Wednesday, July 24, 2013

28 Weeks Pregnant...

minggu nie dah 28 weeks pregnant..so maknanya dah masuk 3rd trimester...check-up ponx dah start dekat hospital yg nak bersalin...tu yg smlm amik cuti semata2 nak pi check-up....1st time nak check-up kat sini so tak tau prosedur mcm mana, takut lambat so kita cuti jer terus...tp kptsn bercuti mmg meyakinkanlah sbbnye dari kul 10 smpi kul 2 baru habis check-up...menunggu jer dah 3 jam...dpt jumpa doc stgh jam dlm bilik doc...tu tak amik ubat lai...settle betul2 and kuar dari spital pukul 2.30....tp dah tau cara dan prosedurnya so bolehlah bajet masa lepas nie....tgu next check-up bln depan plak masa 33 weeks....sempat menyoping dekat midvalley 1jam stgh jer..sob2 by 4.30 dah kena kuar dr mid sbb nak amik abg eman...nasib tak bwk dia, sbb klu bwk 3 jam lebay menunggu mesti dia kebosanan...

tapi puas hatilah check ngan dr idora, doc pakar kan...mmg detail dia check...selama nie check-up dekat klinik panel jer...mesin scan 2D ponx tak berapa nak clear...yg nie mmg lengkap 2D, 3D, 4D...doc dah lah lembut cakap slow melow jer...setiap kali kitaorg tanya soalan dia akan jwb dengan senyuman dulu...sejuk hati tgk...huhu doc check otak, jantung, jari semuanya lah and alhamdulilah lengkap sempurna...cumanye doc nmpk buah pinggang belah kanan dia agak bengkak sket...so kena monitor utk next visit....klu still ada, tgk plak bila dah lahir nnti doc akan buat scan kat baby plak...harap takder apa2 masalah hendaknye....amin 

lai satu adik baby takmo tunjuk muka, nmpk idung jer sket ngan mata sebelah...sbb dia dok tutup muka ngan kaki and tangan...saja lah tu nak wat suprise...yelah tak bley lah ckp dia malu nak tunjuk muka, sbbnye dia tak malu nak tunjuk bebird dia...yg tu mmg clear nmpk bulat jer...haha tak malu sungguh...bila dah yakin dah sahih boynya baru lah yakin nak membeli baju...smptlah dlm sejam stgh dekat midvalley tu merembat dlm 6 pasang baju and 3 pasang booties and mitten...minggu nie baru nak punggah balik baju lama abg eman and start sortkan baju2 yg boleh dipakai masa baru lahir...tak byk ponx bju yg saya simpan sbb masa abg eman tu tak beli bju byk ponx, and klu ada pki selalunya smpi lunyailah...yg lunyai tu dah buanglah kan sian takkan nak bg adik baby pki baju buruk plak...klu baju2 cantik utk jenjln mgkn byk..tp kecik secoet laikan nak gi mana pki baju cecntik...huhu



Menurut babycenter.com berat baby adalah sekitar 1kg..so adik baby adalah seberat terung katanye...terung kat negara omputih lah tu...klu kat malaysia nie kita selalu jumpa terung yg panjang2 jer, jarang jumpa yg bulat tu...ikut carta doc bg, klu skrg beratnya 1kg mungkin masa dia lahir nnti berat dia adalah 3kg+- lah...dan sekarang dah bley kelip2 mata dah serta dah bley nmpk cahaya melalui rahim...sbb tu org ckp klu baby songsang cuba rangsang supaya baby bergerak ke bawah dengan gunakan lampu suluh...suluh atas perut dan bwk ke bawah...

mama dia plak sihat walafiat...sepanjang bln puasa nie dah turun 2 kg...huhu berat latest 61.1kg...harap takder lah naik byk sgt...sbb waktu eman dulu last berat sblm bersalin 63kg...saya ada lebay kurang 3 bln jer lai harap2 tak naik sesangat...huhu perut adalah kecil jer, yg lain2 normal lai, kaki tak bengkak, pipi dah kurus sket...huhu

masalah lain adalah sesak nafas, batuk, selsema dan juga hidung berdarah...all the time hidung berdarah nie, nasibnye sbb dia tak meleleh jer...kadang2 pagi taik idung penuh, bila kuarkan semua tu darah kering...lepas tu kahak pagi2 ponx bercampur dengan darah...selesema ponx bkn selsema lah, cuma idung bengkak doc kata...tu yg doc bg nasal drop bg clearkan lubang idung...baru pki mlm tadi tak nmpk perubahan lai...still lai tidur kena bantal tinggi...klu tak macam tak bley bernafas masa tido...

lain2 dari tu saya tanya juga doc sbb masa bersalinkan eman uri dia lekat...so ada tak potensi lekat lai kali nie...doc ckp ada juga...saya tanya bahaya atau tak dia ckp bahaya juga sbb takut berlaku pendarahan...tp teknologi perubatan skrg nie dah moden so ada cara merawatnya lah klu melekat nnti....harap2 tak berlaku lah nnti pada saya...amin

oke dah tu jer nak citer...pjg tul citernya...sebulan sekali bercerita pasal pregnancy kan tu yg byk sket nak citer tu...

4 comments:

Yatie said...

MIMI MASA YATI NGANDUNG NO 2 .. HIDUNG SELALU BERDARAH. DOKTOR KATA HORMON. JGN HEMBUS KUAT, JGN KOREK. N KURANGKAN SUHU AIRCOND

mimie said...

tq yer yatie bgtau...aircond tu susah sket nak tinggal sbb malam2 tido mmg panas berberpeluh2, tp dah 2-3 hari nie klu panas ponx tak buka aircond...cuma yg tak best tu sbb asik terjaga jer time tido sbb berpeluh... :(

Rose Azadir said...

Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

Roslida M Jani said...

take care ya dear...

btw, sis nak share contest di blog, jemput ye... www.roslidamjani.com :)

 
Design with love by Jiji for Zamimie