Saturday, October 8, 2011

Awesome Color Blocking Tips...

masa saya google pasal color blocking nie adalah jmpa tips yg plg mudah kita nak paham...ingatkan org main taram jer padan2kan kaler...hehe biasalah buta fesyen mmg mcm tu....so perkara utama yg kita perlu tau adalah color scheme..[eceh ceh ceh zamimie.blogspot nk jadi fashion adviser lah plakkan huhu]

.:: color scheme wheel ::.


korang kena paham color scheme dulu baru korang phm kesemua tips color blocking nie...bila kita dah phm nnti barulah kita dapat padankan kaler yang betul2 sesuai....ada 4 tips yang perlu kita ikuti supaya kita dapat padanan kaler blocking yg awesome kata org hehe...


.:: analogous color ::.

analaogous color nie adalah kaler yg duk bersebelahan dlm color scheme nie...cth mcm kata atas tu yg ada arrow2 tu...oren, kuning dan merah...tp klu korg cam tak berapa nak berani2 nak daring sangat bley padankan dengan kaler2 cam cream, putih dan hitam...cth cam gbr bwh nie dia pki kasut and handbag kaler brown...




.:: triadic color scheme ::.

triadic color plak dia adalah padanan kaler yg berlainan...bkn dlm tone warna yg sama...cth cam tadi tu kuning, oren, merah...so utk triadic nie dia dr tone kaler yg berbeza...cth warna oren, biru, hijau...mmg takder kena mengena langsungkan...utk lebay paham korng bely tgk cam cth kat bwh nie...kira mcm 3 kaler yg tak segeng langsung yg bertentangan atr satu sama lain...




.:: split complementary color ::.

split complementary nie kita pilih satu kaler sebagai feature atau satu kaler yang menonjol...lepas tu kita padankan dengan dua warna yang berkaitan...klu kita buat garis dia akan berbentuk Y shape....cth kita pilih hijau lepas tu kita padankan dengan warna merah dan pink...so dua kaler tu kiranye dari tone kaler yang samalahkan...cer tgk cth kat bwh...




.:: complementary color scheme ::.

 complementary color nie dia adalah padanan dua kaler yg bertentangan atr satu sama lain...klu kita tgk cth dlm color scheme nie dia bg cth kaler oren dan biru...so mmg lah bertentangan kan...dan dia padanan dua kaler jer tak yah nak serabut2 kan ngan kaler lain plak sbb tu nnti jd split complementary plakkan...tgk cth kat bwh nie kaler merah ngan hijau cam tema krismas lah plakkan... 



harap korg pahamlah...so apa2 ponx kena rujuk dulu color scheme wheel baru korg dapat padanan color blocking yg padan...maklumat adalah hasil saya google dan saya wat kesimpulan jer dari situ...

source: Google
~~end~~

2 comments:

Che Sakinah said...

saya pon cuba-cuba juga ber color bloking... hehe

btw, nice and clear info! ♥

Nurmaliana Mohd Khadri said...

kalau kuning n dark coklat?mcm color block x?

 
Design with love by Jiji for Zamimie