Monday, October 10, 2011

Beef Teppanyaki...



jumaat lepas punyer menu nie...ikut plan mydear nak mkn kat luar...tp saya cam malas sket sbb khamis tu dah mkn kat luar...lai ponx spjg minggu tu mydear ngan eman mkn kat luar berdua sbb saya blk lmbtkan so derang terpaksa mkn kat luar...kesian gaklah tp derang tak sabar nak tgu saya blk kul 8 lebay...takperlah bg jerlah ayah dan anak spend masa bersama2 hehe...memandangkan petang tu ponx hujan terus lah mydear ckp kita mkn kat umah...sejak lepas raya ari tu mmg dah lama tak stock up brg2 dapur just abiskan apa yg ada jer...so skrg mmg kekeringan brg mknan kat umah...tgu weekend bru nak beli brg dapur...

bila tanya mydear nak mkn apa dia ckp teppanyaki lah ayat gurau2 lah...yg ada daging jer kat dlm freezer, padanan dia adalah taugeh and miso sup...miso sup mmg out of order lah...mana nak cari miso paste kat kedai runcit kat umah...kita cari jerlah taugeh kuar2 jer rumah hujan lebat giler...gigih tu dlm lebat2 cari taugeh tapi keciwa...4 kedai saya pegi taugeh habis dah...kedai keempat tingal sejemput jer taugeh tp dah lembek dh...terus jer seday and beli jerlah kubis sebagai pengganti...takkan nak mkn nasi ngan daging jer...cam tercekik2 plak klu nak mkn...

blk rumah try lah google resepi teppanyaki nie...rupanye senang giler nak masak...tp kat kedai tu punyelah mahalkan...cuma grilled jer daging yg diperap dgn black pepper, garam atau kicap cair dh...lepas tu saya pndi2 alter sdri letak butter sket bg lemak and gula sket bg manis...sket jerlah gula tu sbb klu daging fresh dah mmg ada rasa maniskan...tp sbb daging tu saya dh beli seminggu yg lalu dh tak fresh sgtlah kan...

lepas tu goreng jer taugeh saya guna kubislah waktu tu...goreng bodo2 jer ngan sedikit jer minyak lepas tu kita dash kan lah sedikit pepper ngan garam...mkn ngan nasi panas2 mmg laju lah...eman ponx sedap jer mkn nasi kering2 tu hehe....saya tambah ngan bwg putih goreng tu yg mcm kita mkn teppanyaki kat kedai tu..tp saya punye bwg putih tu terhangit sket tp sedap gak bwg putih goreng garing tu...slicekan jer bwg putih nipis2 gaul dgn garam sket...dlm minyak yg panas campakkan jer...dh settle...

eh korg tak yah lah gedik2 nak mintak resepi eh sbb senang jer nak masak...grilled jer dlm kuali tu klu takder grilled pan...klu nak bgs pki non stick pan lah sbb tak pki minyakkan...klu takder non stick pan bley lah guna minyak sket jer...sbb nanti lama2 daging tu ada cam kuar air dia sket2...lepas tu dah nak angkat tu korag gaulkan ngan sedikit butter nak bg lai sedap...

Teppanyaki (鉄板焼き teppan-yaki) is a style of Japanese cuisine that uses an iron griddle to cook food. The word teppanyaki is derived from teppan (鉄板), which means iron plate, and yaki (焼き), which means grilled, broiled or pan-fried. In Japan, teppanyaki refers to dishes cooked using an iron plate, including steakshrimpokonomiyakiyakisoba, and monjayaki.
source: wikipedia 

~~end~~

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie