Friday, February 9, 2018

Seoul, Korea 2017 ~ Eid Restaurant (Halal Korean Food)...

keluar jer dari palace tu cross jer jalan dan terus straight ke patung yang besar nie...ini jalan menuju ke subway terdekat...mana2 pun boleh sbnrnya...klu dari palace nak belok kiri pun akan jumpa subway station, station yg lain lah...yg nie kira senang straight jer...plus nak g amik gambar kat sini kan...

.:: pose dengan statue Admiral Yi Sun-Sin::.


nampak belakang kita orang tu palace...bleh lah jalan slow dalam 10 minit tu sampai lah kat subway station...kita orang pun jalan rilex2 jer siap berhenti duduk2 lepak... 

.:: spesis kubis dijadikan bunga hiasan..geram jer tengok huhu ::.

dari station subway nie korang tengok jer map subway nak ke Itaewon (Subway 6, line coklat)...saya pun tak ingat direction sebenar dia sbb dah terlupa...nnti keluar dari subway tu keluar dekat Exit 3...nnti korang google jer cara nak ke restaurant Eid nie dari station subway...



bila dah sampai ke pintu gerbang ke masjid nie kiranya korang dah amik jalan yang betul dah tu, sebabnya masjid dekat jer dengan restaurat eid nie...sikit jer lagi jalan, tak sampai 5 minit dah sampai...mcm biasalah korea nie  all about walk, hill everywhere haha...


jalan depan sikit nie dah sampai...dah boleh makan...waktu nie sure korang dah lapar kan, jalan banyak hehe..


hah kan dah cakap dah sampai...kedai nie kecik jer...boleh muat dalam 20 orang gitu, kalau datang ramai better call dan booking....ventilation pun tak berapa nak bagus...bau makanan lekat kat baju nnti...better kalau pakai jacket siap2 buka simpan dalam bag sebelum masuk yer..huhu

.:: lapar nmpk abg hehe ::.

nie kira lunch merangkap dinner kami...waktu nie dah kul 3 petang kalau tak silap baru nak lunch...pagi dah breakfast kenyang2 kat hotel...lepas tu sepanjang berjalan tu ada jugaklah beli kudap2an cake, roti semua...so order main dish jer..

.:: bulgogi set ::.

sedap oii sejuk2 dan lapar-lapar makan nie...masa sampai tu rasa macam ala sikitnya daging huhu...tapi sbb dia slice nipis2 dan kecik, so nasi dah habis, siap share lauk still ada balance lagi daging tu...3 hari sebelum tu mydear datang dengan kawan2 dia, yg korea guy tu siap cakap sedap bulgogi dia nie...siap cakap baguslah tempat yg you recommend...hehe 

.:: samyetang set ::.

yang nie pun sedap nie...rasa sup dia macam simple jer..rasa masin dan rasa white pepper jer...cukup dah..ayam dia plak lembut jer...sampai licin lah kitaorang hirup kuah dia...hehe plannya esok tu (Isnin) nak datang makan lagi...tapi keciwa sbb Isnin dia tutup yer kawan-kawan...takper2 kita orang balik Malaysia makan kat cawangan Eid di Bangi pulak...huhu kalau ada rezeki ke Korea lagi, kami akan jejak lagi ke sini...

.:: nmpk kurus waktu nie...sekarang dah tembun sikit pipi huhu ::.

kalau ikutkan macam nak lepak lama kat sini...tapi tak sempat dah kita orang rushing nak gi solat jamak kat masjid...sbb kat sini  maghrib dia cepat masuk waktu...nasib dah dekat dengan masjid pun...tapi hazab juga nak panjat tangga naik masjid...bukit mencuram sangat...nebes kalau nak drive masuk dalam nie huhu...


kalau untuk perempuan tempat amik wuduk kat belah kiri...tapi agak leceh sikit sbb dia tak link ke bangunan...better korang bawak selipar hotel yang nipis tu...nanti dah amik wuduk, sarung jer selipar tu...macam saya haritu terkial2 lepas wuduk tu nak pakai kasut, dgn stokin semua..dah lah sorang2...cuaca plak sejuk berangin sbb dah petang, air paip pun sejuk...last2 saya sarung jer kasut tanpa stokin, jalan tinjit2 lah sebab sarung kasut tak habis...


lepas dah solat tu kita orang teruskan perjalanan ronda dekat Itaewon kejap...tapi Itaweon nie macam menakutkan sikit sbb ramai orang asing...lepas tu katanya banyak bar dan club kat sini..huhu kita orang jalan sampai jumpa jalan masuk ke subway...terus jer turun, dan teruskan perjalanan nak ke Myeong-dong...

.:: station Samgakji station pertukaran utk gi Myeong-dong ::.

kat Myeong-dong nie seriusly takder apa yg menarik sangat bagi saya...saya plk bkn jenis skincare freak so diangin lalu jerlah berjalan...huhu nmpk Lotte Mall yang besar giler depan mata tu..masuk dalam untuk cari toys kekanak...tapi hampa, sebesar2 shopping mall, dekat 10 tingkat pulak tu...takder jual toys...tapi serius giler fashion derang mmg dasyat...section wanita jer 3 tingkat...last2 kita orang masuk dekat  area Duty Mall tu...kalu beli dalam nie..kena claim barang dekat airport...terkejut kejap kitaorang haritu...so nnti masa nak beli dia akan minta kita punya pasport dgn tiket balik untuk isi maklumat kita...dia akan bagi kita satu tiket yg ada no order semua...so bila kita dah lepas masuk terminal kastam and immigration tu baru boleh claim barang..

.:: muka keletihan hehe...berview kan pasar malam Myeong-dong ::.

muka dah letih jomlah balik....esok nak sambung lagi perjalanan hari terakhir di bumi Korea...





Tuesday, February 6, 2018

Seoul, Korea 2017 ~ Gyeongbokgung Palace (경복궁)...

Lepas dah berjalan-jalan dalam area National Folk Museum tu kita orang teruskan perjalanan ke Gyeongbokgung Palace plak...tak jauh pun bersebelahan museum nie jer seronok jalan kaki dalam cuaca sejuk, walaupun waktu tu nmpk macam panas terik...lagi2 bila berjalan dengan yg tersayang mmg tak rasa letih huhu...jalan berdua lagi senang dari beramai-ramai...laju jer perginya haha...

masa kitaorang sampai tu cun-cun jer tengah nak changing guard...just nice, berlari terus masuk join the crowd hehe...nasib sdapat spot yang baik, sempat saya amik video...sajer jer amik tunjuk kat kanak2 kat rumah...tak tau lah excited ke tak derang...atau blur2 tak faham...huhu takperlah nak dah besar sikit nanti kamu faham lah kot huhu....kat dalam nie pun kita orang tak amik byk sangat gambar sebabnya kita orang jalan tak lama sangat...dalam 30-45 minit jer..plus orang ramai giler...sbb kita orang datang weekend hari Ahad kan mmg ramai lah orang...dengan touristnya lagi, dengan orang Korea sendiri kan...

kawasan nie besar dan luas yer...kalau rajin dan banyak masa bleh ikut map yg derang bagi...kita orang main jalan ikut suka jer...duk cari ceruk2 yang cantik dan tak ramai orang nak bergambar...tapi gbr utk simpanan peribadi jer sbb banyak sangat adegan romantis haha....oke bleh layan gbr yang tak berapa banyak saya nak share nie yer hehe...

.:: pintu depan palace..amik gambar dari seberang jalan hehe ::

gbr atas nie amik masa 1st pegi hari Sabtu...sampai dalam kul 4 lebih tak silap...tapi dah tutup...sbb tutup kul 5 ptg palace ni...last entrance kul 4...dapat bergambar kat luar jerlah...sejuk yg amat waktu nie dengan beranginnya...klu datang autumn pun preparation dia sama jer macam kita datang winter...pakai baju yg bersesuaian tau...jgn lupa heatech beli yg extra warm...jacket pun cari yg sesuai punya...jgn nak cantik2 jer...huhu

.:: pokok hiasan jenis kobis/salad cantik sangat ::.



.:: changing guard ceremony ::.

.:: berlatarbelakangkan Heungnyemun Gate ::.


belakang tu gate untuk masuk Geunjeongjeon Hall...berlapis2 gate dia...Korea mmg tak sesuai sangat utk orang yg tak fit...kalau bawak stroller bersedia lah dengan perjalanan yang penuh berliku yer hehe...sbb kawasan yang berbukit-bukit, kena panjat bukit yang curam, dan kawasan yang besar dan luas...jgn lupa kasut yg sesuai juga perlu yer...pakai sport shoes yang selesa, biasakan dulu pakai kat sini baru pakai kat sana...tak payah nak bercantik2 sangat lah bab kasut tu...sat lai menangis korang sakit kaki baru tau...huhu see pengalaman sendiri masa saya gi Sydney dulu...so dah pandaikan...pakai lah kasut sport yang saya biasa guna untuk jogging...bkn kasut barulah yang pentingnya, tapi selesa sangat2...huhu


.:: nmpk kasut saya tu...kasut jogging jer saya pakai tak yah nak boot bagai lah huhu ::.

nampak jeans tu tak berapa nak kalis angin tu, tapi nasib kat dalam pakai seluar heattech yang extra warm bleh bertahan sket bila angin sejuk bertiup...patut beli heattech yg ultra warm mcm mydear, rilex jer dia tak sesejuk saya yg bila angin tiup dok sebuk melompat menahan kesejukkan haha... 

::. Geunjeongjeon Hall ::.

Hall nie adalah hall utama dalam palace nie...kat sini lah tempat dimana function penting diadakan..tempat menerima tetamu dari luar juga...selalu kalau tengok dalam cerita korea derang duduk kat tgh panas ramai2 kalau ada upacara pertabalan king ke, ha kat sini lah tempatnya....

.:: sengih sebab panas silau, plus berjujuk org kat depan tgu giliran nak amik gbr...pantang nmpk spot cantik laju jer orang sebuk juga nak bergambar hehe ::.

oke ini adalah bangunan pavilion kat belah tasik yang berdekatan dengan tempat tinggal raja...kat sini lah tempat raja menjamu makan tetamu2 dia atau pegawai2/menteri dia...tempat borak-borak santai lah senang cerita hehe... 

.:: Gyeonghoeru Pavilion ::.


nmpk tu bukit tinggi kat belakang...view dia mmg cantik sangat dalam nie...kena datang tengok sdri baru dapat rasa...kawasan palace nie mmg dikelilingi bukit...kalau naik Namsan Tower baru boleh nmpk keseluruhan kawasan palace nie...tu kita share kemudian lah sbb lepas keluar dari sini kita orang pun menuju tempat makan  yg famous untuk orang Malaysia...hehe


Admission Fees
Adults (ages 19-64): 3,000 won
Children (ages 7-18): 1,500 won

Operating Hours
January-February 09:00-17:00
March-May 09:00-18:00
June-August 09:00-18:30
September-October 09:00-18:00
November-December 09:00-17:00

Closed
Tuesday


Tuesday, December 19, 2017

Seoul, Korea 2017 ~ National Folk Museum of Korea...

Berjalan dari Bukchon Village untuk ke Gyeongbokgung Palace sebenarnya tapi ternampak pintu masuk yang menarik dan ramai juga orang masuk dalam nie...so kita pun busy body jugaklah, menyibuk nak tengok apa tu..



owh rupa-rupanya muzium...takder dalam plan pun...tapi sebab dah sampai kita masuk dan tengok...entrance fee percuma saja, so masuk jerlah...basically museum nie banyak replika rumah2 mengikut zaman di Korea...dan apa yang menarik dalam nie ada kawasan khas untuk kanak-kanak iaitu Children's Museum dan ada juga playground yer...patutlah ramai kanak-kanak yang masuk dalam nie...tapi kita orang tak gi jengah pun kawasan tu...exhibitan hall dia pun kita orang tak masuk, sbb dok sebuk jalan kat belah luar, dan nak kejar masa pergi makan...


ini map kawasan sekitar museum...kalau tengok map derang buat replika rumah-rumah dan juga royal house....sbbkan takder apa nak cerita sangat korang layan gambar jerlah yer hehe..



start dengan rumah-rumah kayu macam nie...lah lepas tu rumah-rumah tu beredar mengikut zaman...



ada disediakan selipar jerami nie... korang boleh cuba lagi dan bawak jalan...lepas tu pulang lah balik kat situ...huhu tapi tak tau lah selesa ke tak...tengok macam tak selesa, macam akan tercucuk-cucuk  dengan jerami tu jer huhu...


.:: street of memories ::.


.:: kedai komik ::.

kat sini kawasan-kawasan nie takder pekerja pun jaga...tapi yang datang nie semua bertamadun, so takder sapa pun yang gatal pi usik dan masuk...padahal tempat open space macam tu jer...cuma satu jer kat sini takder papan penerangan so tak tau menda apa yang derang cuba sampaikan huhu...


bangunan tengah nie exhibition hall...tapi kitaorang tak masuk pun...just amik gambar kat luar sebelum meneruskan perjalanan ke Gyeongbokgung Palace...yang kawasan belah kiri pun kita tak pegi...huhu



Wednesday, December 13, 2017

Seoul, Korea 2017 ~ Bukchon Hanok Village (북촌한옥마을)...

Hari Ahad tu kita orang bercadang untuk jalan-jalan sendiri jer...travel dengan public transport iaitu subway dan kaki...huhu takder experience naik bas pun...so plan hari nie kita akan keluar berjalan-jalan disekitar Bukchon Village dan juga kawasan sekitar istana... 

kita orang naik subway dan turun di Anguk Station (Line 3)...ada satu kali tukar train sebab dari hotel kita orang subway adalah Line 4...turun dari subway tu korang boleh keluar di Exit 1 atau 2...saya lupa hari tu keluar ikut mana...tapi kalau korang lupa exit mana pun tak kisah...sbb ikut jer signboard...dia ada tulis setiap exit nie akan ke mana...dun worry...


kalau korang nak tau Bukchon Village nie adalah kawasan perumahan lama masyarakat Korea...kat sini kita boleh tengok binaaan-binaan lama yang unik...klu ikutkan ada 8 spot yang cantik untuk bergambar...kalau korang banyak masa boleh lah pergi kat semua spot tu...nanti boleh amik peta dekat orang yang pakai baju color merah tu...kira macam kaunter pertanyaan bergerak lah...so masa haritu kitaorang tanya jugaklah berapa lama kalau nak complete kan 8 spot tu...amik masa 2 jam lebih tu huhu...tapi dia suggest kan 2 tempat jer atr 8 spot tu...so kira afdhal dan kira dah cover semua lah klu pegi 2 tempat tu hehe...


masa awal-awal tu kitaorang redah jer masuk mana-mana lorong pun...dah jalan ke dalam sikit baru jumpa awek kaunter pertanyaan tu....jalan kat sini berbukit, kalau panjat mmg menongek ler...huhu dan masa kitaorg pergi nie hari Ahad so agak ramai juga orang...susah juga nak amik gbr yang takder orang masuk sekali dalam frame huhu...klu nak pegi kurang orang mgkn kena datang awal pagi kot...masa kita orang smpi nie dalam kul 9 lebih klu tak silap...


kawasan nie masih lagi menjadi tempat kediaman yer...so make sure kalau datang tu tak yah lah nak bising2 dan kecoh2 huhu...kesian tuan rumah tak tenteram hidup...merata-rata poster tulis keep silent, mgkn ada lagi jenis yang tak faham bahasa kot...


kalau korang banyak masa boleh pi sewa hanbok kat kawasan sekitar jalan besar..mmg cantik-cantik hanbok dia...sewa satu jam 10,000 won, kalau 2 jam 15,000 won...klu yg free hair tu dia akan bagi sekali dengan hiasan kepala, dan bag bagai...saya ada juga keinginan tapi sebab takder geng lupakan jerlah niat tu hehe...tapi serius dengan pakai traditional dan environment perkampungan nie confirm gbr jadi cantik...


layan gambar jerlah yer korang...saya pun tak tau nak cerita apa lagi huhu..





unikkan rumah dia..mmg terpelihara... masa kita orang pergi tu, ada 1-2 rumah tengah dalam proses pembaikan oleh macam historic body lah mcm tu...mgkn semua kerajaan yang tanggunglah...yang penting jangan pandai-pandai pi renovate sendiri..teringin nak masuk dalam tengok yang belah dalam...klu tengok cerita korea selalu bila masuk pintu jer dalam dia macam ada kawasan lapang, mesti seronok kan  sbb nak buat apa-apa orang luar tak nmpk tapi dalam keadaan open space huhu






.::spot mmg cantik nak amik gambar, tapi tak boleh berlama-lama sangat...ramai tengah tunggu turn tu hehe ::.

.:: nmpk bumbung istana dari kejauhan...so berjalan kami ke situ ::.

korang, nampak jer panas memancar cahaya matahari tu..tapi sejuk sangat...huhu tu yang tangan mmg sentiasa dalam poket tu...sarung tangan pun pakai juga...masa berjalan ke istana, sempat juga kami singgah beli kopi dan honey cake buat alas perut dan buat hilang kan sejuk...masa nie baru kul 11 kalau tak silap saya...Jom kita ke destinas seterusnya..


.:: daun-daun yang menguning sepanjang tembok istana ::.



 
Design with love by Jiji for Zamimie