Wednesday, October 19, 2011

1st Ever Blogger MasterChef Challenge ~ Part 2...

jgn muntah yer asik citer masterchef bloger jer...yerlah bkn selalu saya join event mcm nie so excited tu terlebay sket lah...hehe tp dun worry i cuba selit2 ngan citer lain yer...

sblm apa2 sbb byk lai masa mydear ajak pi mkn or minum dulu...sbb tgk slot cam takder bg masa mkn kan...mydear takperlah dia boley curi2 pi mkn...klu saya kang lapar camner plak...sbnrnye takder selera ponx nak mkn...dahaga ponx takder so ikutlah kaki melangkah...mula cari starbuck tp takder plak..rasa cam dulu2 kat sacc nie ada jer starbuck so minum jerlah kat big apple...utk alas perut jer sbnrnye...


.:: mkn big apple sorg satu and hazelnut latte ::.

waktu tu darah gemuruh dah smpi dah...order sorg sebiji jer donut and large hazelnut latte share dua org...tu ponx asik kena paksa abiskan mkn jer...haha last2 suku lai mydear yg abiskan sbb saya dh tak lalu nak mkn dah...dalam pada tu abiskan masa browse recipe kat internet...lepas tu minta bantuan talian hayat..sapa lai klu bukan along saya...tp klu dah tau apa dlm mystery box tu sure byk idea yg abg saya bg.... 

.:: terus call direct senang itew...bila dh nebes saya nak menaip msg ponx cam ketar jer smpi tak tau nak taip apa...terus mydear terus sound suh call jer lai senang ::.

so sharp2 12.30 mula dah acara...mula2 cam biasalah welcome speech dr ms azlina yg cantik jelita tu...hayoo badan slim melim jer...jeles i you...lepas tu acara dimulakan dengan menampilkan 10 peserta finalist 1st ever blogger masterchef challange...nie australia ponx tak wat lai nie...malaysia dah wat dulu...cuma tak tayang ler kat tv..tayang kat blog2 and fb jer...huhu :( 
 
.:: ten blogger of that day ::.

lepas tu cam biasa acara cabutan no bertuah utk pilih kita duk kat no mana...harap gak dapat no atas2 cam ari tu...no.2 tp no tu dapat kat wawa...no byk luck tu wawa... :) and saya adalah lucky no. 7....
 


.:: cabut no dulu and i'm lucky no 7 ::.

dah dapat no duk lah kat stesen masing2 yer sblm acara dimulakan...dh lama saya tak pki bju cam nie...t-shirt ngan inner nmpk gemuk rupanye...benci [lari marathon laju2]....saya dok sblh doggyjames and jabberholic (erna)...

.:: duduk distesen masing2 sblm acara dimulakan ::.


.:: saya tak ingat apa alam tanya tp dia kelakar dan best ::.

zainal alam kadir or alam is kelakar hokey....dia mmg menghidupkan suasana betul...ceria jer and slumber orangnye....dia ponx frendly tak sombong mcm sstgh artis bila dah habis show masam terus menonong blk...and chef kerlley ponx oke bila ngan alam dia ponx funny gak saya rasa.... 

.:: sarung dulu apron sblm wisel ditiup ::.

on your mark get set go


.:: mystery box ::.

buka2 jer tgk dia bg dua biji avocado...demm apa lah aku nak wat ngan avocado nie...mmg unpredictable langsung...saya dah siap byg dlm tu samada kentang atau manggo jer...sbb tau dia takkan bg poultry atau ponx seafood sbb buat kat tempat tak proper, takder sinki semua leceh lah kan...alam waktu nie siap menceceh2 kat depan tu nak bg kita fikir idea kan tp mcm biasa idea saya tak kuar2...habis perah dah idea waktu nie...klu tgk pic yer paparazzi amik mmg nmpklah muka stressnye saya berfikir...huhu sbb saya mmg sorg yg blur pada permulaan...bila dah start tu cam cannot stoplah cth mcm blogging lah...bila nak start tulis tu asik taip, delete, taip delete lepas dah dapat idea tulis non-stop...hehe


.:: siap lenggang2 kangkung lai semua org amik brg huhu masing2 blur kot ::.

dah ler dekat mini pantry tu kita bley amik 10 jenis barang dlm masa 2 minit...lepas tu hi hi bye bye jerlah dari jauh tak ley nak amik...so dlm otak dok fikir wat savoury jerlah sbb bila diperah2 idea tu nmpk org wat salsa, guacamole, sandwich...so amik bahan2 ke arah itew jerlah [nmpk sgt tak kreatif kan]...

  

.:: dengan ucapan bismillah start masak ::.

cam biasa saya seperti episode yg lepas blur2 lai tak tau nak masak apa lah gamaknye...bahan dah amik tu...yerlah tak nak lah wat yg biasa2 konon2 nak wat yg luar biasa tp idea tak kuar...so kopek lah bawang dulu, potong roti, slice mushroom.... 


.:: bahan yg saya amik..baguette, mushroom, salad, telur dll ::.

so judges dok ronda tanya apa nak masak, apa nak masak...sib lah derang tak tanya kat saya sbb saya mmg tak tau nak masak apa...main amik jer brg and masih lai blur tak tau nak msk apa...bila chef ryan kang tanya saya terus ckp blm tau lai...patut ckp i have no idea...suh dia bg suggestion patutnye...tp brg dah amik susah gakkan...last2 masa mr raqim tanya terus jwb buat sandwich...pdhal bantai jer...so saya slice lah avoacado...
 

.:: sautee mushroom ::.

lepas tu sautee mushroom dengan butter and bwg...menda yg plg sedap saya masak hari tersebut sbb judge tu asik puji jer mushroom best huhu..yg lain2 tak besh kot...bau ponx sedap jer...lepas tu nmpk org sebelah wat omelet aka telur dadar terus lampu kat kepala saya nyala...ting* tau dah nak wat apa...kreatif lah sket dari idea sandwich tu haha....

.:: suasana ari tu...masa nie alam ngan chef kerlly tgk wat ulasan apa yg peserta masak ::.
 

.:: telur dadar ::.

masa sblm dapat idea tu asik ushar org sekeliling jer...tgk org blender lah apa...siap ckp dlm hati apalah derang nie blander...lepas tu asik pandang wawa kat meja depan saya..sbb saya kagum ngan dia ley terfikir nak wat desert... saya decide wat avocado roll with egg and sautee mushroom...pergh senang giler resepi saya kan...mmg tak mencabar langsung...sbb tu kejap jer dah siap...tah sedap tah idak gaknye lantak ler tak ley nak reverse dah...kena go on jer...

.:: touch-up terakhir ::.

saya sudah agak awal jugak...lagi 15 minit dah siap so abiskan masa kemas stesen dan touch-up mknan saya... lepas tu tambah sana tambah sini...splash sana, splash sini...roti dah amik klu tak guna membazir so kasi grilled lah and sapu dengan butter dan bwg putih....so jadilah menu saya hari tu....

  
.:: me with my food ::.

~~to be cont ~~ 

3 comments:

Fareha Rahmat (Bos Besar) said...

wah hebatnya pandai msk...

Rozita said...

Hebat la U...boleh pikir nak masak apa dalam keadaan genting dan tengah nervous. Kalau I la...dah blackout kot..

cik_ah82 said...

tabikla kat ko..dulu masa study tgk muka macam xpandai pegang senduk, manja je, sekali amek ko, aku yg menggigil xpandai masak..hahaha..kalau aku time ni, agaknya dh slow2 ke belakang pastu cabut larik!hahaha

 
Design with love by Jiji for Zamimie