Thursday, October 27, 2011

Silent and Eman..

mesti korg tertanya2 kan sbb per saya dua hari tak update entry baru...sbbnye saya cuti tp bkn sbb cuti deepavali tp cuti sbb eman tak sehat...sbnrnye dr sabtu lepas eman dah start demam dah...cuma demam dia tak tinggi sangat...ahad pagi dia demam lepas tu dah bg ubat dia oke...tp menjelang kul 5-6 ptg dia demam blk smpi lah esoknye...kira mcm demam malam lah...mlm ahad tu lepas magrib saya bwk dia gi klinik so doc cek suhu dia 39 darjah...tinggi lah kan...patutlah dia diam jer spjg saya drive pi klinik tu demam dia dah naik rupanye...mydear plak takder kat umah so kenalah saya berdikari sdrikan...

mlm tu dah bg ubat semua dlm kul 2 lebay badan dia dah tak panas dah...so esok tu mydear ckp biar dia jer yg cuti jaga eman so saya gilah keja sbb skrg waktu dewan tak bley cuti sebarangan...isnin tu mydear jaga dia ckp oke jer eman tak demam...mlm tu awal lai dia dah tido kul 9 dah tido dah...pas tu tido tak lama batuk2 plak...batuk2 smpi nak termuntah cam tulah kan...pas tu bila muntah tu lendir jer...bila dah kuar lendir tu nmpk cam dia lega jer...kesian gak tgk lepas tu rasa badan panas...suhu smpi 39.2 terus lah saya bg mkn ubat...

bila dah besar nie akal panjang sket...saya nak lap badan dia ngan air bley dia bgn lari, guling2 kan badan and tolak tangan saya...klu dulu2 time kecik redha jerlah kan plg habis bley nangis...hehe skrg nie dh nmpk cam saya buli dia plak sbb bila saya lap ngan tuala basah terus panggil baba, baba...so terus saya ckp ngan mydear esok kena bwk dia pi kpj jumpa dr asmuni sbb nmpk dia rasi ngan doc nie...

esoknye dia dah tak demam dah tp batuk still ada...mula2 ingat nak half day settle semua terus gi keja...tp klinik doc asmuni start kul 9.30 plak...tp nasib takderlah nak kena tgu lama sgt sbb patient dia tak ramai ari tu...by 10.30 doc panggil dah eman...doc tgk dia aktif jer so doc cam okelah dia nie sehat...and dia sgt behave time doc cek suhu, cek telinga, and tekak semua...tak tau samada dia takut atau dia mmg selesa ngan doc tu...

klu sapa2 yg pernah jmpa dr asmuni kat kpj kajang sure tau doc tu soft spoken and lembut orgnye...sesuai lah ngan tittle dia sbg pakar kanak2...kita ponx rasa selesa jer nak tanya mcm2 or request mcm2 kat doc tu...hehe 

so bila doc cek kat dada dia ckp eman kena bronkitis lah....tp bkn yg kronik tu tp yg biasa2 jer...acute bronchitis rasa nye sbb bila saya goggle tu semua simptom ada kat eman...and dia suh pi amik nab dulu and cek blk lepas tu untuk further treatment lahkan...bila dah turun nak amik nab kat A&E tu ponx ramai org so kenalah tgu plak....bila dah smpi giliran amik nab tu, amik dia punye nangis tu rasa satu spital bley dgr...bdk sebelah nak amik nab ponx terus jadi nangis...yerlah takut gaknye bdk tu hehe...nurse tu tol gelakkan jer heheh...nasib mydear yg pegang eman sbb meronta punyelah kuatkan...


naik atas jmpa blk doc and doc okey dia respond ngan nab tu and dia punye wheezing dah kuarng...klu tak kurang doc ckp kena amik nab regularly dgn maksud lain kena masuk ward and amik nab setiap 4 jam lah...lagi ponx doc tgk dia aktif so bg canlah dia dok kat rumah...doc just bg ubat and harap dia okelah...

lepas tu kena amik ubat masa tu dah kul 11.30 ubat ponx tak dapat lai...kang blk rumah gedebak gedebuk sure kul 12.30 bru nak gerak ke opis...kul 4.30 dah nak blk dh terus saya coll bos ckp tak masuk opis...hehe cutilah terus kan abis citer...terus blk pi jusco untuk mkn and beli brg sket...eman plak saya tgk nmpk selera tul dia mkn kfc tu....drumstick seketul abis dia mkn sorg...klu tak nak mkn sesuap dua nasib ponx susah...

skrg dia dah okelah saya tgk cuma batuk and kahak tu still ada lai cuma dah kurang sket tido mlm ponx takder dah batuk2 cuma hidung dia jer cam blocking..hingus takder plak...lepas tu susu ngan mkn kurang sgt...dah nmpk susut dah badan dia bru 4 hari demam....



gbr nie saya amik smlm...nmpk cengkung sangatkan...mkn sesudu dua jer lepas tu main lebay...susu bila paksa minum baru dia nak minum....tu ponx selalu tak abis susu...minum susu nak susu coklat jer susu putih taknak...so saya kena campur sket susu coklat tu ngan susu putih dia....takperlah nnti bila dah baik betul2 barulah sorok kan susu coklat tu...hehe bkn tak nak bg tp susu coklat tu cam manis sket lepas tu susu tu jadi dia cam sembelit sket....dr dia tak nak mkn and minum apa2 bagi jerlah kan...

harap2 eman cepat sembuh yer sayang...

~~end~~

2 comments:

strawberi said...

sama la kita..tak psl2 jadi cuti 5 hari..sbb cuti jaga anak isnin selasa...
semoga eman cepat sembuh :)

mieoney said...

semoga rayyan ponx cepat sembuh juga...musim demam kan skrg nie kan..

 
Design with love by Jiji for Zamimie