege tak mkn telur boley jer wat kek...ko wat tau aku nak tau gak jad ke tak nnti...klu jd boley gak try..

cik_ah82 said...

aku xdak hand mixer weh..boleh ka aku guna whisk ja?

mieoney said...

boley selagi hang larat nak pukul sila lah...lenguh gak nak bg butter ngan gula tu kembang...huhu

 
Design with love by Jiji for Zamimie