Friday, October 21, 2011

1st Ever Blogger MasterChef Challenge ~ Part Akhir...

oke dah sian kat korang kang muntah lai klu asik dengar citer psl blogger masterchef jer kan...saya pon sdri dah nak muntah asik nak edit gbr byk2 hehe...tu ponx letak sket2 jerlah sbb takut blog jadi berat plak...nak loading lmbt nnti...

part last nie saya rangkumkan antara skill test dan juga penyampaian hadiah terus...sbb gbr ponx dah tak byk waktu nie sbb bateri kamera saya habis plak...lepas tu confident jer ckp ngan mydear saya ada bwk kamera lama...sekali cari2 dalm beg takder...mydear siap suh cari bwh meja lai sbb dia ckp takut jatuh bwh meja masa saya letak beg...sekali bru saya ingat bwk hbag lain daa so kamera tinggal dlm beg yg bwk pi opis tu...tp klu saya bwk ponx tak guna juga sbbnye kamera tu ponx takder bateri...hehe last2 snap sket2 jer guna iphone...tp kualiti pic mmg out lah kan...

utk skill test plak cam biasa chef akan tunjuk dan kita yg akan buat...masa semi-final dulu kitaorg kena buat poached egg...senang jer tu kan tp kali nie kitaorg kena dice bwg besar....klu cam biasa kita buat kat umah mmg senang lah kan...style kita tp ini style standard chef yg belajar kelas masak tuh...agak senang cuma dlm masa 10 minit kita kena potong sebanyak mana yg boley dan menepati piawaian yg chef kerlly nak...huhu 

.:: apa2 ponx posing dulu ngan bwg ::.



so dlm masa 10 minit saya hanya boley buat 2 biji jer bawang...ada jugak yg buat lebay dari 2 tp tak menepati piawaian lah...kasar2 hehe...saya okelah chef puas hatti cuma tulah saya smpt buat dua biji jer...sbb cara dice bwg mcm nie saya mmg biasa buat kat umah sbb belajar dr jamie oliver cumanye saya wat takderlah halus2 cam tu...saya wat selalu kasar2...


dah lepas 10 minit kena stop and nak kena present kat judges dah masa nie...so kita kena bwk bakul bawang kita sbb dia nak kira brp biji sbnrnye yg kita dah guna and bwk pinggan bwg yg dah dipotong tu...mydear mmg tak suka bau bawang so dia snap2 dari jauh jerlah hehe....cer tgk yg sblh saya tu dua pinggan bwg dia potong...guna 4 biji bwg...tp dia ckp kat umah dia mmg tak pernah potong bwg selalu masuk dlm chopper machine jer...hehe yerlah menda yg plg org tak suka sekali nak potong bwg sbb nanti berbau dan juga menangis [kuar air mata]....

masa nie alam dah bising2 sbb dia ckp dia tak bley dengan bwg sbb nnti mata dia akan berair2...patutnye saya ckp ngan dia klu org yg berair mata klu potong bwg maknanye badan dia byk angin...sure alam ada byk angin dlm badan kan  hehe...

owh klu korg nak tau atr 10 org finalist 6 org telah cedera masa proses memotong bwg...hehe kesian lah kan sbb cam dah terganggu plak pergerakkan...pki pisau seramik tu chef kerlley tu kata tak tajam tp cedera jer semua org...cuma saya rasa bila guna pisau seramik nie pergerakkan kita memotong tu tak berapa nak smooth lah kan...saya ponx biasa pki pisau chef kat umah...ada dua btg pisau jenama victorinox yg mmg tuk chef punye...thanks tuk abg saya sbb pisau tu dia bg...hehe




lepas jer settle semua and derang tgh sebuk nak kira markah serta ada quiz tuk penonton...masa tu saya terus lari gi solat and pi basuh tangan ngan sabun sbb nak hilangkan bau bawang...hehe nasib guna bwg bombay kurang sket bau dia...klu guna bwg merah tu lai bau dia kuat...lai ponx derang cuma  bg wipe jer manalah nak bersihkan....

tak smpi 20 minit ponx derang dh nak umum kptsn...so by 4 pm dah settle dah semuanye and derang ponx umumkan pemenang...dan pemenangnya dah tentulah bkn saya hehe...saya menang saguhati jer hamper Nestle RM10, voucher BHP Petrol RM100 dgn set teko utk Chinese tea tu...





pemenang adalah wendy yg menerima RM3,000, induction cooker, voucher BHP, ipad dan brg astro kot...lepas dri nie bateri kamera saya dh habis...so klu tgk gbr yg takder kualiti tu adalah dr iphone yer...hehe lepas tu cilok sket gbr dari yatie punye blog...so takderlah gbr wawa and takder lah gbr yg saya snap ngan org lain...

.:: all the finalist dan winner of Blogger MasterChef Challenge ::.

 .:: sempat snap gbr ngan judges sbb secara kbtln mmg derang ada kat situ ::.

lepas tu terus kitaorg laju2 atr brg dlm keta and laju2 makan sbb nak balik amik eman...sian anakku itew nnti kekurangan kasih sayang plak...

habis dah entry masterchef blogger nie....wpun saya tak menang tapi saya sangat enjoy join event mcm nie...sbbnye boley kenal ramai blogger2 lain...selalu kita skodeng2 jer blog dia tp tetiba kita bley jmpa and borak2 ngan dia lai....rasa klu ada lai mmg saya nak joinlah...smlm yatie comment ajak join masterchef thn depan bley lah klu ada masterchef thn depan nak join lah...sekadar cuba nasib kot2 ada luck kan...hehe apa2 ponx enjoy...

~~the end~~

1 comments:

sawaNiLa.com said...

cuba nasib je kan mana tau ada rezeki.. macam addicted kan contest masak ni. my hubby sekarang dok ngadap masterchef aussie...

 
Design with love by Jiji for Zamimie