Monday, October 24, 2011

MasterChef Malaysia....



rasa2 skrg nie semua org dah tgk kot masterchef malaysia tu...dah dua hari dah kan...sbb blm betul2 start lai takder lah kita menghayati sangat...sbb utk starting nie smpi khamis nie derang akan wat selecting pemilihan yg 24 org tu...so yg betul2 peserta 24 org nie rasanye start sabtu nie...bila korg tgk apa yg korang perasan dengan masterchef malaysia ni?

sbnrnye ada byk menda yg saya nak komplen lah pasal masterchef malaysia...tp komplen yg baiklah utk peringatan dan panduan produksi masterchef malaysia nie....


  1. korg nmpk tak berlaku byk pembaziran...klu tgk dr dua episod nie pembaziran telur dan bawang..utk hari nie blm tau lai apa pembaziran yg akan berlaku....huhu telur skrg nie dah ler mahal sebiji 30 sen buang mcm tu jer...agak2kan bwg ngan telur yg derang dah gunakan tu sure derang buangkan...takkan nak simpan and guna...ke telur2 yg dah dipecahkan tu derang pi supply kat kilang2 kek dan bakery berdekatan ngan harga murah...huhu
  2. klu korag tgk pembaziran tu berlaku sbb apa? sbbnye derang takder perancangan yg betul...derang tak tetapkan had masa atau had bilangan utk penggunaan bawang dan telur...klu kita tgk cth masa blogger masterchef tu dia tgk brp byk biji bwg yg kita boley dadu dlm masa 10 minit...lepas tu tgk plak kualitinya...patutnye MCM nie dia buat 10 biji bwg sapa yg buat plg cepat and menepati piawaian...klu telur plak dalam masa 10 minit brp biji yg boleh kita asingkan utk putih dan kuning telur...yg nie saya tgk dah penuh dah telur dlm mangkuk dia tp chef tu tak dtg ponx tgk dan tag dia...sedaykan smpi telur tu nak melimpah ruah dah...
  3. klu dari segi judges tu chef priya dan chef jo dia bwk style dia sdri...tp chef yahaya tu dia nmpk mcm nak meniru sket ngan MC US klu korg perasan lah...spatutnye mereka diberikan peluang utk menonjolkan keperibadian sdri tak yah tiru2, terkongkong dengan skrip dan arahan director...klu tak semua tu semua nmpk fake dan kaku...
  4. klu tgk maser preview peserta tu masa derang ckp2 tu selalu jer bertukar2 part pekerjaan dan umur...yg saya perasan tu tak tau nama dia siapa lupa plak tp masa episod 1st tu tulis dia pereka produk lepas tu smlm saya tgk dia tulis pelajar apa tah...yg plg saya ingat anita tu yg badan besar2 and byk ckp sket tu...masa episod 1st tu dia tulis pegawai perkhidmatan pelanggan tp smlm dia tulis ketua syif plak...patunye kena cek betul2 sbb nnti terkonfius....[itu yg saya perasan klu saya yg salah maafkan saya penunggu gua...hehe]
stkt nie yg besar2 saya nmpk yg nie jer...bknlah kata tak bagus tp biasalah selalu klu season 1 mesti akan ada cacat dan celanye...so kira nie utk pandangan lah utk penerbit dan produksi...sbb kadang2 sbg penonton kita nmpk lebih byk dr org yg membuatnye..sbb kita sbg penonton tgk keseluruhan...peace yo! tak sabar nak tgu smpi 24 peserta yg terpilih sbb masa tu barulah battle yg betul2 punyer....hehe

~~end~~

3 comments:

yatie said...

bab membazir tuh memang terasa la...

cik_ah82 said...

yup, setuju ang weh..masa potong bawang tu, chef tu buang yg bawang brian tu, sayang btoi..bazir cam tu ja..hat teloq lagi la..masa depa buat tu aku teringat entry ang kan, sbb ang kupas 2 biji..awat depa xwat cam tu kan..teloq sampai melimpah2, pastu yg xberjaya kena pukui teluq lak..isk2..
pastu skrip mcm dibuat2..xreal..heheh

Anonymous said...

I baru je tgk rancangan ni...sbelum2 ni I tak dapat nk tgk..ble I tgk je rancangan ni,oh my god..! Rancangan mask ke rancangan fesyen??peserta pakai pakaian nth ape2,rambut x ikat...mcm tu ke nk jd master chef??ooo alamatnyer lingkup la industri mknan kita...kekemasan Dan disiplin perlu ada wlwpon di mana kita berada,lg2 nk jd tukang masak...xpatut adakn rancangan mcm ni..tak setanding rancangan masak kuar negara...penerbit patut mmbuat penyelidikan dulu baru nk wt rancagan ni..

Sebagai seorng graduan dlm bidang masakan, I rasa hampa dgn rancangan MASTER CHEF MALAYSIA!!!

 
Design with love by Jiji for Zamimie