Thursday, October 13, 2011

Runtuhnya Akhlak dan Moral...

hari nie mode beri tazkirah sket...asik citer hal peribadi jerkan...actually bkn beri tazkirah ponx cuma nak berkongsi pengalaman jer ngan korag2....citer nie terjadi 2-3 minggu yg lepas kot...cam biasalah hari jumaat kitaorg akan rehat lunch lama 2 jam 30 minit lah lebay kurang...dan biasalah jd kitaorg nie mana lah betah nak dok berteleku kat opis lama2 doing nothing...plg2 ponx tido jerlah...selalu kitaorg akan kuar mkn and lepak lama2...klu duit lebay sket kitaorg pi merewang kat soping kompleks...

so nak dijadikan citer minggu hari tu cam malas nak pi window soping so kitaorg decide pi karaoke lah...ala lepak pompuan2 takder masalah lah...so kitaorg pi lah dekat2 ngan opis jer ponx karaoke tu...amik bilik semua and pi mcm convenience store lah kiranya kat dlm karaoke dulu...kami tak amik pakej ngan air tp pi jer beli air mineral kat kedai tu...masa masuk dlm tu ada 3 org remaja lah kat dlm kedai tu...sbb saya kata remaja tu sbb tgk cam bdk sekolah umur2 dlm lingkungan 14-16 thn jugaklah...2 lelaki dan 1 pompuan...

yg bikin kitaorg terkejut tu dgn selamba pi kat peti ais yg ada letak air arak hokey carlsberg tu terus ckp kuat2 dkt cashier kedai tu..."yg nie sebotol berapa?" dgn slumber nye...dah ler cashier tu cina kira cam auntie2 jugaklah...and kitaorg nie yg bertudung and baju kurung dekat kaunter tu tgh nak bayar...dia tak malu tp kami yg malu kat situ...sbb apa sbb yg tanya tu anak melayu...selalu klu dah melayu mestilah ISLAM kan...rasa saya nak menyorok blkg rak tu jer sbb malu kat cashier tu....lepas tu kawan dia siap ckp amik lah 3 botol...dgn bangga plak tu ckp sbb dia nmpk kitaorg dok ushar dia kan..

lepas dh bayar tu derang jln dulu and kami kat blkg dia lah kiranya...bilik karaoke derang yg depan2 jer derang amik bilik yg besar and bila bukak jer bilik tu dia punye muzik punyelah kuat dah macam disko dh...saya tak rasa derang nak nyanyi aka berkaraoke ponx kat situ sbb lagu yg derang pasang tu mcm cara nak berdisko...terus kitaorg geleng kepala...

ada satu lai citer tp dh lama dh saya rasa...masa tu kiatorg kat midvalley cam biasalah window shopping lah apa lai...pas tu ada satu couple tu saya tak rasa derang nie dah kawin sbb mcm muda sgtlah...tgh jalan2 tu and kitaorg kat blkg couple nie...tgh jln2 nie boley tetiba bf tu cam ramas buntut gf dia...terkedu kejap kitaorg...awek dia gelak2 jer lepas dia perasan kitaorg pndg2 dia terus derang gelak sama2 and bf dia ramas lai buntut awek nie...

yg jadi kami malu tu sbb org melayu dan ISLAM...sbb awek tu pakai tudung...adoyai klu dah kawin ponx tak yah lah kan nak ramas2 kat depan org...buatlah kat rumah ponx ramas lah apa yg ko nak...dah ler kat tgh2 khalayak plak tu...

rasanye anak2 muda zaman skrg nie dah hilang dah nilai2 kemelayuan dan pegangan agama kot....oke tak nak lah ckp byk pasal menda2 yg melibatkan agama nie sbb saya ponx pahaman agama masih lai cetek, amalan tu ponx tak lah sepenuhnye...masih lai tak menutup aurat seperti yang disayaratkan, masih lai solat lewat waktu...tp ada yg perlu kita ikut, ikut lahkan...sbb yg jadi masalah and buruknye sesuatu kaum tu klu kita bwk  gaya dan pembawakan itu tp kita tak amalkan sebegitu...paham tak maksud saya...

kira mcm nie bila ko dah pki tudung tu tak yah lah wat perangai2 yg tak elok tu...sbb nanti apa pndgn org yg bkn Islam kalau kita wat perangai pelik2 gitu...so begitulah maksud saya...yerlah kang kita nak larang sana larang sini org petikaikan plak psl diri kita kan...anak muda zaman skrg bkn boley ditegur cepat jer melenting nnti...cuma nasihat saya tu klu masuk kandang org tu tak perlu lah mengembek terlebay2...maksudnye tak yah terikut2 lah ngan budaya yg bkn budaya kita..sesetengah yang baik tu kita ikutlah tp klu dah melanggar syariat tu tak yah lah kan...

nasihat saya pandai2lah kita bawa dan jaga nama baik keluarga dan agama kita...

~~end~~

2 comments:

ikatankasihku said...

sekarang ni budak2 muda, lansung tak kisah hal ni semua, selamber jer langgar yang haram....kecian mak ayah diaorg yang dapat malu :(

mieoney said...

itulah psl ikin...bila kita pndg lebay sket derang kerek jer smcm kan...nak tegur ponx tak tau camner...apa2 ponx kita kena lah didik anak kita betul2 takut nnti org akan blame kita plak bila derang wat menda2 yg tak sepatutnye...

 
Design with love by Jiji for Zamimie