Monday, October 3, 2011

Semi-Final MasterChef Blogger....

note: pic adalah byk yer korg...jgn muntah plak...nie ponx dah kurang2 kan sket and buang mana yg tak perlu...

kita citer dr mula lah saya malas nak citer part by part so citer sekali harung jer...sabtu tu pagi lai dah bgn sbb mula2 mydear ajak pi awal2 lai sbb takut tak jmpa tempat kata dia...saya ckp tak perlu sbb saya tahu tempat...o dlm kul 9.15 bru bertolak dr BSP...harap maklum event start kul 10 yer...hehe dugaan mmg byk iaitu jem dekat istana...bley plak ada bas rosak...mydear mmg dh buat smngt saya down dah waktu tu ckp lambt nie sure tak smptlah apa lah...tp saya think positive jer and finger cross jerlahkan...lepas dah sampi area desa sri hartamas tu pusing2 tak jmpa plak jalan 31/70A pusing2 asik jmpa 32/70A jer....rasanye ada 3 kali pusing ada kot jmpa gak the cooking house...masa tu dah kul 10.10 dah terus saya jln laju tinggalkan eman ngan mydear...terus daftar and nasib baik pendaftaran start 10 -10.30...kul 10.30 baru start hehe....


dlm 10.30 dah start dia bglah briefing sket....ada dua ujian iaitu invention test ngan skill test...invention test tu dia bg barang and kita kena masaklah apa yg kita nak masak tu...skill test plak chef tu akan tunjuk menda apa yg dia akan suh kita wat lepas tu kita kena tirulah....lepas tu kena cabut no lah plak...and saya dpt no.2 berdebar2 dh masa nie sbb ingat kena masak kat depan tu sorg2 sbb saya dok pndg keliling tak nmpk ponx ada dapur yg byk2....sbb nmpk ada satu dapur jer and kat blkg saya plak ofis....sekali tak rupanye ada pintu ke tempat masak tu rupanye...hehe


.:: lucky no. 2 ::.

.:: inilah dapurnye yg tempatkan 20 org semi-finalist masterchef blogger ::.



.:: merasa gak saya pki apron masterchef nie ::.

.:: my working table...untung dpt no awal nie sbb dpt dapur yg proper ::.

.:: dlm mystery box ada chicken breast, bwg, telur, lemon, cili padi, potato dan apa yg korg nmpk tulah kan hehe ::.

bila dah bukak kotak tu ligat lah berfikir apa yg saya nak masak...sbnrnye 15 minit pertama saya blur tak tau nak masak apa...sbb apa sbb byk sgt menda yg saya nak masak smpi saya tak ley fikir ngan waras...so apa yg saya buat marinate ayam tu dan potong lah bwg, halia dan segala menda yg boley dipotong huhu....lepas tu dah takder menda nak potong saya terus grilled ayam saya and tetiba plak chef tu bley cakap klu bley ayam masak last2 sekali supaya nak hidang nnti masih lagi panas...duhai terus saya cam down dh tp nak wat camner dh masuk kuali dh ayam saya tu...saya masak sekeping jer, skeping lai saya biarkan....

.:: me in action sblh saya tu adam ::. 

dan hasilnya adalah seperti dibawah yer... grilled chicken percik my style...oke nak citer camner saya bley terfikir nak wat gravy pecik nie sbb saya dh blur kan so asik dok terfikir wat kuah pecik, wat kuah percik...tp saya tak pernah seumur hidup ponx masak kuah percik tp saya tau dlm tu ada santan, ada candlenut, ada kunyit hidup...terus saya pi pantry tu amik kunyit hidup, lengkuas, candlenut blend ngan bwg putih and bwg merah terus tumis letak santan...sekali nmpk ada cili padi terus chop2, masuk dlm kuali rasa2 and letak sket corn flour terus jadi dh kuah percik...

.:: grilled chicken percik my style ::.

masa nak hidang kat juri tu agak nebes sket lah...nasib saya jadi org yg agak2 last juga so ada masa saya nak bertenang serta derang ponx dah mcam nak cepat sketkan...so tak byk menda yg derang nak tanya...tp cuak juga one of the judges tu kan chef so bila saya sebut percik tu dia ckp klu mknan yg ada unsur2 percik nie dia cam intresting lah kan...dh ler saya mmg tak pernah wat tak tau rasa dia menepati citarasa dia ker tak...dia kata oke tak tau maksdu oke tu camner lah kan...and luckily they like my chicken sbb it's well done tak overcook serta  ayam tu juicy and tak dry...nasiblah saya amik kptsn nak slice2 ayam tu sbb yg mula2 saya masak tu it's undercook okey cuak kejap sbb saya ada lai 10 minit jer lai nak masak ayam yg lai sekeping serta nak hias pinggan...dan saya hanya sempat guna sebijik tomato dan dua potong daun bwg...hehe okelh kan dr takder... :)

.:: tekun tul judges tu dengar saya citer hehe...from right ky from kyspeaks.com, azlin reza azmi (astro channel manager) dan chef ryan (resident chef the cooking house) ::.



.:: dua2 picture nie adalah mknan dr peserta2 lain...menarikkan ::.


untuk skill test plak chef tu tunjuk cara buat poached egg and ianya adalah susah oke...byk kali saya tgk klu kat dlm masterchef tu cam failed sket lah derang wat...klu sapa tgk masterchef episode lepas ada derang kena buat benedict egg tu klu tak bljr betul2 mmg tak berapa nak jadi rasanye....

.:: poached egg ::.

lucky me sbb 1st time buat jadi...mana taknye masa chef tu tunjuk saya adalah org yg plg depan sekali duduk dengan ros...so mmg capture dlm mind sungguh lah...chef tu plak ckp klu berjaya buat 4 biji telur yg derang bg tu dia bg bonus point tp saya manage buat 3 biji jer yg ke-3 tu tak berapa nak jadi ponx...hehe 

.:: hp adalah penting yer sbb kita kena masak ikut masa utk dptkan poached egg yg cantik serta dlm dia yg masih runny lai ::.

masa nak present ke judges tu saya bwk 3 biji tu and saya dpt 9 points dr chef tu huhu....

.:: judgment time ::.


.:: masa nie dah lepas dpt result terus saya ke belakang sbb nak lompat2 kegembiraan ngan mydear and eman serta supporter saya...senyum smpi ketelinga jer ::.

masa yg derang amik kira markah tu agak lama gak lah...saya bajet cam ada org markah sama lah kot sbb chef tu kuar masuk, kuar masuk dok tanya dok meja no brp lah itulah...lepas tu saya plak dok melayan eman nak amik air lah pi jln blkg terus duduk jer kat row depan sekali sbb dah nak announce result dah masa tu...bila my name yg 1st sekali dia sebut terus tak terkata nak senyum cmner tp mmg smpi ke telinga lah saya senyum and terus nebes sekejap hehe... 

.:: inilah dia peserta untuk sesi pertama ::.

so untuk this week derang akan pilih 5 lai finalist tuk sesi kedua plak dan 10 org finalist akan pergi ke final 15 Oktober nie...nebes2...huhu next entry saya akan senaraikan sapa yg terpilih tuk ke final yer...

MasterChef TX - starting 22nd October 2011 (saturday -wednesday, 9.00 mlm)
Master Class - every Friday, 9.00 mlm

Program Channel - Astro Ria (Channel 104)



~~end~~

10 comments:

akuzle said...

wah! awklah antara orgnyer yea? taniah2 n chaiyok2 gaks. msk neh selain skill n knowledge, air tgn pon penting...

mieoney said...

tima kaseh yer...

Ros Ibrahim said...

mimie, nak curik gambar mimie masuk blog ye... da!

With Julia said...

kak mimie...hebatlah!...
alhamdulilah...akhir yer... ;)yeaaaaaaaaaa

mieoney said...

ros : silalah hehe..
juejue : tulah tak sangka tul lah...

Mah@mahu said...

Tahniah dpat sedih tak dpt.. tak apa tak akan putus asa akan cuba lagi next year kalau ada waaaaaaaa...

InaAchik said...

Tahniah wak... kite amik gambar food awk 1 erk... nak banggakan kat blog. ;)

-Cik Kaki-

Dharm said...

Congrats! Your Poached Eggs memang canggih. All the best for the finale and nice meeting you!

Gieyana said...

congrats..mmg pandai masak..kalau me x tau ler jd apa nie..ekekeke

cik_ah82 said...

kalau aku org tunjuk bahan2 sekali ngan resipi pun aku kalut dh nk masak..aku ni mmg kalut..salute la ang weh..bestnya..

 
Design with love by Jiji for Zamimie