Wednesday, December 16, 2009

Pengalaman Bersalin Part 2...

oke smbgn dr citer part 1...kira hari kedualah...



10hb Nov 2009 (Selasa)


Bgun2 jer pagi tu my dear tanya sakit tak? nak pi hosp? my sis ponx dh msg tanya dh pi hosp ke blm...saya plak rasa berdebar2 jer tp sakit takder lah sgt..so saya bgtau mydear kita pi kul 10.. so dia ngan penuh kasih sayang pi kedai mamak pi beli bfast..isterinye teringin nak mkn roti telur..huhu mkn tuk kumpul tenaga lah..sbb nnti konon2 nak push..padahal sakit tak derlah sgt.. dtg ponx tak tentu kdg2 stgh jam..kdg2 15 minit..kdg2 sejam jer dtgnye..tp sakit sket2 jerlah smpi hati berdetik kata nak bersalin sakit contraction sakit..tp saya rasa oke jer..



so dlm kul 10.30 cm tu saya ponx bersiap2 nak pi hosp..my sis tak henti2 msg..my mum ponx asik col tanya bila nak pi spital...so berbekalkan sebotol air selusuh pegilah saya hosp..smpi2 terus pi klinik pakar dia suh naik kat tgkt 2..kat sana derang wat ctg test tgk jantung baby..rasanye normal kot...pas tu dtg plak mak bidan nak seluk..part nie mmg ngeri sbb tgk muka mak bidan tu ponx dh horor..huhu dia seluk tgk bru bukak 2cm jer..dh ler tanya org mcm polis pencen..pas tu dia mskkan ubat kat blkg supaya pi poo poo..tak smpi seminit rasa nak lari msk toilet...



dh selesai semua derang ckp ward takde kosong suh blk dulu..tgu katt umah..pas tu bidan tu siap ckp klu anak sulung nie lama nak tgu..silap2 esok ponx tak beranak lai..choi tul bidan tu..bglah kata2 smngt ini tidak menjatuhkan smngt lai ada..okelah klu cam tu mydear pi booked bilik dulu n kitaorg ponx blk umah..



saya siap msk lunch lai tghari tu..my sis msg tanya so saya ponx bla bla bla kat dia...dia suh jln byk2 supaya cpt cket bukak..ajak mydear pi alamanda tp dia tak mo... :( dia ckp kang tetiba jln2 dtg contraction terkangkang2 skit kat sna kan susah..okelah dok umah lah berehat...okelah tido jer rehat kumpul tenaga..



dlm kul 4 lebih cam tu saya dh rasa semcm dh..sakit sgt tp masih lai bleh control and tahan...dtg dlm 15minit, pas tu dtg lai dlm 30 minit plak..pas tu 5 minit plak..aik tak tetap plak...my pil ponx dh asik col mydear..abis kitaorg kena marah..huhu sian mydear...sbb saya yg degil tak mau pi lai sbb tak sakit sgt...



so mlm tu mydear pi beli mknan kat psr mlm..lepas mkn bru dia ckp dia kena mrh ngan ayah dia..huhu okelah pi lah saya bersiap and bertolak lah kami ke spital..masa tu dh kul 9.30 mlm dh...masa nak smpi tu ujan lebat plak..so saya ckp ngan mydear kita pi ronda2 dulu lah..dlm time2 meronda contraction dtg kuat..apa lai terus mydear pi hops...tau takut.. :p



smpi sana masuk bilik yg mydear booked tu lepas wat ctg scan...msa tu sib lah mak bidan seluk gak..bukaan still lai 2cm.. bila dlm bilik tu saya ponx jln2 katt luar tu supaya cpt sket bukak jln..pas tu pusing tawaf dlm bilik..sib lah dok bilik sowg2..



kul 12 doc noraini (doc pakar) dtg cek bukaan dia kata dh bukak 3 cm..wah berkesan gak saya jln2 tu..huhu tetiba dia kata air ketuban dh kering nie..mlm nie kita msk labour room..saya ponx mcm blur kejap..siap nego dgn doc..esok lah doc..huhu so doc tu ckp takper saya bg awak injection utk awak rehat pas tu esok kul 7 msk labour room..huhu ...



citer psl air ketuban plak patutlah saya tgk pad yg saya pki tu basah jer..ingat lendir yg kuar tu..rupanya air ketuban nasib lah tak apa2 sbb isnin mlm lai air ketuban tu dh kuar..cuma saya tak notice jer sbb mlm tu asik kuar msk toilet jer..so ingat bsh tu sbb lendir atau air msa cebuk tu...



so mlm tu start doc blk jer contraction dh kuat..wpun dh bg injection tetap gak saya tak leh tido..kejap je tido dh terjaga sbb contraction dtg..time tu mmg besi katil tu pegang kuat lah..pegang tgn mydear gak tp sian dia sbb sakit..huhu jari dia asik kena tekan...masa tu rasa lmbt tul berlalu..nurse tu siap pesan lai klu sakit tak tahan sgt or rasa sakit nak meneran bgtau..saya dh rasa sakit sgt tetap berthn sbb rasa takut nak msk labour room..huhu...



okelah to be countine again..ini smbgn kat labour room plak nnti... (to be count..)

 
Design with love by Jiji for Zamimie