Tuesday, April 29, 2008

Today I Write about Butter Prawn..

saje je entry kali nie nak share tentang food plak... act cooking is one of my hobby jugaklah..suka nak torai msk2 nie..huhu lagi2 klu msk yg western punye advanture sket...huhu
inilah 1st try utk butter prawn..okelah kot huhu...kat bwh nie ada resepinye..tp me msk main agak2 jer, stail org melayu mask campak2 jer.. :)







BUTTER PRAWN

udang -belah belakangnya
1 sd teh garam
1 kg minyak untuk menggoreng
250 gm mentega tawar (unsalted butter)
6 pelepah daun kari (daun shj)
5 ulas bawang putih (cincang)
6 biji cili api (cincang)
8 biji kuning telur
250ml susu cair penuh krim
½ sd teh serbuk perasa
1 sd teh garam
1 sd teh sos ikan
¼ sd teh serbuk pati ayam
1 sd besar gula

Cara-cara
1. Perap udang yang telah dibersihkan dengan garam dan goreng dalam minyak panas selama 2 minit hingga bertukar warna. Toskan.
2. Pukul bersama kuning telur, dan susu bersama serbuk pati ayam hingga kembang.
3. Panaskan kuali masukkan mentega dan biarkan cair perlahan-lahan.
4. Tumis bawang putih hingga kuning dan masukkan cili api, kacau sebentar.
5. Masukkan bancuhan telur dan kacau hingga mula pekat, masukkan daun kari, sos ikan, udang goreng, gula, garam dan serbuk perasa.
6. Kacau hingga bersarang dan garing. Tuang ke tapis dan biarkan mentega sejat sebentar.

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie