Wednesday, March 29, 2017

Singapore 2016...


Assalamualikum...

selamat tahun baru 2017 walaupun dah 3 bln berlalu...kui2 nampak sangat dah malas nak menulis yer...berbulan-bulan dah blog dibiarkan bersawang...malas oii nak menaip, nak resize gambar...tapi niat tu ada nak update selalu...takper2 niat tu yang paling penting hehe...

so hari nie nak share ngan korang trip to singapore saya hujung tahun lepas masa dah dekat-dekat nak krismas kalau tak silap waktu tu...tarikh sebenar tak ingat pun hehe....actually bukan lah trip sangat, tapi lebih kepada mengekor mydear pegi training kat Singapore jer..so noted yer kali nie gambar banyak tapi cerita kurang sbbnya saya pergi 3 hari 2 malam jer...jumaat petang pegi, ahad balik sini dah...lai pun lebih kepada nak menjemput mydear setelah seminggu beliau disana...dia pergi awal seminggu dari tu...


travel kali nie naik flight yang berbeza pergi dan balik...jenuh lah cari tiket yg murah sket...sbb last minit juga beli...ada yg dah habis dah time yg saya nak tu...recce punya recce malindo jer yang paling murah....sbb saya nak naik dari KLIA sbb nak park kereta dekat airport jer....flight ke singapore nie byk jer trip cuma pilih jer waktu....

so ini kira flight solo saya yg kedua selepas sydney dulu...alhamdulilah takder masalah. turun jer dekat changi airport tu saya travel sendiri jer naik train menuju hotel yg mydear duduk, M Hotel...memandangkan petang last tu mydear ada exam penting so dia tak bleh nak fetch saya kat airport...takper small the matters bg saya sebab naik train straight jer dri changi tu smapai station tanjong pagar klu tak silap...ada juga mcm tak pasti sket tapi apa ada hal, malu bertanya sesat jalan...huhu so tanya jerlah orgkan....

.:: nmpk mcm kelaparan sgt rupanya hehe ::.

bila dah smpai tu kita apa lagi pi makan lah...hehe lapar oii lupa nak snap gbr makanan nie...waktu nie makan muratabak singapore yang terfamous kat Bugis Street tu...walau nmpk byk tapi habis lah saya makan...hehe lapar....lepas makan tu terus ke mustaffa center lah...mustaffa center buka 24 jam oii...dah lah besar plak tu tak tau nak mulakan mana satu dulu...tapi kitaorg takderlah shopping sangat sbb currency kita kan dah jatuh...nak beli perfume tgk harga mmg murag tapi dlm SGD lah, bila convert ke RM sama jer reganya hehe...so belikan kanak2 toys jer...harga sama jerlah pun mcm kat sini...tapi beli lah juga sbg upah kena tinggal hehe....

malam tu kitaorg just jalan-jalan jer takder spesifik tempat nak pergi sbbnya singapore nie kiranya trip kedua saya...yg masa 1st time tu byk tempat juga dah pergi...so misi kali nie ke Universal Studio jerlah pon....

ok bersedia dengan lambakkan gambar vain yer hehe...pergi berdua macam tulah...ko amik gambar aku, aku amik gambar ko, kalau tak kita selfie saja hehe...

.:: yeah we are here...it's time tu burn calories huhu ::.


.:: USS OOTD ::.

sbb kitaorg pergi hujung tahun kan...time cuti sekolah pulak tu, weekend plak tu so harap maklum yer mmg agak ramai juga manusia-manusia kat dalam tu...permainan pun mmg banyak yang kena beratur panjang2...ada tu waiting time 90 minit...korang sanggup? hehe tapi kitaorg tak segigih itulah...mula masuk jer terus ke bahagian dalam...waktu tu yg dalam2 tu tak ramai orang lagi sbb derang bertumpu kat belah depan....

.:: far far away castle ::.

  
.:: mula2 nmpk ride puss in boots nie mcm simple jer...bila dah naik horror lah juga hehe ::.

dalam 2-3 ride yang kitaorg naik tu tetiba hujan lebat plak...masalahnya kalau game yg outdoor nie kalau hujan derang akan tutup plak tu...so semua bertumpu kat belah indoor game sampai berlengkor2 panjang beratur...tu yg jadi waiting time smpi 90 minit tu...so kitaorg cadang keluar dulu untuk lunch sbb dalam kawasan USS nie makanannya mahal2 hehe...so kita keluar dulu dari kawasan USS..staff dalam USS sendiri pun suggest mcm tu...

jangan risau boleh jer keluar masuk...nanti dia akan cop kat tangan...cop invisble yer korag...suluh ngan lampu uv tu baru nmpk...so make sure tak tercuci over sangatlah yer tangan tu...saya dia cop kat area atas pergelangan tangan jer...basuh tangan pun hujung2 jer hehe....


waktu nie orang ramai dah kat dalam so boleh lah nak posing kat globe nie....nice shoot yg mydear dapat, kiri kanan pun takder org...cer yg belah pagi tadi mmg tak aman nak posing huhu


kitaorg masuk area yg ada Hard rock cafe tu...yg menghala ke casino...dalam nie banyak juga kedai makan...tapi kitaorg tak carilah mknan lain2...kitaorg makan texas chicken waktu nie sbb nak makan mcd, tapi punya ramai org huhu...

so lepas makan hujan pun dah stop masuk dalam balik dan sambung balik beratur naik ride plus nak cari surau untuk solat....waktu nie org pun dah nmpk reda sket...suhu pun dah tak berbahang mcm tadi sbb dah hujan kan...bru selesa nak jln klu tak berlengas....sket2 masuk kedai souvenir, bkn nak membeli pun lebih kepada nak aircond jer haha....


kalau pergi jangan lupa masuk dekat the mummy punya game yer...best juga dan menakutkan...hehe saya nie semua pun menakutkan hahaha....tetiba nnti ada api atas kepala, rasa berbahang jer, tetiba jer terasa percikan air...tetiba ingat nak jln kedepan tapi mengundur kebelakang rupanya hehe....seronok2...



ini show water world nie...best nie ada 4 kali show sehari...make sure korang masuk and tengok...seronok sgt saya rasa hehe...tapi hati2 anda akan kebasahan klu silap pilih tempat duduk...tapi dia dah ada siap2 tulis kat kerusi tu zone mana yg kebasahan, basah sket2, tak basah langsung pun ada tapi jauh sgt duduknya...tak nmpk apa sgt lah...nasihat kitaorg klu tak nak basah tapi nak bernasib baik duduk area tepi...klu duduk area tengah mmg cari nahas namaya...sbb derang siap curah air satu baldi oke...bkn sket2 punya siram hehe...


game galactica nie kitaorg tak naik sbb mydear dah pernah naik dulu and dia takmo naik lagi...saya seriau plak nak naik sorang2 hehe...last2 amik feel duduk kat bawah jerlah...padahal takder lama mana pun dalam 3 minit klu tak silapnya...tapi dia punya nebes tu mmg tahap gaban hehe...


owh yer surau ada dekat area roller coaster nie tau...klu nmpk locker byk2 tu masuk dalam lagi nnti akan nmpk surau tu...tapi harap maklum surau kecik sket lah sekali solat bolehlah dlm 4-5 org...telekung pun ada 1-2 jer...tu pun rasanya ada org yg tinggalkan...so siap2 bwk telekung yer...klu tak nak solat dalam tu install jer kompas kiblat and bwk alas siap2, boleh dah solat kat area2 takder org...byk tempat yg tak menjadi laluan tu so boleh lah nak gilir2 solat...


lagi satu ride yg korang kena naik dekat area transformers nie...mmg terbaik hehe...rajin dengan tak rajin jer nak beratur naik hehe....kitaorg malas nak naik berulang-ulang kali..tapi tips kalau tak nak tunggu lama-lama jadi single rider....sbb nnti dia akan letak jerlah korang ngan sapa2 pun...so takderlah nak jerit2 pegang tangan org sebelah...sbb iolls datang ngan husband confirm nak romantik2 kan nak jerit-jerit pegang tangan so beratur lah panjang2 tu...hehe



habis dah naik semua ride dah petang dah pun kul 5 klu tak silap, kitaorg decide untk bailk...sbb masing2 dah letih... kitaorg jalan-jalan dalam vivo city plak lepas tu cuci mata and terus jer dinner dalam nie walau awal lagi tapi sbb dah lapar makan jerlah hehe...dalam nie dekat area bawah sekali byk jual makanan halal dun worry...food court dia pun kebanyakkan makanannya halal siap ada logo halal...kami beli nasi lemak dengan burritos....nasi lemak sambal mmg merah menyala...tapi alahai manis oiii tapi still sedap lah juga...

malam tu pun masih lagi aktiviti yg sama...berjalan-jalan jug...tapi kali nie kitaorg jalan kat orchard road...memandangkan dah nak krismas hiasan mmg cantik-cantik tapi hazab oii weekend ramai giler org...smpi naik pening masing2...last2 suku orchard road kitaorg jln pusing balik jer, and terus balik hotel...masing2 pun dah letih kot hehe....


so esok paginya hari terakhir di singapura kita pergi kedai mamaklah pula, mlm tadi pun pegi juga tapi sbb dah malam takder lah nak amik gambar...pagi ni rasa mamak singapore punya makanan pulak...dekat jer dari hotel tu dalam 5 minit perjalnan....byk taxi driver makan kat sini mmg tempat melepak...
 .:: muka ceria dipagi hari sebab nak balik dah...tak sabar nak jmpa anak2 ::.

.:: maggi goreng telur mata...singapore nie semua nak merah lah...smlmnya makan mee grg pun merah gitu huhu...harap merah jerlah pedas takder pun ::.

.:: egg paratha...nama lain sket tapi rasa sama jer :p ::.

lepas tu jalan sekitar kawasan hotel jumpa neighbour hood mall kecik jer...sbb hari2 biasa kawasan ofis kan...so ahad kedai-kedai byk tutup mgkn sbb takder org kan datang opis...bawah sekali ada pasar raya kecik...kat bawah tulah jmpa coklat murah...klu sapa pernah makan cadbury fiesta or cadbury rose tu sure tau sebekas yg bulat tu cold storage jual dalam RM70-RM80...kat sini saya jmpa SGD17 sahaja oke., mcm tak percaya murah sangat2..siap amik and pergi scan harga..terus rembat satu hehe...

balik bilik kemas2 barang and terus bersiap untuk ke airport...balik naik teksi sajer...weekend jalan lenggang...dalam 20 minit dah sampai airpot...sepatutnya flight kul 4.30 petang tapi bila check-in dia offer bg flight awal kul 3..apa lagi terus oke jer sbb tak sabar nak balik huhu...


sebelum balik makan mcd dulu...dah hari last baru dapat makan mcd..kat sini ada special burger dia panggil Signature collection...kira mcm premium buger nie...tebal and mewah macam makan buger kat chillis or tgif...harga mahal sket tapi berbaloi dengan harga dia....nyum2

.:: yummmy ::.


.:: airport fashion hehe ::.


.:: bye Singapore, hello Malaysia ::.


Tuesday, September 20, 2016

Sydney 2016 ~ Sydney Fish Market...

hola...holi...hai uolls baca lagi ke blog sendu nie...huhu sorrylah lama sangat senyap sunyinya...roh malas menguasai diri nak buat lagu mana...nak sambung citer Sydney last nie...ada 1 lagi entry jer...gigih kan sbb tadi dok scroll entry2 lama rasa mcm hai seronok juga bila baca cerita2 lama...so marilah kita menyambung untuk kepuasan diri sendiri...

sambung dari entry Sydney 2016 ~ Free & Easy tu kitaorag berjalan kaki dari Broadway Street tu...agak jauh juga dengan nak memikul barang2 belian yang kitaorg shopping lagi plak tu...tapi apa ada hal cuaca sejuk suram jer...so kita seret jugalah kaki, peluh pun tak keluar...so slow2 lah jalan bagi sampai...punyakan nak complete kan itinerary saya...apa kes dua kali dah g Sydney tapi tak pergi Sydney Fish Market...mmg tak complete lah....


slow-slo jalan sampai juga market yang wajib pergi...cuba kat Malaysia mmg haram tak pandang hahaha dasar kan... :p Sydney Fish Market nie tepi laut jer,,,mmg berangin sungguh...dengan banyak betul burung seagull tu mmg tak segan silu dia nak tumpang makanan kita...so jangan sesekali tinggalkan makanan korang walau sekejap sbb derang lagi laju dari manusia huhu...


belah dalam dia mmg bersih kering jer...sebab part yang basah tu part bahagian dia bekerja jer...tapi tak effect kawasan perjalan kaki...bau hanyir-hanyir tu ada tapi tak kuat sangat...yang kuat tu bau laut...mcm mana eh nak cakap bkn hanyir ikan busuk lah tapi hanyir-hanyir laut tu....untuk orang yang elergi bau-bau hanyir mcm mydear mmg sesuai lah pergi pasar nie...hehe


kat sini ada beberapa kedai/restaurant yang kita boleh beli fresh seafood atau kita boleh beli makanan yang dah siap dimasak...saya sampai tak tau nak beli apa kat sini...sebab dok nmpk mak oii udang besar merah nie nmpk mcm manis jer...tapi kalau kita goreng cili ke, masak lemak udang ke taulah nak makan kan...kat sini derang just rebus or kukus and cicah jer kot...tapi saya tak beli pun huhu yang jenis2 gitew...


ini pilihan makanan saya...saya kena pilih makanan yang mydear boleh makan sekali...saya amik set ada 3 jenis makanan laut cheese lobster, squid n fried calamari, fries, salad and air....harga dia AUD30 yer...so nak makan punya pasal kita bayar jerlah makan....yang paling tersedap sekali sotong yang kecik2 belakang tu...dia goreng ngan tepung lepas tu gaul ngan garam, chili flakes and parsley rasanya....yg lain2 tu biasa jer...lobster tu kena makan masa panas-panas baru sedap...dah sejuk tak berapa nak best lah sbb cheese  dah beku.....tapi still berbaloi lah...


happy customer plus happy tummy...puas hati sebab dah complete dah itinerary perjalanan saya di Sydney...sbb esoknya dah nak balik Malaysia dah...eh nmpk tu catalog Pandora...murah oii Pandora kat Australia, charm yg biasa tu tak smpi RM100 ponx....tapi saya tak beli pun tengok jer hehe...


tq mydear sebab bawak saya datang sini walaupun awak tak suka sangat seafood huhu....tapi sebab bini dah paksa ikut juga lah....lepas tu balik bilik makan maggi haha....sebab dekat dah fishmarket nie ngan hotel so kita balik lah bilik dulu hantar barang, luruskan kaki dan pinggang, solat jamak dulu, makan megi dulu sebelum sambung lagi perjalanan hari terakhir saya di Sydney...




Thursday, May 26, 2016

Sydney 2016 ~ Free & Easy...

Hari ke-3 di Sydney bermakna hari terakhir saya disana...esoknya Isnin saya mau pulang ke pangkuan kekanak dia Malaysia....so plan arinie sbb free and easy kitorg gerak sendiri-sendiri jerlah..plannya nak pergi paddy market, shopping kat Broadway street, fish market dan makan nandos...

klu kat australia nie nak jalan kena pagi-pagi sebab kedai memang rata-rata sharp pukul 5 derang dah tutup...memang derang sangat mementingkan kualiti time dengan keluarga...so klu lepas kul 5 jalan-jalan tengok kedai yang dah tutup jerlah...tp kedai makan still buka lagi lah...kalau nak plan itinerary kenalah plan elok-elok yer...lepas kul 5 boleh shopping kat coles jer macam kitaorg huhu...tak boleh lah tengok coles tu macam berhantu plak...padahal supermarket macam jaya grocer ngan cold storage jer...dah lah merata-rata ada coles...hehe


kul 8 kita orang dah turun breakfast... breakfast dekat hotel jer makan kenyang-kenyang baru boleh berjalan...hotel kat sini breakfast takderlah macam kat malaysia tu, simple jer...roti, telur gitew jerlah...semua ponx boleh makan...cuma tak boleh makan sosej, chicken ham tu jerlah...yang lain-lain boleh...macam omelette ponx dia takder letak bacon or ham ponx...basic and simple jer omelette dia capsicum, bawang and cheese...breakfast saya hari-hari roti dengan sunny side up plus ngan fruit juice and homemade yogurt dia sangat delicious huhu...my dear 2 minggu duduk sana dah jemu dah...sbb itu jerlah mknannya ponx bkn macam malaysia nasi lemaklah,  nasi dagang lah, roti canai lah, kuih muih lah....

so tempat pertama yang kita orang tuju adalah Paddy Market...takderlah nak membeli apa-apa sangat, ada sedikit kiriman so menapak lah ke sana....awal pagi memang seronok jer berjalan...tengoklah gambar atas tu beralun-alun tuudng saya, angin kuat sangat...



 kali ni mmg sempat nak amik gambar environment sekitar sepanjang perjalanan.. banyak jer lagi tapi kita share sikit2 jerlah...muntah nanti menengoknya hehe

.:: tengok punya kuat angin sampai terkelepet shawl ::.

oke sampai dah Paddy Market....Market nie buka kul 10 tapi kita orang sampai kul 9 ponx dah ada orang buka kedai dah...sambil-sambil recce harga merata-rata dah orang buka sbb hari ahad agaknya ramai pelancong datang so rata-rata ramai yang buka kedai awal....shopping lebih kurang kitaorg ke destinasi seterusnya Broadway street plak....jalan-jalan kat sini semua guna google maps jer...takderlah susah mana...tak sesat ponx cuma jalan jauh dengan dekat jerlah huhu...







gambar-gambar atas nie semua ambil masa dalam perjalanan ke destinasi kedua...serius tenang jer rasa suasana kat sana..klu ikutkan segala ceruk jalan nak pegi masuk nak ambil feel sket macam berhijrah kesana kui2...berangan jer lebih...tapi sebab tetiba jer hujan turun, berlari-lari kiatorg mencari tempat teduhan...tapi nasib dah dekat dari tempat yang nak dituju so selamat...


 lupa lah nak ambil gambar Broadway Shopping Centre nie...tapi dia adalah sebuah bangunan design lama-lama gitew...tapi dalam dia tengah renovate, new look yg nampak modern... gambar bawah nie ambil dari website dia....kat dalam nie 2 target utama kitaorg shopping kat sini...k-mart dengan target...kira macam tesco lah lebih kurang, cuma dia byk jual baju...dua-dua ponx best...serius klu boleh duduk lama dalam nie mmg lama lagi saya membelek...huhu



tapi serius kalau datang sydney nie memang kena datang sini...baju kanak-kanak tu memang cecantik....tapi sebab matawang kita jatuh, agak mahal sketlah jadinya...tp still lagi murah...baju tido boleh dapat harga 7-10 AUD....t-shirt superhero ponx boleh dapat AUD9...klu kat sini mana dapat....toys paling murah lah, klu rajin sket korang kelebet satu-satu rak tu nanti jumpa rak yang jual barang-barang yg reject sket kotak dia boleh dapat separuh dari harga asal...


dua bakul barang shopping tak abis lagi membeli nie...kasut star wars untuk eman tu AUD10 jer, kasut dani ponx sama juga...dapat dah sorang satu kasut raya..eman dah tak sabar-sabar nak pakai...duduk dalam rumah ponx asik pakai kasut juga...huhu


ini habuan untuk kekanak yang tinggal di malaysia...wasap gbr tu suh derang tengok masing-masing dah pilih mana satu nak...toys yang dinasor tu best sebab dia bagi sekali screwdriver untuk kita buka screw kat kaki dinasour tu...dani dengan eman lah yang bukan main seronok mengerjakan permainan adik dia huhu....


ini hasil dia...tak banyak sangat membeli sebab waktu saya pergi nie dah nak masuk musim winter so banyak jual baju-baju untuk musim tu...baju tido semua yang lengan panjang dan jenis tebal...tak sesuai dengan cuaca kat sini...dah lah kekanak nie semua boleh tahan kuat berpeluh...kalau korek-korek sket rak tu boleh jmpa lah baju-baju pendek or seluar pendek...nnti bila time nak byr ada diskaun lagi...mcm ari tu seluar pendek rifqi dapat AUD6 dari harga asal AUD10...nmpk spare part madela tu kat atas...kat sini set 2 valve ngan 6 membrane tu harga nya RM90 kat sana AUD15 jer...tak fikir panjang terus campak dalam bakul jer...hehe


lagi satu kat sini Pandora adalah murah yer...klu charm yang biasa-biasa tu AUD30 jer, waktu saya pegi tu darab lah ngan 3 jadi RM90 jer...klu kat sini saya tengok macam ratus-ratus jer satu charm...set gelang ngan clip rasanya AUD90...tapi saya tak belilah tengok jer sbb tak berapa berkenan...awal-awal tu mmg nak beli dah, tapi fikir punya fikir macam tak berapa berkenan sangat, cancel beli...lega mydear dengar...hehe

balik dari sini menapak lagi ke fish market...tu nanti entry lain lah yer....lepas tu terus balik hotel hantar barang and solat...lepas tu baru teruskan perjalanan lagi sbb dah kul 4 dah waktu tu takut tak sempat nak ke Queen Victoria Building....




sekali sampai ke QVB semua kedai dah tutup dah...mmg gelap sungguh-sungguh lah huhu...so kita tengok view jerlah...bkn nak shopping ponx saja nak masuk tenguk...huhu QVB nie jadi tempat tumpuan pelancong sebab dia bangunan lama...



so semntara tunggu nak lapar balik kitaorg jenjalan jerlah sekitar George Street tapi tak besh lah sebab kedai dah tutup...nak masuk H&M ponx tak boleh...klu tak seronok juga dapat cuci mata, kot jumpa menda-menda yang best kan....huhu dah boring sangat semua ponx tutup terus jerlah ke nandos...udah lah hujan berlari-lari kitaorag dalam hujan hehe



sebab kenyang lagi order yg nie jer share berdua.. yerlah baru kul 6 lebih masa nie...padahal lunch kul 1 lebih, balik bilik tu sempat lagi baham maggi sebab sedih tengok terkontang kanting tak bermakan, makan coklat lah, makan roti lagi...hehe

.:: dating di Nandos Sydney ::.

so total berjalan untuk hari tersebut adalah 24924 langkah  bersamaan dengan 11.8 miles dan kalori terbakar 2178...habis dah segala kalori dari coklat yang kitaorg makan...hehe



oke ada 1 lagi entry sydney...lepas nie sambung plak lah citer-citer lain yang tgh tgu giliran nak dishare dalam blog huhu....





 
Design with love by Jiji for Zamimie